Widok

Zakrapianie oczu dziecka do badania?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Na pierwszej wizycie u okulisty córka (4 latka, zezuje) miała zakrapiane oczy do badania i po 20 min badanie komputerowe (z tym że jedna źrenica była mocno poszerzona a druga słabo).. w celu upewnienia się co do diagnozy poszliśmy do innego okulisty dzisiaj a tu taka sytuacja, że miała badanie na sucho i do środy mamy zakraplać w domu oczy 2xdziennie atropiną 1% i wówczas badanie.. ja się zastanawiam jak to jest.. która metoda jest lepsza i dokładniejsza i czy takie zakrapianie przez kilka dni nie robi więcej szkody niż pożytku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kilka dni zakrapiałam (5 chyba) u niemowlaka, bo to niby dokładniejsze
co do kwestii zdrowotnej to nie mam pojęcia, jak mus to mus
jeśli chodzi o zezowanie to polecam centrum leczenia zeza i niedowidzeń w sopocie lub w gdańsku, bardzo dokładni i z podejściem do dzieci lekarze :) tam 50 min się czeka po kropelkach
Dokladniej jak zakrapla sie kilka dni
Są dwa podejścia, jak zakrapia się codziennie przez kilka dni to źrenice bardziej się rozszerzają i badanie jest dokładniejsze, ale niektórzy lekarza zakrapiają tylko przed badaniem i też sobie jakoś radzą. Szkody dla zdrowia nie ma, zakrapiałam dziecku na oba sposoby.
Dokładnie, badanie jest dokładniejsze po atropinie. Sama miałam tak w dzieciństwie a teraz nasz synek ma 4 lata i już 2 razy badaliśmy mu wadę po atropinie.
zakrapiałam mojemu czterolatkowi oczy atropiną codziennie.
Niestety dziecko wtedy troszkę gorzej widzi, a efekt utrzymuję się do dwóch tygodni, nawet gdy się nie zakrapla.
Atropina ma silne działanie.Należy uważać, żeby ani kropla nie dostała się do buzi dziecka, gdyż jest silną trucizną.

Inne tematy z forum Zdrowie

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

prof. Sworczak - gdzie obecnie przyjmuje prywatnie? (12 odpowiedzi)

dzien dobry, pytanie jak w tytule. Bardzo pilnie potrzebuje konsultacji, prosze o pomoc osoby,...

Orgasm control na przedwczesny wytrysk (17 odpowiedzi)

Aktualnie stosuję chusteczki orgasm control i jestem z nich bardzo zadowolony ( jak do tej pory...

do góry