Widok

Zapowiedzi i cennik

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Niestety dziś przeżyłam spore rozczarowanie. Pojechaliśmy z Tomem do jego nowej parafii dać na zapowiedzi. Jak się okazało zapowiedz to koszt 100 zł. Byliśmy w szoku gdy zobaczyliśmy cennik. Ksiądz grzecznie nas poinformował, że kościół buduje, i jaka wiara taka ofiara. A jak jesteśmy tacy biedni to trudno. Myślałam, że wyjdę z siebie.
Inne usługi uwzględnione w cenniku: Sakrament małżeństwa 400zł, Licencja 200 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co to jest ta licencja??????????

Niesamowite!!!!! Szok! Myślałam,że tylko w mojej parafii jest wszystko podliczone, a jak tak to wszytsko czytam, wychodzi na to,że to normalka.
Ręce opadają...

Pozdrawiam
Ola

matko!!! az sie wlos na glowie jeży jak to czytam...

u nas nie bylo żadnych cennikow, za zapowiedzi nic nie placilismy a za slub jak dalismy kase to proboszcz powiedzial jeszcze ze za duzo i nie chcial brac

Tequila,jak napisałś cennik to normalnie chciałam zapytać czy to nie przypadkiem kościół na migowie,bój J. z tamtąd jest i tez bulił 100zł za zapowiedzi ,a slub 400zł-myślałam ze sobie beke kręci,ale nie!!!!!!!!!!!!!!!!-a teraz patrze ze to jednak o tym Kościele właśnie mówisz.
ja w swojej parafii dam 20zł.za zapowiedzi.trudno!!!na kościół dam 400zł,ale za kawałeczek karteczki zrobionej w wordzie i wydrukowanej razem z 2 innymi parami nie dam nigdy 100zł.!!!!

My idziemy w przyszlym tyg do księdza i zobaczymy czy obowiązuje jakis cennik. Ale moja kuzynka ktora mieszka na wsi pod Warszawą za sakrament małżenstwa musi zaplacic 1500zł. To jest dopiero "co łaska"

dzięki :))7 lipca już tuż tuż, a ja w polu ze wszystkim:)))ale co ma być to będzie hehehehe
Aaaaa, i wszystkiego najlepszego na nową drogę życia - i udanego ślubu :)
dzieki za info:))no my też nie stroimy koscioła, bo i tak tam jest pięknie:))będzie grała na skrzypcach dziewczyna, no i organiście też bym chętnie tzw odstępne zapłaciła, żeby ktoś inny mógł grać:)))))nauki też tam robilismy, a poradnictwo w Sopocie, super babka, godzinka i z głowy:))dzieki sliczne za wszystkie informacje
Aha, nauki też mieliśmy na Czarnej, przyszliśmy, posłuchaliśmy, wyszliśmy - i tak 4 razy ;) Poradnictwo z kolei robiliśmy na Morenie - ponoć we Wrzeszczu pani od poradnictwa jest upierdliwa. No a ksiądz to był proboszcz z Migowa - nie znałam go wcześniej, sądziłam że skoro to znajomy teściów to może być, poznałam go dopiero na parę tyg. przed ślubem a tu taki zonk, nie polecam zdecydowanie.
No u nas gładziutko, trzeba było zapłacić jakieś odstępne organiście ale nie wiem bo tym akurat mąż się zajął, kościoła nie stroiliśmy (ponoć są z tym problemy bo proboszcz tego nie lubi), żadnego cennika nam nie przedstawiono - daliśmy 3 stówy i było w porządku ;) Dla mnie to w tej chwili też nie moja parafia, ale do 24 roku życia tam mieszkałam i wszystkie moje papiery tam były więc nie miałam dużo biegania.
aha już kumam:) nie doczytałam, sorki
ja też mam na Czarnej:))wszystko u Was przebiegło bez problemów??bo mnie tu straszono na forum, że tam tak strasznie jest (to nie nasza parafia), ale póki co mamy same pozytywne doświadczenia:))
We Wrzeszczu ślub mieliśmy na Czarnej, ale udzielał go ksiądz z Moreny - z racji znajomości z teściami.
czrna żmijo, a co to za kościół we Wrzeszczu??
No więc właśnie NIE MOGĄ - a biskup pewnie też byłby zainteresowany tym, że na terenie jego diecezji takie numery odchodzą.
Teqila tragiedia !!!!!! Jak oni tak mogą to przecież ich z****ny obowiązek. Nie dziewie się, że teraz ludzie pozostają przy cywilnym. 90 zł bez żadnych z****nych rzeczy. Ale się zdenerwowałam
jak przeczytalam temat to od razu wiedzialam ze chodzi o moja parafie..nie chodze do tego kosciola prawie od roku gdyz nie moge patrzec na Ciało Chrystusa wznoszone przez tak zakłamanego i chciwego ksiedza.....boje sie isc odebrac zapowiedzi bo nie mam 100zł zeby zaplacic.. a do odebrania są od wielkanocy!!!

teqila moia kuzynka chrzcila tam córke !! byla nie zla afera,cennik stał normalnie ! chyba specjalnie postawili ...a ile kasy ona dała za chrzest to szok..za wszystko trzeba bylo placic. Ja bym tego ksiedze kopnela w dupe a slub brala gdzie indziej.

mój maz dal w brygidzie 10 zł za zapowiedzi,wrzucil do skrzynki a ja nie dalam w kosciele u siebie nic. za slub 200 i organista 100.

Nie przeprasam za bledy
No mną też jeszcze trzęsie na samo wspomnienie, ale wtedy to po prostu bezczelność i brak kultury pokazane przez tego księdza tak mnie wbiły w fotel, że normalnie mnie zamurowało. Poza tym te bezczelne uwagi następowały jedna po drugiej tak, że zanim ochłonęłam z jednego szoku to już następował kolejny. Ochłonęłam i zebrałam myśli dopiero wieczorem i dopiero wtedy pogadałam z narzeczonym.
Podsumowując, to był taki festiwal chamstwa że hej. Ja już tego księdza raczej będę omijać z daleka.
o matko....a ja myslalam ze to gratisy:)....tzn tyle ile sie da "na tace"
ja bym rozpetala 3 wojne swiatowa ... >:)

do góry