Widok

Wielki rachunek za wodę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam! Dostaliśmy rachunek za wodę i myśleliśmy, że zawału dostaniemy...do zapłaty 1065 zł (za 5 miesięcy )!!!!! Kurcze Dziewczyny co robić? Mieszkamy w starym budownictwie gdzie nie ma c.o., ciepłej wody. Ja całymi dniami jestem sama z dzieckiem bo mąż wiecznie w pracy, a tu taka kwota jakby cała klatka kąpała się u nas, albo cała drużyna piłkarska. Byliśmy w BOM-ie i sprawdzenie jednego licznika (mamy dwa) to koszt rzędu min 250 zł. Przecież to jest niemożliwością żeby tyle wody zużyć!!! Co robić, jak im udowodnić, że nie zużyliśmy tyle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyciek z rury sama znalazłam. Niestety był za licznikiem, czyli koszt naprawy po mojej stronie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super, dzięki. A kto sprawdził że jest wyciek z rury? Zamówiłaś sama hydraulika czy spółdzielnia...?

Ja rok temu /wpis wyżej/ pisałam, że zwalił mnie z nóg wysoki rachunek za wodę. Okazało się, że jest wyciek z rury, już na licznikiem, więc tysiące litrów poszło w ziemię na mój koszt. Zgłosiłam awarię, firma była, sprawdziła że wyciek jest, wystawiła papier. Z tym papierem poszłam do firmy, zgłosiłam reklamację na fakturę, że owszem strasznie dużo wody zużyłam, za co muszę zapłacić, ale za te tysiące litrów nie było przecież oczyszczania ścieków, bo poszło w ziemię. Firma uznała odwołanie i dostałam zwrot połowy rachunku. Zawsze to parę stówek do przodu. Gdyby ktoś miał taką sytuację to można kasę odzyskać. Mi udało się, nie robili problemu.

Cześć :) Nie wiem czy ktokolwiek to odczyta, ale mam teraz podobną sytuację i szukam pomocy. Udało się wyjaśnić te wysokie rachunki?

Z góry dzięki

pewnie też ktoś to żle liczy,na pranie nie idzie tak dużo wody

Ja też mam wysokie rachunki, wiem, że robię dużo prania i idzie dużo wody na mycie no ale bez przesady.

To faktycznie jak cię kroją w żywe oczy to trzeba coś z tym zrobić.

Złożę reklamację do Polskich Wód. Mam już dość tego tematu. Spać przez to nie mogę

Zgadzam się z tym. Tam gdzie jest wodomierz to sprawa jasna. U mnie nie było wodomierza i płacone był ryczałt, więc od 15 kwietnia do 15 września. Takie są zasady

U nas woda ogrodowa jest liczona cały rok, jest osobny licznik na to. Ta woda jest zawsze liczona bez ścieków, cały rok.

Ostatnio i mi zdarzył się mega za duży rachunek za wodę. Okazało się, że mamy wyciek tuż za licznikiem wody, więc wszystkie litry leciały na nasz koszt. Woda szła w ziemię, a zużycie na liczniku sporo wzrosło. Wyciek usunięty to i rachunek następny już był ok.

Wychodzi na to że liczą za podlewanie ogrodu ścieki, nie wiem jak to jest możliwe ale tak robią. Noi liczą to przez cały rok, a powinni tylko w okresie 15.04 do 15.09 i 15 dni w miesiącu. Wszyscy oszukują. Co za kraj

Już trochę wiem. Pracownik nie chce się przyznać do błędu, bo podobno to on ponosi koszty za swój błąd. Zobaczymy co będzie dalej. Dam znać, pewnie nie prędko, bo odpisuja po miesiącu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak napisałam tą reklamację. Poczekam pewnie z miesiąc na odpowiedź. Już wiem co zrobię dalej jak mi nie uznają. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Jesteście świetni. Buziaki

Idź do nich i powiedz, że chcesz złożyć reklamację na ostatnio otrzymany rachunek za wodę. Ja tak robiłam u swojego dostawcy prądu. Poszłam, wypełniłam pani przy biurku jakiś papierek zatytułowany reklamacja. I czekałam. Okazało się, że faktycznie przysłali jeszcze raz kolesia do odczytania licznika i faktycznie był błąd z ich strony, policzyli duuużo więcej niż wskazywał licznik. Spytali czy chcę zwrot kasy na konto czy rozliczenie w przyszłej fakturze. Wybrałam to drugie i w kolejnym okresie rozliczeniowym miałam do zapłaty mniej niż 1 zł. Myślę, że z wodą będzie podobnie. Musisz złożyć jakąś reklamację co do faktury żeby mieć podstawę to formalnego ruszenia sprawy. Nie wiem jak jest u twojego dostawcy wody. Wiem, że u mojego jest wzór reklamacji ale nie miałam okazji się skarżyć na rachunek za wodę, tylko póki co na prąd.

Czy jest jakiś wzór takiej reklamacji?, bo tego nie zrobiłam. Prowadzę z nimi korespondencję, ale nie jest to reklamacja.

Nie wystawilam żadnego oświadczenia. W tym czasie Nie był mnie wtedy w kraju. Byłam na urlopie we Włoszech

Cały czas z nimi prowadzę korespondencję. Odpowiadają po miesiącu i niczego nie sprawdzają. Piszą takie głupoty że dziwię się człowiekowi który się pod tym podpisuje. Trwają przy swoim że to oni mają rację. Czekam teraz na oświadczenie które niby miałam im złożyć w sprawie ilości osób tam zamieszkujących.

Ale złożyłaś oficjalną reklamację na piśmie i dostałaś odpowiedź również na piśmie? Powinni odpisać co sprawdzili, jak sprawdzili i co z tego z ich opinii wynika.

A jeśli ta firma twierdzi że jest wszystko ok, a jestem pewna że nie jest dobrze. Liczą mojej mamie 90letniej za kwartał około 440zl. Mieszka sama i nie miała do tej pory wodomierza. Liczony był ryczałt 3m3 na jedną osobę. Nie mam pojęcia skąd taka kwota się wzięła. Nie wiem do kogo mam się zwrócić

U tego co fakturę wystawił. Udaj się do firmy i złóż reklamację.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry