Widok
Wyprawka- czy kupować laktator?
Witajcie,
chciałam się poradzić doświadczonych Mam czy kompletując wyprawkę powinnam od razu kupić laktator? Mam kilka koleżanek, które niedawno urodziły i ich zdania są podzielone- ciekawa jestem Waszej opinii.
Chciałabym karmić piersią ale wiadomo, że wszystko okaże się dopiero o porodzie. Czy jest więc konieczne kupowanie laktatora przed porodem?
Co może mnie spotkać jeżeli nie będę go miała w szpitalne torbie?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie:)
chciałam się poradzić doświadczonych Mam czy kompletując wyprawkę powinnam od razu kupić laktator? Mam kilka koleżanek, które niedawno urodziły i ich zdania są podzielone- ciekawa jestem Waszej opinii.
Chciałabym karmić piersią ale wiadomo, że wszystko okaże się dopiero o porodzie. Czy jest więc konieczne kupowanie laktatora przed porodem?
Co może mnie spotkać jeżeli nie będę go miała w szpitalne torbie?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie:)
w szpitalu wojewódzkim w razie potrzeby dają medelę elektryczną i dostaje się nową końcówkę więc nie trzeba tachać swojego laktatora :)
ja kupiłam przed porodem ręczny laktator avent i na początku czasem się przydawał gdy chciałam wyjść z domu na dłużej niż przerwy między karmieniem ale potem córka trafiła do szpitala, a ja długo nie mogłam karmić jej piersią i musiałam kilka tygodni ściągać pokarm codziennie i każdej nocy co 3 godziny żeby utrzymać laktację i wtedy ręcznym zamachałabym się na całego, zaczęłam używać medeli electric. dlatego właśnie moim zdaniem laktator najlepiej kupić gdy będzie potrzebny bo wtedy wiadomo jak często będziesz z niego korzystała i czy kupić ręczny czy elektryczny, żeby nie wydawać niepotrzebnie $ :)
pozdrawiam i powodzenia :)
ja kupiłam przed porodem ręczny laktator avent i na początku czasem się przydawał gdy chciałam wyjść z domu na dłużej niż przerwy między karmieniem ale potem córka trafiła do szpitala, a ja długo nie mogłam karmić jej piersią i musiałam kilka tygodni ściągać pokarm codziennie i każdej nocy co 3 godziny żeby utrzymać laktację i wtedy ręcznym zamachałabym się na całego, zaczęłam używać medeli electric. dlatego właśnie moim zdaniem laktator najlepiej kupić gdy będzie potrzebny bo wtedy wiadomo jak często będziesz z niego korzystała i czy kupić ręczny czy elektryczny, żeby nie wydawać niepotrzebnie $ :)
pozdrawiam i powodzenia :)
Ja mialam kupiony odrazu,bardzo sie przydal,nawet jak sie karmi pierisia czesto trzeba sciagac mleko zeby nie dostac zapalenia piersi a jak jest nawal mleka to jest rzecza niezbedna.
Ja kupowalam uzywany na allegro po niskiej cenie a pozniej go sprzedalam wiec nic sie nie traci;)
Ja kupowalam uzywany na allegro po niskiej cenie a pozniej go sprzedalam wiec nic sie nie traci;)
Ja nie3 kupiłam bo chciałam karmić tylko piersią ale okazało się że młoda nie umie ssać więc kupiłam w sklepie zaraz po wyjściu ze szpitala. i tak działam tym laktatorem - tylko laktatorem bo młoda nigdy nie nauczyła się ssać - już 5 i pół miesiąca a młoda je tylko moje mleko....
Reasumując ja nie zakładałam ze będzie mi potrzebny a okazało się że był mi bardzo potrzebny.
Ale chyba bym nie kupowała wcześniej - tak jak piszą dziewczyny zawsze można gdzieś go kupić. A potem sprzedać (albo się z nim zaprzyjaźnić na długie miesiące:)
Reasumując ja nie zakładałam ze będzie mi potrzebny a okazało się że był mi bardzo potrzebny.
Ale chyba bym nie kupowała wcześniej - tak jak piszą dziewczyny zawsze można gdzieś go kupić. A potem sprzedać (albo się z nim zaprzyjaźnić na długie miesiące:)
Ja mialam i nie zaluje-teraz pozyczylam kuzynce, bo ona sie nie zaopatrzyla i juz w szpitalu okazal sie potrzebny, a wiadomo jak to jest jak trzeba kupic w aptece i to w niedziele ;D
Poza tym wtedy to kupuje sie byle byl, a tak przemyslisz i na pewno kupisz taniej-a jak nie skorzystasz, to sprzedasz jako nowy i na pewno nie stracisz wiecej niz kilka zlotych.
Ja polecam zestaw TT jaki sama mialam -opakowanie/sterylizator do mikrofali, laktator, butelka i kilka wkladek -bardzo sie przydal. Nie mialam go w torbie do szpitala,ale jak tylko zaczal sie nawal maz mi przywiozl. Nastepnym razem spakuje do tyrby, bo w takich chwilach kazda minuta sie liczy ;D
Poza tym wtedy to kupuje sie byle byl, a tak przemyslisz i na pewno kupisz taniej-a jak nie skorzystasz, to sprzedasz jako nowy i na pewno nie stracisz wiecej niz kilka zlotych.
Ja polecam zestaw TT jaki sama mialam -opakowanie/sterylizator do mikrofali, laktator, butelka i kilka wkladek -bardzo sie przydal. Nie mialam go w torbie do szpitala,ale jak tylko zaczal sie nawal maz mi przywiozl. Nastepnym razem spakuje do tyrby, bo w takich chwilach kazda minuta sie liczy ;D
Nam polozna odradzala takie oddawanie czy sprzedawanie laktatorow ze wzgledow higienicznych ale i bezpieczenstwa dziecka.ja nie kupilam przed porodem i dwa razy na tym stracilam bo maly nie chcial ssac po porodzie mimo ze mleka mialam sporo.takze najpierw wydalam na reczny, ktorym chyba bym sie zamachala a potem kupilam elektryczny na sczescie juz sie nie przydaje bo maly ssie sam az za duzo he:) Ale moge powiedziec z doswiadczenia ze moje kolezanki ktore maja duze a po porodzie mialy bardzo duze piersi obyly sie bez laktatora bo spokojnie same sobie odcisnely ten nadmiar pokarmu, ja majac mniejszy rozmiar nie dalabym rady odciagnac tyle ile maly potrzebowal.
Wg mnie przydatna rzecz. Przydał mi się już w szpitalu zaraz po porodzie do pobudzenia laktacji. Do dziś karmię piersią, ale zdarza się że muszę ściągnąć mleko laktatorem, np. przed jakimś wyjściem lub robiąc synkowi kaszkę, którą mieszam z moim mlekiem. Poczytaj też na forum, np. http://forum.trojmiasto.pl/Laktator-reczny-czy-mechaniczny-t201798,1,130.html Może ułatwi Ci to podjęcie decyzji. Powodzenia
ja bym nie kupowała. Nie wiadomo czy w ogóle bedzie Ci potrzebny, ja nie potrzebowałam w ogóle. Ostatnio sobie odciągnęłam, ale to nie z musu tylko z ciekawości czy Madzia bedzie pić moje mleko z butelki. Jak bedzie Ci potrzebny to sobie wtedy kupisz, przecież po porodzie sklepów nie zamykają, a to jednak spory wydatek.
A mi sie przydał juz w szpitalu. Ten na oddziale albo był zajęty albo brakowało końcówek. Miałam i bardzo sie przydał już do rozbuchania laktacji. A potem tyle był używany, że padł.
Jak chcesz to mogę sprzedać za 10 zł taki mały ręczny działający Canpolu. Moze nie jest to cud techniki ale na początek moze wystarczy:-)
Jak chcesz to mogę sprzedać za 10 zł taki mały ręczny działający Canpolu. Moze nie jest to cud techniki ale na początek moze wystarczy:-)
Po urodzeniu pierwszego dziecka nie używałam od razu miałam pokarm mały ssał pierś,a teraz bardzo mi się przydał miałam nieplanowe cc i dziecko dali mi na chwilę późnym popołudniem nakarmili go butlą on nie chciał ssać piersi nie mógł złapać sutka denerwował się nie leciało mu tam wiele ,zaczęłam pracować z laktatorem i ruszyła laktacja więc radzę kupić ja byłam pewna że będzie tak jak za pierwszym razem nie spodziewałam się cc i że będzie problem z laktacją lepiej się zabezpieczyć .
Dwufazowy Neno Primo laktator możesz sprawdzić https://neno.pl/produkt/dwufazowy-laktator-elektroniczny-neno-primo/, bo o połowę tańszy od trójfazowego, a tak samo wygodny w sumie. Minimalistyczny model dla kobiet pracujących i karmiących jednocześnie.