Widok

Wózek i fotelik do samolotu??

Hej, dzis rezerwuje bilety EasyJetem i mam dylemat. Czy mozna wziac ze soba fotelik samochodowy i wozek? Czy za to trzeba osobno placic? Wyczytalam gdzies, ze mozna nadac fotelik przy odprawie, a wozkiem podjechac pod sam samolot, ale nie bylo to na stronie EJ, wiec nie wiem czy sa to prawdziwe informacje. Wiem, ze wozek nie podlega zadnej oplacie, ale co z fotelikiem? Dodam, ze nie jest to czesc wozka, tylko osobny zupelnie fotelik. Nie wykupujemy osobnego miejsca, wiec zabranie na poklad tez odpada. Tzn, jak nie bedzie innej mozliwosc to bede kombinowac...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fotelik musisz opłacić dodatkowo. Nie ma możliwości wziąć go na pokład samolotu, nadajesz jak zwykły bagaż lub oddajesz bezpośrednio przed wejściem do samolotu jak wózek. Z tego co pamiętam w Rayanair i Wizzair opłata za fotelik to ok 10 Euro.
image
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja leciałam Wizzairem kilka razy i możesz za darmo zabrać albo wózek albo fotelik.
Fotelik najlepiej zapakować w duży worek na śmieci by się jak najmniej zniszczył, pobrudził
image
image
Tu cennik z linii Rayanair

http://www.ryanair.com/pl/pytania/tabela-oplat
image
image

image
Effcia zgadza się za darmo możesz zabrać albo wózek albo fotelik. W przypadki kiedy podróżujący chce zabrać to i to to za fotelik trzeba zapłacić. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Easy Jet ale pewnie podobnie.
image
image

image
Dzieki dziwczyny:) Tyle, ze ja lece Easy Jet, wiec nie jestem pewna, czy maja taki sam regulamin??
Ze strony EJ
...Wózki spacerowe i łóżeczka podróżne można zabrać do schodów lub drzwi wejściowych do samolotu, po czym zostaną one odebrane przez pracowników obsługi i umieszczone w luku bagażowym. Wózki można również oddać do luku razem z bagażem rejestrowanym. Duże, nieskładające się wózki głębokie nie zostaną dopuszczone do przewozu.

Wózki spacerowe, głębokie i łóżeczka podróżne nie są wliczane do dozwolonej ilości bagażu i ich przewóz jest bezpłatny...

O foteliku nie ma wzmianki więc domniemywam, że trzeba opłacić.
image
image

image
ja znalazłam na ich stronie http://www.easyjet.com/PL/Zarezerwuj/regulations.html#baggage :

Jedna osoba moze podrózowac z dwojgiem niemowlat (dzieci nie majace skonczonych 2 lat w dniu podrózy). Niemowleta majace nie wiecej niz dwa tygodnie nie moga odbywac podrózy samolotem.

Dzieci w wieku lat dwóch i starsze musza miec wykupione wlasne miejsce siedzace w samolocie za ta sama oplata co osoba dorosla.

Osoba dorosla ponosi odpowiedzialnosc za stosowne zabezpieczenie dziecka na zajmowanym przez nie miejscu w samolocie. W tym celu, easyJet zezwala na zabranie osobie doroslej na podklad samolotu fotelika samochodowego dla kazdego dziecka w wieku ponad szesc miesiecy, dla którego wykupiono miejsce siedzace w samolocie, przy czym fotelik musi posiadac sztywny szkielet metalowy lub z tworzywa, byc nie szerszy niz 42 cm, posiadac pasy zabezpieczajace zapinane w pasie, na ramionach i miedzy nogami oraz umozliwiac dziecku podróz w pozycji siedzacej, twarza do kierunku lotu. Ponizej przedstawiamy sposoby zapewnienia bezpieczenstwa podrózujacego dziecka, zaleznie od wieku:
Wiek Zabezpieczenie
2 tygodnie – 6 miesiecy Dziecko/wysoki fotelik/pas bezpieczenstwa
6 miesiecy do 2 lat Dziecko/wysoki fotelik lub odpowiedni fotelik samochodowy
2 do 3 lat Dowolny typ fotelika samochodowego lub fotel/pas bezpieczenstwa
3 lata wzwyz Fotel/pas bezpieczenstwa

* Jesli osoba dorosla podrózuje z kilkorgiem dzieci w wieku do dwóch lat, a zadne z nich nie ma ponizej 6 miesiecy, jedno dziecko moze podrózowac na kolanach osoby doroslej, podczas gdy drugie dziecko (pozostale dzieci) musi zajmowac osobne siedzenie, podrózujac w foteliku samochodowym zgodnie z podanymi wytycznymi.
* Osoba dorosla z dwojgiem lub kilkorgiem dzieci ponizej szesciu miesiecy nie otrzyma zezwolenia na podróz.
* Dziecko od dwóch do trzech lat moze podrózowac w foteliku samochodowym, zgodnie z podanymi wytycznymi.

easyJet nie stosuje systemu odszkodowan i dlatego w zadnych okolicznosciach w ujeciu Ustawy o ochronie dzieci, pasazer nie moze przekazywac odpowiedzialnosci za dziecko osobie niepelnoletniej, podrózujacej bez opieki.
poza tym tu masz nr do telecentrum - najlepiej zadzwonić i zapytać :) 0044 870 6000 000
...easyJet zezwala na zabranie osobie doroslej na podklad samolotu fotelika samochodowego dla kazdego dziecka w wieku ponad szesc miesiecy, dla którego wykupiono miejsce siedzace w samolocie...

Tak tylko pytanie czy opłaca się dla przewozu fotelika kupować osobne miejsce, chyba lepiej opłacić bagaż za fotelik, podejrzewam, że wyjdzie dużo taniej.
image
image

image
zadzwonie :D

ale dobrze wiedziec, ze lozeczko mozna tez za free :)))

No nic, dzieki dziewczeta ;)
UWAGA, UWAGA!

Dzwonilam i jestem mile zaskoczona :)
Dla dziecka przysługują DWIE RZECZY czyli moze to byc: WÓZEK I FOTELIK LUB WOZEK I LOZECZKO TURYSTYCZNE lub inne kombinacje. W kazdym razie dzieki za pomoc. PRzypomne, ze to obowiazuje w Easy Jet :)
to jest oczywiscie darmowe :)
Super, w takim razie to porządna firma :)
image
image

image
dobrze wiedzieć - bo sama niedługo będę leciała tymi liniami :)
image
image
z tego co znalazlam to Lufthansie jest o wiele gorzej niż w tych tanich liniach ;/ - tylko jedna rzecz i to do 10kg a za nadprogramowe kilogramy kosmiczne oplaty
a nie wiecie jak to jest w wizzair? wiem tylko ze wozek mozna za darmo
image
image
Leciałam w zeszłym roku wizzair-em i brałam fotelik.
Możesz zabrać tylko jedną rzecz za darmo za drugą płacisz wg cennika
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

do góry