Widok

Wolność !? Wolność !? Jaka wolność !?

Tyle się słyszy ostatnio o wolności, jednak problem w tym, że wiele się o wolności krzyczy, a niewiele rozumie. Żadnej więc w tym nie widać racjonalności.

No bo gdzie tu jest miejsce na racjonalność, gdy margines świadomych działań wynosi ok. 5%, a reszta, czyli, jakby ktoś nie umiał liczyć, 95%, przypada na działania nieświadome. Gdzie tu racjonalność, gdy zachowaniem sterują hormony zamiast trzeźwego umysłu ? Gdzie tu miejsce na wolność, skoro to ogon macha psem, a nie pies ogonem?

Znowu mi ten krzyk o wolności wygląda na stosowanie frazesów bez pokrycia, a raczej stosowanie ich do przykrycia czegoś innego.

A popatrzmy na wolność od strony racjonalnej. Wolność to nie jest moja subiektywnie odczuwana możliwość swobodnego oddychania, to jest relacja spoleczna objawiająca się w interakcjach z innymi. Gwarantem mojej wolności nie mogę być ja sam, bo skoro się jej domagam, to oznacza to, że sam jej sobie wziąć nie mogę. I tu niektórzy zwolennicy wolności wpadają w pułapkę.

Gwarantem mojej wolności mogą być tylko inni, tylko wspólnota.
A więc wolność, jako objaw relacji, występować może tylkio w pakiecie z innymi formami relacji międzyludzkich. W tym pakiecie pierwsze skrzypce gra prawda, drugie miłość, a trzecie dopiero wolność. Chyba pamiętacie Państwo to słynne hasło Nie ma wolności bez solidarności? A warto sobie też przypomnieć i inne hasło, z piosenki: prawdy nam potrzeba , jak najbardziej aktualne:

Prawdy, prawdy po trzykroć, prawdy jako chleba,
Oto hasło na dzisiaj, tego nam potrzeba!
Niech słowo znaczy słowo, a nie hasło puste,
I nie prawda odbita w szybie krzywych luster!

Historia Solidarności najlepiej pokazuje, gdzie jest prawdziwe źródło wolności I nie pozostawia miejsca na wątpliwości, bo powyższe hasła pokazują nam jaka jest prawidłowa kolejność wartości w realnym życiu i którędy wiedzie jedyna droga do sukcesu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście, że w tej sytuacji nie ma wyjątków: każdy czlowiek się rodzi, i do tego rodzi się w rodzinie. A w tej sytuacji zdarza się, że zanim się urodzi odbierają mu przyszłą wolność poprzez abortowanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Uważaj, bo faktycznie się o niego upomne :) (takiego jeszcze nie probowalam-z migdałami :)?)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I w ten sposób sam sobie zaprzeczyles.Skoro nie ma żadnych wyjątków, nie ma też wolnosci(abstrahując od tego czy ktoś uważa się za istotę wyjątkowa czy też zupełnie przeciętna)Zostaje tylko przymus-na który ją się nie godze :)
@ Mimbia

Życie to wymiana.
Żyjąc we wspólnocie, bo taka jest ludzka natura, wchodzisz w system przywilejów, za które płacisz wypełnianiem obowiązków. W naturze i w kulturze nie ma nic za darmo, nie ma darmowej energii. Dlatego obowiązują reguły utrzymujące niezbędną równowagę. Równowaga czyli homeostaza.

Ten system równowagi odnosi się do wszystkich i nie ma żadnych wyjątków dla żadnych istot, które uznają się za wyjątkowe od reszty. Trybalna demokracja.
Myślałem, że mało co mnie w życiu zaskoczy. Masz u mnie Mimbla zaklepany glögi z migdałami. Mów na kiedy przygotować.
A kto ci powiedział, że oczekuje jakiegoś"pakietu praw chroniących"? Wolność idzie w parze ze zgodą na podjęcie ryzyka(na tym polega cała zabawa)
@ isztar

Wolność wewnętrzna też jest wolnością, ale realną czystą wolnością jest mozliwość wyboru własnego sposobu działania. Własna wewnętrzna wolność może być podatna na nieswiadome iluzje, wolność dzialania daje okazję obiektywnego sprawdzenia czy to iluzja czy też realność.
@ Mimbia

Kołakowskiego czytałem, ale dawno, a poza ttym rzadko czytuję filozofów, wolę czytać naukowców z konkretnych branż.

Oczywiście mozna w ten sposób twierdzić, że tylko samotny człowiek jest wolny, ale to iluzja, Przecież ktoś, gdzieś tego czlowieka wychował i uformował i ten człowiek posiada uformowany typ osobowości, ktory nie pozwala mu na inne zachowania. Ale jest jeszcze inny sposób patrzenia na takiego czlowieka - omijają go wyzwania w piostaci interakcji z innymi, w których mógłby się sprawdzić, w których mógłby zaprezentować swoją
w o l ę , mógłby postąpić tak albo zupełnie odwrotnie i w ten sposób poszerzyłby pole swojej wolności a tak sposób pozostaje więźniem swojego wcześniejszego ukształtowania.

W ten sam sposób mozna też twierdzić,że myśliwi i zbieracze byli wolniejsi od późniejszych pokoleń.

Ale nowoczesny sposób rozumienia wolności oznacza głównie wolność polityczną i cywilizacyjną, którą zapewnia czlowiekowi wspólnota, która przyznaje mu pakiet praw go chroniących a cywilizacja dostarcza mu bogatego wachlarza działań i obiektów do wyboru, a większy wybór oznacza większe pole wolności.
a nie jest tez tak ,ze wolnosc to stan wewnetrzny..wiec mimo zewnetrznego zniewolenia
jakos tak:)

jesli samotny pragnie byc z kims to to juz nie jest wolnosc przynajmniej od pragnienia..tesknoty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O, widzę, że Kołakowskiego nie czytałeś :D.Otoz wyobraź sobie, że według jego teorii-ktora trafia do mnie znacznie bardziej niż twoje wywody-prawdziwie wolny jest tylko człowiek absolutnie samotny.Zycie w społeczeństwie wymusza rezygnację z czysto osobistej wolnosci, trzeba nagiąć się do ogólnie przyjętych norm.Inaczej mowaby była o anarchii, ktora sama w sobie właściwie jest utopia :)
Ulotki to się rozrzuca,mówiąc fachowo - redagowałem bibułę.

W mojej ekipie dziewczyn nie było, choć w sąsiednich to i owszem.
pisałes do ulotek to musi cie znac moja kolezanka--bo ona je kolportowała
ha!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson

Frydrych twierdził, ale się na nich zawiódł, bo to nie one wolność wywalczyły. Potem też krasnoludków nie było, więc śmiało mógł uznać, że wolności nie ma.

Wzdychajmy wiec do krasnoludków.
W latach osiemdziesiątych Major Fydrych twierdził, że nie ma wolności bez krasnoludków.
Taka wyrafinowana ?
Być może, ale jak na mój gust przerafinowana - ona z istotami niższymi polemizować nie będzie, ale na nie się wypnie . Chociaż, gdyby założyła stringi, czemu nie ?
Inka² miała na myśli Hieronima, nie Roberta ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Inka

Merytokratka, jak rzadko.
Tak,dostałam zlecenie,wykonałam,wzięłam kasę i jadę wydać ten gruby szmal.Baw się dalej Łowco ale beze mnie.Wolę innych graczy i ciekawszy zestaw gier.Do niezobaczenia :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ inka

Wpadasz w sprzecznośći, nieuniknione przy tej filozofii zycia.

A masz obowiązek wchodzenia na wątek ?Aha, rozumiem, masz zlecenie?
Nie mam żadnego obowiązku uczestniczenia w dyskusji :-) To jest tylko i wyłącznie moja dobra wola.Czyżbyś nie znał tego pojęcia? Miejsca się panu pomyliły?

Inne tematy z forum Hydepark

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (27 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

Grajdołki (106 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

do góry