Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mojej małej 2 tygodnie temu wyszły erytrocyty w moczu. Kolejne badanie tego nie potwierdziło, posiew moczu wyszedł czysty. Niemniej na dziś mam umówioną wizytę u nefrologa, wczoraj zrobiłam jeszcze na świeżo badanie ogólne moczu - i co? Leukocyty 100/ul, 12 w polu widzenia. No jakaś masakra po prostu. :(

A pediatra opisujący wynik jak się przejął nagle - a w zeszłym tygodniu tak mnie zbywał - że wyniki dobre, odchylenia w normie, nie ma się czym przejmować, a wczoraj dzwoni do mnie, że jeśli będzie gorączka, to do szpitala, i natychmiast iść z małą do lekarza. Miałam ochotę mu powiedzieć, że trzeba się było przejmować, gdy coś się zaczynało tydzień temu. :|

Pewnie znów się coś przypętało, jakieś zakażenie układu moczowego, dziwne jest tylko, że posiew był czysty, a inne parametry moczu i wyniki krwi OK.
MamaM, już rozumiem, o co chodzi z tym mlekiem i obiadkiem.

Słoneczko, też już rozumiem, o co ci chodzi z tym glutenem. Ja karmię sztucznie, więc w ogóle nie mam wyboru, poza tym pediatra mnie skutecznie nastraszył możliwością późniejszej alergii, więc dzielnie tą mannę dosypuję.

Z tą zmianą rytmu dnia, to wczesne wstawanie pięknie dziecko ustawia, też to przerobiłam. O wiele lepiej funkcjonuje i przesypia noc, niż jeśli da mu się pospać do 8. :)

Ja swoją muszę teraz oduczyć chyba drzemek po południu, bo zaczęła mi zasypiać ok. 16 i śpi do 18:30 nawet. Potem wieczorem jest jazda, więc spróbuję jej te drzemki skracać, może wtedy zacznie wieczory przesypiać w końcu.
Napisałam Wam wczoraj że Młody lekko niezadowolony bo zmiana rytmu dnia - więc był tak wymęczony, że jak zjadł o 21:30 to się zaczął kręcić na posiłek o... 5 rano!! o 2:30 wstałam i zajrzałam do łóżeczka ale On nic, tylko spał i Go nie interesowało wstawanie :P może Mu się przestawi przez zajęcia i od teraz zawsze będzie tak długo spał :D
Bamboszku - osoby z którymi rozmawiałam na temat glutenu powiedziały i potwierdziły mi to co w necie jest już na pierwszej lepszej stronie:
"O ile zamierza mama karmić piersią dziecko dłużej niż 6 msc. to może spokojnie odłożyć wprowadzenie glutenu na czas po 6 miesiącu życia, szczególnie, że karmienie wyłączne piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia ma ogromny wpływ na kształtowanie się systemu immunologicznego oraz na rozwój prawidłowych odpowiedzi immunologicznych w przyszłości i inne korzyści, a więc wprowadzenie pokarmów takich jak kaszka manna przed tym okresem nie jest konieczne o ile po ukończeniu 6 miesiąca życia dziecka nadal mamy zamiar je karmić piersią przynajmniej przez okres dwóch miesięcy.

Dlatego jeżeli mama martwi się że będzie musiała rozszerzyć dietę dziecka karmionego swoim mlekiem przed szóstym miesiącem to może spokojnie po rozmowie z pediatra odłożyć ten moment w czasie.

Mleko mamy zapewnia ochronę i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby trzewnej w każdym momencie wprowadzenia glutenu o ile towarzyszy temu ciągłe karmienie piersią aż do zakończenia ekspozycji organizmu."

A ja chcę karmić piersią Młodego długo - "ile się da". Ja nie mam pracy więc się nigdzie nie śpieszę i mogę Go śmiało karmić nawet i 3 lata ;P
poza tym my dopiero tydz temu odstawiliśmy bebotic, Młody od pierwszych dni miał problemy z delikatnym układem pokarmowym, jak nie trzeba czegoś wprowadzać to ja na siłę tego robić nie będę :)

Przytoczę tu jeszcze jedną informację:
"W Polsce zaleca się wczesne podawanie glutenu (po ukończeniu czwartego miesiąca) ponieważ:

1. ekspozycja powinna trwać dwa miesiące tj. do ukończenia 6 msc. życia dziecka

2. Kobieta po 5 msc. życia dziecka często wraca do pracy i zaprzestaje karmienia piersią, które w sposób naturalny chroni przed celiakią

3. Wiele kobiet kończy karmienie piersią po skończeniu 6 msc. życia dziecka"

A my jutro znów rano skoro świt pobudka i idziemy "ćwiczyć" :) uało nam się bo ludzie rezygnowali, a w ośrodku skoro mieli miejsca to dzwonili i m.in. zadzwonili do mnie, a ja chętnie - im częściej/więcej spotkań z rehabilitantem tym dla Małego lepiej :) zatem w tym tyg mamy 3 spotkania :) Młody "lekko" niezadowolony, bo do tej pory spał do 8:00 a teraz przed 9:00 mamy zajęcia :P
Chodzi o to by podać pierś (małą ilość) a potem obiadek.
Jak najpierw podać mleko, a potem obiadek, to niby jak ten obiadek ma być zjedzony? To nielogiczne, przecież chodzi o to, aby 1 posiłek mleczny stopniowo zastąpić obiadkiem, więc trzeba robić na odwrót. :)

Zbyt późne podanie glutenu sprzyja rozwojowi alergii i nietolerancji na gluten, więc trzymałabym się schematu, że należy przy karmieniu piersią wprowadzać od 5, a przy MM - od 6 miesiąca.

Haniu, ja podaję kaszkę manną Nestle - zwykła kaszka manna, na razie dosypuję łyżeczkę - dwie do mleka i do zupki, z upływem czasu zacznę robić pełen posiłek z kaszki, ale na razie powolutku.
Słoneczko, z tym glutenem to jest stara i nowa szkoła. Wg starszych wskazań gluten podawało się dziecku po 10mc czy nawet po 1 rż. Teraz bo badaniach zauważyli, że podanie glutenu wcześniej w małych ilościach jest lepiej tolerowane i powoduje przyzwyczajenie się organizmu dziecka do tego białka. Szczególnie, że mleko matki działa ochronnie a dodatkowo nie działa na organizm inna substancja drażniąca z innego pokarmu - rozszerza się dietę po 6 mcu, a gluten wprowadzamy szybciej. Oczywiście zrobisz jak uważasz ale może warto się jeszcze popytać żywieniowców/lekarzy?

Haniu, mój Tobik do wszystkiego wyciąga rączki ale warto powoli rozszerzać dietę bo można tylko zaszkodzić.

W mądrej książce wyczytałam, że najpierw powinno nakarmić się dziecko piersią a następnie dać inny posiłek .... hmm.. ciekawe jak to jest z tymi ilościami, bo w schemacie dzieci karmionych mm jest podana ilość w ml zupek, itp.. a w schemacie karmionych piersią nie.. wiadomo, dziecko zje tyle ile mu potrzeba..

Własnie wróciliśmy od lekarza.... :( zapalenie krtani przeszło niżej, słychać rzężenia na oskrzelach :(( dostaliśmy berodual do pumlicortu i jak zacznie mały znowu gorączkować to mamy wprowadzić amotaks. :(
Madziulka a ile Amelka ma miesięcy? Moja Tośka ma 4,5 miesiąca i tak wyciąga ręce po jedzenie że mi żal nie dać normalnie :-)
wydaje mi się że 10% inne jedzonka to jednak za mało . Mleko po 6 miesiacu już tak nie starcza ale moge się mylic.

Ja już podaję marchewkę, dynię z ziemniakami , niedługo jakąs kaszkę wprowadzę. Zresztą amelka już wyciąga rece jak coś jem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chodzi o gluten... poczytałam, pogadałam z mądrzejszymi ode mnie i ja chyba się wstrzymam zanim go podam :) nic się nie stanie jeśli go nie podam w 5 czy 6m-cu, a zacznę od 6m-sca od warzywek :) ale ja się ogranicze do max 10% całodziennego jedzenia, czyli w ciągu doby 90% mleko i 10% inne jedzonko od 6 do 12m-cy :) a właściwie zacznę Młodemu podawać inne rzeczy niż mleko gdy zacznie wyciągać ręce do jedzenia z mojego talerza :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmmm, dziękuję za odpowiedzi. A kaszka ma być zwykła manna czy polecacie jaka inną?
Hehe..słoneczko, ja wczoraj powiedziałam mężowi, że może jednak kiedyś pomyślimy o trzecim. :)) Ale niezbyt prędko :) jak Tobi wyjdzie z niemowlęctwa bo mieć maluszka i być w ciąży (u mnie druga ciąża przebiegała z komplikacjami) to za dużo... :))

Pogoda piękna, dzisiaj mamy kolejne podejście do szczepienia (już 3.) ale mały ciągle chory (kaszel, gorączka 38-38,5).. nie wiem co z tego będzie! :((
A my dziś po pierwszej rehabilitacji :) Mały był grzeczny chętnie dawał się ćwiczyć, do momentu aż dziewczynka obok nie zaczęła płakać, więc mój dzielny Mały Rycerz postanowił wesprzeć dziewczynkę w jej niedoli i płakał razem z nią:) jak widziałam w oczach Małego zainteresowanie innymi dziećmi to zaczęłam się zastanawiać nad drugim dzieckiem :P

pogoda dziś cudowna!! az a drugi spacer chce isc :P
bo n rehabilitacje i z niej był spacer :D
Flipsy są kukurydziane, tam nie ma glutenu.. poza tym są zapychające i raczej niemowlę z nimi sobie nie poradzi.. Haniu lepiej nie urozmAicać i podać kaszę mannę - tam przynajmniej jest samo ziarno bez dodatków. W bułce oprócz maki masz mleko, cukier, sól, czasami drożdże i jaja +wszystko ze stolnicy ;).... za dużo wszystkiego. Poza tym podaje się określoną ilość kaszy 2-3g by ilość glutenu też była znikoma. Ciężko jest tą ilość przeliczyć na bułkę lub flipsy nie kukurydziane.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Gluten występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.
Hania, bułki bym na pewno osobiście nie dała swojemu dziecku - wszyscy wiemy, z czego obecnie składa się pieczywo... Co do flipsów mam mieszane odczucia póki co, więc się nie będę wypowiadać.
Witajcie Dziewczyny,
widzę że piszecie o jedzeniu więc się podłączę :-) Przed nami niedługo wprowadzanie glutenu - 5 miesiąc. Czy to prawda, że prócz kaszki można tez dać bułkę lub flipsa żeby było ciekawiej?
p.s. idę o 10:30 na spacer - Ata, Annkkaa - idziecie?
Bamboszku widzę, że jak my kilometry pokonujesz na rehabilitację. :)

Na zaparcia powinna pomóc śliwka. Raczej nie wycofywałam bym ziemniaka i marchewki.

U nas nowa umiejętność, niestety im Tobi więcej umie tym bardziej widać jak asymetria przeszkadza. Leżąc na brzuszku podciąga kolanka jakby chciał już raczkować, niestety przez napięcie i asymetrię skraca lewą stronę tułowia i widać sprawia mu dużą trudność w przemieszczeniu się.
Pewnie bym się cieszyła że coś nowego umie ale poinstruowali mnie na co zwracać uwagę i co może być nie tak.. okazuję się, że dużo jest takich rzeczy - a wszystko przez asymetrię.

Bamboszku u nas był problem z lewą rączką, teraz różnicy prawie nie widać, jedynie w ćwiczeniach można zaobserwować, że niżej łapię piłeczkę, rączka jest bardziej leniwa.. częściej zaciska piąstkę. U nas chyba zbyt szybko to wszystko się nie skończy.
Ata, ja teraz nie mieszkam w Gdańsku, więc na rehabilitację chodzę daleko daleko. :) Na szczęście mała ma naprawdę niewielkie (moim zdaniem) problemy, ja gołym okiem nie widzę, aby krzywo się układała, jedynie słabiej sięga i manipuluje lewą rączką. Gdyby miała poważne, po zrobieniu piekła na ziemi zmieniłabym ośrodek albo rehabilitanta.

Z tym rozszerzaniem diety to naprawdę siedem światów jest. Mała ma jedno wielkie zatwardzenie, a przecież podstawą zupek jest marchew i ziemniak. :/ Nie bardzo wiem, co zrobić. Na FB inne mamy radzą podawanie śliwki albo naparu ze śliwki i wycofanie banana, ziemniaka i marchwi z diety. No cudownie po prostu, nie zostaje nic do jedzenia. :) Z tą śliwką spróbuję...

A może ktoś wie, który producent robi słoiczek np. jabłko + gruszka albo jabłko + brzoskwinia? Żeby tego banana nieszczęsnego nie było. Zwykłego jabłka utartego mała nie zje za nic, soku też nie wypije.
Słoneczko, ja jestem bardzo zadowolona z zajęć w Fundacji, chodzimy 2 razy z tygodniu.Terapeuci mają super podejście, Mała w ogóle nie płacze, a w OWI był jeden wielki płacz.
Hej Dziewczyny!!
Dawno nie pisałam, ale na bieżąco czytałam :D
My dziś bylismy w "Krok po kroku" i mamy zaleconą rehabilitacje 2 razy w tyg - jutro zaczynamy :) co i jak dokładnie wyjdzie w praniu bo pani reh przekazała rejestratorce kartę z zaleceniami i tyle wiem ;P ale podejrzewam że same ćwiczenia :)
U nas się trochę unormowało Młody je co 3 godz lub rzadziej :) od dwóch dni co prawda cofnął się do starych nawyków karmienia na leżąco pod kołdrą do snu na noc;P a już było "przykryty na rekach" ;P śpi w nocy jak zawsze czyli ładnie :)
Ja ze względu na Małego jestem na "diecie" bez nabiału i jaj :) i odkąd się za to wzięłam tak na 100% dokładnie - jest super, odstawiliśmy też bebotic a mimo to Mały nie ma najmniejszych problemów :)
Idę na spacer :) Młody śpi, a że niedawno dopiero zasnął to Bóg jeden wie ile będzi spał - a trzeba wykorzystać piękną wiosnę tej zimy ;P

Aniu - nam Artur czasami aż "chrumkał" takie coś miaj w nosie, ale okazało się ze to z suchosci, odkad psikam woda morska 3 razy w dzien i raz w nocy, oraz nnoc mokre pieluchy klade na kaloryfer - przeszlo :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry