Widok
Wody płodowe... pomocy!
Jestem w 33 tyg ciąży i na ostatnim USG tydzień temu lekarz stwierdził, że ilość wód płodowych mam przy dolnej granicy normy. Na wcześniejszych USG ilość była ok. Od kilku dni co jakiś czas czuję, że ciepła i wodnista wydzielina wypływa mi z pochwy. Zaczęłam się zastanawiać czy to przypadkiem wody się nie sączą. Wiem, że w aptekach można dostać jakieś testy, które sprawdzą czy to wody, ale nie znam ich nazwy - nie wiem o co pytać. Może któraś z Was miała ten problem i będzie potrafiła mi jakoś pomóc?
Czy jak teraz zacznę pić więcej płynów, to będzie to miała wpływ na zwiekszenie ilości wód?
Pomóżcie, plizzz...
Czy jak teraz zacznę pić więcej płynów, to będzie to miała wpływ na zwiekszenie ilości wód?
Pomóżcie, plizzz...
Hej takie testy to BOBO SAFE i AMINOSENSE dostępne w dobrych aptekach.
Co do małowodzia u mnie też lekarz je stwierdził i zalecił pić 2 litry wody dziennie, urodziłam w terminie a wód było w normie, nie wiem czy to wina błędnego podania przez USG ale to tylko maszyna i trzeba mieć poprawkę na wynik. Jeśli jest u ciebie poziom wód w dolnej granicy to jeszcze nie tragedia więc się nie stresuj bo to tylko zaszkodzi dziecku. Pij dużo wody i bądź w stałym kontakcie z lekarzem jeśli jednak testy wykażą sączenie wód szybciutko do szpitala:)
Co do małowodzia u mnie też lekarz je stwierdził i zalecił pić 2 litry wody dziennie, urodziłam w terminie a wód było w normie, nie wiem czy to wina błędnego podania przez USG ale to tylko maszyna i trzeba mieć poprawkę na wynik. Jeśli jest u ciebie poziom wód w dolnej granicy to jeszcze nie tragedia więc się nie stresuj bo to tylko zaszkodzi dziecku. Pij dużo wody i bądź w stałym kontakcie z lekarzem jeśli jednak testy wykażą sączenie wód szybciutko do szpitala:)
Hej
Ja na twoim miejscu bym nie czekala, albo prywatnie albo na patologie ciazy. Zmniejszenie ilosci wod to sygnal ze cos sie dziecje, a w twoim przypadku to za wczesnie.
Ja robilam pelna diagnostyke plodu u dr. Kulikowskiej Ciecielag - jest dobra i ma super sprzet. Potrafi powiedziec co jest konieczne i o co prosic w szpitalu.
U mnie skonczylo sie szczesliwie - CC w 37 tygodniu, maluszek dostal 9/10 apgar, a wszytsko dlatego bo w odpowiednim momencie trafilam do szpitala na patologie gdzie maluszek byl monitorowany 24 h na dobe.
Moze tez tak byc ze twoj gin, nie znalazl wszustkich "komor" z wodami, u mnie dr. Ciecielag szukala 30 minut! atwoje uczucie mokrosci to tylko fobia. Zamiast kupowac testy idz do poloznika lub na izbe przyjec do szpitala - tam ci fahowo pomoga.
Ja na twoim miejscu bym nie czekala, albo prywatnie albo na patologie ciazy. Zmniejszenie ilosci wod to sygnal ze cos sie dziecje, a w twoim przypadku to za wczesnie.
Ja robilam pelna diagnostyke plodu u dr. Kulikowskiej Ciecielag - jest dobra i ma super sprzet. Potrafi powiedziec co jest konieczne i o co prosic w szpitalu.
U mnie skonczylo sie szczesliwie - CC w 37 tygodniu, maluszek dostal 9/10 apgar, a wszytsko dlatego bo w odpowiednim momencie trafilam do szpitala na patologie gdzie maluszek byl monitorowany 24 h na dobe.
Moze tez tak byc ze twoj gin, nie znalazl wszustkich "komor" z wodami, u mnie dr. Ciecielag szukala 30 minut! atwoje uczucie mokrosci to tylko fobia. Zamiast kupowac testy idz do poloznika lub na izbe przyjec do szpitala - tam ci fahowo pomoga.
Ewwa, wiem że pod koniec ciąży powinno się więcej pić z powodu ilości wód, ale przed samym porodem (około 2 tygodni) z kolei nie, bo to podobno źle wpływa na organizm, bo woda się zatrzymuje w ciele kobiety. No ale skąd wiedzieć kiedy będziesz rodzić ;-)
U nas na rynku najpopularniejsze są te dwa testy, dosyć drogie. W aptekach zwykle na zamówienie, ale w Swissmedzie chyba mają na stałe w aptece.
http://www.i-apteka.pl/product-pol-2935-TEST-Bobo-Safe-do-wykr-plynu-owodniowego-3szt.html
http://www.nokaut.pl/oferta/test-owodniowy-al-sense-x-3-szt.html
Ja używałam pierwszego, bo miałam rozwarcie i coś mi się sączyło, na szczęście wycieku wód nie było.
Tak czy inaczej, jak się niepokoisz, idź do gina. Kibicuję Ci, Ewwa, kojarzę Cię z wątku o testach owu. Trzymam kciuki.
U nas na rynku najpopularniejsze są te dwa testy, dosyć drogie. W aptekach zwykle na zamówienie, ale w Swissmedzie chyba mają na stałe w aptece.
http://www.i-apteka.pl/product-pol-2935-TEST-Bobo-Safe-do-wykr-plynu-owodniowego-3szt.html
http://www.nokaut.pl/oferta/test-owodniowy-al-sense-x-3-szt.html
Ja używałam pierwszego, bo miałam rozwarcie i coś mi się sączyło, na szczęście wycieku wód nie było.
Tak czy inaczej, jak się niepokoisz, idź do gina. Kibicuję Ci, Ewwa, kojarzę Cię z wątku o testach owu. Trzymam kciuki.
To kup testy może to wcale nie wody, w końcowej fazie ciąży często wydzielina z pochwy jest bardzo rozwodniona i możesz mieć poczucie że to wody. Uważam że jeśli lekarz po badaniu nie skierował Ciebie do szpitala to chyba nie jest tak źle, pamiętaj że dolna granica nie jest patologiczną sytuacją więc w szpitalu mogą kręcić nosem, ale jeśli mocno się stresujesz to pojedź dla świętego spokoju, chociaż spokój w tym przypadku i czekanie na to żeby Cię ktoś przyjął to pojęcie względne. Ja bym zrobiła testy.
Nigdzie nie ma tych testów :( Obdzwoniłam apteki i najwcześniej jutro mogłabym je mieć, ale i to nie jest pewne. Pojadę więc chyba do szpitala, bo nie dam rady tyle czekać. Najwyżej mnie zrugają. Trudno. Chciałam iść do Medicoveru, ale tam dziś są lekarze, którym nie ufam. Wolę więc szpital. Dobrze, że mam niedaleko.
Jestem! Okazało się, że wszystko jest OK, to nie wody.
Byłam na Zaspie. Wszyscy byli mili, nikt nie patrzył krzywo pomimo, że była wieeelka kolejka. Lekarz z izby przyjęć się nie wyrabiał, więc przyjął mnie inny lekarz z oddziału. Wszystko sprawdził, zbadał, zrobił USG, wytłumaczył. Powiedział, że za 2 tygodnie powinnam znów skontrolować stan wód.
Dobrze, że pojechałam.
Byłam na Zaspie. Wszyscy byli mili, nikt nie patrzył krzywo pomimo, że była wieeelka kolejka. Lekarz z izby przyjęć się nie wyrabiał, więc przyjął mnie inny lekarz z oddziału. Wszystko sprawdził, zbadał, zrobił USG, wytłumaczył. Powiedział, że za 2 tygodnie powinnam znów skontrolować stan wód.
Dobrze, że pojechałam.
dokładnie, lekarz wykona badanie usg i sprawdzi stan woreczka owodniowego - https://www.mojniemowlak.pl/wody-plodowe/