Widok

Zasiłek wychowawczy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuję osoby, która zna te wszystkie przepisy i wyjaśni mi jak głupiemu :) jakie warunki trzeba spełniać i jak to obliczyć.
Chodzi mi o te 400 zł które można dostawać na urlopie wychowawczym.
Wszystkie informacje podam na maila.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dla mnie to czarna magia :-) pokręcone z poplątanym :-P
Ale pozdrawiam doris, i dzieki za konkretne informacje :-)
dorcis jeżeli podatek jest wspólny to mozna go obliczyć proporcjonalnie... i będziemy mieć kwotę podatku odpowiadającego żonie i tę odpowiadającą mężowi... i mozna bez problemu zrobić utratę z zaśw. z US (jeżeli są 2 odrębne), nie trzeba mieć pitu (no chyba, że jest on do wglądu itp.., w zasadzie każdy MOPS może zażądać dodatkowego dokumentu...).
i za każdy dzień nie może być 13,33 tylko 13,30 lub 14 (kwotę groszową zaokrągla się do pełnych zł).
dorcis - w końcu to dla mnie jasne, super, no to teraz bede musiala policzyc, ale niestety za 2008 r to sie nie załapiemy nawet z utraconymi moimi dochodami :-(

ps. a czy np jak sie nie załapie za 2008 r, to od 1.11 moge złozyc wniosek o zasiłek wychowawczy z dcohaopdami z 2009 r?
No to ja też w końcu tyle o ile zrozumiałam.
Dzięki :)
do dorcis:

W sytuacji gdy mąż pracował w firmie X przez parę miesięcy, a od potem podjął pracę w firmie Y to możesz się ubiegać o to aby dochody męża z firmy X też zostały utracone. W tym celu będzie potrzebny PIT-11 z firmy X.

jeszcze raz
mąż pracował do czerwca 2008 w firmie zarabiajać najniższą krajową potem już zarabia za duzo aby móc dostać zasiłek
jeśli utraci zarobki z firmy X to czy beda sie liczyć dochody od czerwca 2008 o konca grudnia i to nalezy podzilic przez 12 miesięcy????

a można zrobic aby te zarobki nie przepadly??
asior, a na jakiej podstawie uważasz, że podział podatku proporcjonalnie jest zgodny z przepisami. Nie spotkałam się z taką interpretacją Ministerstwa.... Może coś przeoczyłam - będę wdzięczna za wskazówki. Taki podział może być niekorzystny dla klienta.
Jeżeli zaokrąglimy kwotę dzienną dodatku za urlop wychowawczy do 14 zł to chyba będzie trzeba dokładać z własnej kieszeni bo 14*30= 420,00 a do dyspozycji jest 400,00 :(. Natomiast jeżeli pomniejszymy do 13,30 to klient będzie pokrzywdzony.
Zgodzę się że sumę zaokrąglamy do pełnych złotych np 9 dni * 13,33= 119,97 a wypłacimy 120,00 zł

Jeżeli z dochodami za 2008 r. się nie kwalifikujecie, a w listopadzie nadal będziesz na urlopie wychowawczym to możesz ubiegać się o ten dodatek za urlop wychowawczy od listopada 2010 r. (dochody za 2009 r.)

Agitka najlepiej jak zapytasz w swoim ośrodku czy w przypadku Twojego męża można zrobić utratę. Spotkałam się z różną interpretacją utraty dochodu. Niektóre ośrodki robią utratę zawsze gdy ktoś stracił/zmienił pracę, inne w takiej sytuacji jak Twoja nie zrobią utraty gdyż dochód utracony z zakończonego zatrudnienia znajduje pokrycie w dochodzie uzyskanym w tym samym roku - 2008. (np: w firmie X zarabiał 1000,00 zł , a w firmie Y ma 1500,00 czyli zarobki z firmy w pełni pokrywają utracone dochody z firmy X).
To troszkę głupie, że poszczególne ośrodki robią różnie, ale każdy inaczej interpretuje niejasne przepisy :(

"a można zrobić aby te zarobki nie przepadły??"-nie wiem co masz na myśli.

chyba bede musiała zadzwonic bo mam mały dylemat :))

na stronie mopsu jest info odnosni wymaganych dokumentów

cytuje:
◦zaświadczenia z Urzędu Skarbowego oraz oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny wszystkich pełnoletnich członków rodziny, uzyskanego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy

co jest rozumiane jako oświadczenie stwierdzajace wysokosc dochodu - czy jest to po prostu zaswiadczenie o zarobkach od pracodowacy??

bo mąż na chwile obecna ma znacznie wyzsze zarobki niz w 2008 i czy ten fakt nas nie dyskfalifikuje?
dorcis zgadza się, sumę zaokrąglamy...

co do interpretacji Ministerstwa..., ono nie stanowi ustawy i wierz mi nie polegałabym na ich objaśnieniach itp..., gdybym napisała Ci jaką odp dali mi na przedstawioną im sprawę to byś z krzesła spadła..., zawsze zaznaczają , że nie należy ich odp traktować jako coś ostatecznego-w zasadzie na trudne sprawy sami nie znają wyjścia i zawsze się czymś zasłaniają...-podają art. z ustawy ale nie potrafią dopomóc---ot takie jest moje zdanie nt porad udzielanych przez "Ministerstwo"

w US powiedzą Ci jak obliczyć odrębny podatek dla każdego z podatników..., kiedyś też ktoś wrzucił na forum pomocy społecznej taki wzór...
Agitka, jeżeli chodzi o oświadczenie to pewnie chodzi o oświadczenie o dochodzie niepodl. opodatkowaniu: są to m.in. dochody z gosp. rolnego, stypendia, (wszystkie te które mieliście a nie trzeba było się z nich rozliczać)...
zadnych dodatkowych dochodów nie mamy

czyli reasumując:

jeśli mąż w roku 2008 zarabiał najniższą krajową i łapie się na dodatek wychowawczy to nikogo nie będzie obchodzic ze teraz zarabia np 5000

opisz mi Waszą syt. na maila,no chyba, że wolisz tutaj to nie ma problemu...
asior napisałam meila

dzieki bardzo :)
do asior.
jezeli zyje wwiazku nie formalnym, ojciec dziecka niema zasadzonych alimentów. i jestem oczywiscie na urlopie wychowawczym to nie dostane tych 400 zł. czy zle rozumuje????
ASIOR - czy i ja mogę się skonsultować mailowo ?? prosze ...
Mam pytanie.Trochę tego nie zrozumiałam. Jeśli mamy z mężem pozostajemy w związku małżeńskim i mamy dziecko to nie możemy pobierać zasiłku na dziecko?
dziewczyny a jak mam umowe do konca sierpnia ,macierzynski koncze 27 maja,potem urlop miesiac to juz potem do konca sier. co ...........?? bo nie kumam,wychowaczy bezpłatny ,ale gdzie to sie składa???ja jestem tepa jakas
a jak to jest jak sie nie ma męża tylko partnera?
mogę się ubiegać?? nie mam go podanego o alimenty no bo nie widze potrzeby skoro mieszkamy razem :) i razem wychowujemy dziecko :)
A ja chce wziąć pół roku wychowawczego czyli jego część...przysługuje mi prawo do zasiłku wychowawczego...To wiem na-pewno.... Ale zastanawiam sie czy gdy ponownie będę chciała pójść na wychowawczy, wykorzystać resztę czy dalej będzie on płatny czy na nowo będę musiała składać papiery??
wydaje mi się a raczej jestem pewna , że papiery trzeba na nowo załatwiac bo Twoja sytuacja materialna może się zmienić , zasilaek ten jest przyznawana na konkretny okres czasu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry