Widok

Wirus Bostonka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej. Mam takie pytanie. Moja corka okolo mies temu byla chora ( wysoka gorączka, zapalenie migdałów,kaszel). Dostala antybiotyk, tydzien czasubi przeszło. 2 tyg temu miala mala wysypke pod pepkiem około 2 dni. A teraz schodzi jej skora z dloni i stop oraz zaczela znow kaszlec. Czy to moze być ten wirus? Czy na tym etapie ( schodzenia skory) udac sie ponownie do lekarza? Czy natluszczac i przeczekac?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas skóra na palcach rak i stóp schodzila po 3 tygodniach od choroby, tak samo dwa paznokcie synkowi zeszly.

Pytałam lekarza o to schodzenie paznokci (u nas po ok. 2 miesiącach) i skóry w związku z czekającym dziecko szczepieniem. Lekarz zapewniał, że można szczepić, że łuszczenie się skóry znaczy tylko tyle, że tak głębokie były uszkodzenia naskórka wywołane wirusem. My nie szliśmy na konsultacje do lekarza na tym etapie i nie stosowaliśmy żadnych nadzwyczajnych zabiegów pielęgnacyjnych, tylko tak jak zawsze.

bostonka i antybiotyk? przeciez to wirus.... czy szkarlatyna - to juz sie leczy antybiotykiem, i typowym objawem na koniec jest schodzenie skory

Wlasnie w tym problem ze zaden lekarz nie stwierdził ani Bostonki ani szkarlatyny tylko angine. Dopiero jak zaczela schodzic skóra poczytalam troche i dowiedzialam sie ze moze to byc jedno albo drugie.

Niestety jeżeli chodzi o bostonkę, jest ona nadal na tyle rzadka, że lekarze często miewają problemy z jej rozpoznanie. W związku z czym aby tak powiedzmy doraźnie, pomóc sobie bądź dziecku, warto wiedzieć, z czym wiąże się choroba bostońska czym smarować i jak długo zaraża. Umożliwi nam to lektura artykułu na https://octenisept.pl/niech-juz-nie-swedzi-ospa-egzema-liszajec/ i powiem szczerze, że sama znalazłam w tym tekście bardzo wiele cennych informacji, więc generalnie dobrym pomysłem będzie szczegółowe zapoznanie się z jego treścią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://medicta.pl/choroby/bostonka-u-dzieci-objawy-leczenie/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

do góry