Widok

Zbliżają się Komunie Św. - pytanie do Pań

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Szanowne Panie, Wasze pociechy już niedługo będą przystępowały do I-szej Komunii Świętej, co wiąże się z szeregiem przygotowań. Czy dla Was to czas wzmożonej organizacji imprez komunijnych, czy li tylko przeżycie duchowe?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15
Jeśli dla rodziców komunia dziecka sprowadza się do kwestii materialnej to co powiecie i księdzu,któremu za mszę komunijną trzeba extra zapłacić? Posyłałam dwoje dzieci do komunii i było tak samo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ależ można być! To, że rozwód jest przeszkodą w przyjęciu Komunii Świętej, nie wyklucza czynnego uczestniczenia w mszy, czy innych wspólnotach.
p.s. stwierdzono nieważność mojego małżeństwa (kan. 1101, kan.1095)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak mozna byc praktykujacym katolikiem, bedac po rozowdzie (lub nie) ale mieszkajac z partnerka a nie z zona?
Co sie wtedy "praktykuje", bo sakrament Komunii Św. odpada?
Facet.
Kasia popieram w 100% ja tez w tym roku mam komunie :) robie w domu a moje dziecko nawet nie jest świadome ze dostaje sie prezenty :)
W końcu ktoś powiedział coś mądrego. W życiu powinno wierzyć się w wartości, ideały, które dziecku się przekazuje po to, by było dobrym człowiekiem. Większość wierzących - praktykujących nigdy nie przeczytało Biblii, nie zainteresowało się co w niej tak naprawdę jest.
Rodzice są sami sobie winni, powinni powiedzieć nie, stop wariactwu w prześciganiu się w niby upiększaniu uroczystości. Aż strach pomyśleć jakie będą wesela. Przepraszam długi po weselu. Totalna demoralizacja i wypaczenie sensu tego uroczystego dnia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
i naprawde nie ma zadnego przezycia komunijnego oprocz malego stresu zwiazanego po prostu z przezyciem przez dzieci czegos nowego w kosciele !!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Doslownie jest to szereg przygotowan.
-Zaliczanie dzieci wszystkich regulek, przykazan, piesni, i roznorodnych pytan koscielnych
-bieganie z wywieszonym jezykiem po pracy po dziecko do szkoly i do kosciola 3 razy w tyg
-roraty, drogi krzyzowe i inne rekolekcje
-roznorodne spotkania w kosciele i w salce to z proboszczem, siostra, kamerzysta, panem od zdjec
-spotkania z firmami ktore szyja alby- bo musza byc takie same a jak nie to dziecko z tylu bedzie siedziec, zaliczki i jezdzenie po dodatkowe przymiarki
-uzgadnianie jakie lancuszki, ksiazeczki d*perelki i po ile jaka skladka, co jeszcze i za ile - przybranie kosciola kwiaty prezenty wycieczka po komuni......
-wynajecie sali na obiad po komuni lub restauracji (wszystko zajete!!!)
-a jak nie to w domu i zaczyna sie pozyczanie sztuccow talerzy szkolanek i organizowanie kolezanek do pomocy przy gotowaniu :)
-ogarniecie sensownego prezentu dla szkraba
- i moze nawet kredyt zeby nic nie wymknelo sie spod kontroli :)

Pozdrawiam
mama tegorocznego dziecka pierwszokomunijnego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Po nazwisku nie,ale po wypowiedziach owszem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A skad po takim nazwisku wiadomo czy to facet czy kobieta?
Kto wie, kto wie. Może "męskość Halewicza" to kolejna manipulacja?:)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
hmmm.. kobieta?????
Halewicz kobietą??
kobieta się was pyta o przygotowania a wy o wierze?!
dziwni jesteście i po cholerę w ogóle czytacie ten wątek i minusujecie?
jak można pytanie minusować?
Ja Pani powiem, że u mojej siostrzenicy będzie skromnie najbliższa rodzina i będzie to organizowane przez jej rodziców. Ja tez trochę pomogę, chociaz mieszkam w innym mieście.
Cieszę się z jej komunii , bo nawet jak ktoś nie wierzy, to dla dziecka jest to bardzo ważne przeżycie. W czasach kiedy miałam komunię pamiętam że się bardzo na nią cieszyłam i wierzyłam w każde słowo księdza, dziś no cóż...
Ale samą imprezę uważam za ważną, jak rytuał przejścia.
a ja to sama musiałam na te spotkania chodzić jak byłam dzieckiem bo moja matka miała to gdzieś i zgadzam się że nie jest to najlepszy przykład;
dziś np sama już nie wiem czy wierzę czy nie, bo miałam totalnie sprzeczne wzorce w domu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
i taki niby chodzi do kościoła z potrzeby serca??? Założę się że większość nie chodzi do kościoła z potrzeby serca. Może z poczucia obowiązku? Może to taki wyuczony niedzielny nawyk?
A modlitwy? Bezmyślne powtarzanie wyuczonych regułek, bez zastanowienia, bez zrozumienia.
a samochodem potrafią podjechać pod same drzwi, szkoda że nie da rady pod ołtarz podjechać bo pewnie chętnie by podjechali.
Nawet był taki jeden co na niedzielę wypożyczał samochód z wypożyczalni żeby się pokazać. Stał przy tym samochodzie pół godziny przed mszą żeby aby na pewno wszyscy zdążyli zobaczyć.
hehehe, sory, ale byś sie zdziwiła viki. W parafii u mojej teściowej (małe miasteczko) daje się na tacę na pokaz! W miastach może to nie występuje bo sie ludzie ogólnie mało znają, ale na wsiach, w małych miasteczkach to jest normalne! Skoro ksiądz potrafi wyczytywać na mszy kto ile dał do koperty na kolędzie no to wybacz.
litości, kto w dzisiejszych czasach jeździ do kościoła, by pokazać sąsiadom samochód?! skąd Ty jesteś, ze takie sytuacje mają miejsce!????
nie chodzi mi o takie wierzenie, że do kościoła jedzie się po to żeby pokazać sąsiadom samochód, żeby ubrać nowe futro i nowe buty. Chodzi mi prawdziwą wiarę, nie taką na pokaz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry