Widok
sami bogole co to działki maja po 500 metrów i po 30 tysiów za projekt płacą hahah , wasza sprawa oczywiście, tyle to kosztuje z roślinkami. donice, nawodnienia elektroniczne samoczynne , atrakcyjne rosliny, murki to ok 50tys. a jak jeszcze oczka wodne z kaskada z kamienia to wyjdzie jeszcze więcej.
Powodzenia
Powodzenia
Sęk w tym, że większość firm wymienia glebę (często niepotrzebnie), sadzi szmaragdy dookoła, 'srebrny świerk' przed wejściem, kładzie za horrendalne pieniądze trawnik z rolki, robi zupełnie niepotrzebne nawodnienie i nic więcej. Powód? Największy zysk przy minimalnym nakładzie pracy, a niemającego zielonego pojęcia klienta łatwo przekonać. Parę lat później okazuje się, że potrzeby klienta były zupełnie inne.
My również chcięlismy wynająć firmę do założenia ogrodu ponieważ ogród mamy nietypowy (jest położony wyżej niż dom ) kuzyn mi odradził i miał rację.Wzięliśmy się więc do roboty i sami bez wskazówek specjalistów zaczęliśmy go urządzać. Niesamowity widok kiedy posiana trawka (najlepiej sportowa) zaczyna wschodzić . Minęło już 2 lata gród jest śliczny i mamy ogromną satysfakcję że poradziliśmy sobie sami a nawet może lepiej od fachowców. Wiele osób nas pyta jaka to firma zakładała ? Latem sobie tylko wymyślam co by tu jeszcze ulepszyć.
Rajgrass z własnego doświadczenia odradzam. Umówiłem się wstępnie z nimi na zakładanie ogrodu i już nigdy więcej się nie odezwali pomimo moich telefonów czy emaili. Nie warto. Tani nie są, chciałem im dać zarobić a olali mnie w dość perfidny sposób. Było to koniec lata, więc pewnie podłapali lepszą czy też większą robotę.
Po zakończonej budowie też zainteresowana byłam taką firmą obdzwoniłam kilka i nie otrzymałam odpowiedzi jaki to może być koszt , wszystko zależy jakie rośliny i czego oczekujesz w swoim ogrodzie itd. Cała moja działka na której stoi dom z garażem ma 1150 m, koleżanka pomagała mi w projektowaniu ogrodu , wybierała rośliny które nie wymagają częstej pielęgnacji całą resztę robiłam sama . Ogród ma już 4 lata i wciąż coś poprawiam i ulepszam. Początkowo liczyłam wydatki ,wydałam na pewno 30tyś . Jak robi się samemu ogród nie musisz mieć od razu takiej dużej gotówki robisz tyle na ile cię stać .Mam teraz piękny ogród i satysfakcję że to moje dzieło