Widok

Ząbkowanie- jak pomóc maluchowi?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Do tej pory nie mieliśmy problemów z ząbkowaniem, ząbki wychodziły bezobjawowo. Teraz jest masakra... Jednocześnie wychodzą 4 trójki i 4 czwórki, wszystkie ząbki już są częściowo "przebite", jedne bardziej, drugie mniej , ale jeszcze co nieco wychodzi... Tosia nie może spać, wije się z bólu, nie chce nic jeść.

Nie wiem, jak jej pomóc :(

I druga sprawa: podałam jej czopek przeciwbólowy Nurofen, po ok. 20-25 minutach zrobiła kupkę- czy ten czopek w ogóle zadziała? Zdążył się wchłonąć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Biedne maleńswto... ja malutkiej masowałam dziąsełka, a na noc dawałam czopek na uspokojenie i ząbkowanie ( w aptece bez recepty ) polecila mi pediatra.
yecath a tantum verde?
myślałam, że Tantum Verde działa na gardło, sama w ciąży miałam.
Mam gdzieś jeszcze nawet... To, które miałam, mogę dać też Tośce? Czy jest jakieś specjalne Tantum Verde dla dzieci?
słuchaj to normalne zwykłe tantum verde, lekarka mi mówiła ze mozna normalnie tez psikać
Tantum verde pomaga na ząbkowanie? Myślałam, że to jest tylko na ból gardła.
pomaga, pomaga;-) my jeszcze stosujemy dentinox a jak bobo bardzo bardzo cierpi to daje na noc viburcol
Spokojnie, Tantum normalne dla dorosłych.
U nas jedynie to działało- Dentinox w dawkach końskich może by zadziałał.

Rozumie Cie w 100%, naszemu Janowi zęby też wychodziły na raz!
Najgorsze są 5 tki- k-o-s-z-m-a-r!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak wykupkała czopek, to nie zadziałał, nie ma opcji.Podaj coś doustnie, Paracetamol jest polecany przez stomatologów nawet.
I dawaj jak na gorączkę , co 6h jakoś z tego co pamiętam.

U nas masowanie nic nie dawało, Jan darł sie jak opętany, jak tylko próbowałam zaatakować jego żuchwe:(
a że się tak może głupio spytam....to tantum psikać w gardło czy na dziąsła?
mam orajel gel , amerykański. Tośce pomaga na 4, też cztery na raz idą. Sama dziub otwiera do smarowania. Jeśli jesteś zainteresowana, daj znac, dogadamy się :-)
ponawiam pytanie moki to tantum rosa psikac do gardla czy na dziasla??
Tantum znieczula więc psikasz na dząsełka.
Ja piskałam na początku na palec i wcierałam Jankowi.

Potem już w nocy np, bezpośrednio na dziąsełka, pare razy. I doprawiałam palcem.
A nam pomogła metoda pediatry która poradziła nam żeby smarować dziąsła Ibufenem dla dzieci (taki na gorączkę i bóle) i faktycznie pomaga w naszym przypadku.
No bo to i tak wsio razem leki-smarowidła- płyny znieczulające i przeciwbólowe.
Gosia - nie Tantum Rosa - tylko Tantum Verde!
Hehe, no ładnie- Tantum ROSA na tapecie przy ząbkowaniu:) hahaha
Niech no dzieci nasze zaczną to czytac za lat kilka;(
Ciekawe, czy ktoś już zdążył Tantum Rosa psiknąć :P

U nas jeszcze katar doszedł... Ale dzisiaj już była lepsza nocka. Czopek Nurofenu pomógł. Apetyt jeszcze nie wrócił. Muszę zerknąć do małej paszczy jak tam postępy w wykluwaniu się ząbków :)

A piątki kiedy wychodzą?

Amielka, słyszałam, że ten Orajel dobry! Napisz mi proszę, ile kosztuje itp :) Nie wiem, czy Tośce się jeszcze przyda, ale chociaż synkowi potem ulżę w cierpieniach :)
ale wtopilam z tym tantum rosa:-))
u nas wspaniale pomagaja Kuleczki na ząbkowanie homeopatyczne firmy Dagomed. Mala zaczela przesypiac cale noce!!!!!:))
a powiedzcie kiedy mniej wiecej dzieciaczek ma komplet zebów i zaczyna sie spokoj w domu:)? Lila ma sporo zabkow ok.10 ale sie juz zgubiłam. Czekamy z utesknieniem na przespane noce.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry