Re: Wielkanoc 2013
Tak, dokładnie :) najpierw "ugotowałam" przyprawy :] ostudziłam tą wodę, do zimnej wsypałam sól peklową i wymieszałam :] i do zimnej zalewy włożyłam nie związaną szynkę :]
na...
rozwiń
Tak, dokładnie :) najpierw "ugotowałam" przyprawy :] ostudziłam tą wodę, do zimnej wsypałam sól peklową i wymieszałam :] i do zimnej zalewy włożyłam nie związaną szynkę :]
na opakowaniu soli peklowej było napisane, żeby trzymać mięso 7 dni w zalewie :] więc ja na spokojnie potrzymam do piątku :]
co do białej kiełbasy - my zawsze robimy w patelni Zeptera ;) Najpierw wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię(suchą!), obsmażamy na rumiano z każdej strony, później podlewamy malutką ilością wody i przykrywamy - żeby się poddusiła :]
zawsze kupuję białą surową ;) a kiełbaski nakłuwam widelcem, żeby nie popękały :] (tak jak kaszanki)
zobacz wątek