Widok

Z innej beczki...pomysł na sałatkę z ogórkiem konserwowym.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny znacie może jakieś przepisy na sałatki z ogórkiem konserwowym.Mam jedną pyszną sprawdzoną,ale szukam czegoś nowego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
makaron tortellini z mięsem (ugotowany) :)
kukurydza
groszek
ogórek konserwowy
ogórek świeży (pokrojony w kostkę)
ser (pokrojony w kostkę)
czerwona fasola
Szynka (pokrojona w kostkę)
sos:
majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem

SMACZNEGO!!!
image
Dwa przepisy:

1. Ogórek konserwowy jest tu jednym z wielu składników, a pozostałe to: fasola czerwona, kukurydza, ser żółty, cebula, jabłko, majonez i ewentualnie papryka/pomidor.

2. Ugotowane ziemniaki pocięte w kawałki, jeszcze ciepłe. Do tego dorzucasz podsmażoną cebulkę i ogórki konserwowe. Fajna sałatka na ciepło.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórek konserwowy , papryka żółta , czerwona i zielona, kiełki fasoli mung, puszka kukurydzy i makaron muszelki (malutkie lubella), łyzka majonezu i przyprawiam warzywkiem i gotowe ;-)
Dzięki dziewczyny i czekam na więcej.
A ja polecam sałatkę Gyros, robię wg przepisu znalezionego w necie na http://wiecek.biz/salatka_gyros.html tylko trochę modyfikuję kolejność warstw: kapusta pekińska, majonez, mięsko, keczup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, keczup, kapusta.
ja sałatkę Gyros robię tak

sałatka GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków konserwowych(mogą być kiszone-ale ja ich nie lubię)
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi być tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:

piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulkę posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-- >na to puszka kukurydzy-- >dalej pokrojone w kostkę ogórki-- > następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale ślicznie wygląda warstwowa(te kolory)

osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)

możesz zrobić sałatkę z tuńczyka z puszki, jajek na twardo, cebulki, kukurydzy i ogórków konserwowych + majonez, sól i pieprz :) możesz też dodać paprykę konserwową :)

albo pastę/sałatkę z makreli wędzonej + jajka na twardo+ogórki konserwowe+cebula+majonez+ketchup+sól+pieprz :)

kilka fajnych przepisów wrzuciłam tutaj: http://forum.trojmiasto.pl/proszeona-kolacja-z-tesciami-co-podac-t59631,1,11.html?hl=sałatka#hl
Co do przyprawy do Gyrosa, to moim zdaniem Kamis jest zdecydowanie najlepszy, do sałatki wystarczy ok pół opakowania, a np. Kotanyi dałam całe opakowanie i mięsko nie miało takiego smaku
sałatka z tuńczykiem:

tuńczyk
kukurydza
jajko
ogórek konserwowy
może być z ryżem lub bez
oczywiście trochę majonezu
taka szybciutka:

kroimy w drobną "kosteczkę":
- kapustę pekińską
- pomidorki
- ogórki konserwowe (odsączone)

dodajemy sałatkę tysiąca wysp, majonez, śmietanę, sól do smaku

dobrze, aby trochę postała i się przegryzła.
Jest naprawdę pychaaaaa...:)
image
image
słoik selera konserwowego, do tego 5 ogórków pokrojonych w paseczki, puszka czerwonej fasoli, 15dg szynki konserwowej pokrojonej w paski, 2 łyżi majonezu, pieprz do smaku. Pychotka :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (43 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...

do góry