Widok

Witaminy przy problemach z tarczycą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie mamusie,
chciałam zapytac Was o taką rzecz. Mam w tej chwili niedoczynność tarczycy (pamiątka po poporodowym zapaleniu tarczycy) i Pani endokrynolog powiedziała, że nie powinnam przyjmować witamin z zawartością jodu. Poprosiłam ją o podanie mi nazw tabletek, które moge przyjmować jako uzupełnienie diety. Podała mi :Supradyn i BodyMax jako posiadające bogaty skład.
W aptece dowiedziałam się, że oba te preparaty zostały ulepszone :) a ich skład powiększony m.in. o jod :(
W hurtowniach nie ma już tych starych wersji i nie wiem jakie witaminy sobie kupić. Podobno jeszcze Falvit i Prenatal (dla kobiet w ciąży) ale na razie się wstrzymałam z zakupem.
Zwracam się z zapytaniem do dziewczyn, które mają problem z tarczycą - jakie witaminy Wy zażywacie lub zażywałyście?

dziękuję za pomoc
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
masz niedoczynność a dostałaś jakieś hormony np. euthyrox?? czy lekarz kazał ci jeść pigułki jakieś z jodem??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jutro mam wizyte u endo to sie spytam
Hej,
biorę Euthyrox, dawkę 37,5.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Paulina123, dziękuję Ci z góry i będę wdzięczna za informację jak będziesz po wizycie.
Dużo zdrówka Wam życzę.
hymmm to jak bierzesz euthyrox to chyba wystarczą zwykłe witaminy co? ja biorę 75 ale nie biorę żadnych witamin i szczerze nie zastawiałam się czy jakieś brać. a powinnyśmy brać??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej,
moja Pani endokrynolog uważa, że powinnam brać witaminy ale bez JODU. Zdziwiła się, że leczę sie już prawie rok i nie przyjmuję żadnych witamin :( Zwłaszcza chodzi o cynk (podobno niedoczynność zmniejsza jego wchłanianie co się równa PROBLEMY Z WŁOSAMI.

Co to znaczy zwykłe witaminy? No właśnie coś takiego jak CENTRUM na przykład nie jest wskazane.

Dostałam więc cynk na receptę ZINCOS FORTE i mam przyjmować na stałe. Do tego właśnie poleciła zażywać dodatkowo SUPRADYN I BODYMAX, pisałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a widzisz może też powinnam ale ja tam zawsze biorę belissse na paznokcie i włosy , magnez z B6 i wsio
Niestety w składzie Belissy, o której piszesz znalazłam jod :(
Zapytałabym swojego lekarza na Twoim miejscu i uważałabym z tym jodem.

Pozdrawiam
H-Pantoten Classic - tabletki wzmacniające włosy i paznokcie - DROŻSZE ALE BEZ JODU :) - POLECIŁA MI KIEDYŚ PANI DERMATOLOG, SAMA NIE TESTOWAŁAM :)
wianeczek wiem wiem, że tam jest jod. kiedyś jak będę to się zapytam.
Jedyne wit podczas ciąży gdy masz problemy z tarczyca i nie moga zaweirac jodu to ELEVIT.

Cala ciaze przyjmuje wylacznie te wit. Po 3 miesiacu wlaczono mi Jodid najpierw 100, potem 250mg.

Elevit nie zawiera jodu i wowczas endokrynolog moze spokojnie dostosowac dawke jodu, jesli jest taka potrzeba.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przepraszam nie doczytalam ze chodzi wit. bez jodu, nie w ciazy.

Mimo tego elevit mozesz stosowac.

Ja po urodzeniu rowniez bede na elevicie;)
jesli masz niedoczynność to powinnaś brać przede wszystkim odpowiednie hormony, typu euthyrox, obecnie łykam dawkę 175mg i nie ma znaczenia czy łykam witaminy z jodem czy nie
image
image
ma duze znaczenie !!!
image
Oczywiście, że przyjmowanie jodu ma znaczenie nawet gdy przyjmuję Euthyrox :) w przeciwnym razie nie byłoby mojego wątku :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny rowniez mam niedoczynność tarczycy i na chwile obecna biore Euthyrox 75 i Jodit 100 ale jestem w ciąży, wcześniej tylko hormony NIE brałam żadnych dodatkowych witamin itp (nie mam przekonania do tabletek) zaciekawiły mnie wasze opinie moze mi ktoś wyjaśnic jak to jest z tym Jodem?? kiedy powinno sie go brać a kiedy nie? U mnie jesli chodzi o tarczy nigdy nie mialam tak dobrych wynikow jak teraz, czy to moze byc zasluga jodu?
Niestety nie wiem jak to jest z jodem podczas ciąży gdy ma się niedoczynność tarczycy, bo zachorowałam dopiero po porodzie :(
Może wypowiedzą się koleżanki w ciąży albo zapytaj swojego lekarza.
no u mnie choroba pojawiła sie jak straciłam pierwsza ciąże.
Wiesz pytam najpierw tutaj żeby wiedzieć jak to wygląda u innych bo jak wiadomo co lekarz to opinia ;] mam bardzo dobra Endo ale czasem lepiej popytać
Ja musiałam zacząc łykać jod własnie ze wzgledu na ciąże - dziecko musi go dostać, nawet kosztem matki. Niestety ostatnio jak byłam u endo dowiedziałam się, że nadal muszę go brać skoro chcę karmić piersią. Coś za coś... :/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...

do góry