Widok

Ząbkowanie i stan podgorączkowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Od jakiegoś czasu Gabryś ma stany podgorączkowe... Czytałam, że przy ząbkowaniu to normalne :P

zauważyłam, że jak ma rano podwyższoną temp. (37.3 - 37.9) - to w ciągu dnia są jazdy z ząbkami :P

w sumie ciągnie się to od kilku tygodni - z przerwami :P np. są 3 dni spokoju, po czym 2-3 dni "jazd" :P

jest wtedy też marudny...

od kilku tygodni je dużo mniej... tzn. jednorazowo wypija ok 120ml mleka... czasem(jak jest dobry dzień) to 160-200ml
a jak bolą dziąsełka - to 80-120ml :/
czasem wepchnie Mu się kleik ryżowy na reszcie mleka - innym razem nawet tego nie chce :/

zastanawiam się czy te stany podgorączkowe mają związek z ząbkowaniem - czy szukać innej przyczyny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na 100% powiedzieć się nie da... Gorączka i słabsze jedzenie mogą być też przy ZUMie... Jaki Gabryś miał wynik CUM? Nie miał refluksu? Bo mój Stach ma refluks i przy każdej gorączce lub gdy nie chce jeść, wożę mocz na posiew (ale zawsze wychodzi jałowy, więc u nas to zawsze zęby).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
myślę,że powinnaś malucha pokazać pediatrze,pewnie zleci badanie moczu.U nas zapowiedź zębów to zawsze infekcja z gorączką,trwa kilka dni po jakimś czasie wyłazi ząb (zazwyczaj lekarz stwierdza wirusowe zapalenie gardła,chociaż ostatnio przy 4 czwórkach miał 3 tygodnie zapalenie oskrzeli),ale to są takie "jednorazowe" choroby,a nie przeciągające się stany podgorączkowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CUMu nie robiliśmy :P gdy mieliśmy wyznaczony termin - odwołali badanie, bo grypa szalała :P

nasza Dr stwierdziła też, że nie ma potrzeby męczyć Gabrysia - bo ZUM nie powraca :P tzn. miał tylko raz :P później wyniki były ok :P

a te zębiska wychodzą od grudnia i wyjść nie mogą :/ i tak właśnie to powraca falami - stany podgorączkowe i inne objawy ząbkowania :P
i jak byliśmy ostatnio na szczepieniu (jakieś 2 tygodnie temu) to mówiłam Pani Dr o tych stanach podgorączkowych - obejrzała dziąsełka i powiedziała, że to od ząbkowania, bo ząbki lada chwila powinny się przebić :/
Agusia, ja bym się nie zgodziła na rezygnację z CUM. Stach miał też tylko jedno zakażenie, prawie rok temu, a refluks ma.

Takie są wtyczne: chłopcom robi się CUM już po jednym ZUMie, dziewczynkom po dwóch.

Pewnie, że nie ma co panikować, ale lepiej dmuchać na zimne.
Powyżej 37,8 lekarka kazała nam dawać czopki przeciwgorączkowe. Nam zęby też nie dają spokoju, i za cholerę nie chcą wyjść. Ja bym się nie martwiła, Tomek też często ma taki stan podgorączkowy - ale uważam że to normalne u dzieci. Pediatra też mi tak powiedziała.
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
jutro idziemy kontrolnie do Dr i wezmę skierowanie na posiew moczu - zobaczymy co wyjdzie :P
odebraliśmy dzisiaj wyniki posiewu :/ jest jakaś bakteria :/ w czwartek rano idziemy do przychodni na powtórkę badania - tym razem próbkę pobierze nasza Pani Dr :)

już padł na mnie blady strach - nie dam się zamknąć znowu w szpitalu........ ja tego nie przeżyję :(((((

czy czyjeś dziecko
(niemowlę) miało ZUM leczony w domu?????????????
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może jednak to tylko zanieczyszczona próbka...

My spędziliśmy z ZUMem prawie dwa tygodnie na Zaspie, Stach miał wtedy trzy miesiące... Dało się przeżyć...
my też prawie 2 tygodnie byliśmy w szpitalu... na Polankach... trafiliśmy tam jak Gabryś miał 5 dni...

więc wiem, że drugi raz tego nie przeżyję :/
a jaki masz wynik posiewu?nie każdy dodatni to od razu infekcja do leczenia antybiotykiem.
no właśnie nie pamiętam jak się nazywa bakteria - a wynik został u lekarki :P mieliśmy szczęście i z marszu weszliśmy do naszej Dr :) coś chyba na "p" i 2 słowa :/

pierwszy raz widziałam nazwę tej bakterii :P

niby były dwie :P ale ta druga w minimalnej ilości :P
może Pseudomonas Aeruginosa? mojemu też niedawno wyszedł w posiewie; chyba miał 10^3...nefrolog powiedziała,że nie trzeba podawać antybiotyku,bo w takiej ilości to na pewno spod napletka,wystarczy przemywać Octanispetem.Kazała też młodego odpieluchować,bo tak to ciągle posiewy mogą wychodzić niejałowe.Także trzymam kciuki żeby udało się wam uniknąć szpitala,i dla świętego spokoju lepiej zróbcie ten CUM (im Gabryś będzie starszy tym będzie trudniej)
kurcze, może i tak to się nazywało :P jakoś zawieruszył mi się wynik u Dr i pewnie zostanie w karcie :/
odebraliśmy go, zobaczyliśmy że jest dodatki, zapytaliśmy czy jest nasza Dr i od razu weszliśmy do gabinetu :P także nawet nie wczytałam się w wynik :/

mam nadzieję, że to tylko spod napletka - tym bardziej, że od jakiegoś czasu ma czubek siusiaka taki zaczerwieniony :P

nad CUMem będziemy musieli się zastanowić - zobaczymy jaki będzie wynik powtórzonego posiewu :P
Kuba mial zum i dostal antybiotyk na 10 dni i bylismy w domu
image
mój Matuś miał 2razu zum - enteroccocus - dwa razy furagin przez 7dni, leczenie w domku i jest ok.
Rozważamy zrobienie cumu - u nas były już 2zum-y.
To będę upierała się przy antybiotyku w domu ;)
Dzisiaj przebiły się wreszcie 2 pierwsze zęby!
robiliśmy drugi raz posiew - znowu wyszły te bakterie "p" coś tam :P

nie widziałam wyniku, tylko nasza Pani Dr do mnie dzwoniła :P powiedziała, że to właśnie bakterie spod napletka, a że Gabryś ma tam baaaardzo ciasno, to wypisała receptę na maść Diprogenta :P

mamy smarować 2 x dziennie przez 3 tygodnie :P a za 2 tygodnie znowu posiew :P
to całe szczęście nie musicie brać antybiotyku; ta maść o ile się nie mylę,to jest na ułatwienie zsuwania napletka tak? to chyba warto jeszcze dodatkowo psikać Octaniseptem (nefrolog mi mówiła,że właśnie na Pseudomonas lepiej działa ten preparat niż rywanol; mi było go wygodniej stosować bo jest w sprayu a rywanolem musiałam dokładniej przemywać napletek,a synek się strasznie wiercił).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry