Widok

Zabieg- szew okrężny

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie!
Czy któraś z Was miała zakładany szew okrężny (skracanie szyjki macicy)?
Jak wygląda taki zabieg?
Może jest tu Ktoś, kto miał ów zabieg w szpitalu redłowskim?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skierowanie mam, więc mam nadzieję,że mnie nie odeślą... Chociaż kto wie-w naszym kraju wszystko możliwe :(
u mnie w 20 tc. szyjka miała długość 30 mm a w 24 tc. 23 mm i wtedy miałam założony pessar, masz już skierowanie do szpitala? Bo moja gin twierdziła, że z długością 23 mm odeślą mnie ze szpitala do domu i szwu nie założą, że do szpitala dopiero kładą jak już jest krytycznie czyli szyjka mniej niż 1,5 cm, po prostu czekają do ostatniej chwili :-( ale nie wiem ile w tym prawdy.
23mm i systematycznie się skraca :(
a jaką masz długość szyjki?
Mój prowadzący uważa szew za mniej zawodny, dlatego taki wybór. Jednak najbardziej obawiam się znieczulenia, a później ściągania (już bez znieczulenia?).
Mi też się skracała szyjka i musiała więcej leżeć, miałam założony pessar w gabinecie u gin. prowadzącej ciąże, trwało to 1 min. i ściągnięcie też 1 min. bez bólu i znieczulenia, szybko i sprawnie :-) w 38 tg. miałam zdjęty ten krążek i za 2 dni urodziłam. Szwu nie chciałam czyli wizyty w szpitalu i znieczulenia, ale założenie pessara to koszt ok. 800 zł więc spory wydatek.
Tak, mam wskazania na szew. I bardzo się tego boję... Czy się uda i czy to pomoże. Kawał baby ze mnie i nigdy nie przypuszczałam,że moja ciąża przebiegnie z powikłaniami.
Rozumiem,ze masz wskazania,ze musisz miec zalozony szew, a nie pesar.
Ja mialam zakladany na Zapie w15 tyg. Jest to krotko zabieg w znieczuleniu ogolnym.Mi akurat zalecono dosc lezacy tryb zycia.Ale ciaze donosilam do 37 tygodnia. W 36tc zdjeto szew. Zdejmuj sie go bez znieczulenia, bo nie powinno to bolec ! Lekarz robi to ostroznie, prakatycnie przecina dwie nitki.Po zdjeciu istneije ryzyko,ze mozna urodzic na drugi dzien, ja urodzilam po 8 dniach.
Ja mialam w 24 tyg. Zakładali mi na otwartą szyjkę w szpitalu w Wejherowie. Zabieg odbywa sie w znieczuleniu ogólnym i jedyne co jest nie przyjemne to ściąganie, bo to robią nawet bez znieczulenia miejscowego... :/

Inne tematy z forum Zdrowie

Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? (45 odpowiedzi)

jak w tytule Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? stosowałam już chyba wszystko...

Atopowe zapalenie skóry (21 odpowiedzi)

Córka cierpi na AZS, a lekarz już dłuższy czas nic nie daje, ktoś może polecić jakiegoś innego...

Czy ktos brał tabletki Perfect Bust (11 odpowiedzi)

Czy ktoś moze brał tabletki prefect bust na powiekszanie piersi?

do góry