Widok

Ząbki u 3-miesięcznego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie...mam synka 3 miesiecznego i strasznie sie ślini,jak kazde zresztą dziecko,ale ślina cieknie dosłownie,i stał się bardzo marudny,przestał jesc i wklada sobie tylko rączke i nią szoruje.dziś zauważyłam na dole dwa wybrzuszenia takie z kórych mogłyby przebić się zębole jak pomasowałam mu to aż przestał płakać.dodam ,że moja córcia miała ponad 4 mies jak miała 2 ząbki.czy wasze dzieci też tak wcześnie miały?i czy u niego to też mogą być te nieszczesne zęboszki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ząbki mogą bardzo szybko wyjść. Madzia zaczeła się szybko ślinić, w 3 miesiacu już miała ślinotok i czerwone opuchnięte dziąsełka (górne i dolne), a dolne jedynki wyszły jej jak miała 5,5 miesiaca. Trochę więc to trwało. 7 miesiac - wyszły jej górne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja miała te same objaw, wyszly zęby jak miała 3 miesiące i 3 tygodnie, teraz ma 2 jedynki dolne.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzeci znajomej też tak wcześnie miały ząbki,
moja położna mi opowiadała,że jej pacjentka urodziła dziecko z ząbalem:):):) to dopiero niespodzianka:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
U mnie tak samo jak u kaomy, synek mieł dokładnie 3 miesiące i 3 tygodnie jak się przebiła dolna jedynka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
slinienie sie u tak malego dziecka jest spowodowane tym, ze w pelni zaczynaja funkcjonowac juz slinianki a zeby zaczynaja wychodzic. slina wyplywa bo nie ma sie gdzie zatrzymac=nie ma zebow. sa dzieci, ktore ja polykaja (czasem przy tym kaszlac) a sa takie, ktore jej nadmiar po prostu wypychaja jezykiem na zewnatrz. zeby zaczynaja "isc" w wieku ok. 3 mcy, co nie znaczy ze sie zaraz przebija. rozne dzieci maja rozny prog bolowy i jedne reaguja spokojnie na zabkowanie a inne wrecz przeciwnie, juz male swedzenie dziasel wywoluje u nich placz, rozdraznienie, brak apetytu, czasem goraczke, zmiany kupki, wymioty. najwyrazniej twoj maluch nalezy do tych bardziej wrazliwych. dawaj mu lekko schlodzone gryzaki, homeopatyczna camille lub chamomille (ta druga dziala tez uspokajajaco) - na smarowanie mascia z lidokaina (bobodent czy dentinox) jest jeszcze za wszesnie, wykorzystaj ja dopiero przy wlasciwym zabkowaniu bo latwo od niej uzaleznic dziecko no i lidokaina nie jest tez najzdrowsza dla ukl. nerwowego.

u nas tez w wieku 3 mcy pojawil sie slinotok, opuchniete dziasla, a dopiero jak maly skonczyl 5 mcy pojawily sie dolne jedynki naraz, po dwoch miesiach gorne jedynki i dwojki, tez razem.
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mój synek dzis konczy 4miesiace i ma dwie dolne jedynki. Kazda matka widzi ze z dzieckiem cos się dzieje i nie samo slinkenie daje jej ku temu powody. Wkurza mnie te ciągle pieprzenie o sliniankach. Chyba widzę spuchnięte dziąsła,rozdrażnienie,placz,zagryzanie raczek swoich i paluszków rodziców,gryzienie wszystkiego co weźmie w raczke(nawę zaciskanie dziąseł na cycu mamy),brak apetytu i problemy ze snem. Takie wmawianie na sile bo twojemu dziecku wyszly późno...nie znaczy ze każde jest takie samo. Mój maly zanim zdarzyl skończyć 3 miesiące żwawo przewracal sie z pleców na brzuszek,niemożliwe? O patrz! Malo tego leżąc na tym brzuszku podkurczal kolanka do klatki piersiowej następnie opieral sie na stopach i sunal do przodu. Mój pierwszy syn rozwijal sie w takim samym tempie jak rozwija sie drugi i zaczął swoje pierwsze kroki stawiać w wieku 7miesiecy! Samodzielne kroki...Jesteś taka sama jak lekarze,typowo ksiazkowa! Tak napisane i tak musi być zwłaszcza ze u Ciebie tez tak bylo. Zamiast pomoc lepiej podpierać sie statystyka. Najważniejsze żeby uśmierzyć bol dziecka ja malemu w ostatnich dniach aplikowalam paracetamol w czopkach byl bardzo rozdrażniony widocznie mocno bolalo i dwa dni później ząbki na wierzchu. Przy końcowy wyzynaniu ząbków wszelkiego typu maści żele i inne d*perele nie pomagaly nawet na 5min. Masowalam dziąsła silikonowa szczoteczka,pieluszka tetrowa czy reczniczkiem. Powodzenia i cierpliwości.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz rację. Mój synek ma 3 mce. Skończy dokładnie jutro. Od 2 tygodni przewraca się z boku na plecy i z pleców na bok. Na brzuszek też mu się uda. Trzyma głowę sztywno jak skończył 1,5 mca. Pociąga się do siedzenia. Na rękach nie chce już w pozycji pocgylonej leżeć, on chce siedzieć. Jak zaorw mu z tyłu nóżki to sunie się do przodu. Kiedy skończył tydzień kladlam go codziennie na brzuszek.. Głowę podnosił bardzo szybko i ja trzymał. Po miesiącu już obraca nią na prawo i lewo nie odkłada jąć na mate. Każde dziecko jest inne. Inaczej się rozwija, w innym czasie. Nie można szufladkowac i patrzeć wg książki. Ja, jako dziecko też zaczęłam chodzić jak miałam 8 mcy. Niektóre kobiety czytają książki i czasopisma i cały czas porównują swoje i innych pociechy. To straszny błąd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój synek 24. 06 skończył 3 miesiące i ma takie samo zachowanie slini się wykładał wszystko do buziaki gryzie paluszki i wczoraj wyznal sie 1 zabek. Oczywiście wszyscy się śmiali ze mnie ze wmawiam sobie ze to ząbkowanie, że to zawczesnie itp a tu taką niespodzianką. :) narazie nie jest marudny jedynie brak apetytu. kupilam viburcol w czopkach (podawalam go swoim corkom przy zabkowaniu) i chlodze gryzaki.
mojemu synkowi po 3 miesiacach od urodzenia pokazały się 2 dolne jedynki, teraz ma 13 miesiecy i 16 zebów, wszystko jest mozliwe :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry