Widok

Wielka Brytania

Hej kobietki
Może któraś z was też planuje wyjazd do Anglii wraz z rodziną do pracy , lub ma męża tam pracującego i wybiera się tam na stałe ? My chcemy też wyjechać , ale dużo formalności przed nami , musimy kaskę na wyjazd odłożyć itp , paszporty , dowody , paszport dla psiaka .Może ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem z tego kraju .Yorkshire to miasto najbardziej nas interesuje , i tam będziemy chcieli wyjechać .
Piszmy i dzielmy się informacjami .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez swobodnego jezyka angielskiego nie ma co sie wybierac do Uk juz teraz, w przeciwnym razie bedziesz skazana na pakowanie babanow i to tymczasowo, lub inne malo platne i nieregularne prace,
jesli znasz jezyk szukaj na monster.co.uk , gumtree dzial job, lokalne agnecje pracy ktore maja aplikacje on line
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nawet z jezykiem angielskim nie dostaniesz wiecej niz minimalna krajowa, tam to juz norma ze z inż lub mgr jezdza na wozkach widlowych :)
pakują banany , warzywa , perfumy itp dostają najniższą średnią a i tak wola tam pracować , i bez języka i z językiem , a tu co bida dalej .
Ja od dwóch lat mieszkam w Szkocji. Jedynie co mogę napisać, że żyje się lepiej, łatwiej. Ceny zywnoścu w porównaniu do zarobków dużo niższe niż w Polsce. Nawet ubrania, kosmetyki są tańsze. Nie mówię już o wyprzedażach na których można kupić prawdziwe perełki za grosze. Wynajęcie mieszkania z jedną sypialnią to koszt około 350-400f. Trzeba doliczyć rachunki i council tax około 100f. Chciałabym wrócić do Polski, ale póki co nie widzę perspektyw w ojczyźnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kamila w jakim mieście mieszkasz??:)
Najlepiej to przed wyjazdem dobrze sie przygotowac. Im wiecej potu na przygotowaniach tym mniej krwi po przyjezdzie...
My przed wyjazdem szukalismy pracy przez internet, wysylajac podania, dzwoniac itp. przez kilka miesiecy po 5-6h dziennie - to ciezka praca ale sie oplacilo. Oboje znalezlismy prace przed przyjazdem, tzn. oni zaprosili nas na rozmowe pokrywajac koszty przelotu i hotelu - po paru tygodniach byla decyzja ze zatrudniaja...
I w ten sposob wyemigrowalismy na gotowe i to do pracy w zawodzie inzyniera i nawet nie potrzebowalismy zadnych oszczednosci bo pracodawca wyplacil 1 pensje w przod... Dlatego warto sie przylozyc zeby znalesc prace przyd emigracja... Wyjezdzanie "w ciemno" to hardcore i roznie moze sie skonczyc jak nie bedziecie mieli szczescia...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
PS. No i oczywiscie nalezy miec dobry, konkretny zawod na ktory jest zapotrzebowanie + kilka lat doswiadczenia - bez tego rzeczywscie moza wyladowac "na zmywaku"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale ktos wyzej kity wciska! o rany boskie, pensja w przód?!hehe kazdy musi czekac 2-3tyg na pierwsza pensje, a tu ktos dostal w przod i to za caly miesiac suuuuper, i co dalej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dlaczego "kity"? Czemu juz oskarzasz? Nie "kazdy" musi czekac 2-3 tygodnie. Dla wiekszej, dobrze prosperujacej firmy na zachodzie to zadna roznica czy wyplaci ci pieniadze zaraz po rozpoczeciu pracy, czy po tych 2-3 tygodniach. Tak bylo i w naszym przypadku :o) Zreszta na poczatku potrzebujesz pieniedzy na wynajem mieszkania 1 miesaic w przod+kaucja za 2 miesiace - czyli 3 miesiace oplat (inaczej nie masz gdzie mieszakac)jak dla UK to jest 600-700GBPx3 = ok 2000 GBP na wstepie leci...
"na zachęte" , w jakiej Angli ty bylas, bo nikt na piekne oczy ci pieniedzy nie da, a o wynajeciu mieszkania, to jak chcesz wynajac bez pracy to musisz wynajac na 6miesiecy i odrazu zaplacic za to z góry, bo w tym przypadku tez nie wierza ci na piekne oczy... zeby dostac kase to trzeba przepracowac - i tak jest w KAZDEJ firmie.TYMBARDZIEJ w dobrze presperujacej, jak ktos ma kase to nie rozdaje na lewo i prawo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
JA JESTEM URODZONYM PREZESEM ! CZY TAM CZEKAJA NA PREZESOW ? BIORE JEDYNIE 10000 FUNTOW NA MIESIAC :) CZEKAM NA PROPOZYCJE . Całe zycie bylem prezesem zakladow mleczarskich to moze tam im sie taki prezes przyda
Sorki, że tak dopero teraz ale rzadko na forum wchodzę. Mieszkam w pięknym i deszczowym Glasgow :)
Kamila ja też:)
Jaki masz początek kodu pocztowego??:)
Skąd jesteś z pl?:)
jesli chcesz wyjechac do Uk to najlepsza rzecza jaka mozesz zrobic to posledzic forum polakow z danego miasta, zobaczyc jakie sa tam problemy, ogloszenia itp, proponuje tez napisac cv po ang i umiescic na portalach monster.co.uk albo reed, zobaczyc jakie jest zatrudnienie w Twoim zawodzie, w ktorym regionie najwiecej ofert.
Kazde wieksze miasto ma swoje polskie forum zazwyczaj.
ooo no ładnie, również Glasgow :)
ja mieszkam póki co w G20 :) a Ty?
Jestem rodowitą gdańszczanką :)
Pozdrawiam :D
Ja też z gdańska:)
Mieszkam na g33 czyli jakieś 10-12 min od Ciebie:)
Ile masz lat,masz jakieś dzieci, męża , zwierzątka???:D
do tej pory nie miałam przyjemności poznać kogoś w Glasgow kto pochodzi z Gdańska więc podwójnie mi miło :)
Kiedyś mieszkałam na G31 więc mniejwięcej kojarzę te tereny.
Jeśli dobrze sądze po nicku jesteśmy w tym samym wielku, bo ja rocznik `84
Póki co nie dorobiłam się jeszcze dzieci, narazie tylko chłopak i kot :) ale można ich traktować jak dzieci ;) A u Ciebie jak? długo jesteś w Glasgow?
Próbowałam wejść na priv ale nie masz konta zrób coś z tym co by się tak nie upubliczniać:)
Rocznik się zgadza,mąż jest,kota i dzieci brak:)
seteczka szkoda że nie masz konta chciałam spytać jak wygląda sprawa mieszkania... Bo przez agencję trudno jest wynająć jeżeli nie pracuje się w UK dłużej niż 3 m-ce...
Przecież do pracy w GB nie potrzebny jest paszport :)

Inne tematy z forum Kobieta

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (42 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

do góry