Widok

Z nożem na dziewczynę

Opinie do artykułu: Z nożem na dziewczynę.

Do makabrycznego zdarzenia doszło w czwartek wieczorem w Gdańsku. Mężczyzna podciął gardło dziewczynie, która wysiadała z kolejki w Gdańsku Głównym. Jak powiedziała nam rzecznik gdańskich stróżów prawa, Danuta Wołk-Karaczewska:

- Około godziny 19.30 karetka pogotowia przewiozła zakrwawioną kobietę z raną szyi do akademii medycznej w Gdańsku, gdzie natychmiast skierowaną ją na blok operacyjny i poddano zabiegowi.

Dziewczyna ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla torebki podciac gardlo ?

Takich od razu pod noz.

to się we łbie nie mieści!

bynajmniej w moim.
co za bydło - powinien nigdy z więzienia nie wyjść.
mam nadzieję, że bydlaka złapią.

O cholera a ja dziś mam zkina wracać około północy sama. Nie powiem z jakiego i dokąd, bo kto go tam wie kto to bedzie czytał. Chyba jednak załatwię sobie jakąś ochronę

Przede wszystkim...

na policję powinni zgłosić się świadkowie. Każdy wie, jakie mamy realia. Świadkowie bardzo często wolą zostać anonimowi, ponieważ tego typu "świadkowanie" łączy się później z wieloma rzeczami: policja, sąd, rozprawy, etc... To smutne, ale prawdziwe. Nawet "anonimowe" zgłoszenia nie są tak naprawdę do końca anonimowe.

Smutne to

znalazła się w niewłaściwym miejscu i niewłaściwym czasie.
i trochę za późno zorientowała się że ktoś za nią idzie
może bydlaka złapią - ale polskie prawo karne i tak jest do dupy - temat - rzeka
"Funkcjonariusze proszą zwałcza dwoje młodych ludzi, którzy ..." - a co tu chodzi, bo trochę nie rozumię.

K..wa co za kraj co za miasto! Gdzie policja!...

Niebezpieczne Ulice

Eskalacja przestępczości w naszym kraju nie dziwi juz nikogo, a policja niejednokrotnie z braku funduszy lub niedbalstwa zapewnić nam należytej ochrony, a przestępcy szaleją i co dalej ???

jest niebezpieczny bo lata z nożem i jest gotów zabić dla zawartości torebki
już to wystarczy aby policja wzmocniła obserwacje
postawa obywatelska jest w tym przypadku wskazana

A najgorsze, ze to było na dworcu, gdzie powinno byc bespiecznie. powinno tam byc od groma polocji i trochę. niestety Gdańsk jest tak duży, że nie daja sobie rady. i w miejscach gdzie jest najniebezpieczniej zazwyczj policji nie ma.

Bolo...

Czekam przy wątku "Pomorze na targach" i czekam na wyjasnienia!

Około godziny 19.30 karetka pogotowia przewiozła zakrwawioną kobietę

O nasze bezpieczeństwo musimy zadbać niestety przede wszystkim sami, obojetnie o ktorej godzinie i w jakim miejscu jesteśmy. Nie czujemy się bezpieczni, choć to podstawa. Pogarszająca się sytuacja gospodarcza skłania do większego zainteresowania złodzieji i bandytów tym, co udało nam się już w życiu zdobyć. A niejednokrotnie okazuje się, że zdrowie, czasami nawet życie, także nasz minimalny dobytek w postaci torebki mogą być zagrożone. Wine ponosi u nas po pierwsze sądownictwo bo pozwala zabierać bezkarnie od rodziny chłopców i ich deprawować przez p... , a także zasądzać małe wyroki dla bandytów. Niszczyś organizacje pozarządowe lub je celowo nierejestrować jeśli w jakimś stopniu walczą z patologią.

gdzie to w koncu bylo?

a to dziwne, bo z tego co wiem smoluchowskiego to raczej politechnika czy wrzeszcz, a nie centrum gdanska. a z dworca to juz spory kawalek.

Ręce opadają

Na to wszystko co sie dzieje dookoła, zwłaszcza na te bezkarne bandziorstwo, i chołote co może wszystko a Ty nic.Jeżdżąc widzę porozbijane szyby na przystankach i inne tego typu rzeczy, strach po prostu wychodzic z domu wieczorem.Ehh szkoda gadać, żal dziewczyny.

Rany co sie dzieje....

Przeciez to nie koniecznie musiala byc kobieta, mogl to byc kazdy czlowiek, ktory znalazl sie akurat o tej godzinie w tym miejscu.Jakie sa szanse, ze bys sie obronil przed zdeterminowanym bandyta, uzbrojonym w noz, ktory chce ci zabrac pieniadze? Jesli nie cwiczysz Judo, Kempo, Sambo itd. to raczej marne Jak mozna pozwolic na to zeby jakis psychol poginal po 3miescie z kosa w lapie i dzgal ludzi po gardlach?? a gdzie jest policja co oni robią? czemu nie ma zainstalowanych kamer? czemu nie ma kary smierci dla takich ludzi?

gdzie Gdansk GLowny a gdzie ul Smoluchowskiego iSklodowskiej

Tak to juz jest

1. Policji nie bylo bo akurat pewnie spisywali jakichs ludzi ktorzy pili jedno piwo w miejscu publicznym, lub lapali za szybko jezdzacych kierowcow
2. Goscia nie zlapia bo po co - zeby go wypuscic. Szkoda czasu i nerwow, a jeszcze zaatakuje policjanta
3. Ci ktorzy mowia o wiezieniu. Ja nie chce zeby poszedl do wiezienia. Nie po to pracuje zeby placic podatki na takich smieci. Niech go zabija
4. Dziewczyny nie powinny chodzic same w nocy - niestety w takich czasach zyjemy.
5. Jezeli ktos zobaczy ze inni sa atakowani przez takie robactwo nie bojmy sie pomoc. Nie dzwonmy na policje. Zalatwmy ich sami. Wtedy oni sie moze w koncu zaczna bac.

SOPOT - DWORZEC GODZ 16.00

Codziennie wracam o tej porze kolejką z pracy. Na peronie roi się od ochrony i policji - standartowo 2-3 grupki po dwóch funkcjonariuszy na jednym peronie!!!???. Po co ich aż tylu zapytuję? O tej porze są tłumy ludzi na dworcu i oszołomów z nożem raczej tam nie ma.
A policja, no cóż kasuje tych co palą papieroski na dworcu -o to co robią!!. Sami w przerwie między kolejkami schodzą za peron na fajkę!!! Widzę to codziennie.
SKANDAL

ja też to widzę
raz wyjąłem aparat chcąc zrobic zdjęcie to dopiero drugi patrol po tzrykrotnym upewnieniu sie przez szczekaczke pozwolił mi z aparatem i zyciem oddalic sie
zdjecie mi pały skasowały ale mam czas

W tłumie najłatwiej o kradzieże czy nawet o ten nóż.

Totalna bezkarnosc

Po prostu bandyci dzis w ogole sie nie boja i taka jest prawda bo malo kto reaguje jak kogos obok bija albo okradaja.
Powinien dostac od razu dozywocie a najlepiej kare smierci ktorej niestety juz u nas nie ma a szkoda, bo to jakby nie było targnał na zycie tej biednej dziewczyny!

Kara smierci...

Powinna byc wprowadzona bezwzglednie. Niezaleznie od tego co mowia obroncy morlanosci, zycia czlowieka i innych pierdol. Skazany za morderstwo koles, wychodzi na wolnosc, po czym gwalci i zabija 7 letnia dziewczynke... Czy dla niego jest szansa na resocjalizacje? Powinien byc jechany w tylek do konca swoich dni! a kiedy by mu sie to w koncu zaczelo podobac, powinien zostac nabity na pal. Pedofili wieszalbym na dlugiej aby dyndali przykladem. Jak mozna zaatakowac kobiete nozem! Ten Skur... nie mial nawet tyle odwagi zeby obejsc sie bez kosy. Cwicze system walki i znam dziewczyny, ktore wsadzily by mu ten noz w dupe. Niech sie lepiej modli zeby nie trafil na ktoras z nich bo bedzie zalowal, ze sie urodzil!

carlin - dla samoobrony

Proponuje KALA Ri PAJE, królowa wszystkich sztuk walk i systemów duchowych

Zdecydowany fan Kempo :)

Ech banda

moją firmę jakaś para łosi stukneła na grubszą kasę ....
Pewnia ja bekne za to "że nie zweryfikowałem wiarygodności" klienta... Fakt faktem że zachowałem się jak ostatni jeleń... No cóż ale przynajmniej nie wyląduje w szpitalu ...

Współczuje dziewczynie, ja jako ofiara jedynie oszustów czuje się psychicznie dość kiepskawo, a co dopiero ktoś po takich przejściach...

A gdzie była policja i straż miejska?

A gdzie była policja i straż miejska? Zapewne wlepiali mandat jakiejś staruszce z jamnikiem.

Nie czepiajcie się policji!

Oni nic winni nie są! Wy też byście mieli w d... ganiać za jakimiś dupkami, którzy wyrywają torebki, łańcuszki czy tym podobne rzeczy. Złapią takiego gnoja, zakują go w kajdanki i muszą napisać 20 druczków a po 48 godzinach prokurator zwolni takiego gnojka bo to przecież mała szkodliwość społeczna!!! Tu trza by było albo samemu wymierzyć karę albo nakłonić rząd do zmiany tego cholernego prawa karnego. Dziękujemy Ci panie Wałęso że mamy teraz tak jak mamy, czyli kradnij, zabijaj - nic ci za to nie grozi.

oK, ale on wyrwal torebke i przy okzji "niechcacy" zajechalo mu sie nozem. po gardle tej dziewczyny... jak mozna miec w dupie cos takiego. Nie che im sie lapac zlodzieji to niech ida ulotki roznosic a nie pakuja sie do policji. Bronic i chronic, ja obronie sie sam, ale co z tego jesli polamie kolesia a pozniej bede mial p******** bo smialem sie sprzeciwic...

zj

Pilnowali w sądzie aby nie doszło do samosądu w spr. Nieznalskiej i Jankowskiego

Ważka

Sam widzisz że mamy p******e prawo. Bedzięsz się bronił to bądź pewien że staniesz przed sądem bo uszkodziłeś napastnikowi rękę. Dostasniesz za to pewnie 2 lata w zawiasach. Dawniej jak zobaczyło się radiowóz milicji to spier...... gdzie pieprz rosnie. Teraz możesz podejść do gliniarza - kopnąc go, opluć i powiedzieć mu np. ty h...

Niestety masz racje...

wątpliwosci

okolice smoluchowskiego i sklodowskiej to jest akademia medyczna, czemu ci mlodzi ludzie nie zaprowadzili jej od razu do szpitala, poza tym z dworca glownego w gdansku do tago miejsca to jest dosc daleko- czyzby dziennikarze znowu nie wiedzieli o czym pisza. A co do dzialan policji, nie znam miejsca na swiecie, w ktorym policjanci staliby na kazdym rogu miasta, chociaz w parku przy AM to chyba powinni byc ze wzgledu na "slawe" tego miejsca.

paranoja

jeszcze troche to dojdzie do tego ze wszyscy beda siedziec w domach lub chodzic z obstawa i wcale mnie to nie zdziwi gdyz sam kiedys oberwalem po glowie palka

p.s. pozdrowienia dla zony Stefanka - Kyliks :P

Patrzmy na siebie - co robimy...

Skąd bierze się bezkarność ... nie tylko złe prawo, opieszała policja i sądy nie tylko....

Zwróć uwagę 6-latkowi bijącemu kolegę, czy też niszczącemu coś na ulicy, nie ignoruj uwag na temat Twojego klikuletniego dziecka - bo ona taki przecież słodki jest

Za pare lat może wyrosnąć kolejne pokolenie nożowników...

I nie myślćie, że apeluje o bicie dzieci - tylko o konsekwencję i poświęcenie im trochę czasu...
I przykład - nie płynie on z mediów oj nie, ale jeżeli Ty dajesz w łapę za lewe zwolnienie, "organizujesz lewą wypłatę ubezpieczenia" dajesz w łapę policjantowi z drogówki to pomyśl jaki dajesz przykład i jakie poszanowanie prawa mają Twoje dzieci
ONE MUSZĄ WIEDZIEĆ CO JEST DOBRE A CO ZŁE

A jak trzeba to "karć", albo lepiej "nie nagradzaj".
Każdy po swojemu wychowuje bo i każde dziecko jest inne i każdy z nas "dorosłych" też.
Ale mam wrażenie że ostatnio to się nie wychowuje dzieci tylko się ja ma. Ewentualnie można podyskutować bić czy nie bić - a przecież nie to jest najważniejsze ....

jezus maria!!
normalnie szok, jak sie czyta takie informacje!!!
Toż to mógłbyć każdy, każdy z nas....

kara śmierci

jeste za karą śmierci i tyle, i nie poto żeby odstraszać zwyrodnialców ale żeby ich eliminować ze społeczeństwa, bo nawet jak go zxłapią i wsadzą to ja nie mam ochoty płacić na takiego fiuta kasy, że by sobuie mieszkał w kiciu, KARA ŚMIERCI, albo może jakiś Punisher sięznajdzie.

Jestem wzburzony i zbulwersowany

Na wstępie przepraszam za moje słownictwo, ale zdenerwowanie nie pozwala mi się inaczej o tej sprawie wypowiedzieć. Sprawcą tego przetępstwa musi być największy na świecie kawał s********a, człowiek bez duszy, bez serca, bez żadnych zasad moralnych. Bydlak który dla torebki (w ktorej pewnie pieniędzy i tak dużo nie było) podcina gardło młodej, Bogu winnej DZIEWCZYNIE. Na takich wykolejonych złamasów jest tylko jedna metoda, którą stosują Policjanci z Gocławia wobec tamtejszego elementu. Jak dorwą to tak skopią i stłuką, że na przesłuchaniu od razu gnojki się przynają do winy. Dodatkowo temu kutafonowi (sprawcy) należy się najbrutalniejsza śmierć. Ciąć go, bić, kopać do ostatniej krwi. To już nie człowiek, to zwykły śmieć, który nadaje się tylko do kasacji. Mam nadzieje, że dożyję kiedyś takich czasów, kiedy to właśnie tak się będzie traktowało takie ścierwo jak ten sprawca!!!

Czy na pewno Gd. Glowny

Przypuszczam, że nie wysiadła na Stacji Gdansk Glowny, bo do ul. Skladowskiej jest daleka droga!!!

Jak bym to widzial jak bym sie na niego zucil to bym go tak skopal, ze niewiem czy by przezyl, ale tak z nimi trzeba, trzeba ich wyeliminowac ze spoleczenstwa.

co się dzieje z tym światem

jestem w stanie zrozumieć jeszcze kradzież torebki... chociaż ja kasy przy sobie dużej nie noszę, tylko kłopot z dokumentami itp... ale żeby komuś gardło podżynać??? tak bez powodu??? nie wiem, czy istnieje wystarczająca kara dla takiego zwyrodnialca. prawo nie jest sprawiedliwe. wątpię, żeby dostał dożywocie, a nic, co nie będzie najwyższym wymiarem kary, nie jest wystarczające... tak, w takich przypadkach jestem chyba za karą śmierci. ja chcę tylko spokojnie żyć, czy za wiele wymagam?

Przeciez na dworcu sa kamery.Napewno ktoras musiala ujac twarz sprawcy.Mysle ze zlapanie go to tylko kwestia czasu.Choc ja bym go powiesil

O MATKO!to straszne!

Az mi ciarki przeszły!co to się dzieje teraz...gnoja bym od razu uśmierciła!

Pare watpliwosci

Gdzie to dokladnie bylo? Dworzec Glowny - malo prawdopodobne
Smoluchowskiego i Skodowskiej (tzn park przy AMG) - duzo bardziej, ale tam raczej brak agencji ochrony i nie byloby po co karetki wolac, szybciej by ja doniesli. Troche moze starannosci, Panstwo Dziennikarzyny!!!

Po drugie, nic nie wiadomo co dokladnie sie wydarzylo, sprawca zbiegl, jest ofiara z poderznietym gardlem, chyba troche wczesnie na wyciagnie wnioskow i wieszanie na szubienicy. Nie wiadomo czy sie znali, czy chodzilo tylko o torebke, moze lepiej poczekac na sledztwo, w koncu mieszkamy w dosc cywilizownaym kraju a nie na dzikim zachodzie, gdzie samosad byl uznanym sposobem wymierzania sprawiedliwosci.

Po trzecie, bardo duzo glosow wolajacych o kare smierci. Moze sie jednak troche wstrzymajcie, kto z was by zabil skazanca? Chcialbym wszystkich tych klawiaturowych twardzieli, ktorzy by z taka sama bezwzglednoscia wymierzali kare smierci.
Poza tym co tu ma do rzeczy kara smierci? Koles jest na wolnosci i to jest problemem, jak sie go zlapie, to sie osadzi, ale zabic kogos (pomijam drobny fakt ze wiekszosc z was zapewne chodzi co niedziele do kosciola i zna 10 przykazan), nawet za probe zabojstwa, jest barbarzynstwem i najzwyczajniej kara niewspolmierna do czynu.
Pisanie ze bardziej oplaca sie kogos zabic niz trzymac go w wiezieniu i wydawac na to pieniadze podatnikow mnie najzwyczajniej w swiecie obrzydza. Ile jest warte zycie?

Chyba wiekszosci z was chodzi o to zeby degeneraci nie wychodzili na wolnosc, czy chociazby nie wychodzili zbyt szybko (po 25 latach w kiciu jest sie jednak troche innym czlowiekiem) i tu jest pies pogrzebany, a nie w za malej ilosci legalnych zabojstw przeprowadzany przez aparat panstwowy.

P.S. Do wszystkich zwolennikow: A jakby sprawca byl ktos z waszej rodziny, brat, kuzyn, etc., tez byscie chcieli dla niego kary smierci?

Mitzi

Powiem ostro i bezpośrednio. Albo marny z ciebie prowokator, albo jesteś zupełnie ślepy i głuchy. Piszesz: "może się znali". Co to do jasnej cholery nowgo ma wznosić? To, że się znali i była to np. jego dawna dziewczyna która go rzuciła dla innego, upoważnia tego bydlaka do podrzynania gardła??? Powiem Ci, że gówno mnie obchodzi motyw zbrodni, ważny jest czyn a raczej jego skutki, które masz dokładnie opisane w artykule, więc przestań człowieku chrzanić brednie o jakiś "twardzielach internetowych". To są zwykli ludzie, normalnie ragujący na takie przestępstwo - gniewem i oburzeniem. Twoich wywodów o karze śmierci w ogóle nie będę komentował, bo to stek bzdur i bredni.
Ostania rzecz to twoje wybitne zapytanie o to co bym zrobił gdyby sprawca był z mojej rodziny. A jak myślisz Alfo i Omego? Uzałbym go jako bydlaka i miałbym go głeboko w dupie, niech sąd się nim zajmie. Ode mnie żadnej pomocy by nie uzyskał. Gdybym nie szanował swojej wolności to bym go chętnie sam do piachu posłał, ale niestety mam swoje życie i nie chcę go marnować za kratkami.
A teraz do ciebie pytanie za 100 punktów? Co byś zrobił gdyby ofiarą tej zbrodni była twoja dziewczyna? Też byś pieprzył brednie, że to pewnie jej były chłopak i nic się nie stało. Palnij się człowieku w ten głupi łeb!!!

Przerażające zdarzenie, ale tekst informacji nieco niejasny...

Przyznam ze faktycznie w tekscie sa pewne niejasnosci... dworzec w Gdańsku Głównym jest spory kawałek od ulicy Skłodowskiej czy Smoluchowskiego, ale rozumiem że chyba aż tak daleko za nią szedł. Ale ul. Skłodowskiej od Smoluchowskiego dzieli park, wiec ja już nie wiem gdzie to było. A okolica fakt jest nieciekawa, studiowałam na AMG i czasami aż strach było wracać wieczorem do domu. Przerażająca jest to zdarzenie, jeszcze bardziej to, że napastnik chyba nadal nie został złapany. Dziewczynie życze szybkiego powrotu do zdrowia.

sajgon...

Małe wtrącenie i sorry, że nie na temat: nie jestem żoną Stefanka ani niczyją. Preferuję wolne związki (niekoniecznie zawodowe). Zapamiętaj to sobie na przyszłość. Poza tym portal to chyba nie miejsce na wędrówki po prywatnym życiu portalowiczów, nie uważasz sajgon??? Pozdrawiam. :)

Do sm0li, ale bez bluzgow

Otoz sm0li, nie bede sie znizal do poziomu dyskursu i miesem nie zaczne rzucac, mysle ze emocje mozna tez wyrazac w sposob cywilizowany. Jendakze pare rzeczy pranglabym wyjasnic:
Otoz jesli by sie znali ten czyn mialby juz zupelnie inna klasyfikacje, bo nie bylby to juz absurdalny napad rabunkowy z proba zabojstwa, ktorego po prostu nie moge zrozumiec. (Na kobiete? z nozem? poderznac gardlo za kilkadziesiat zlotych?)
Szkoda ze moich wywodow na temat kary smierci komentowac nie bedziesz, najwidoczniej argumentow brak, latwiej skomentowac cos jako bzdury i brednie.
Widze ze twardziel jestes rzeczywiscie, bo jesli to bylby moj brat, to mimo wszystko, pomimo tak ciezkiej zbrodni pozostalby on moim bratem, ktoreg kocham i dla ktorego chce jak najlepiej. Moze na miejscu twojej rodziny czas sie zastanowic co im grozi z twojej, jesli popelnia jakies przestepstwo, nawet przypadkiem (wyjsc ze sklepu i nie zaplacic zdarza sie wielu osobom).
Gdyby ofiara byla moja dziewczyna, zona, siostra, czy ktokolwiek mi bliski nie wiem co bym uczynil, ale na pewno staralbym sie pamietac o zdaniu ktore powiedzial ktos madrzejszy ode mnie i zapewne nawet od takiego autorytetu jak ty:
"Latwo jest sie mscic i nienawidzic, trudno jest wybaczyc"

P.S. Nie bagatelizuje tej sprawy, facet, jesli go zlapia oczywiscie, powinien na bardzo dluugi czas dostac okazje przemyslenia swojego czynu w wiezieniu, ale kogos za kare zabic jest jednak zupelnie innym kalibrem.

Powiem ostro i bezpośrednio. Albo marny z ciebie prowokator, albo jesteś zupełnie ślepy i głuchy. Piszesz: "może się znali". Co to do jasnej cholery nowgo ma wznosić? To, że się znali i była to np. jego dawna dziewczyna która go rzuciła dla innego, upoważnia tego bydlaka do podrzynania gardła??? Powiem Ci, że gówno mnie obchodzi motyw zbrodni, ważny jest czyn a raczej jego skutki, które masz dokładnie opisane w artykule, więc przestań człowieku chrzanić brednie o jakiś "twardzielach internetowych". To są zwykli ludzie, normalnie ragujący na takie przestępstwo - gniewem i oburzeniem. Twoich wywodów o karze śmierci w ogóle nie będę komentował, bo to stek bzdur i bredni.
Ostania rzecz to twoje wybitne zapytanie o to co bym zrobił gdyby sprawca był z mojej rodziny. A jak myślisz Alfo i Omego? Uzałbym go jako bydlaka i miałbym go głeboko w dupie, niech sąd się nim zajmie. Ode mnie żadnej pomocy by nie uzyskał. Gdybym nie szanował swojej wolności to bym go chętnie sam do piachu posłał, ale niestety mam swoje życie i nie chcę go marnować za kratkami.
A teraz do ciebie pytanie za 100 punktów? Co byś zrobił gdyby ofiarą tej zbrodni była twoja dziewczyna? Też byś pieprzył brednie, że to pewnie jej były chłopak i nic się nie stało. Palnij się człowieku w ten głupi łeb!!!

A gdzie sławetni policjanci z DAEWOO MUSSO czyżby potrafili nap........ać tylko gapowiczów z zkm i pilnować własnych szemranych interesów? Dorwali by go raz dwa tylko trzeba d...y ruszyć

Mitzi

Sprawiasz wrażenie świętego jak Papież, w co nie chce mi się wierzyć. Tobie zaś radziłbym uwierzyć w to, że społeczeństwo tak zdziczało, że potrafi się posunąć do podrzynania gardła za 20zł.
Dodam również, że dla zwyrodnialców nie ma miejsca w mojej rodzinie i nigdy nie będzie. Ja w odróżnieniu od ciebie wiem co zrobiłbym w takiej sytuacji i na pewno bym nie wybaczył, gdyż dla mnie są rzeczy niewybaczalne a ten czyn się do takich kwalifikuje.

brak slow

wlasnie dlatego jestem za karą smierci.. skoro potrafil sie targnac na cudze zycie to znaczy ze jego tez nie jest nic warte i mozna go go pozbawic.

dla mnie malo prawdopodobne jest by go zlapali.. skoro byl wieczor i swiadkow brak. z drugiej strony dobrze by bylo gdyby szanowni panowie policjanci sie wysili...i zamiast zajmowac sie błachostkami w koncu wzieli do roboty...

pozostaje mi modlitwa za dziewczyne zeby szybko wrocila do zdrowia... i za sprawiedliwosc!!

Seryjny morderca, nowy narybek-makabreska

Portret psychologiczny mordercy:wiek okolo 19-23,szczupla budowa ciala,oczy piwne,wlosy czarne,wzrost wysoki 180-190,dotychczas niekarany,wyksztalcenie srednie,wychowany w domu dziecka,osobowosc apatyczna,pozbawiony uczuc wyzszych,zamkniety w sobie,nie majacy przyjaciol,czesciowo niezdolny do oceny swoich czynow,pracuje jako robotnik,nie pije,pali papierosy,ma sklonnosci do hazardu,osobnik majacy zal do kobiet,zle sie czujacy w ich towarzystwie,znajacy swietnie Trojmiasto,prawdopodobnie zamieszkaly we Wrzeszczu,(wynajmuje pokoj przy rodzinie) lub na trasie do Gdyni,bardzo oszczedny az do skapstwa,nie majacy doswiadczen sexualnych z kobietami,wykorzystany sexualnie jako dziecko,najacy olbrzymie poklady niecheci do ludzi,owladniety marzeniem o byciu bogatym,swoj czyn postrzega jako podciecie gardla matce ,ktora go zostawila,calkowicie poczytalny z uszkodzona osobowoscia.

bydlak

gdzie jest policja???

szkoda tylko że policja mało się interesuje tym terenem obok AMG, ciągle się coś tam niedobrego dzieje, zawsze piszą o tym ale nic nie robią:( żeby nie narażać się na niebezpieczeństwo w zimie należy od 15 siedzieć już w pokoju i nigdzie nie wychodzi ć!!! to straszne...

tereny kolo akademi medycznej sa chyba jednym

z najbardziej niebezpiecznych miejsc w gdansku.ciagle sie tu slyszy o atakach na studentow!!! ale policja jak to w polsce nic sobie z tego nie robi!!!

gdzie dworzec a gdzie...

Nic nie rozumiem a w tekscie jest duzo niescislosci.
Czy ta pani szla z dworca az w okolice AMG na piechote? Tam nie ma zadnego biura ochroniarskiego, za to jest portiernia AMG, gdzie ta pani trafia i skad wezwano pogotowie. Policja powinna chyba dobrze o tym wiedziec, chyba, ze to dziennikarze przekrecaja wszystko.

Jakie są w końcu fakty????

Coś tu jest nie tak...Ulica smoluchowskiego to przecież prawie AMG,więc jak można wzywać karetkę pogotowia.Wezwanie pomocy z jednego z biur ochrony?!-czyli ochrona Akademii Medycznej.Poza tym w Dzienniku Bandyckim napisano cytuję
..."Przechodzący w pobliżu chłopak i dziewczyna zaprowadzili kobietę do portierni Akademii Medycznej,gdzie natychmiast udzielono jej pomocy"...Pytam się, kto pisze prawdę a kto kłamie.Czy zawsze prawda musi mieć tyle twarzy!!!I co w końcu jest tą prawdą.........Jednocześnie jestem wstrząśnięty tak brutalnym napadem,sprawca musiał być totalnym zwyrodnialcem,aż nie chce się wierzyć, że ludzie są zdolni to takich rzeczy i to za cenę komórki i kilku złotych z tarebki.

??

A co robi policja?? Policja skrupulatnie wypisuje mandaty za złe parkowanie pod uczelnią, a kiedy się ściemni szybciutko, żeby ich nikt nie zdażył zobaczyć i żeby sami nie zdążyli nic zobaczyć, przemykają po dzielnicy w swoim niebieskim autku. Jeśli oni boją się chodzić po zmierzchu w okolicy AMG, to co my mamy powiedzieć??

Do autora

Autorowi gratuluję precyzji, nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że zdarzenie miało miejsce w Płocku!

"proszą zwałcza " ortografia PANOWIE!!!!!

Długi spacer

zastanawiam nie tylko jedno. Skoro pani wysiadła w Gd. Główanym to oprawca dosyć długo musiał iśc za ofiarą skoro doszli z głównego aż na wysokość akademi medycznej i szpitala zakaźnego:)

mniej wiecej tydzien temu bylem swiadkiem zdarzenia - czekalem na skmke w sopocie, gdy nagle zobaczylem grupe 4-5 chlopakow ktorzy dziarskim krokiem szli po peronie mierzac wszystkich bacznie wzrokiem - wymienilismy spojrzenia i poszli dalej - po 3 min. przyjechala kolejka - wsiadalem na koniec 1 skladu podczas gdy kolesie na poczatek 2 - gdy mijalismy sie jednemu z nich wypadla maczeta... chlopak podniosl ja, schowal pod kurtke i jak gdyby nigdy nic poszedl dalej...na peronie bylo sporo ludzi ale nikt nie zareagowal - chwile pozniej renoma sprawdzala bilety i ktos powiadomil ich o incydencie - jak sie skonczyla historia tego nie wiem, wiem tylko ze 5 konarow przesiadlo sie do 2 skladu a 2 przystanki dalej kolejna 5, pozniej widzialem jeszcze 2 policjantow - wiec moze ich zlapali
w kazdym badz razie zastanawiam sie co bym zrobil gdyby tak mnie uprzejmie poprosili o wsparcie - dac, nie dac, czy moze spuscic ze smyczy amstaffa - akurat wracalem z psem a mam zwyczaj nie zakladac mu w nocnych kolejkach kaganca ;-)

BĘDZIE TAK DLEJ...

dopuki w policji i nie tylko(mowa o straży miejskiej)będą przyjmować leni i głupów bez szkoły(w większości) którzy potrafią tylko brac w łape i wypisywac mandaty. No bo lepiej chyba przesiedziec w radiowozie rozróbe, zajadając kanapki z McDonalda, albo obejść zboku grupke naspidowanych kolesi którzy niszczą nasze wspólne mienie i straszą całe osiedle.

Problem autora z topografią !!!

Czy ktoś dokładnie przeczytał artykuł?? Gdzie Gdańsk Główny, gdzie Smoluchowskiego i Skłodowskiej i biuro ochrony w Gdańsku. Przecież to nie trzema się "kupy". To ile km ona szła z podciętym gardłem ?? Jak była na Smoluchowskiegi i Skłodowskiej to nie mogła sama dojść do Akademii ?!. Totalny nonsens !!!!!!!

Moim zdaniem to wszystko jakoś nie trzyma sie kupy! Zupełnie nie pasuje mi podcieta nożem szyja i ukradziona torebka.... chyba ze temu napastnikowi nie chodziło o torebke.... albo faktycznie zrobił to ktos strasznie krzywdzony w zyciu....
Qra...strasznie to smutne...oby jak najmniej takich wiesci. :-(

Bez prawie

to sie w pale nie miescie!!!!!!!!!!!!!! gdyby za kazde z tychr zeczy robili dozywocie lub kary cielesne!!!to by czegos takiego było!!!!!kur..****

Bez prawie

to sie w pale nie miescie!!!!!!!!!!!!!! gdyby za kazde z tych rzeczy robili dozywocie lub kary cielesne!!!to by czegos takiego nie było!!!!!kur..****

Głos w sprawie....

Chciałbym zabrać głos w tej sprawie ponieważ nurtuje mnie jedna kwestia.Otóż w artykule jest wyraźnie napisane, cytuje"Dziewczyna wysiadła z kolejki na dworcu w Gdańsku Głównym. Zauważyła, że idzie za nią mężczyzna".Jeżeli wierzyć temu co jest napisane(a napisane jest chyba przez ...-Bardzo prosimy o niepopełnianie rażących błędów ortograficznych"śmiech na sali"-)
,dziewczyna wiedziała, że za nią ktoś idzie a jednak poszła tak niebezpieczną ulicą jaką jest Smoluchowskiego.Dla mnie to kompletny brak wyobraźni.Nie powiem,że sama jest sobie winna (to by była przesada) ale po części jest za to odpowiedzialna.Druga sprawa, to to że nikt nie pomyśli, że ktoś może "akurat mi" podciąć gardło dla zawartości torebki.Po trzecie, możliwe jest ,że zauważyła to dopiero na smoluchowskiego(to że ja śledzi jakiś facet)...Niestety autor nie wykazał się.Tylko strzępki informacji:-/
Tym niemniej pozdrawiam autora,złe dni zdarzają się każdemu...(bez urazy po prostu jak się zabiera głos to powinno się wiedzieć o czym się mówi)

Szanowna "Pielęgniarko" oraz "Apollo"

... otóż właśnie ... ul. Smoluchowskiego wiedzie nas wprost do ... Akademii Medycznej w Gdańsku- Wrzeszczu. Jest bardzo daleko od tej uliczki do ... kryminalnej historii opisanej wyżej !!! Niezwykle ciekawe !!!
Z poważaniem :)

zagadka

Po pierwsze do autora "ja" na akademii jest pełno portierni wiem o tym dobrze bo pracowałem na akdemii w ochronie. A po drugie nie pasuje mi to, że dziewczyna wysiadła na dworcu głównym a gardło jej podciął na ul. Smoluchowskiego. Jak już ktoś napisał to dość długo za nią szedł od dworca?! Jeszcze jedno ciekawe czemu nie wysiadła na przystanku Gd. Politechnika miała by bliżej i może nie doszło by do tego przykrego incydentu. Pozdro dla pracowników ochrony SPSK nr.1 AM w Gdańsku (Konsalnet).

I gdzie ten spadek przestępczości...

skoro kryminaliści czują już taką swobode że nawet w ciągu dnia atakują?!

I JAK W TYM KRAJU MOŻEMY CZUĆ SIĘ BEZPIECZNIE?!TO PARANOJA!TR

Myślę, że skoro w innych zawodach jest wymagana

100% skuteczność,to tak też powinno być w policji.Niemożliwością jest bowiem to,że za pieniądze biednych podatników policja pracuje na zwolnionych obrotach,podczas gdy od nas wymagany jest max wydajności.Poza tym tu w gre wchodzi ludzkie życie i bezpieczeństwo-wartość bezcenna.

dzięki Adamowicz

Jest niebezpiecznie w całym Gdańsku tylko nikt z tym nie potrafi nic zrobić, pokłony dla naszego prezydenta miasta pana Adamowicza, który robi wielkie g...o dla naszego miasta.

Demon!!!

Przyznaję Ci racjię! Inni internauci myślą że to wina policji. Nie prawda. Precydent siedzi sobie w wygodnym fotelu i zapewne pije piwko. Taka jest prawda.

!

jeżeli to co powyżej przeczytałem jest oparte na autentycznym policyjnym meldunku to niska wykrywalność przestępstw zupełnie przestaje już dziwić.
Jak ci wszyscy policjanci trafiają z powrotem na swoje posterunki nie wiem, może po własnych śladach?
Powinni chodzić trójkami. Jeden umiejący pisać, drugi czytać a ten trzeci będzie znał się na mapie.

Opinia

Nie wiem gdzie to się dokładnie wydarzyło, gdyż nie znam Gdańska po ulicach, ale niewątpliwie opisane jest w artykule przykre zdarzenie wobec którego nie można przejść obojętnie. Nasuwa się wobec tego pytanie: jak zadbać o bezpieczeństwo w mieście? Policjant na każdym rogu? Najlepiej, ale to raczej nierealne przy finansowej konducji naszego Kraju. Może coś na wzór USA - powysadzać funkcjonariuszy z samochodów, tworząc przy tym piesze patrole? Monitoring? Dobry, ale kosztowny i też nie wszędzie działający sprawnie. Chyba jednak przede wszystkim najważniejsi jesteśmy MY! Musimy reagować jak widzimy różne nieciekawe zdarzenia. Inaczej ani rusz.
Pozostawiam do refleksji.

Przemko!!!

Absolutnie się z Tobą zgadzam jak nie my to zrobimy to kto??? Prezydent miasta?? PHI! Prędzej doczekam się miliona w LOTKU!

A gdzie jest Policja???

A co robi policja? Siedzą w komisariatach, bo samochodami nie jeżdżą, bo nie mają na paliwo. A ruszyć się na patrol piechotą, to zą zbyt leniwi. I no są skutki... Ja bym zrozumiał, gdyby dziewczynie poderżnęli gardło w ciemnym zaułku o 2.00 w nocy... ALE O 19.30 NA DWORCU??? TO W KOŃCU GDZIE I W JAKICH GODZINACH MOŻNA CHODZIĆ?

marekparf !!

Policjia się nie rozmnoży!!!!! Wiem że powinni oni coś z tym zrobić. Tak już pewnie musi być z tą policjią!!!

Szkoda, że artykuł jest tak niechlujnie napisany.

1. Nie na stacji Gdańsk Główny, tylko Gd Politechnika
2. Napastnik nie był typem rabusia, ale niezrównoważonym psychopatą

Dotknięty.....

Zgadzam się "MAŁA"w 100%-tach.Już to napisałem.To uwłacza każdemu z Nas.Stwierdzenie "Bardzo prosimy o niepopełnianie rażących błędów ortograficznych"To jest nie dopuszczalne.Jestem za tym aby to obraźliwe zdanie zniknęło ze strony!!!Trochę samokrytycyzmu Drogi autorze...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

?

Czegoś tu nie kumam. Wysiadła w Gdańsku Głównym i szła do ulicy Smoluchowskiego?? Przecież to bliżej Gd. Stoczni

Napad

Pomijajac pewna niechlujnosc aytora tekstu polegajaca na calkowitym zaufaniu do relacji Policji dotyczacej miejsca napadu mam dwa wnioski.
1 To psychopata ktory zabija (lub nosi sie z takim zamiarem)
a przy okazji zabiera swoiste pamiatki z tego czynu.
2.To zlodziej ktory na skutek byc moze nieszczesliwego zbiegu okolicznosci (a taki nie mozna wykluczyc)chcial postraszyc kobiete i doszlo do ataku.
Szkoda,ze dziennikarz nie pokusil sie o glebsze sprawdzanie wiadomosci oraz uzyskanie innych niz te oficjalne wiadomosci.

Może dziennikarz napisał niechlujnie, niektórzy zaczęli chyba wątpić wogóle w ten napad....
Ale chyba bezsprzecznie można powiedzieć, że na naszych ulicach JEST NIEBEZPIECZNIE. Padają głosy: a co robi prezydent, a gdzie była policja....a ja myślę, że problem tkwi zupełnie gdzie indziej. Mamy ZŁY SYSTEM!. Jakże często jest tak, że jeśli nawet jakiś policjant złapie przestępcę na gorącym uczynku, to na drugi dzień bandzior wychodzi, bo prokurator go wypuszcza drugimi drzwiami. Jeśli policjant zbyt brutalnie potraktuje bandziora, to ma tak przesr****, że woli przejść na drugą stronę ulicy i nie widzieć nikogo, niczego i mieć święty spokój. W obecnym układzie trochę to rozumiem.
Nie może być tak, by przestępca miał większe prawa od swojej ofiary i od tego należałoby zacząć. Na dzień dzisiejszy, wobec totalnej ignorancji ludzkiego życia ze strony przestępców jestem ZA IGNORANCJĄ ICH ŻYCIA, a więc krótka piłka: zabiłeś z niskich pobudek (rabunek, rozbój) - czapa bezdyskusyjna, bo takie ścierwo do żadnej resocjalizacji NIE NADAJE SIĘ. Większe uprawnienia dla policji, oczywiście z pominięciem takich "kwiatków" jak ten, co zatłukł pałką gimnazjalistę-kibica ze Słupska (dzieciaka), a rodzice wojują o odszkodowanie. Nie może być tak, by policjant bał się bandziora, powinno być akurat odwrotnie. Dopóki nie zostaną wprowadzone rozwiązania SYSTEMOWE jak w NY, dopóty będziemy miotać się BEZSKUTECZNIE.

Kobiety w Gdansku nie chodzcie same o zmroku!

Prawdopodobnie jest pomylka w druku,najprawdopodobniej kobieta wysiadla na Gdansk-Politechnika.Nastepna sprawa to kwestia czasu
ja nie widze roznicy miedzy godzina 19:30 a 2 w nocy ,o tej porze roku jest rownie ciemno.Napstnik ma spryt i wie ze wybierze najbardziej dogodny moment do ataku,gdzie nie ma ludzi i droga jest slabo oswietlona.Uzywa noza bo jest slaby fizycznie.Jest brutalny bo jest nerwowy i pozbawiony uczuciowosci.Jest mlody ,sposob ataku "zapozyczyl" z filmow akcji.Atakujac z tylu naderznal dziewczynie przod i prawa strone gardla,gdyby zrobil to od przodu dziewczyna by juz nie zyla.To dowod ze jest praworeczny.Kwalifikacja czynu usilowanie zabojstwa+ napad rabunkowy.Napastnik nie zna zupelnie podstawowego kodeksu,co swiadczy o dwoch sprawach ze nie byl karany ,a jezeli tak to jako osoba majaca srednie wyksztalcenie wiedzialby co grozi mu za taki czyn,wiec sklaniam sie do tego ze ma on zaledwie podstawowe wyksztalcenie.
Wedlug mnie napastnik zauwazyl ofiare w Gdansku Glownym,wsiadl do kolejki za nia .potem wysiadl na Politechnice.
Co tam robil w czwartek wieczorem ,z nozem w kieszeni?
Ludzie nie chodza z nozami w kieszeni samotnie.Zaplanowal przyjazd do centrum w celu rabunkowym.Najprawdopodobniej spod Gdanska-Pruszcz Gdanski,Tczew...lub Zielony Trojkat,Orunia ,Suchanino.
Zna teren bo gdzies pracowal w stoczni moze.Teraz jest bezrobotny,zdesperowany brakiem pieniedzy,moze zalega za komorne.
Jedno jest pewne bedzie napadal dopoki go nie zlapia.

czy to trzeba zaraz gardlo podrzynac,
aby wyrwac kobiecie torebke z reki.
przeciez mezczyzna i tak jest od kobiety silniejszy.
z takim nie ma co sie piescic tylko stryczek bez och i ach.
interesuje mnie czy prowadzony jest w Polsce rejestr DNA kazdego przestepcy. bo kazdy przestepca zostawia na swojej ofierze slady i wystarczy wtedy wezwac mezczyzn w okreslonym wieku z ktorego sprawca moze pochodzic, na pobranie sliny i porownac ze sladami pozostawionymi na ofierze. tym sposobem odnaleziono juz wielu przestepcow.

Witaj Baja

Duzo postow na tym forum zostalo w temacie przestepstw i przestepczasci napisanych.Temat kary smierci byl niejednokrotnie poruszany.
Jednakze zgadzam sie z Twoja i paru jeszcze osob na tym forum, ze prawa ofiary w obec praw napastnika sa nieporownywalne i ofiara w konfrontacji pozniejszej w wymiarze sprawiedliwosci ma czasami wymiar fragifarsy.

Wariat lub przestepca psychopatyczny z jakim byc moze mamy do czynienia w tym przypadku jest ciezkim do namierzenia obiektem.Przykladem jest sprawa tzw.snajpera w USA ktory terroryzowal kilka stanow i dopiero zmasowane dzialania policji w tak policyjnym panstwie jak USA daly efekt.
Moze niektorzy przypominaja sobie sprawe tzw Skorpiona.Jesli jest to taki gosc,to oznacza ze wszyscy i Policja rowniez nany klopot.
Tutaj teraz nalezaloby rowniez zaapelowac,ze gdyby cos ktokolwiek w tej sprawie wiedzial,to nalezaloby pomoc Policji.
Ta kobieta to moglaby byc kims z naszych rodzin.

ma to ręce i nogi miłośnik.
Sam rabunek był pewnie zasłoną dymną i skierowaniem uwagi na notowanych przez policję bandytów. Intuicja podpowiada mi psychola, którego celem było właśnie zabić.

hi Byla

Nie jestem pewny,ale w Polsce nie mozna ustawy zezwalajace,na pobieranie probek DNA
Szol]kujace w tym przypadku jest to,ze skala brutalnosci napadu nie odpowiada uzyskanej korzysci z tego napadu.

co z gadem?

bez wzgledu na to co sie mysli na temat kary smierci, brutalne zwyrodnialstwo trzeba niestety zlapac i odizolowac od spoleczenstwa. czy bedzie to wiezienie czy tez uspienie przez weterynarza jest sprawa do dyskusji. sa chyba tylko dwa sposoby zeby poprawic bezpieczenstwo na ulicach: jeden to dawac zasilki tak ze kazdy nozownik ma na piwo , a drugi to zero tolerancji dla przestepcow . Mysle ze decyze mozna podjac dosc szybko.

Idiotyzm

Takich nawet do wiezienia nie powinni dawac tylko od razu kara smierci... Tyle ze u nas jej nie ma... Jak by byla to od razu zmienia postac rzeczy... Ludzie zanim by cos zrobili najpierw by pomysleli!!!
to bardzo niedobrze,
niech natychmiast wprowadza ta ustawe przeciez sa w Unii, gdy istnieje swiadomosc ze sie jednemu z drugim nie da ukryc przed wymiarem sprawiedliwosci, to spadnie liczba takich napadow i zrobi sie bezpieczniej.
wtedy wyrwie tylko torebke bez podcinania gardla.

przywrocic kare smierci!!

Takich powinni odrazu na krzesło sadzac lub wieszac a nie na 5 lat do paki a po 2 wyjda za dobre sprawowanie!!

Drwal - nick na poziomie inteligencji

Drwal, idz moze lepiej cos porabac. Jakby bylo tak jak piszesz to najnizszy odsetek zabojstw bylby w Texasie i Chinach, a jakos tak nie jest.
Juz widze tego zabojce ktory sobie mysli: "A moze lepiej nie, bo za to jest kara smierci, ee, dam sobie spokoj, pojde na piwo..."
Daj ty spokoj, problem nie w tym ze za malo zabijamy przestepcow, tylko za malo ich lapiemy i karamy.

Lapac "zlodzieja"-wizja milosnika Sopotu!

Morderca ma na 100 % imie Michal ,na 19% nazwisko Kowalski(dosc powszechne w domach dziecka,gdy rodzice sa nieznani).
Zapyta sie ktos co z 1 %.
Imie dosc pospolite pasuje do infantylnego mordercy ,wiec tu sie nie myle w swej wizji.Kowalski to byloby zbyt proste i jest wbrew przypadkowosci matematycznej.
Jedyne nazwisko ,ktore mi przyszlo do glowy w obrebie 1% i tu sie nie myle ,to Rogowski.Ot takie rogate cos,a nazwisko polskie i konczy sie na ski,moze matka byla prostytutka i to jej panienskie nazwisko.
Teraz mam jasnosc on sie nazywa Michal Rogowski!!!!!!!!!!!!

Ostatnia wizja, potwierdzenie.

Zastanawia mnie dlaczego on nie powiedzial do niej nic,przeciez gdyby zarzadal oddania torebki nawet nie musial sie z nia szarpac.Mysle ze ze strachu by mu ja oddala,jakby jeszcze pokazal noz.
Cos tu nie pasuje.
Chyba ze on nie jest polakiem,tylko jakims rumunem,czego do tej pory nie wzialem pod uwage.
Nie to polak,on po prostu zacina sie w mowie jak jest zdenerwowany ,bal sie smiesznosci i ze kobieta moze byc od niego silniejsza.
Rumun i rosjanin zadali by ciosy klute.
To jakis gnojek co podpatrzyl cos w filmie to juz pewne.
Nie lubi kobiet,nie lubi ludzi,kobietami gardzi.
To Michal Rogowski ...wiecej o tym nie mysle,za duzo energi trace.

Zakatujesz sie do switu

Scacha czy zjadles sledzie popsute na obiad?
No cholera nie bede kupowal Ci relanium.
Czy Ty sie nigdy nie odprezasz?
Moze wez piwko i amfe raz,zrob cos milego dla siebie,idz do restauracji z panienka potem do kina,wyladuj z nia na chacie... .

Popieram zdanie Marcina z 2 strony....

Dzien dobry czy dobry wieczor, a kto to wie...
"W glowie jeszcze szumi wczorajsza (dzisiejsza) wodka..."
Moze troszke podpity ;) Ale w 100% popieram zdanie Marcina, ktory wypowiedzial sie na stronie nr 2... Jest wlasnie tak jak on mowi. Takich skurwy..... (ilosc kropek adekwatna do ilosci znakow) powinno sie wieszac publicznie. Pozatym raczej radze unikac sytuacji "sam na sam z przestepca" i nie myslec, ze ktos nas pilnuje ( Policja, SOK ), bo to raczej fikcja... Tak jak nadmnienil ktos (rowniez na stronie nr 2) Policji jest najwiecej tam gdzie wogole jej nie potrzeba... Tzn. w miejscach monitorowanych lub w takich w ktorych tloczno. A po co to, pytasz ? Po to zeby jak najwiecej ludzi widzialo, ze oni sa, ze nas pilnuja. I "spektakularne" akcje w stylu, wlepiania mandatu za picie piwa w miejscu publicznym, czy za palenie papierosa na peronie, albo spisywanie grupki mlodych ludzi - takie cos jest na pokaz, aby jak nawiecej ludzi to zobaczylo, bo przeciez przypadkowy czlowiek przechodzacy wlasnie obok nie wie za co spisuja... Mysli pewnie przestepcow zlapali... Smiech na sali... Zatem nie liczmy za bardzo na strozow prawa. Bronmy sami siebie nawzajem. Wspierajmy... Pozdrawiam. Baku Kolegium Przedstawiciel.

Do Milosnika Sopotu.

Wybacz, nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz... A tymbardziej w ktorej z dzielnic ? A moze wogole nie w Polsce. Nie znasz wariatkow dla ktorych wyslowic sie jest problemem ? Ani takich ktorzy poprostu chca komus sprzedac koske bez powodu ? A do tego mogl miec z tego jeszcze torebke. Dla takiego psychola to czysta przyjemnosc... Pozdrawiam. Baku Kolegium Przedstawiciel.

Kara smierci tak, ale...

No nie znam takich wariatow i nie zaluje.
W Polsce powinna istniec alternatywna kara smierci przez powieszenie!
Bylaby stosowana w przypadkach szczegolnego okrucienstwa w polaczeniu z recydywa,ewentualnie w przypadku seryjnych mordercow.Czyli dostawalby ja ten kto znecal sie nad swoja ofiara,lub smierc ktora zadal zrobil to w sposob sadystyczny,ale zawsze w polaczeniu z recydywa.Z tym ze w tym przypadku rodzaj przestepstwa do recydywy bylby obojetny ,za wyjatkiem przestepsw politycznych!No i szczegolny przypadek gdy morderca nie byl karany a zabija seryjnie,tez mozna by stosowac kare smierci.
Uwazam ze tak pojeta kara smierci dotyczylaby tylko mordercow ,ktorzy wcale nie rokuja na resocjalizacje i sa tykajaca bomba zegarowa od chwili rozpoczecia odbywania kary 25 lat.
Jezli panstwo nie bedzie karalo poprawnie przestepcow,ludzie zaczna wymierzac sami sprawiedliwosc.W tej chwili prawo chroni zbrodniarzy!
Nalezy jak najszybciej zmienic przepisy prawne.
Trojmiasto powinno byc gesciej oswietlone i zmonitorowane kamerami tak zalozonymi zeby na drugi dzien huligani ich nie dali rady rozbic czy zdemontowac.
Patrole policyjne powinny przesciasc sie z samochodow na rowery,w zimie na patrole piesze wspomagane przez patrole zmotoryzowane.
Policja musi dostac prawo legitymowania kazdego,kto wzbudza ich podejrzenia.W obrebie organizacji spolecznych na wzor Nowego Jorku moglyby powstac patrole spoleczne o specjalnym oznakowaniu 3 osobowe.
Chodzily by sobie po miescie wszedzie i zglaszaly policji od razu wszelkie naruszenia prawa.
Nalezy wyeliminowac lzejsze przestepstwa po to zeby ciezsze nie byly popelniane.W spoleczenstwie ugruntuje sie respekt dla prawa i strach przed kara.
Wielkie osiedla musza byc lepiej oswietlone i monitoring cala dobe.
Pollicja patrolujaca na lekkich motocyklach,crosowych.
Patrole policyjne w miejscach szczegolnie niebezpiecznych piesze moga byc z psami bojowymi ,nie tropiacymi i bez kaganca.szczegolnie noca.Policja powinna miec helikoptery monitorujace miasto z gory.
No i tu juz trzeba wystapic do EU o dofinansowanie policji w sprzet specjalistyczny ,no i na zatrudnienie wiecej ludzi odpowiednio przeszkolonych z wiekszym morale.
Za duzo w polcji pracuje ludzi przypadkowych.
Na zachodzie ludzie mieli ten sam problem.Wiekszosc zaczela cwiczyc na silowniach i fitnesach .
Problem sie odwrocil,czesto sie zdarza ze przestepca jest przez ofiare obezwladniany i potencjalna ofiara dokopuje przestepcy.
A juz za samo zatrzymanie drugiej osoby przez kogos nieuprawnionego grozi wyrok.Sporo jest spraw o naduzycie obrony.
Gdzie mloda sliczna kobietka ,wygladajaca na bezbronna wraca w nocy samotnie i nakautuje 3 napastnikow do nieprzytomnosci .Powod chcieli ja zgwlacic i okrasc,a ona biedaczka miala czarny pas w thai kwoondo.Zamiast podziekowan od policji ,stanie przed sadem.
W Polsce ofiara ma prawo do obrony i musi z niego korzystac.
Idzies noca przez park ,bo innej drogi nie ma do domu .Nos noz sprezynowy w kieszeni,atakuja Cie siekaj.
Lepeij zabic niz byc zabitym.
W prawie musi byc paragraf ze noszenie :noza ,brzytwy,siekiery,palki w miejscach publicznych jest objete kara.

Re milosnik sopotu

Specjalnie wydrukowalem Twoj post aby podyskutowac o przedstawionych w nim wnioskach.
Kara smierci w Polsce nie zostanie wprowadzona bez wzgledu na to,czy to podoba sie czy nie.To pewne a to ze wzgledu na to,ze jesesmy w UE gdzie wykonanie tej kary zostalo wykluczone z Kodeksu Karnego.Zamiast tego Sad moze zasadzic znacdznie surowszy w swojeej dolegliwosci wyrok bezwzglednego dozywocia.Kara ta wedlug specjalistow jest dla osadzonych znacznie dolegliwsza niz sam wyrok.Oczywiscie znajda sie zaraz adwersarze ktorzy powiedza,ze wykonany wyrok oszczedzilby znaczne sumy wykladane przez spoleczenstwo na przestepce skazanego na ten wyrok.Bez przesady z tymi kosztami w Polsce jest ok 300 osob skazanych w ten sposob.
Problemem znacznie wazniejszym w tym przypadku jest problem nieuchronnosci i dolegliwosci kary z ktorym mamy problem.
Do tematu tej sprawy wroce jeszcze.
Problem oswietlenia i monitorowania osiedli i ulic jest sluszny pod warunkiem,ze wszyscy zgodza sie na partycypowanie w zwiazanych z tym zagadnieniem kosztach,a takowe sa wysokie i nie gwarantuja bezpieczenstwa osob, gdyaz zdarzaly sie przypadki napadow na terenach objetych monitoringiem a sprawcy nie zostali ujeci.Oczywiscie ja osobiscie bylbym sklonny przeznaczyc jaka czesc swojego przychodu na system bezpieczenstwa,tylko nasuwa sie pytanie dlaczego skoro za moje podatki funkcjonuje Policja Prokuratura i Sad.
A teraz troche o Policji.
Nie ronie tej instytucji,bo przez ostatnie lata jej obraz spolaryzowal sie o oczach spoleczenstwa.Z jednej strony mamy spektakularne zatrzymania przestepcow i grup przestepczych a z drugiej czeswte doniesienia o lapownictwie i niekompetencji w jej szeregach.To smutny obraz ale to wynik rowniez naszych wyborow.To My jako spoleczenstwo nie domagamy sir od naszych przedstawicieli w Sejmie i na szczeblu samorzadowym wiekszej obecnosci patrolina ulicach oraz zwiekszenia stanu osobowego Policji.
Burmistrz Nowego Jorku ktory doprowadzil do znaczacej poprawybezpieczenstwa w tym miescie nz poczatku zatrudnil KILKADZIESIAT TYSIECY nowych policjantow.Nastepnie ustalil priorytety dla mista, dal czs na wprowadzenie ich w zycie i rozliczyl z ich wykonania.Dlatego oalawione patrole obwatelskie tzw czerwone berety w metrze sa nieptrzebne od tego jest oplacana z podatkow policja zeby robila porzadek z bandytami a nie obywatele.Czerwone berety w latach 70' byly wyrazem i odpowiedzia spoleczenstwa na fale przestepczosci.teraz ich nie ma.
Wszystkie srodki techniczne jak motocykle terenoew,psy obronne helikoptery sa nastepstwem programu ktory MUSI zostac przyjety (nawet przy pomocy ewentualnych srodkow UE)
aby poziom bezpieczenstwa podniosl sie .
Powli konczac uwazam ze na silowniach i w klubach sportow walki powinni cwiczyc ludzie ktorzy przychodza tam dla zdrowia i podtrzymania kondycji fizycznej a nie glownie jako alternatywe dla samoobrony i poczucia bezpieczenstwa.
I na koniec uwazam,ze slusznie zasugerowalesistnenie problemu nirownosci w traktowaniu przez Sady sprawcow i ofiar przestepst.estem za zastosowaniem zasady ktora mowi,ze napadniety ma prawo uzyc wszystkich dostepnych srodkow do obroby,anie tylko adekwatnych , bo bedac w sytuacji zagrozenia i nie bedac wekwlifkowanym sedzia i jednoczesniem instruktorem samoobrony w przypadku stresu ofiary mamprawo zastosowac srodki obrony inne niz najmniej dokuczliwe dla sprawcy.

Ciekawe jaki poglad na przedstawiony przez milosnika sopotu ma tekst ma JJ Polesky

~X~

A jak kopią studentki w lasku do Traugutta to nic się nie dzieje.

leb za leb

z sciac go

do Marcina

Chodzi o portiernie przy starej anatomii, Ty pracowales a ja to wiem od osoby, ktora pracuje w tym miejscu.

My sobie gadamy, ale moze tak troche logiki.

No fajnie,jak nie bedzie kary smierci,to tacy zbrodniarze beda ginac w wiezieniach w blizej nieokreslonych okolicznosciach.To na zlecenie prywatne to znow ekip rzadzacych.Wiecej jezeli morderca bedzie mlody sluzby specjalne wydadza mu akt zgonu i przeszkola na kilera!
Nikita to moze juz jest rzeczywistoscia.
Generalnie nie chodzilo mi o zemste na mordercy ,zdaje sobie sprawe ze jest on czesto wytworem spoleczenstwa ktore mu dokopalo ,a on to tylko oddaje calkiem nieswiadomy swojej nieszczesliwej wersji zycia.
Jednak w calej sprawie priorytetem jest jednak ochorna ludzi i obywateli oraz ich rodzin,dzieci.
Sila panstwa to:
wolnosc ,gospodarka,kultura,obronnosc,bezpieczenstwo oraz demokracja.
I nie wolno zaniedbac zadnego z jej przejawow bo to sie msci na calosci,to sprawy powiazane.
Przeciwnikom kary smierci nie zycze spotkania w realu problemu ofiary mordercy.Takie rzeczy rujnuja czesto zycie calych rodzin!
Jezli mam wybierac jestem za zabijaniem skur....i ktorzy maja w pogardzie ludzkie zycie.
I jezeli prawo chorni bandytow,to nalezy to prawo szybko zmienic zeby ich represjonowalo!

milosnik Mola

za duzo filmow kat b ogladasz

z tego co wiem...kobieta szarpała sie ze sprawca

dlatego tak sie stało na niezszczęcie...nie szarpąłabm sie i dałabym mu ta zafajdana torebke niech by sie nia udławi!!!

ruscy mieli dla kryminalistów obozy pracy wieloletnie ciężkie jak życie na północy i NIC TO NIE ZMIENIŁO
przestępcy zrobili sie twardsi odczłowieczeni
są lepiej uzbrojeni bardziej zdecydowani dysponuja srodkami o jakich zwykły policaj może sobie zamarzyć
praca policji pozostawia też wiele do życzenia
skorpion czyli tadziu tuchlin dzialał od 1976 do 1983 z powodu błędu milicji
na miejscu pierwszego ataku zakończonego 17 ranami zadanymi tepym narzędziem znaleziono młotek z ZNTK
sprawdzono pracujących za ostatnie 3 miesiące zaś tuchlin odszedł z ZNTK trochę wcześniej
uniknął w ten sposób wykrycia dość prymitywnego napadu mógł dokonać jeszcze kilkunastu morderstw
ostatni którego powieszno w gdańsku
szkoda:((((

iza28

zlodzieje na ogol nie jedza torebek

re.iza 28

Twoj post zmienia cala sytuacje.Czy Moglabys cos wiecej na ten temat powiedziec?

GDańsk Głowny?

Kawał drogi przeszła z Gdańska Głownego na Smoluchowskiego.
To dwa przystanki kolejką z Gdańska.
To on się dłuuuuugo zastanawiał, a ona dłuuuugo orientowała.
Dobrana Para.

do kitu

jak ktos zle zaparkuje ...albo wysika sie na trawnik bo nie ma toalet to ci policja wlepi taki mandat ze chej....ale jak trzeba patrolowac albo zlapac zlodzieja to ich nigdy nie ma....a zyja z naszych podatkow i nazywaja sie strozami prawa......tylko jakiego prawa....albo czyjego.....polswiatka chyba......

.

czy w jakiejś gazecie ukazał się artykuł o tej zbrodni? z tego co tu przeczytałam niestety niewiele można zrozumieć.

z nożem na dziewczyne
z kosą na armaty
z brzytwą na poziomki
z szablą na psubraty
tak, dobrze główkujecie
to obraz sarmaty

Policja co...

Mieszkamw pobliżu tej ulicy i powiem że pierwszy raz takie cos się stało. Gdzie ta POLICJA zamiast spisywac ludzi pod kościołem to niech oni szukaja go anie tylko spisywac niewinnychludzi którzy stoja pod klatką i spijaja browarka. niech lepiej się zajmą nimi a nie nami.

jedno jest optymistyczne
30 letnią kobietę uznano za dziewczynę
a jeszcze niedawno jakiejś o kilka lat starszej proponowano bawienie wnuków bo za stara do pracy...

Do licha

... mój ulubiony (naprawdę) inetroluktor ukrywjący się pod nickiem (psudonimem ?) "GALLUX" wspomniał o niejakim Tuchlinie, zatrudnionym (dawno temu) - w ZNTK. Tenże "Skorpion" zabił młotkiem kilkanaście kobiet. Orzeczona kara śmierci - została wykonana.
Nie mnie opiniować, co do okoliczności wymierzenia tej kary.
Została orzeczona i ... wykonana.
"Dura lex sed lex" !!!
Jestem przeciwnikiem kary śmierci. To żadna kara. Praca w kamieniołomach do końca życia - za miskę ryżu z niewielką ilością wody, z łańcuchami na kończynach dolnych (a często również górnych) - to jest właściwa kara !!!
Z pozdrowieniami

re J.P. Polesky

Witam.W jedenym z postow wspomniales ze jestes bylym sedzie a wiec obeznanym z tematem.jakie jat Twoje zdznie na temat opisanego zdzrzenia i zasadzonego przea wiekszosc uczxestnikow tego forum dla domniemanego sprawcy wyroku kary smierci .

Szanowny "Lesio"

... jestem przeciw !!! Do 28 lutego 1987 roku sprawowałem urząd sędziego, byłego Sądu Wojewódzkiego (dawny Wydział III Karny - I instancja) - w Gdańsku (obecnie, chyba IV Karny - lecz mogę się mylić).
Mój referat objąłem po Koledze, który osądziwszy niejakiego Tuchlina (o którym było nieco wyżej) - podziękował za pracę w wymiarze sprawiedliwości. Wkrótce potem ... i ja podziękowałem za pracę w sądownictwie.
Dlaczego ???
Ano właśnie !!! Temat przewodu doktorskiego rysuje się w miarę - precyzyjnie.
Z pozdrowieniami

PRZYPADEK?

NIE TAK DAWNO KTOŚ ZABIŁ W OKOLICACH GALERII MADISON LEKARKE Z MIESZCZĄCEGO SIĘ TAM CENTRUM MEDYCZNEGO. KOBIETA WYSZŁA Z PRACY W GODZINACH WIECZORNYCH I O ILE MI WIADOMO ZGINĘŁA OD NOŻA W CELU RABUNKOWYM (NIEDOWIARKOM PROPONUJE PRZEJŚĆ SIĘ NA ULICE GNILNĄ TAM NA MURZE NA PRZECIW SZKOŁY MUZYCZNEJ WISI CAŁY CZAS NEKROLOG I STOI OGROMNA ILOŚĆ ZNICZY) CZY TO PRZYPADEK,ŻE JAKIŚ PSYCHOL ZABIJA ZA PARE ZŁOTYCH? A MOŻE TO TA SAMA OSOBA? TYLKO TYM RAZEM MU SIĘ NIE UDAŁO, JEDNO JEST PEWNE POLICJA NIE CHCE SIAĆ NARAZIE PANIKI PYTANIE KIEDY BĘDZIE NASTĘPNA OFIARA?
KOBIETY STRZESZCIE SIĘ !!!

A gdzie byli ludzie???

Troche dziwne sie wydaje aby w czwartkowy wieczór w centrum wielkiego miasta nie bylo ludzi? Jak zwykle wiekszość przechodzi obojętnie !!!Gliny złapcie psychopatę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odnośnie śmierci lekarki

no popatrz... a głośno trąbiono o tym ze w czasie silnego wiatru przygniótł ją tam kawał muru
tak sie rodzą mity i legendy...

Palesky,

z Twojej wypowiedzi wynika dość oczywisty wniosek:
jesteś PRZECIW KK, bo to Ci sprawia dyskomfort psychiczny, wolisz nie mieć "na sumieniu"...brak mi słowa, by "to coś" określić. Trochę to rozumiem, ale nie do końca biorąc pod uwagę aktualny stan naszego sądownictwa i aktualnie panujące tam obyczaje i tzw. trYndy.
Jestem przekonana, że jeśli jakiś wyjątkowo brutalny bandzior zostałby skazany na dożywocie i warunki, jakie proponujesz (łańcuchy i orka za miskę kaszy), to:
1. organizacje od praw człowieka podniosą wrzask, że takie warunki urągają naszym (europejskim) obyczajom i że takie traktowanie "człowieka" jest wbrew prawu;
2. po odsiedzeniu pewnej części kary skazany ma szansę ubiegać się o przedterminowe zwolnienie z powodu choroby (własnej, mamusi lub szwagra), złego stanu zdrowia lub każdego innego. Policjant, który zatłukł pałą dzieciaka-kibica (nie chcę bronić kibica), dostał 8 lat, a wyszedł po 4(?).
Nie wspomnę o jakże często stosowanych u nas "urlopach" w postaci przepustek lub przerw w odbywaniu kary(???).

Najbardziej jednak dokuczliwym w odczuciu społecznym jest brak zaufania do ofiary, która przez organa wymiaru sprawiedliwości jest traktowana na równi z przestępcą. Zgadzam się z przedmówcami, że wielu przypadkowych świadków nie chcąc być ciąganym przez dłuuugie lata po sądach lub tłumaczyć się na równi z bandziorem, lub - co chyba najgorsze, mieć obawy przed świadczeniem z powodu zagrożenia ze strony bandyty, woli niczego nie widzieć i nie wiedzieć. Bardzo chore jest również to, że ofiara musi się gęsto tłumaczyć, czy przypadkiem nie mogła zrobić "mniejszej krzywdy" w obronie własnej (zamiast dźgnąć parasolką w piętę wcelowała w główkę).
Mamy szereg przykładów z autopsji, że tak właśnie działają nasze sądy i dopóki to się nie zmieni, nie ma żadnych szans na poprawę naszego bezpieczeństwa.
I jeszcze na koniec:
gdyby napady i brutalne rabunki były w naszej obyczajowości sprawami wyjątkowymi, z pewnością opowiedziałabym się za zniesieniem KK i próbą resocjalizacji przestępcy, bo szanse byłyby zupełnie inne. Jednak skoro otacza nas ogromna armia wykolejeńców, to nie pora na sentymenty i ludzkie odruchy w stosunku do tych, którzy takich odruchów nie mają, a co gorsza, NIE ROZUMIEJĄ. Dlatego nadal twierdzę: dla bandziorów CZAPA!

MUR SIE PRZEWRÓCIŁ DZIEŃ PÓŻNIEJ

WIEM BO OBOK MIESZKAM

na patrz to nam tu siostra ofiary nabajerowała ... :P

Policja nie chce siać paniki??

Narazie to Ty ja siejesz. Kto Ci takich bzdur naopowiadał, że zginęła od ciosu nożem? Tak właśnie rodzą się durne plotki i pożywki dla różnego rodzaju oszołomów.
Przecież to stało się we pamiętny wtorek 23.11 ok 21.40 p.Regina szła do pracy do przychodni "Aksamitna" i runął na nią mur z prawosławnej parafii na Gnilnej. Zastanawiam sie, komu zalezy na sianiu paniki i rozgrzebywaniu sprawy tego wypadku?

teeee Gal anonim

podobno koło Madisona krąży jakiś Zombie, następnym masz być Ty... heeeeheeeeeee
Jednak nie brak wsród nas bajkopisarzy

Gal niezłe dowcipy opowiadasz

"Ostatnia wichura wyrządziła wiele szkód. W Gdańsku doszło też do kolejnej tragedii wywołanej przez wichurę. Na idącą ulicą kobietę przewrócił się kamienny mur. Okalał on teren kościoła św. Bartłomieja przy ulicy Gnilnej. Mimo szybkiej akcji ratowniczej 49-letnia kobieta zmarła w szpitalu. To kolejna ofiara silnych wiatrów na Pomorzu. W ubiegłym tygodniu zginęły trzy osoby. Po raz kolejny wiele pracy mieli strażacy."
artykuł na tym forum...

To chyba logiczne

Facet puszczający plotki o grasującym nozowniku jest chyba niezrównoważony, albo układa scenariusz thillera

Beda samosady jak nie wprowadza kary smierci.

Nastepny chory,a wy mowicie ze ich nie wolno karac.
Jestem za jak najszybszym wprowadzeniem kary smierci w Polsce za zbrodnie przeciw ludziom i panstwu!
EU moze miec swoje poglady i co niby zrobia,nic.
Sytuacja jest wyjatkowa,wiec czas dzialac.
Swirow i bandziorow likwidowac !!!!!!!!!!!!!!!
Eliminowac ze spoleczenstwa raz ,skutecznie i na zawsze.
Ktregos dnia zobaczycie ze ludzie rozszarpia na ulicy bandziora,to bedzie wtedy gadania... .
I co posadzicie tlim ludzi na dozywocie???
Nie radze chowac glowy w piasek kiedy nie jest za pozno.
"Skorpiona" spotkalem jezeli mozna to tak nazwac,mial straszna sile pomylenica nie zartuje,dobrze ze go zlikwidowali.
Tego gnoja z nozem zlapia, i zastrzela zanim dojdzie na sale...ukatrupia w wiezieniu,zwykli zlodzieje to zrobia bo na nich spadnie gniew ludu inaczej.
Tak chcecie zeby wygladalo poszanowanie prawa w Polsce?
Te swir co sie podpisujesz tak madrze szczekaj dalej:P

Traugutta, Smoluchowskiego i inne wylegarnie robactwa

powinno sie zlikwidowac!!(chodzi mi o te szumowiny i ludzkie scierwa ktore tam mieszkaja)!!! A moze lepiej getto?????

Zmienić prawo

Prawo jest za do dupy... Zaostrzyć prawo. Karę śmierci dla każdego mordercy. Bez tego kryminaliści żyją z naszych podatków i jeszcze skarżą się na jedzenie w więzieniach. W Londynie takiego kolesia mieliby na kamerkach... a u nas bieda i tylko politycy są bezpieczni - smutna prawda.

świadkowie

swiadkowie powinni się zgłosić ,ale wiem jak to jest być swiadkiem jak dojdzie do rozprawy to stoisz przed sala rozpraw z tym typkiem przeciwko któremu swiadczysz średnia przyjemnosc

gdzie policja ?? jak to gdzie...

palanty ganiaja za studentami i daja mandaty za picie w miejscu publicznym jakiemu niebieskiemu pedalowi by sie tam chcialo nozownika szukac ...

szkoda gadać ale skąd mlodziez ma brać przykład skoro starsi ludzie sa niewychowani

W Londynie takiego kolesia mieliby na kamerkach

A wiesz na co są nakierowane kamery w Gdańsku. Pilnują pomników, patrz JPII na Zaspie

trafiłem kiedys dawno temu na knige o "słynnych" zbrodniach w PRL
napad na bank PKO, "skorpion", porwanie lekarki z Brzegu... i t d czyli "samo życie"
co do wykonania na tuchlinie kary śmierci
jego zbrodnia i wina były bezsporne
za komuny kara śmierci wymierzana była nie tylko w stosuku do pospolitych przestepsów , ale i tzw "zdrajców" politycznych
czyli Rurarz, płk Kukliński i tego rodzaju "zbrodnie"
skoro w kodeksie kara śmierci istniała była ferowana
z tego co pamietam za komuny wykonywano około 50 KS rocznie
osobiście jestem za KS w postaci ELIMINACJI OSTATECZNEJ BEZ PRAWA DO ZŁAGODZENIA I TAK SMIESZNEGO WYROKU I NAMIASTKI "SPRAWIEDLIWOŚCI"
zwyczajna zemsta OKO ZA OKO

kiedyś nawet skazano jednegona smierć za to, ze rodzince załatwił dodatkowe 2 kg mięsa na kartki...
Jestem przeciwna karze śmierci.

taka jaszczurka woli stracic ogon niż zycie
społeczeństwo musi poswięcić "ogon - jestem przeciwna karze smierci"
inaczej postawimy sprawe na ogonie...

Nie tak dawno, w wyborczej właśnie był tekst o przestępcach popełniających zbrodnie na tle seksualnym, Ludzi ewidentnie chorych. Ci, którzy byli trochę inteligenniejsi sami prosili o leczenie, nawet o drastyczne wycięcie kawałka płata czy czegoś tam innego odpowiedzialnego za ich zachowania. Był opisany też przypadek faceta nie myślacego. Nie prosił o pomoc ale sam nie potrafił sobie poradzić z chorobliwym popędem seksualnym. Psycholodzy więzienni to widzieli a mimo to wypuszczono go na wolność. W jego wsi zatłukli go na smierć sąsiedzi w obronie swoich żon i córek, przy milczącym poparciu lokalnej policji.

Witaj Scacha :), witaj gallux. :)
Ludzie popełniający zbrodnie są chorzy. Państwo nie może opiekować się tylko pięknymi, zdrowymi i bogatymi. Zabójstwo zbrodniarza jest takim samym przestępstwem jak to, które popełnił zbrodniarz.
Tyle teoria.
W praktyce wiem, że jesteśmy zbyt biedni aby utrzymywać zbrodniarzy. Z drugiej strony ze statystyk wynika, że im biedniejszy kraj tym więcej przestępstw. Nie ma mądrych na rozwiązanie tego supła.

Wyjasnienie

Jestem znajoma poszkodowanej i chcialabym wyjasnic kilka kwestii. po pierwsze, to on najpierw podcial gardlo, a pozniej wyrwal torebke (wczesniej torebki nie chcial). A po drugie to bylo przy parku na skrzyzowaniu ulic Smoluchowskiego i Sklodowskiej, a nie na dworcu!

Rada taka szukamy Punishera

coraz bardzie się boje wychodzić na ulice

Gdzie jest Policja i inne służby? Raczej nie wydaje mi się, żeby o porze zdarzenia nikogo nie było w oklicy. Raczej nikt nie chciał pomóc. Na szcęście jednak znaleźli sie ludzie, którzy zechcieli udzielić pomocy. Miejmy nadzieję, że jest więcej takich osób.

Nika,

"Ludzie popełniający zbrodnie są chorzy. Państwo nie może opiekować się tylko pięknymi, zdrowymi i bogatymi..."

Ta "choroba" w przypadku bandziorów napadających ludzi na ulicy w celu wyrwania torebki, kradzieży komórki lub wybebeszenia kieszeni, a jeśli stawia opór - to skopania i dźgnięcia nożem - to...jak się nazywa, bo nie pojmuję? Ja bym to nazwała zwyrodnieniem, a nie chorobą.

"...Zabójstwo zbrodniarza jest takim samym przestępstwem jak to, które popełnił zbrodniarz. ..."

Idąc tym tokiem rozumowania, pewnie niektórzy ze zbrodniarzy - ludobójców np. hitlerowców, może by jeszcze żyli....a słynni seryjni, którym UDOWODNIONO po kilka/kilkanaście zabójsw może by zdołali po pobycie w kiciu i wyjściu na wolność (za dobre sprawowanie) zakatrupić jeszcze parę osób?
Piękna perspektywa.

"...W praktyce wiem, że jesteśmy zbyt biedni aby utrzymywać zbrodniarzy. Z drugiej strony ze statystyk wynika, że im biedniejszy kraj tym więcej przestępstw. Nie ma mądrych na rozwiązanie tego supła...."

A więc węzeł gordyjski, nie ma rozwiązania, "nie ma mocnych" na pospolitych bandziorów.
A ja się pytam: gdyby tak zrobić dokładną kalkulację i wyliczyć, ile każdy z uczciwie pracujących obywateli naszego kraju płaci na:
1. administrację państwową
2. szkolnictwo i edukację
3. służbę zdrowia i opiekę zdrowotną
4. socjal w ogólnym tego słowa znaczeniu (zasiłki, zapomogi, domy opieki, domy dziecka i.t.p.)
5. UTRZYMANIE WIĘŹNIÓW
6. inwestycje i insze "państwowe" pomysły, ich realizację i NIErealizację
7. pozostałe.......

może łatwiej byłoby sobie uświadomić, że nie chodzi o to, że "państwo" - czyli MY WSZYSCY, mamy obowiązek opiekować się wszystkimi, którzy UCIEKAJĄ SIĘ pod tę opiekę...może "państwo" powinno wymusić, by niektórzy zechcieli sami się sobą zaopiekować...a skoro potrafią jedynie kraść i zabijać, to są społecznymi chwastami nie wartymi opieki? Gdyby ci ktoś uświadomił, że np. 10% z twoich podatków jest wydawane na bandziorów w więzieniach(procesy sądowe trwające często latami, utrzymanie trutnia przez kolejne lata, kolejne procesy...i.t.d.), a możesz te kwoty przeznaczyć na inny cel, nie zaczęłabyś się zastanawiać, komu bardziej potrzeba?
Nie zgadzam się również, że zabójstwo dokonane przez bandziora na niewinnej ofierze jest tym samym, co wykonanie wyroku na zabójcy. Czyli UTOŻSAMIASZ ZABÓJCĘ Z OFIARĄ.
Moja propozycja: weź sobie na utrzymanie takiego jednego "ptaszka", który nie sieje i nie orze, daj mu dach nad głową i trochę kaski na utrzymanie....może uda ci się nawrócić błędną owieczkę, choć jedną...w co wątpię.

co sie dzieje w tym mieście??????????? gdzie policja???????
sie w głowie nie mieści

to jakis horror...

GDZIE JEST POLICJA?????Okolice Akademii Medycznej są miejscem częstych napadów na młodych ludzi...szczególnie studentów.Codziennie słyszę o nowych przypadkach.A to co stało się w czwartek to makabra!Dzisiaj dowiedziałem się ze ta dziewczyna zmarła w szpitalu...napady,morderstwa...co jeszcze się musi wydarzyć żeby ktos zareagował?

Poczekajmy na batmana...

albo zaopatrzmy się w kozik....

z Chin

hej, wyjechałem niedawno do Chin i teraz boję się do Polski wrócić.....
Tu pracuje mi się lepiej i płacę mniejsze podatki, nie mówiąc o bezpieczeństwie...
Atak ze stronu Chińczyków to ostatnia rzecz jaką bym się tu spodziewał !!!!! A chodzę tu wszędzie o różnych porach - nawet z dziećmi.

Quo Vadis Polsko ?????

okropne, co się wyrabia na tym swiecie. :(

Szanowna Baju

.. nie jest do końca prawdą to, co napisałaś. Zapamiętaj proszę: to nie prawnicy, TO TZW. POLIYCY ORAZ TOWARZYSZĄCY IM KOLEDZY PARTYJNI (czytaj: POLITYKIERZY) - niszczą skutecznie prawo (oraz jego poczucie) wśród maluczkich.
Szkoda ...

Palesky,

a jednak...to, co napisałam, JEST PRAWDĄ. Choć przyznaję Ci rację, że...ryba od głowy się psuje i działania prawników wynikają z sytuacji prawnej tworzonej przez polityków. Opisałam SKUTKI, a przyczyny tkwią na wysokich szczeblach władzy. Ale co tu gadać, skoro wysocy urzędnicy państwowi za uprzedzenie kumpli z mafii i podzielenie się tajnymi informacjami dostają po 1,5-3 lata paki, a pewnie wogóle do tej paki nie trafią lub po pół roku wyjdą...(wyroki dla Sobotki, Długosza i Jagiełły).

Ano, właśnie

... Miła i Szanowna Baju :)
Pozdrowienia

w - hahaha!

w masz rację

Takim skur.... powinni rece ucinac albo sprzedawac ich organy dla tych co je potrzebuja. Powinno byc dozywocie za takie przestepstwa. Takich debili w Polsce nie jest malo !!!

A na peronach powinien byc monitoring. Tylko ze w tej z****nej Polsce nikt nie ruszy szanownej d... i nic nie zrobi, A Policja gdzie byla ???

Smoluchowskiego nie jest przy Dworcu Głównym !!!

Ludzie !!! Przy Smoluchowskiego to jest Akademia Medyczna, to jest jakies 3 km od Gdanska Głównego (i Dworca Gł. PKP) !!! Historia przerazajaca. Totalna bezkarnosc zwyrodnialych bandziorow!!
I GDZIE JEST w Gdansku POLICJA ?!?

Pytam, bo dawno bylem w tym miescie, ale wtedy bylo jej bardzo niewiele.

Zyczenia powrotu do zdrowia dla napadnietej,
I ciezkiego wyroku dla zbrodniarza (tacy jak on powinni byc tluczeni w wieieniu palka z rana, w poludnie i wieczorem, i pracowac ciezko w kamieniolomie)

-- Critto

ona,

"coraz bardzie się boje wychodzić na ulice

Gdzie jest Policja i inne służby? Raczej nie wydaje mi się, żeby o porze zdarzenia nikogo nie było w oklicy. Raczej nikt nie chciał pomóc. Na szcęście jednak znaleźli sie ludzie, którzy zechcieli udzielić pomocy. Miejmy nadzieję, że jest więcej takich osób.

Autor: ona"

W Warszawie (przynajmniej w Centrum, czyli przy calej Marszalkowskiej, Andersa, Jana Pawla II, Chalubinskiego, na Starowce) wszedzie jest pelno Policji . Strazy Miejskiej zreszta tez. Zwlaszcza na dworcach i w ich okolicach, ale nie tylko. Wiem, ze Warszawa ma wiecej pieniedzy niz Gdansk ... Ale DLACZEGO w Gdansku nikt sie nie stara (a jesli sie stara, to tak marnie to widac) o zwiekszenie liczby mundurowych? Czy dlatego, ze brakuje tam czlowieka o charyzmie takiej, jak Kaczynski (cokolwiek by mowic o nim jako o polityku, to jako wlodarz Miasta sprawuje sie SWIETNIE) ?? Naprawde, trzeba poprawic bezpieczenstwo w Gdansku, bo robi sie tam coraz gorzej!! Wysylajmy setki apeli do wladz miasta (poskutkowalo przeciw poprzednim podwyzkom cen biletow, a wlasciwie: usunieciu wszystkich taryf poza 30min, co byloby totalnym absurdem utrudniajacym ludziom zycie). Trzymajcie sie, i niech sie Gdansk wreszcie rozwija !!!

Pozdrawiam,
Critto

co z tą Polską...!!!!

Co sie dzieje z tym nadzym krajemm...??co w tym czasie ,jak napadali tą biedną dziewczyne robili nasi "kochani policjanci..."??pewnie bączki wpiera.....!!!!P.S do tego który to zrobił: mam nadzieje ze cie chu... złapią,albo spotka cie to samo co zrobiłes mojej koleżance ty sku....!!!!MOJA PROŚBA : jezli ktos coś widził to niech sie zgłosi!!!

plan miasta

Co ma dworzec PKP Gdańsk Główny, a ul. Smoluchowskiego i C.Skłodowskiej?. Przecież to jest przy Akademi Medycznej.
Po co karetka z miasta do AM?. Co nie miała przy sobie książeczki RUM, a może nie miła przy sobie zaświadczenia, że jest ubezpieczona. Już nie raz byłem świadkiem zasłabnięcia pacjęta w poczekalni przychodni lekarskiej. Personel przychodni na wstępie szukał książeczki RUM, a potem pytał delikwenta co się stało?.

mam nadzieję...

że doczekam się przywrócenia kary śmierci w tym kraju. Na pewno będą protestować Rydzyku, Giertychy, Strąki i tym podobne dziwactwa. Ale ŚMIERĆ (i to w męczarniach) za ŚMIERĆ. 70% społeczeńswa jest za jej przywróceniem.

SZERYF znaczy się SZERYF !

Jeśli bandyta się nie boi to SZERYFÓW już nie ma!

Więcej tajniaków + więcej tajniaków!-Wyszkolonych,chętnych do pracy i bezwzględnych dla bandytów złapanych na gorącym uczynku,a nie idących na łatwiznę i dekonspirujących się przy spotkaniu tej niesfornej babci co...

Jak wy będziecie gdzie trzeba to i przechodnie będą odważniejsi.Nie marnujcie też czasu chętnych bycia świadkiem.Bandyta jest bezczelny ale najczęściej to z****ny tchórz.

oj NIKA, NIKA...

Beszczelność to choroba?

Beszczelność i poczucie bezkarności to choroba naszej teraźniejszości.Czy chciała byś zobaczyć świeżutko poderżnięte gardło przez tego "biednego,schorowanego umysłowo,wymagającego więc naszej opieki biedaczka".

Nigdy nie chuchał na Ciebie smrodem i wulgaryzmami pijaczyna-przepraszam:chory na alkocholizm-z****niec?

Ja nie jestem zwolennikiem świętych krów w takim wydaniu.

Kara adekwatna do czynu to nie zemsta,to konieczność.

Nie popieram zawodu kata (chyba że w afekcie na widok takiego okrucieństwa o jakim piszemy).Galery,aż do wyeksploatowania całej tej nadmiernej energii nie powinny być takim obciążeniem naszego sumienia.Było by też taniej;

znaczy się ekonomiczniej bo bida,aż piszczy a na pomoc socjalną brakuje i koło się zamyka na tworzeniu nowych patologii.

Wgr

Oj nie chcemy narządów od takiego sk...syna choć to on tu nam wątrobę psuje.Jak co do czego,to co najwyżej,użyczę mu szamba z bardzo ciężką pokrywą.-Pełne i śmierdzi akuratnie!
Zapewniam,że na wypadek współpracy nie puszczę pary z gęby i jestem zdecydowany w działaniu.

dżaba

pisze się bezczelność.

Nie mówię o sytuacji na dzisiaj (dzisiaj może należy stosować metodę jaszczurki) tylko o państwie prawa.

czegoś nie rozumiem

strasznie współczuję tej dziewczynie, sama zachowuję się jak "podręcznikowa" ofiara, chodze z otwartą torebką, nosze ja w ręku a nie pod pachą itp, ale nie moge skumać o co chodzi w tej kwestii że napadnięta wysiadła na dworcu w gdańsku głównym i było to na skrzyżowaniu ulić smoluchowskiego i skłodowskiej, gdzie ulice te jak mi wiadomo znajdują sie niedaleko akademii medycznej o ile dobrze znam gdańsk, Coś mi tu nie pasuje????

już są 3 ofiary....

najpeirw ta kobietka...potem jeszcze jedna..i wczoraj 3 kobiete z podcietym gardlem ....a co policja robi ?? ten psychopata wciaz jest na wolnosci... czy jeszcze duzo kobiet stanie sie ofiara?? bo to przestaje byc juz zabawne

!

co za pind** TO MUSIAL ZROBIC, JAKBY MU SIE NUDZILO, GDYBY POSLUCHAL OPINII CALEGO MIASTA TO BY SOBIE USWIADOMIL ZE NIKT GO TU NIE CHCE I NAJLEPIEJ NIECH SAM SOBIE GARDLO ROZPIER**** NOZEM
do góry