Widok

Wody płodowe... pomocy!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jestem w 33 tyg ciąży i na ostatnim USG tydzień temu lekarz stwierdził, że ilość wód płodowych mam przy dolnej granicy normy. Na wcześniejszych USG ilość była ok. Od kilku dni co jakiś czas czuję, że ciepła i wodnista wydzielina wypływa mi z pochwy. Zaczęłam się zastanawiać czy to przypadkiem wody się nie sączą. Wiem, że w aptekach można dostać jakieś testy, które sprawdzą czy to wody, ale nie znam ich nazwy - nie wiem o co pytać. Może któraś z Was miała ten problem i będzie potrafiła mi jakoś pomóc?
Czy jak teraz zacznę pić więcej płynów, to będzie to miała wpływ na zwiekszenie ilości wód?
Pomóżcie, plizzz...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej takie testy to BOBO SAFE i AMINOSENSE dostępne w dobrych aptekach.

Co do małowodzia u mnie też lekarz je stwierdził i zalecił pić 2 litry wody dziennie, urodziłam w terminie a wód było w normie, nie wiem czy to wina błędnego podania przez USG ale to tylko maszyna i trzeba mieć poprawkę na wynik. Jeśli jest u ciebie poziom wód w dolnej granicy to jeszcze nie tragedia więc się nie stresuj bo to tylko zaszkodzi dziecku. Pij dużo wody i bądź w stałym kontakcie z lekarzem jeśli jednak testy wykażą sączenie wód szybciutko do szpitala:)
Ewwa, wiem że pod koniec ciąży powinno się więcej pić z powodu ilości wód, ale przed samym porodem (około 2 tygodni) z kolei nie, bo to podobno źle wpływa na organizm, bo woda się zatrzymuje w ciele kobiety. No ale skąd wiedzieć kiedy będziesz rodzić ;-)

U nas na rynku najpopularniejsze są te dwa testy, dosyć drogie. W aptekach zwykle na zamówienie, ale w Swissmedzie chyba mają na stałe w aptece.

http://www.i-apteka.pl/product-pol-2935-TEST-Bobo-Safe-do-wykr-plynu-owodniowego-3szt.html

http://www.nokaut.pl/oferta/test-owodniowy-al-sense-x-3-szt.html

Ja używałam pierwszego, bo miałam rozwarcie i coś mi się sączyło, na szczęście wycieku wód nie było.
Tak czy inaczej, jak się niepokoisz, idź do gina. Kibicuję Ci, Ewwa, kojarzę Cię z wątku o testach owu. Trzymam kciuki.
Hej
Ja na twoim miejscu bym nie czekala, albo prywatnie albo na patologie ciazy. Zmniejszenie ilosci wod to sygnal ze cos sie dziecje, a w twoim przypadku to za wczesnie.
Ja robilam pelna diagnostyke plodu u dr. Kulikowskiej Ciecielag - jest dobra i ma super sprzet. Potrafi powiedziec co jest konieczne i o co prosic w szpitalu.
U mnie skonczylo sie szczesliwie - CC w 37 tygodniu, maluszek dostal 9/10 apgar, a wszytsko dlatego bo w odpowiednim momencie trafilam do szpitala na patologie gdzie maluszek byl monitorowany 24 h na dobe.
Moze tez tak byc ze twoj gin, nie znalazl wszustkich "komor" z wodami, u mnie dr. Ciecielag szukala 30 minut! atwoje uczucie mokrosci to tylko fobia. Zamiast kupowac testy idz do poloznika lub na izbe przyjec do szpitala - tam ci fahowo pomoga.
o testach nic mi nie wiadomo ale wiem ze sa takie wkladki jak sacza sie wody to zabrwiaja sie na inny kolor.Pozdrawiam
ps:moja znajoma urodzila w lutym miesiac przed terminem.wody jej zaczely nagle odchodzic w nocy,potem bylo rozwarcie w ciagu 4 godzin i urodzil sie synus.maly bo 2400,ale zdrowiutki i wszystko bylo ok.
jesli masz wrazenie ze to moga wody sie sączyc to pierwsze co bym zrobila to podjechala na izbe do szpitala i niech to sprawdzą...
Co Ci szkodzi? ja bylabym spokojniejsza,ale zrobisz jak uwazasz...
w 33 tyg moze sie juz sporo wydarzyc...
To nie poczatek ciazy.no,ale to tylko moje zdanie...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry