Widok

Wielka Brytania

Hej kobietki
Może któraś z was też planuje wyjazd do Anglii wraz z rodziną do pracy , lub ma męża tam pracującego i wybiera się tam na stałe ? My chcemy też wyjechać , ale dużo formalności przed nami , musimy kaskę na wyjazd odłożyć itp , paszporty , dowody , paszport dla psiaka .Może ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem z tego kraju .Yorkshire to miasto najbardziej nas interesuje , i tam będziemy chcieli wyjechać .
Piszmy i dzielmy się informacjami .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak kombinujemy... tu co pradwa mamy żlobek ale co z tego jak z kasą krucho...
Zdaję sobie sprawę że to by nie było łatwo tym bardziej na początku... ale czasem trzeba trochę poświęcić i się przemęczyć zeby było dobrze. zamierzaliśmy wziąć ze sobą jakieś 10 tyś pln na początek. Na razie chyba sobie odpuścimy (ale tylko na kilka m-cy) żeby się lepiej do tego przygotować. Tylko nie wiem czy jest sens robić kursy (mówię tu o kursach państwowych nie jakiś tam nieznanych firm) tylko nie wiem czy jest sens. Tu piszą dziewczyny że doświadczenie i papiery polskie są nie istotne...
Teraz [pracuję w banku ale zdaję sobie sprawę że nie będzie łatwo mi zdobyć pracę w uk w tym zawodzie od razu po przyjeździe że będę musiała zacząć od roboty w sklepie albo restauracji (co oczywiście nie jest dla mnie problemem - wcześniej pracowałam w uk w restauracji ibyło super no i zarabiałam więcej niż tu w banku)
zaproszenie na rozmowe , nie nazwala bym "pracy o krok" che ,che

jezeli masz doswiadczenie w miedzynarodowych firmach to czasami referencje nie sa wymagane.
ja pamietam ze raz byłam o krok od zdobycia pracy w UK, mianowicie w szkole prywatnej dla chłopców jako nauczyciel laciny, i mieszkalam wtedy w PL i wyslalam CV i sie odezwali i mialam ustawioną rozmowe aczkolwiek wyszedl mi wyjadz do Norge.

Wiec widac ze mozna zdobyc prace bez agencji, wiec zycze powodzenia i determinacji ;)
Madness is the gift, that has been given to me!!
Trzeba tez wziac pod uwage fakt, ze ciezko jest o prace bez konkretnego fachu, we wszystkich agencjach wlasciwie wymagaja przynajmniej 2 referencji sprawdzalnych, co w praktyce oznacza ze maja to byc referencje angielskich pracodawcow.

Jedyna opcja ominiecia tego to:
1. miec konkret fach, miec mocne dowody na to - omijac agencje i wysylac CV na konkretne propozycje pracy bezposrednio do firmy

2. zaczac na byle jakiej robocie (pakowanie bananowi, fabryka) i te papiery zdobyc

3. poprosic ladnie znajomych ktorzy maja w UK firme, zeby wystawili jakiekolwiek referencje i je potwierdzili telefonicze w razie co :D
wiesz tylko trzeba trafić na jakąś odpowiedzialną osobę, która się zajmie . Heh co do agencji to wiem coś o tym :/ kilka lat temu też tak pracowałam i naprawdę nie wspominam tego dobrze :( niestety emigracja nie jest łatwa, nie ma żadnych babć, cioć i zaczyna się problem z opieką. no ale najważniejsze to sobie radzić :)
tutaj gdzie jestem to sie oglaszaja ze sie zajmą maluchem za 2,5 na godzine :) ja robie z mezem on pracuje do 1 w nocy a ja mam na 6 rano, ale to nie codziennie ha uroki pracy dla agencji :/
Widzę, że kombinujecie jak się da :) Rzeczywiście praca męża na nocki byłaby jakimś wyjściem, jednakże myślę że nie jest to opcja dobra na dłuższy okres czasu. Brak snu,zmęczenie dałoby mu się we znaki. Co do prywatnych opiekunek to nie mam zdania, ale jesli rzeczywiście jest to koszt 4f to nie dużo. Tylko gorzej już pewnie trafić na dobrą opiekunkę. Po jakimś czasie napewno otrzymalibyście jakieś dofinansowania, benefity i może miejsce w przedszkolu państowym. Myslę, że najgorzej byłoby na początku, a później już z górki. Napewno musielibyście odlożyć troszkę gotówki na wyjazd. Mam nadzieję, że się Wam uda, czego oczywiście życzę z całego serca
za to opiekunki tanie bo od 4f za godzine,
chcialibyśmy wyjechać wszyscy razem. Ew. mąż sam na początek żeby znaleźć mieszkanie.
Myślę że bybłoby nam łatwiej bo myślelismy o pracy na zmiany. Początkowo plan był taki że mąż pracuje w nocy a ja w ciągu dnia (może tylko part time - w zależności jak on by się czuł po nocy).
Nie mylisz się w Anglii podobnie jak w Szkocji opieka jest droga, są też jakieś dofinansowania do żłobków...
Rozumiem, rzeczywiście mało jest ofert osób które są skłonne zamieszkać z dziećmi. Może w Birmingham jest inaczej, co agencja to inne wymogi. U mnie w miescie jest kilka agencji mieszkaniowych które nie wymagają żadnych dokmentów. Trzeba zapłacić kaucje, czynsz z góry i tyle. Rozumiem, że chcecie wyjechac wszyscy razem ,ale czy w Uk będzie Wam łatwiej? Bo rozumiem, że mąż będzie pracował, a Ty opiekowała się dziećmi. Z tego co wiem o przedszkole nie jest łatwo, a prywatne to duży koszt, opiekunka to samo. Chyba, że się mylę lub w Anglii jest inaczej. Ja mieszkam w Szkocji - Glasgow.
Ka.miilka dzięki za odpisanie
dla mnie to nie jestj akiś wielki problem żeby pomieszkać z dziećmi trochę w pokoju na początek ale nie każdy chce mieszkać z dziećmi...
ale nie mogę wyjechać bez dzieci bo nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc (tzn zająć się nimi). Planowalismy wyprowadzkę do Birmingham mąż tam był miał tam pracę ale nie mógł znaleźć chaty i wrócił bo ja już byłam 6 tyg z dziećmi i nie dawałam już rady (bo nie miałam auta a w autobusach z 2 dzieci...), a nawet osoby prywatne chciały statment bankowy z conajmniej m-ca, zaświadczenia od pracodawcy itp...
w jakiej części GB jesteś?
Oleńka83... Co do mieszkania, to najlepiej na sam początek wynająć jakiś pokój. Rozumiem, że masz dzieci, ale nie radziłabym wyjeżdzać od razu z nimi. A co do mieszkania to można wynając od prywatnej osoby. Co do agencji to mają różne wymogi i nie zawsze wymagają kilkumiesięcznego pobytu.
ale napewno potrzeby jest paszport dla dzieci.
Przecież do pracy w GB nie potrzebny jest paszport :)
seteczka szkoda że nie masz konta chciałam spytać jak wygląda sprawa mieszkania... Bo przez agencję trudno jest wynająć jeżeli nie pracuje się w UK dłużej niż 3 m-ce...
Próbowałam wejść na priv ale nie masz konta zrób coś z tym co by się tak nie upubliczniać:)
Rocznik się zgadza,mąż jest,kota i dzieci brak:)
do tej pory nie miałam przyjemności poznać kogoś w Glasgow kto pochodzi z Gdańska więc podwójnie mi miło :)
Kiedyś mieszkałam na G31 więc mniejwięcej kojarzę te tereny.
Jeśli dobrze sądze po nicku jesteśmy w tym samym wielku, bo ja rocznik `84
Póki co nie dorobiłam się jeszcze dzieci, narazie tylko chłopak i kot :) ale można ich traktować jak dzieci ;) A u Ciebie jak? długo jesteś w Glasgow?
Ja też z gdańska:)
Mieszkam na g33 czyli jakieś 10-12 min od Ciebie:)
Ile masz lat,masz jakieś dzieci, męża , zwierzątka???:D
ooo no ładnie, również Glasgow :)
ja mieszkam póki co w G20 :) a Ty?
Jestem rodowitą gdańszczanką :)
Pozdrawiam :D
jesli chcesz wyjechac do Uk to najlepsza rzecza jaka mozesz zrobic to posledzic forum polakow z danego miasta, zobaczyc jakie sa tam problemy, ogloszenia itp, proponuje tez napisac cv po ang i umiescic na portalach monster.co.uk albo reed, zobaczyc jakie jest zatrudnienie w Twoim zawodzie, w ktorym regionie najwiecej ofert.
Kazde wieksze miasto ma swoje polskie forum zazwyczaj.

Inne tematy z forum Kobieta

Sprawa karna dobry polecany adwokat Gdańsk (61 odpowiedzi)

Witam pisze z naglącą sprawą... mojego partnera czeka postępowanie karne -sprawa karna do 8 lat...

do góry