Widok

Wyrywanie włosów przez dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moja córka w nocy przez sen wyrywa sobie włosy. Zresztą wyrywa to mało powiedziane, rwie garściami, i rano znajduję w łóżeczku cale kłęby.
Nie wiem już co mam z nią zrobić, w dzień tak nie robi. Czy to jej sposób na odreagowanie? Do niedawna ssala kciuk, ale tego się oduczyła, to zaczął się inny problem. Miejscami ma już łysawe placki na głowie, włosy ma cieniutkie i niezbyt dużo.
Myślę już czy by jej nie obciąć na pół cm :(

Spotkałyście się z czymś takim?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba jest tak jak mowisz........:/
Trudno coś poradzić na odległość, bez znajomości sytuacji. Rwanie włosów ma często podłoże lękowe. Może coś się takiego dzieje z czym dziecko sobie nie radzi i takie rwanie przynosi mu ulgę, tak jak innym dzieciom ssanie kciuka czy uderzanie głową w ścianę. Gdybym nie umiała sama dotrzeć do żródeł, to udałabym się do psychologa dziecięcego. Może na początek pediatra coś doradzi?
koleżanki synek tez tak miał, pediatra zaleciła kupić syropek uspokajający (taki bez recepty) Melisal albo Melissed, zaczeła podawać i problem się skończył. Teraz już jakiś czas nie daje i już sobie nie wyrywa.
Dzięki.
Melisalu już nie ma w sprzedaży, poszukam tego Melissedu i pomyślę co dalej.
Wiadomo, staram się żeby dziecko było spokojne i zadowolone, nie funduję jej stresów bez potrzeby, dlatego mam załamkę przez to rwanie włosów :(
Mi sie przypomniało, ze Mikołaj jak bym malenki- moze mial ze 2 mce. to lapal sie za glowke, rwal wlosy garsciami i plakal ze go boli, ze cos go ciagnie. gluptasek malutki sam robi sobie krzywde a krzyczal o pomoc.

mysmy wtedy sprobowali zakladac taka mieciutka czapeczke niemowleca. moze sproboj takie rozwiazanie. nie wiazana, nie zadna sztywna, taka zwykla wciagana bawelniana czapeczka. zobaczysz jednej nocy czy pomoglo i bedziesz wiedziala.
Jeśli to wyrywanie włosków uspokaja dziecko, to założenie czapki może wywołać w nim ogromną frustrację.
Dzieci miewają różne lęki; może syropek zadziała, a może pomógłby jakiś pluszak? Wszystko, co je uspokoi się nada.
Siostrzenica mojego męża (1,5 roku) gryzie rąbek poduszki w nocy - po kilku miesiącach jest cały w strzępach, a mała w dzień jest spokojna.
Moja córka rwała sobie włosy i są okresy w których ponownie się to zaczyna. Wszystko zaczęło się jak miała ok. 1 roku (teraz ma 6 lat) i ostatni raz zakończył się jakieś 4 m-ce temu. Zaliczyliśmy kilku psychologów i diagnoza to trichotillomania. Córka jest bardzo wrażliwą osóbką. Jak chciałabyś więcej się dowiedzieć i porozmawiać napisz do mnie na priv
Dzięki kamcia, napisałam wiadomość.
Hej. Mam prośbę... chcialabym się dowiedzieć jakie leczenie zastosowano u Twojej córeczki po zdiagnozowaniu trichotillomani. Z góry dziękuję.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry