Widok
Wsteczny ciąg wentylacyjny - Siódme Niebo, Osiedle Familijne, dom Junior
Cześć, niedawno wprowadziłam się na osiedle familijne w Baninie i mam pewien problem natury technicznej - przez kratkę wentylacyjną w kuchni wieje zamiast wyciągać powietrze, nawiewniki w oknach są otwarte, kominek z osobnym poborem powietrza z zewnątrz zabudowany. Daje się to mocno we znaki podczas przebywania w aneksie, a nie chciałabym zasłaniać wentylacji. Czy inni mieszkańcy Juniorów mają ten sam problem? Jak sobie z nim poradzić? Może to ja coś robię źle?
Czytałam opinie o siódmym niebie, sa same negatywne wypowiedzi,a to ze z tanich materiałów budują,że wilgoć i grzyb ze obiecali drogę która jest podobno w fatalnym stanie i nic z tym nie robią itd..Dlatego chciałam poznać opinię mieszkańców domów junior.Mi osobiście bardzo sie podobają i wiem ze ile ludzi tyle opinii ale może znajdą się też pozytywne wypowiedzi na temat siódmego nieba.Pozdrawiam :)
Czekam na jakieś info w tej sprawie, ja zgłosiłam reklamację jednakże do tej pory pozostała ona bez odpowiedzi. Jak znajdę chwilę to zajmę się tym na nowo, jednakże fajnie by było jakby ktoś fachowym okiem ocenił jakie mamy szanse na naprawę tej fuszerki.
Co do czyjegoś pytania o wilgoć to u mnie nie występuje - wilgotność w domu na poziomie 55%, oprócz w/w problemu ze wstecznym ciągiem wentylacyjnym innych zastrzeżeń nie mam.
Co do czyjegoś pytania o wilgoć to u mnie nie występuje - wilgotność w domu na poziomie 55%, oprócz w/w problemu ze wstecznym ciągiem wentylacyjnym innych zastrzeżeń nie mam.
z tego co jakiś czas temu wyczytałem problem jest ponieważ przewody wentylacyjne z kuchni są wypuszczone w dachu (kominki dachowe z PCV) dużo(na oko około 2 m) poniżej pozostałych kominów (tych w kominie z cegły). powinny być natomiast ~ na równi. teraz deweloper nic już z tym nic nie zrobi bo i niby co? przebuduje dom? moim zdaniem możemy jedynie domagać się jakiegoś zadość uczynienia. jakiś zbiorowy pozew?
zauważyłem, że te nowe osiedle budowane przy placu zabaw ma już wszystkie kominy murowane i ich wysokość jest taka jak powinna być.
zauważyłem, że te nowe osiedle budowane przy placu zabaw ma już wszystkie kominy murowane i ich wysokość jest taka jak powinna być.
Witam,
Proponuję wszystkim Państwu wezwać zew. firmę i poprosić o opinię w sprawię wyciągu.
Dodatkowo wezwać kominiarza też wystawi opinię.
Wtedy gdy każdy z mieszkańców lokalu będzie mieć papier napisać pismo (zbiorowe) z informacją do wykonawcy, że były źle przeprowadzone obiory a instalacją jest błędna.
Oni będą się bronić nogami i rękami. Będą Wam wciskać, że teraz taka pogoda, że wiatr wieje.
Odnośnie rozwiązań problemu to już wykonawca musi ocenić co może zrobić.
Jeżeli będą dalej ociężali napisać pismo do CNBOP-PIB w Józefowie - na 100% panowie inż. pomogą rozwiązać sprawę (można też zadzwonić porozmawiać).
Proponuję wszystkim Państwu wezwać zew. firmę i poprosić o opinię w sprawię wyciągu.
Dodatkowo wezwać kominiarza też wystawi opinię.
Wtedy gdy każdy z mieszkańców lokalu będzie mieć papier napisać pismo (zbiorowe) z informacją do wykonawcy, że były źle przeprowadzone obiory a instalacją jest błędna.
Oni będą się bronić nogami i rękami. Będą Wam wciskać, że teraz taka pogoda, że wiatr wieje.
Odnośnie rozwiązań problemu to już wykonawca musi ocenić co może zrobić.
Jeżeli będą dalej ociężali napisać pismo do CNBOP-PIB w Józefowie - na 100% panowie inż. pomogą rozwiązać sprawę (można też zadzwonić porozmawiać).
http://www.kominiarz.kartuzy.pl : moze ci fachowiec cos poradzi. Rozmawialam z nim w sprawie kominow u mnie.
Ilość powietrza wyrzucanego musi byc równa ilości powietrza nawiewanego. Czy w oknach są nawiewniki ? Jeśli tak to czy są otwarte ? Jeśli tak to ciśnienie (o ile są dobrze dobrane nawiewniki w stosunku do kratek wyciagowych) sie wyrówna. Nie zmieni to jednak problemu „chłodnego podmuchu”. Jedynym rozwiązaniem tak jak ktoś napisał jest wentylacja mechaniczna, koniecznie z jakaś nagrzewnica (wodna, freonowa... itd) oraz wymiennikiem ciepła.