Widok

Xyzal i Diphergan razem?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Młody od prawie miesiąca dostaje 2 x dziennie Xyzal (zalecenie audiologa/laryngologa, przez 10 dni miał też krople na zasuszenie migdała).

Od tygodnia znów kaszlał jak spał, w dzień wcale. Jednego wieczoru lepiej, innego gorzej, czasem w nocy urządzał koncert - ale nie codziennie.

Od wczoraj tak kaszle, że właściwie nie ma chwili ciszy. Byłam z Nim rano u lekarza - ostre zapalenie krtani i gardła.

Dostał antybiotyk Sumamed forte + Levopront (nie zauważyłam aby było chociaż odrobinę lepiej) + Diphergan na noc + osłonkę

Mówiłam, że dostaje Xyzal.

Ale tak dla pewności - czy można go łączyć z Dipherganem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiesz co mój synek jakieś 2 mc temu miał podobne objawy na dyżurze w niedziele na startowej jakaś pani pediatra dała nam to samo co Wy teraz macie. w poniedziałek poszłam do sojej sprawdzonej pani doktor i złapała się za głowę bo Levopront hamuje odruch kaszlu nie pozwalając wykasłać wydzieliny która zalega w drogach oddechowych. zamiast levoprontu kazała brać pecto drill i po kilku dniach było lepiej, dużo też inhalowaliśmy pulmicortem i wodą.
nasza lekarka w ogóle nie uznaje inhalacji przy "zwykłych" chorobach (nie przewlekłych)

Dr Małgorzata Gollnau w Polmedzie na nocnej/weekendowej opiece? raczej mało przyjemna...
Można,tylko dipfergan podaj przed snem,zrób co najmniej godzine odstępu między jednym a drugim.Lepszym syropem od Levoprontu jest acodin przynajmniej u nas lepiej działa przy duszącym kaszlu.Pectodril przy duszącym kaszlu nie bardzo,u nas nasilał kaszel aż do wymiotów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Levopront jest przeciwkaszlowy, a Pectodrill ułatwia odksztuszanie więc nijak mają się do siebie.
Agusia, ten levopront też nie działał na nasze dziecko, jak i ten Diphergan bez rewelacji. Przeciwkaszlowy, na noc najlepiej się sprawdził Dexa Pico.
Przy zapaleniu krtani należy robić inhalacje Pulmicortem i solą, poprawa po około dwóch dniach. Można do godziny 16-stej Mucosolvan (inhalacje lub syrop) na noc Sinecod. Zapalenie krtani przechodziliśmy wielokrotnie i tylko taki zestaw pomagał. Zresztą tak leczono syna w szpitalu, bo pewnego razu o mało co się nie udusił i konieczna była hospitalizacja.
Został nam Pulmicort z zapalenia gardła/krtani sprzed 1,5m-ca. Ale nie chcę dawać bez zalecenia lekarza. (przepisany na nocnym dyżurze)
Ta dzisiejsza lekarka zaleciła tylko inhalacje z soli fizjologicznej.

Wkurza mnie, że dziś zostawiłam 94zł w aptece i pewnie znów te leki g... dadzą i trafią na półkę, bo nasza lekarka będzie miała inna wizję. (Flavamed lub Dexa Pico w zależności jaki kaszel)

Sinecod mieliśmy zalecony kiedyś tam przez jeszcze inną lekarkę z nocnego dyżuru ale do podawania doraźnie.

Dzięki za wszystkie opinie/rady.
Agusia, przy krtani koniecznie pulmicort.

Nawet zalecają w razie nocnego ataku, szybki dostęp powietrza ( otwieranie okna), i inhalacja z pulmicortu.
Ja dostałam nawet instrukcję żeby ubrać malucha i wyjść na balkon w razie ataku w nocy, a druga osoba ma w tym czasie szykować inhalację z pulmicortu.
Ja też na zapalenie krtani robię inhalacje. Ostatnio nawet nie byłam z Helą u lekarza jak miała zapalenie krtani. od razu wiedziałam co to. i obyło sie bez antybiotyku mimo gorączki.
A inhalacje robiłam z atroventu lub berudualu. pulmicortu nie miałam.

Xyzal i diphergan dawałam ostatnio razem - młoda ma alergie i do tego miała zmiany osłuchowe. ale na ataki kaszlu świetnie działa nam właśnie sinecod. Potem na alergie dostałam aerius.
Ostatnio miała takie ataki kaszlu że jak zaczęła kaszleć o 4 rano to skończyła o 17 jak padła spać. ale sinecod jej pomógł się uspokoić.

A jeśli chodzi jeszcze o ten pectodrill to on faktycznie rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie ale moja o dziwo po nim nie wymiotowała a po mucosolvanie chlusta po 10 min. Tak więc u nas się sprawdził.
imageimage
Ja też juz na własną rękę podaje mojej inchalacje mam zielone światło od naszego pediatry u nas pulmicort z atroventem świetnie się sprawdza dopiero jak już to nie zdaje egzaminu wprowadzany jest antybiotyk ,niestety ostatnio na lekkie zmiany osłuchowe przy zapaleniu oskrzeli już inchalacje nie pomagały a kaszel jeszcze się nasilał dopiero wtedy dostała antybiotyk.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

do góry