Widok

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w dalszej kolejności? Jestem w 22 tc :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja kupiłam ogromną ilosc ubranek nawet na 56cm bylo tego tyle na każdy rozmiar że kilkoro dzieci mozna by ubrać i co się okazało przydały się bo córcia miala silny refluks i trzeba było ja przebierać nawet 10 razy dziennie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na 56 miałam chyba z 2 może 3 zdecydowanie więcej miałam na 62 i 68 ale nie znowu tak aż dużo,bo dzieci w tym wieku szybko rosną.
Dzieki za linka :) a jak myslicie ile kupowac bodow w rozm 56? czy więcej tych w rozmiarze 62?
image
Akpol jest w Gdyni na Morskiej na Grabówku prawie przy estakadzie koło kościoła
Ale fakt, nie mają tanio (choć zdarzają się fajne promocje)

Co do kosmetyków to racja że najlepiej zaopatrzyć się w próbki i wypróbować co najbardziej pasuje. Dużych butelek lepiej nie kupować, bo może uczulenie bedzie, albo po prostu nie podpasuje.

Tu sobie można próbki J&J zamówić:
https://www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html
ja spakowałam torbę w niedzielę trzy tygodnie przed terminem (miałam na poniedziałek za trzy tygodnie). Urodziłam na drugi dzień. także w sama porę :)

Co do wyprawki, ciężko kupić wszystko na raz, ze względu na finanse. Teraz jest dobry moment (przynajmniej na ciuchy), bo zaczynają się wyprzedaże.

ja to wszystko na ostatnią chwilę kupowałam, ale lepiej wcześniej i na raty.
ja nie polecam kupowania kosmetyków i chemii na zapas. powód? kupisz np. zgrzewkę oliwki czy płynu do kąpieli albo chusteczek nawilżanych, a potem się okaże - odpukać- że maleństwo będzie na to uczulone..
jeśli chodzi o wszelkie kosmetyki warto brać próbki i nimi testować, czy dziecku odpowiadają. to samo się tyczy żywności później :)
no chyba, że chcesz zaryzykować, a w razie czego masz komu odsprzedać. :)
można kupować body wszelkiej wielkości, śpiworki do spania, wanienkę na stelarzu, pieluchy tetrowe, gryzaki.. patyczki kosmetyczne, płatki kosmetyczne te waciane w duuuuuużych ilościach. oczywiśce wózek też przed rozwiązaniem.
jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę :)
torbę pakuje się zwykle na dwa tygodnie przed przewidywanym terminem porodu i ja tak zrobiłam, ale to zależy też od przebiegu końcówki ciąży :D
Mi dużo znajomych proponuje robienie zakupów w Bobo-Raju na kartuskiej ponoc jest tanio :)
image
Akpol to "hurtownia" ze wszystkim dla dzieci ;)
w Gdańsku na Jaśkowej, w Gdyni chyba tez jest, ale nie wiem gdzie ..

tyle, że ja osobiście nie polecam, niby wszystko w jednym miejscu, ale ceny dosyć wysokie i spokojnie większość rzeczy można kupić w marketach np. za mniejszą cenę ..

ja wyprawkę nie wiem kiedy zaczęłam kompletować, ale a tu body kupione, a tu pieluszka, a tu coś ;)

do tej pory nie mam wszystkiego, torby też jeszcze nie zaczęłam pakować ;)
imageimage
image
a co takiego jest w tym Akpolu i gdzie on sie mieści? :) pierwszy raz o takim sklepie słysze ;p
image
Torbe spakowalam na przelomie 35/36tc jak wyszlam ze szpitala. Trafilam na patologie z powodu kolki nerkowrj z pozniej rozpoczela sie przedwczesna akcja porodowa. Udalo sie ja zatrzymac i jak wyszlam od razu pakowalam manatki :)

A zakupy dla maluszka zaczelam ok 24 tc jak poszlam nz zwolnienie i kupowalam to co trafialo sie na promocjach czy w Akpolu, czy Superpharmie i innych.
image
torbę do szpitala jakieś 3 tyg przed terminem
ubranka już teraz mam w szafie ułożone na te do szpitala i na te na później
image
image
Miałam termin na koniec lipca. Torbę miałam spakowaną tak od połowy czerwca,a urodziłam w końcu 15 lipca.
a kiedy miałyście już spakowaną torbę do szpitala? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wg mnie już możesz zacząć kupować, na raty najlepiej, w każdym miesiacu coś, bo potem jednorazowo kupić wszystkiego i tak nie zdołasz (bo to czegoś nie bedzie, albo nie w takim kolorze, albo na zamowienie, albo akurat nie w promocji, na wózek trzeba czasami czekać 4 tygodnie, na łóżeczko też, itp itd). Jak chcesz kupować używane to też można się wcześniej rozglądać za okazjami.
Z resztą można już teraz pochodzić po sklepach albo szukać w gazetkach czy nie ma czegoś w dobrej promocji i sie powoli zaopatrywać.

A co najpierw a co później? Ciężko powiedzieć.
Ja tym razem zaczełam od ubranek. Mam też łóżeczko, pościel, rożek, kocyk. Zamówiłam już chustę do noszenia. Na nastepny miesiac zostawiłam sobie wózek.
Na koniec kosmetyki, pieluchy i rzeczy do higieny dla siebie (bo to można kupić w każdej chwili, albo zlecić mężowi jakby dzidziuś urodził się szybciej niż zakładamy).
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja w 25 tygodniu mialam prawie wszystko nawet wózek.Warto zrobić zapas mokrych chusteczek i pampersów tego nigdy za mało:)Polecam pampersy w dużych kartonach np sa w akpolu lub tesco często. Warto też ko=upic troche kosmetyków na zapas .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przyznam szczerze, że pierwsze ubranka kupiłam jakoś kilka dni po pierwszej wizycie potwierdzającej ciążę (jakoś nie mogłam się powstrzymać :) ). A potem to przy okazji zakupów tu jakiegoś bodziaka, tam bluzeczkę i tak się uzbierało. Jeśli chodzi o takie większe rzeczy to w siódmym mc zrobiłam listę co ile i w jakich kolorach, siadłam do kompa i wszystko zamówiłam. Przyszło, na spokojnie w ósmym miesiącu poskładaliśmy, wypraliśmy idt. Takie rzeczy jak leżaczek czy krzesełko kupiliśmy już po urodzeniu Synka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

do góry