Widok
Używanie wulgaryzmów w j.polskim nie jest błędem językowym-z wielu powodów. Oczywiście ich obecość musi być uzasadnina treścią, adekwatna do niej. Za to błędem językowym jest hiperpoprawność, szczególnie w mowie potocznej, mediach społecznościowych-takie dokładne i precyzyjne aż do bólu, odwzorowywanie swoich myśli. Twórczo to zintetptetowała Masłowska.
Nie wiem o co chodziło tej Teojej polonistce. Może że to język obcy. To prędzej.
Nie wiem o co chodziło tej Teojej polonistce. Może że to język obcy. To prędzej.
Pytanie było retoryczne. Skoro Masłowska jest autorytetem językowym, to kim jest Miodek czy Bralczyk?
Zawsze wydawało mi się, że należy podciągać "język ulicy" do poziomu języka literackiego.
A tu okazuje się, że jest odwrotnie - należy równać w dół, bo posługiwanie się poprawną polszczyzną jest błędem ;)
Zawsze wydawało mi się, że należy podciągać "język ulicy" do poziomu języka literackiego.
A tu okazuje się, że jest odwrotnie - należy równać w dół, bo posługiwanie się poprawną polszczyzną jest błędem ;)
Akurat tekst, który napisałam jest przekazem znanego profesora-takiego prawdziwego, pełną gębą-znanego onomasty i gramatyka. jezyka polskiego, którego wykładów miałam zaszczyt słuchać. Ale to był Ktoś, nie ktoś a ty kim jesteś? Zostawiłeś jakiś ślad. Pytanie retoryczne czli takie na które nie trzeba odpowiadać.
Tak, też zauważyłam już wcześniej, że masz problem z uważnym czytaniem i kojarzeniem. Jaki żal? Do kogo? Do jakigoś wirtualnego bytu, bo ja nikogo stąd nie znam osobiście-nie wiem jak ty. O czym mówisz? Jaka bizantyjskość (tzn przepych-ale ja nie używam okrągłych, ociekających jadem słów). Majestatyczność? To o mojej wypowiedzi? No, no...
@Karmina:
Ewidentnie masz jakiś problem, który cedujesz na innych.
Jaki jad? Jakie chamstwo? Jakie dogryzanie? Gdzie ty to widzisz?
Zdziwiło mnie twoje stwierdzenie, że puryzm językowy jest błędem, z powołaniem się na Masłowską, która wg mojej wiedzy językoznawcą nie jest.
Wystarczyło wyjaśnić punkt widzenia, jaki przedstawił ci ten profesor, a nie od razu odsądzać innych od czci i wiary.
Ewidentnie masz jakiś problem, który cedujesz na innych.
Jaki jad? Jakie chamstwo? Jakie dogryzanie? Gdzie ty to widzisz?
Zdziwiło mnie twoje stwierdzenie, że puryzm językowy jest błędem, z powołaniem się na Masłowską, która wg mojej wiedzy językoznawcą nie jest.
Wystarczyło wyjaśnić punkt widzenia, jaki przedstawił ci ten profesor, a nie od razu odsądzać innych od czci i wiary.
@Karmina
Nie do kogo tylko do czego , żal do braku akceptacji przez interpelatorów twojego punktu widzenia ;P - to rozwiązuje też kwestię kto ma ewentualny problem z czytaniem i kojarzeniem zatem zamiast robić wycieczki personalne pozostańmy przy temacie głównym czyli życzeniach świątecznych. ;]
@sadyl
to może przedświąteczne zaburzenia gospodarki hormonalnej ;]
Nie do kogo tylko do czego , żal do braku akceptacji przez interpelatorów twojego punktu widzenia ;P - to rozwiązuje też kwestię kto ma ewentualny problem z czytaniem i kojarzeniem zatem zamiast robić wycieczki personalne pozostańmy przy temacie głównym czyli życzeniach świątecznych. ;]
@sadyl
to może przedświąteczne zaburzenia gospodarki hormonalnej ;]
No, po prostu skrętu kiszek dostaję, bo jakiemuś facecikowi lub kobiecinie o nicku wdr lub sadyl coś nie pasuje a raczej bo nie potrafią odczytać prostych słów. Np takich, że wylgaryzmy nie są błędem a przesadna poprawność już tak. Czy wdr w moich postach zobaczył zdanie, którego nie napisałam że czystość językowa jest błędem? Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem. To nie jest prostactwo? Ładniej brzm np "niedostatek umysłu" ale osoba o moim nicku tak nigdy nie powie. A stwierdzenie, że Masłowska to twórczo wykorzystała, nie jest odwołaniem i powołaniem na jej autorytet-bo są inne autorytety od tego. Masłowska, wdr, to autorka nie krytyk ani językoznawca. Ta różnica...
Raczej zabolały cie moje opinie na t w ó j temat niż to co powiedziałam o języku. Po co bić pianę, toczyć boje i tupać nogami. Przedszkolak jesteś? Ja mam nie robić prywatnych wycieczek ale jakaś obca osoba ~wdr, o mnie może?
Raczej zabolały cie moje opinie na t w ó j temat niż to co powiedziałam o języku. Po co bić pianę, toczyć boje i tupać nogami. Przedszkolak jesteś? Ja mam nie robić prywatnych wycieczek ale jakaś obca osoba ~wdr, o mnie może?
Święta z tobą przy stole muszą być niezapomnianym przeżyciem dla współbiesiadników :D Bijesz pianę o każde słowo z wypowiedzi , a nie potrafisz dostrzec całości, przeczytaj jeszcze raz dialog i dostrzeż w końcu że nie odnoszę się do tematu tylko do sposobu twoich wypowiedzi i twojej reakcji na forumowe wpisy, każdy wpis przeżywasz jak stonka wykopki , może na te kilka trudnych dni warto zamienić forum na mniej interaktywną rozrywkę (szydełkowanie, gotowanie , oglądanie tv), bo inaczej to zejdziesz nam tu na zawał albo na ten skręt kiszek ;P
Poza paroma wpisami merytorycznie odnoszącymi się do tytułu wątku, całość nadaje się do usunięcia. Sympatyczny skąd inąd ( czy dobrze napisałem the raven ?) wątek zepsuliście swoją paplaniną. Czy tak trudno wam jest powstrzymać się od pierdzielenia o niczym zamiast jak nakazuje dobre wychowanie i tradycja, złożyć nam świąteczne życzenia ?
Obiektywnie rzecz ujmując masz rację , pragnę tylko zauważyć iż to nie my przeskoczyliśmy z życzeń na humor i nie nam zabrakło tegoż humoru , ale przyznajemy się do pociągnięcia tematu w celu scharakteryzowania osobowości nowego członka forum i tym samym obsr*nia wątku - ale kto mógł przypuszczać że druga strona tak nam się zaprezentuje.
Mam jeszcze zastrzeżenia co do "złożyć nam świąteczne życzenia" - rozumiem że miło się otrzymuje , ale "dawanie" też może być przyjemne... ;P
Mam jeszcze zastrzeżenia co do "złożyć nam świąteczne życzenia" - rozumiem że miło się otrzymuje , ale "dawanie" też może być przyjemne... ;P
@Skydiver
Choć drugi wpis w tym wątku wyraził już to co chciałem przekazać , ale skoro wymieniłeś mnie osobiście to dodam : I wzajemnie.
...a Jaq jak nie chce przymusu nie ma...
... najwyraźniej nie tylko poglądy dzielą ludzi, kultura też...
... ja bynajmniej dzielić nie zamierzam , ale widzę że przyszły czasy w których nie wszystko jest oczywiste więc do życzeń dodaję słowo "... wszystkim" forumowiczom.
Choć drugi wpis w tym wątku wyraził już to co chciałem przekazać , ale skoro wymieniłeś mnie osobiście to dodam : I wzajemnie.
...a Jaq jak nie chce przymusu nie ma...
... najwyraźniej nie tylko poglądy dzielą ludzi, kultura też...
... ja bynajmniej dzielić nie zamierzam , ale widzę że przyszły czasy w których nie wszystko jest oczywiste więc do życzeń dodaję słowo "... wszystkim" forumowiczom.
Szykujmy Mu miejsce gdyż... "proroctwo Jego zgonu już się w świecie szerzy"
http://youtu.be/17ZDSRFhxHA
http://youtu.be/17ZDSRFhxHA