Widok

Zatrudnienie babci jako niani - pytania

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z was zatrudniała babcię jako nianię??
Osoba zatrudniająca musi pracować na cały etat??
Gdzie cos takiego sie zgłasza??
Czy wynagrodzenie babci przelewa sie na konto??
Jak to wygląda??
Dziekuje za odpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
i jeszcze czy placi sie podatek do us?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://www.niania.pl/Jak_legalnie_zatrudnic_nianie/Page.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ten art nie do konca dotyczy niani babci bo niania babcia jesli jest zatrudniona na polowe minimalnej krajowe - skaldki zus placi panstwo
ale dzieki :)
ja też właśnie nad tym się zastanawiam bo dziadek Hani pilnuje i byłoby zawsze do emerytury latka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dowiedzialam sie i uwazam ze to wielka sciema
bo po pierwsze zus placi skladki ale podatek od pensji trzeba samemu odporwadzac, po drugie wystawiac pita 4r i pit 11 - wypelnic kupe wzioskow do zus i babka mowila m iz e czesc osob ktore maja juz emeryture lub rente moze ja stracic
po kolejne na tym nie zarobi babcia a panstwo bo skladki moze i placa ale podatek odprowadzony bedzie wiekszy niz skladki i ma to niby na celu oddluzenie zusu - czyli sciaganie sklden na emeryture ktorej byc mzoe niektorzy nie zobacza
http://praca.wp.pl/title,Babcie-do-roboty,wid,13883016,wiadomosc.html

polecam ciekawy komentarz pod spodem :
UWAGA!!!! ZUS ZNOW NACIĄGA !!!! MOZNA SIĘ NIEŹLE NACIĄĆ !!! W artykule nie napisali dokładnie: owszem 1386zł ale: jeśli babcia ma rentę albo emeryturę (nawet niższą) albo jakiś inny dochód i sumując jej przychody przekroczy najniższą krajową to musimy płacić zus za nianię. ZUS oczywiście od razu tego nie powie tylk odopiero po 2-3 latach wystawi składki + odsetki za babcię-nianię robiąc wszystkich na szaro tak jak to zrobił z ciężarnymi i prywaciarzami. Podobnych kruczków jest jeszcze kilka, więc radzę się nieźle nad tym zastanowić zanim się ktoś zdecyduje. Nie można ufać instytucji w której przepisy zmieniają się 3 razy dziennie. Poza tym podatek i tak trzeba będzie odprowadzać od wynagrodzenia które babci płacić rzekomo będziemy. I tutaj też pułapka bo nie odliczymy ani ulgi podatkowej ani kosztów uzyskania przychodu. Rząd zastawił pułapkę na nieuważnych obywateli.
Jazdzka to jest nie prawda mi zus powiedzial ze ta pensja i emerytura sie nie sumuja ale zus czesto zmienia zdanie ;)
Moim zdaniem, gdyby faktycznie trzeba by było płacic podatek to żaden problem, w porównaniu z trudnościami przebywania dziecka w w żłobku.(obce osoby ,choroby ,odwożenie,odbieranie)Prywatnie ,nianie(mało to się słyszy)
No i tak naprawdę,
która babcia w ogóle chciała by jakieś wynagrodzenie;-)))
no ale jak babcia np nie pracuje i nie ma emerytury ani renty to moze warto pomnyslec o zatrudnieniu , wtedy skladki ida tez do emerytury ,
a zarobki moga byc fikcyjne n, napewno wiele ludzi tak zrobi
Asienkaj jak najbardziej.
a jak to jest w rzeczywistości teraz?
czy ktoś zdecydowal zatrudnić do tej pory babcie?
Ja zatrudniam babcię jako nianie. Kompletnie sie na tym nie znam, bo zajmuje się papierologią moja mama a ja tylko podpisuję:))) Ale do US nic nie płacę, mama jest zadowolona bo ubezpieczenie ma i emeryturka sie nalicza. Jest tylko jeden minus, jeśli zachorujesz Ty albo dzidziol to jeżeli udasz się na zwolnienie to babcia musi się wyrejestrować na ten czas, gdyż zuz uważa iż dziecko ma opiekę matki/ojca w tym czasie (nie ważne że masz 40st gorączki) W przeciwnym przypadku Zus obciąży zatrudniającego należytymi sobie składkami.

Ile lat ma Twoje dziecko? Istnieje możliwość zatrudnić ją w taki sposób aby miała opłacane składki zus przez państwo. Wcześniej nie słyszałam o takiej formie zatrudnienia jak umowa uaktywniająca, dlatego nie skorzystałam,w przypadku mojej babci niani ale może którejś z was się uda. Inaczej bym postąpiła gdybym wcześniej znała ten artykuł http://celnie.pl/niania-jak-zatrudnic-legalnie-gdzie-szukac-dobrej-opiekunki-dla-dziecka Z tego co czytam sporo osób skorzystało z takiej formy zatrudnienia kogoś z rodziny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

do góry