Widok

Wydatki na żywność...

Hej. Za około 2 miesiące wracamy rodziną 2+1 do Trójmiasta z Irlandii. Zastanawiam się nad wydatkami na żywność + podstawowa chemia do łazienki i kuchni. Czy na żywność bez szaleństw typu drogie ryby, mięsa czy inne wystarczy nam na miesiąc 1500 PLN w tym chemia. Myślę o zakupach typu biedronka, lidl kup dwa za ileś tam lub inne promocje typu mięso 1kg za 8.99 itd. Dzięki za wszelką pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To obserwuj, co się teraz będzie działo w Brazylii. Tam władzę objął reprezentant moich z kolei ulubionych rodzin. Szkoda dżungli i Indian. Wszystko zasieją soją i kukurydzą. Nachalne są te...i zuchwałe. Już się domorośli geopolitycy internetowi cieszą z "antysestemowego" prezydenta. Taki on antysystemowy jak Trump.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@BMtF:

Latami... dziesięcioleciami... dewastowałem sobie organizm, chlejąc hektolitry, słodkiej do obrzydliwości, herbaty czy kawy.
Wśród znajomych jest to wręcz legendarne.
A już creme de la creme była sytuacja, jak kiedyś, za ucho, podniosłem rano wczorajszy kubek, z przyklejonym na nim na lukier 24" telewizorem kineskopowym :D
W drugiej połowie lat 80-tych, lekarka ze studenckiego ZOZ-u na Zwycięstwa powiedziała mi otwartym tekstem, analizując wyniki badań:
"wg aktualnej wiedzy medycznej, Pan już nie powinien żyć" :D
Dobrze ponad ćwierć wieku minęło a jakoś konowałom się nie dałem ukatrupić :D

Słodząc koszmarnie dużo, zawsze znajdowałem wykręt: mózg odżywia się wyłacznie glukozą. A ja dużo spalam..

Joke oczywiście... ale na rzeczy. Bo rzeczywisty problem nie jest w ilości, ale adekwatności ilości do spalania. Jeśli spalam ten cukier, obojętnie, czy w mięsniach, mózgu, czy choćby f++tem... nic złego dla organizmu sie nie dzieje.

BTW.. skrobia też jest cukrem. Takim samym i tak samo wpływającym na organizm. Zatem dieta vege oparta na warzywkach niczym się (dla organizmu) nie rózni od słodkiej kawy.

O Monsanto oczywiście wszyscy myślący wiedzą. Ale co poradzisz?
Nawet jak sobie zapuściłem na działce własną kukurydzę, to nie wiem (bo i skąd) czy to nie GMO. A glifosat używam i będę używał. Nie na ziemi rodzącej plony oczywiście...ale czasami trza i wyboru nie ma. Sąsiadowi trułem rdestowca. Niczym innym go nie załatwisz... a i tak jeszcze przynajmniej ze 2-3 lata walki z nim mnie czekają.

A'propos...
Pierwszy raz w życiu miałem (świadomy) kontakt z glifosatem, kiedy zacząłem walczyć z rdestowcem w ogródku piwnym. Po 3 latach wydało mi się, że skutecznie.
W błędzie byłem. Rok nieobecności... ale w tym roku, już na jesieni, zauważyłem kilka roślinek. Daleko za płotem. Mimo, że tam też dostawały "chemioterapię". Jakaś część korzeni ją przetrwała.
Teraz walka juz nie ma sensu. Powalczę na wiosnę.

Dziękuję Mtf.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Własnie rozpakowałem dzisiejszą torbiel.
Znalazłęm 3 paragony, ze Stonki, mięsnego i rybnego.
Lecim:
- rybny: ryba 8 zł, watróbki rybne 7 zł, chipsy krewetkowe (fanaberia) 3 zł. Razem 18 zł.
- mięsny: wędliny 3 zł, kości 4zł, Świńskie ogony 6,5 zł. sałątka 1,5 zł. razem 15 zł
- stonka:kapusta 4,3 zł, chleb 2,4, sweetie (fanaberia) 1,9 2 jogurty 3,8 zł. razem 12,4 zł
Nie mam paragonu na serducha dla suki ale nieważne,
Łączne wydatki: ok. 45 zł. Na jedną osobę, bez szczególnych szaleńśtw.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cebula ma się rozumieć swoja :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma co ukrywac że żywność jest coraz droższa. Samo przygotowanie posiłków też zajmuje niestety troche czasu. Dlatego przy rżnych okazjach, imprezach rodzinnych czy urodzinach dla przyjaciół zamawiam catering https://cateringowy.com/ Znajomi korzystali juz nie raz i są mega zadowoleni z usług tej firmy, zawsze pyszne i dobrze doprawione jedzenie. Świetne rozwiązanie dla zapracowanych osób, ale również dla tych którzy domowych imprez nie mają zamiaru spedzać w kuchni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (332 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (220 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry