Widok

Wątek stanikowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
W Styczniowo-lutowych zrobił się mały bajzel przez te staniki, więc postaram się tutaj wyjaśnić przynajmniej część wątpliwości. Może to mi zająć kilka dni...

Sprawa pierwsza:

*** ZA WĄSKIE OBWODY ***

Nigdy takich nie nosimy. Nie da się w nich wytrzymać.

Ale od początku. Moja ulubiona tajna organizacja, Lobby Biuściastych, powstała na forach gazety, bo znalazło się kilka babek ze średnio dużym biustem, które nie mogły znaleźć misek większych niż D w większości sklepów, a ładnych F nie było już nigdzie.

Szybko takie staniki znalazłyśmy, kupiłyśmy, założyłyśmy i stwierdziłysmy że jest trochę lepiej, ale dalej kiepsko. Biust ubrany nieźle, ale nie jest do końca wygodnie. Zaczęłysmy grzebać po internecie, szukałyśmy rad w kilku jedynych w Polsce fachowych sklepach, kilka osób wygrzebało coś za granicą i okazało się, że od misek są ważniejsze rzeczy:

OBWÓD, na którym powinno opierać się 90% ciężaru biustu (nie na ramiączkach!), i to on jest w głównej mierze odpowiedzialny za właściwą konstrukcję stanika

sposób ZAKŁADANIA BIUSTONOSZA - tylko właściwy daje możliwość oceny rozmiaru stanika i modeluje biust (długotrwały efekt widoczny wówczas, gdy stanika już na sobie nie mamy).

W trakcie zdobywania tej wiedzy okazało się, że wbrew stereotypowi "głupiej cycatej" na forum roi się od dziewczyn zajmujących się badaniami naukowymi, informatyczek, studentek przedmiotów ścisłych, więc szybko stało się jasne, że na Lobby nie da się nic "na gębę" i rozpoczął się ruch na rzecz badania, ujmowania wszystkiego w tabelki, programy, galerie zdjęć, listy zaleceń i oczywiście dokładne empiryczne sprawdzanie wszystkiego przez grono bardzo krytycznych kobiet.

Zaraz na początku powstała "tabela rzeczywistych obwodów staników". Centymetry poszły w dłoń i chyba udało się udowodnić, że to, co producenci piszą na metkach ma się nijak do rzeczywistości? A były brane pod uwagę głównie naprawdę dobre firmy, ze szmatkami np. z H&M jest jeszcze gorzej.

http://spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html

Wtedy też powstały terminy "rozciągliwce" i "ściśliwce".

Uff... C.D. może kiedyś N.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cały dzień tego szukałam :) Pulchna "brafitterka" Chantelle z walkami na plecach. Trzecie zdjęcie od góry:

http://balkonetka.pl/2008/05/11/piersi-do-przodu-mimo-za-malych-miseczek-i-za-luznych-obwodow/

no slicznościowe, ale tu potrzebny jest fachowiec, który Ci powie, pokaże i dobierze rozmiar...
załóż Ty ten sklep, dziewczyno - wiele osób będzie Ci wdzięcznych i jeszcze zarobisz
a klientki bedziesz miec na pewno, bo ja sama ( a skora do zakupów nie jestem) - gdybym usłyszała, że ktos NAPRAWDE FACHOWO moze mi dobrać - to nawet do innego miasta bym pojechała na takie konsultacje i zakupy
wiel, wiele, wiele kobit ma ten problem
Jeśli będziesz chciała, to możemy się kiedyś umówić w Galerii Rajstop. Niedługo mają przyjść staniki bardziej w "moich" kolorach i postanowiłam coś kupić, żeby wspierać jedyny dobry sklep w Trójmiescie.

jak bedziecie szly to dajcie znac, tez sie pisze;))

och Agatha....otwieraj ten sklep!!! bedę u Ciebie kupowac :D

ehhh...od kiedy odkryłam Freyę i Fanatsie to innych staników nie chce sie kupowac

mam Arabelkę 30 FF ale coś mi się wydaje, ze po ciąży już nie będzie na mnie dobra :/ będe potrzebować wiekszą michę niestety, no chyba że cycki się skurczą nieco ;)

Extra! Super!
To jak bedziesz sie wybierać - daj znać
Dzięki!!!
Mogę Ci sprzedać moją 30 HH. Dwa razy miałam ją na sobie, też już za mała :)

Agatha świetny ten wątek....
i tez uważam że dziewczyny nosza złe staniki!!!!! zwisy pod pachami, albo pępek między cyckami!
Ja kiedyś nosiłam 85 D..... bo gruba jestem ( rozmiar 48 góra) kiedys mnie w obroty wzieła siostra która też jest maniakiem stanikowym (cała rodzina mam jej dosyć bo każdemu zwraca uwagę,). Teraz noszę stanik 75F firmy Vena, nie wiem czy to dobra czy to zła firma. Oczywiście rozmiary są rózne, w zależności od firmy! Pierwsze dni straszne wszystko mnie gniotło... teraz jak patrze na dól widzę tylko piersi a nie coś przypominającego do nich! Acha takie staniki duże i na zamówienie moja siostra maniaczka kupuje w Młynie w Gdańsku :)
Zwaracam jeszcze raz uwage rozmiar 48 góra!!!! a stanik 75:)

to ja już całkiem oszalałam, chyba jak tylko uporam się z ciążowymi szybkimi zmianami rozmiaru biustu zacznę się mierzyć, bo na 1000000000% mam zły stanik ;D

Agatha, może ja bym się skusiła na tę Arabellę. Może byłaby dobra:)

Agata, pomysł ze sklepem przedni!! Koniecznie go zrealizuj!! Nie wiem, czy pamietasz, ale mnie kiedyś tez uświadamiałas w stanikowej sprawie. Obecnie znaszam freya'ę - 34J - ale już mi się rozciągnęła pod biustem i nie jest tak super ścisła jak na początku. Jak tylko przestanę karmić to z pewnością nabędę jakieś fajne staniczki, bo te dwa co mam pewnie już sie nie będa nadawały do noszenia. Nie chce teraz kupować więcej, bo staniki sie strasznie niszczą przy karmieniu, przynajmniej mi. Niestety nie mam typowych karminików, bo trudno o takowe w moim rozmiarze. Miałam jeden z Melissy ale mi się zużył :(

Kochana, koniecznie zakładaj ten sklep.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry