Widok

Wstydliwy problem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam nadzieję , że mi pomożecie gdyż czasem aż ręce opadają.
Otóż córka (6 lat) nagminnie łapie się za krocze w domu , spacerze , sklepie no wszędzie!
Twierdzi ,że ma tam bąbelki i musi je usunąć ?
Byłam z nią u lekarza nie ma odparzenia ani żadnej choroby...próbowałam na to nie reagować ale to nic nie daje a mnie wstyd czasem zalewa gdy idziemy ulicą a ta staje i się łapie wręcz jakby wycierała.Gdy tego nie robi staje i kuca i tak w kółko.
Czy Wasze dzieci tez tak miały?
Co robić?
Dodam ,że nie jest to od dzisiaj a od jakiegoś roku z przerwami ..

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w dzieciństwie notorycznie drapałam się po pupie w środku i wąchałam sobie rękę. Miałam z 10 lat, pamiętam to jak dziś. Przeszło z czasem, ale pojęcia nie mam, czemu tak robiłam. Obrzydliwe trochę :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Skąd ja znam ten problem... z tym,że u nas początki to ok 2-3 latka.Takie pojedyncze od czasu do czasu przypadki pocierania krocza, byłam nawet z tym u pediatry.Nie kazała karcić, krzyczeć tylko odwracać uwagę.
Wytłumaczyła,że w tym wieku nie ma to nic wspólnego z seksualnością - dziecko w ten sposób rozładowuje napięcie, uspokaja się.

Faktycznie nie krzyczeliśmy starałam się odwracać uwagę ale przy zasypianiu notorycznie znajdowałam rączki między nogami...

Problem nasilił się w wieku 6 lat gdy zaczęła robić to tak często że było niepokojące, w szkole, na ulicy dosłownie wszędzie i prawie wciąż:(
Tłumaczyłam prosiłam ale córka mi mówiła,że jak się nie podrapie to nie wytrzyma.

Jak się później okazało był to jeden z objawów zaburzeń integracji sensorycznej a dokładnie było to uspokajanie się poprzez masturbację ponieważ mimo iż takie dziecko nie łączy tej czynności z seksem to reakcja organizmu jest podobna... czyli jakaś tam przyjemność wydzielanie się endorfin i uspokojenie się.
Moja córka jeszcze chodziła na palcach co też było spowodowane w/w zaburzeniami - podobno w palcach jest najwięcej receptorów czuciowych a ich ucisk powodował wydzielanie się czegoś tam... już nie pamiętam czysto medycznie o co dokładnie chodziło a nie chcę zmyślać.

Także u nas problem był złożony... poprawę i to prawie natychmiastową przyniósł masaż Wilbargera i stosowanie kocyka obciążeniowego ale to było wszystko z powodu problemu głównego czyli zaburzeń SI.

Myślę,że powinnaś udać się po poradę do pediatry przynajmniej lub nawet do psychologa bo to już duże 6 letnie dziecko.

Sorki za przydługi post ale jakoś się tak rozpisałam... wiem doskonale,że to dosyć poważny wbrew pozorom problem ale na pewno da się go rozwiązać.
Powodzenia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
byłaś u pediatry, ale może ma jakąś infekcję, którą powinien zbadać ginekolog dziecięcy? może trzeba jakiś wymaz zrobić, bo po prostu ją swędzi? albo może ma owsiki? tak mi przychodzi na myśl z "nie psychologicznych" rozwiązań...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje pierwsze skojarzenie to też onanizm dziecięcy, bo jestem na bieżąco z 1,5 roczną dziewczynką aktualnie... Gdybym była w takiej sytuacji skonsultowałabym się z psychologiem. Normalnie około 3-4 roku życia powinno samo ustąpić a u Was późno się zaczęło i wydaje mi się, że nie będzie łatwo. Takiemu malutkiemu dziecku bez problemu można odwrócić uwagę w obojętnie jaki sposób bez zbędnego tłumaczenia i zagłębiania się w temat, a u 6cio latki nie bardzo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a ja jako dziecko robiłam "prawie" to samo co Twoja córka - pamiętam to jak dziś, miałam kilka lat.
Nie trzymałam się za krocze, ale czułam tam bąbelki i pamiętam że czasami kucałam żeby je "uwolnić". Aż zapytałam mamy przed chwilą - przeszło samo, ale trwało długo :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pytanie tylko kiedy to przejdzie?
Jeszcze przy mnie ok ale np w szkole?Jak mi przyjdzie nauczycielka z zapytaniem to co odpowiedzieć?
Co prawda nie wiem czy w szkole też tak robi , nigdy nikt mi nie zwrócił uwagi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pracuje w przedszkolu z 5- 6 latkami i mam pare dziewczynek które tez uprawiały dziecięcą masturbację. Najczesciej jak leżały na dywanie słuchaly bajki. Jedne wkładały rączki do majtek i dotykały, inne tylko masowały. Mowiłam spokojnie dziewczynki nie bawić się... i już
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9
Ja również pracuję w przedszkolu. W takich sytuacjach podawałam np. misia i prosiłam, aby go przytuliły, sprawdziły, czy nie ma zimnych łapek, prosiłam, aby w czymś mi pomogły, przyniosły, poprawiły kwiatek w wazonie etc... Z całym szacunkiem, ale Pani metoda to eskalowanie problemu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam często infekcje pochwy - taka flora bakteryjna, i przy tych infekcjach mam bardzo często uczucie "bąbelków", odpowiednie ustawienie nóg i napięcie mięśni pozwalają mi pozbyć się tego uczucia - ja jestem dorosła i kontroluję to , jako dziecko chodziłam już do ginekologa dziecięcego w związku z tymi infekcjami, jest to mój problem od lat i od kiedy pamiętam mam to uczucie bąbelków właśnie
dlatego najpierw proponuję udać się do specjalisty z tym problemem a nie od razu zakładać masturbację
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
SA- ale czy wizyta u np ginekologa tak nie jest za wczesna dla 6 latki?
Moja córka mi wstydzi się pokazać swe skarby a co dopiero lekarzowi
A ja myślałam ,że ty już byłaś z dzieckiem u ginekologa i on wykluczył wszelkie infekcje .Jak wstydzi się pokazać swoje skarby?A jak ty ją myjesz i skąd w takim razie wiesz ,że dziecku nic nie jest skoro nikt jej tam nawet nie zaglądał.U mojej był problem bo się drapała ale na pediatra ją tam obejrzała,przepisała maść i się skończyło drapanie.Z 6 latką można spokojnie iść do ginekologa dziecięcego-kobiety.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Załamana, forumowiczki piszą o wizytach u ginekologa z niemowlętami, u których pojawił się problem w okolicach intymnych. W każdym wieku można zabrać dziecko do odpowiedniego specjalisty. Dziwię się, że szukasz odpowiedzi na forum, zamiast po prostu pójść z córką do lekarza...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
chodziłam do ginekologa dziecięcego, wtedy to było na Klinicznej ale wiele lat temu, pediatra powinna Wam podpowiedzieć gdzie się udać,
pamiętam, że ja też byłam okropnie skrępowana i bardzo nie chciałam iść ale może dzięki temu doświadczeniu nie mam obecnie problemów z chodzeniem do ginekologa bez względu na jego płeć :)
Załamana, przypomniało mi się, że polecaną dla dzieci ginekolog jest pani dr o charakterystycznym nazwisku: Ewa Wszelaki Las. Na pewno przyjmuje w Gdańsku na al. Grunwaldzkiej.
Pani dr teraz jest na urlopie.
przecudowna ginekolożka dziecięcą (choc i tez dla dorosłych) jest dr Marta Sokołowska, od jakiegos roku na emeryturze ale nadal przyjmuje - wczesniej z-ca ordynatora na ginekologii na Zaspie, przyjmowała także w przyszpitalnej poradni gienekologicznje na Zaspie, ale od lipca zeszlego roku poradni na Zaspie juz nie ma (chyba ze cos sie zmienilo)
Dr przyjmuje w gabinecie przy swoim domu, na Jankiela w Gdańsku,
za wizyte dziecięcą bierze 50 zł,

bardzo nam pomogła, gdy inni ginekoldzy dziecięcy rozkładali ręce,
takze polecam.

Odnosnie watku,

kolezanki córka w wieku 4,5-5 lat tez sie masturbowała, wszedzie w przedszkolu, na ulicy,
doszło do tego ze w przedszkolu przy stoliku jedna reka malowała druga to robila,

ostatecznie okazało sie ze ma to związek z zaburzeniami SI, mała ma co jakis czas takie epizody - jako mniejsza dziewczynka chodzila na terapie,

nie mniej w tym wypadku pomogla jedna wizyta tu jakiegos terapety/lekarza od terapi czaszkowo krzyżowej - od tamtej wizyty mała juz tak nie robi, dr powedziała ze było to skumulowane napiecie, czy cos takiego
image image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

do góry