Widok
Doslownie jest to szereg przygotowan.
-Zaliczanie dzieci wszystkich regulek, przykazan, piesni, i roznorodnych pytan koscielnych
-bieganie z wywieszonym jezykiem po pracy po dziecko do szkoly i do kosciola 3 razy w tyg
-roraty, drogi krzyzowe i inne rekolekcje
-roznorodne spotkania w kosciele i w salce to z proboszczem, siostra, kamerzysta, panem od zdjec
-spotkania z firmami ktore szyja alby- bo musza byc takie same a jak nie to dziecko z tylu bedzie siedziec, zaliczki i jezdzenie po dodatkowe przymiarki
-uzgadnianie jakie lancuszki, ksiazeczki d*perelki i po ile jaka skladka, co jeszcze i za ile - przybranie kosciola kwiaty prezenty wycieczka po komuni......
-wynajecie sali na obiad po komuni lub restauracji (wszystko zajete!!!)
-a jak nie to w domu i zaczyna sie pozyczanie sztuccow talerzy szkolanek i organizowanie kolezanek do pomocy przy gotowaniu :)
-ogarniecie sensownego prezentu dla szkraba
- i moze nawet kredyt zeby nic nie wymknelo sie spod kontroli :)
Pozdrawiam
mama tegorocznego dziecka pierwszokomunijnego
-Zaliczanie dzieci wszystkich regulek, przykazan, piesni, i roznorodnych pytan koscielnych
-bieganie z wywieszonym jezykiem po pracy po dziecko do szkoly i do kosciola 3 razy w tyg
-roraty, drogi krzyzowe i inne rekolekcje
-roznorodne spotkania w kosciele i w salce to z proboszczem, siostra, kamerzysta, panem od zdjec
-spotkania z firmami ktore szyja alby- bo musza byc takie same a jak nie to dziecko z tylu bedzie siedziec, zaliczki i jezdzenie po dodatkowe przymiarki
-uzgadnianie jakie lancuszki, ksiazeczki d*perelki i po ile jaka skladka, co jeszcze i za ile - przybranie kosciola kwiaty prezenty wycieczka po komuni......
-wynajecie sali na obiad po komuni lub restauracji (wszystko zajete!!!)
-a jak nie to w domu i zaczyna sie pozyczanie sztuccow talerzy szkolanek i organizowanie kolezanek do pomocy przy gotowaniu :)
-ogarniecie sensownego prezentu dla szkraba
- i moze nawet kredyt zeby nic nie wymknelo sie spod kontroli :)
Pozdrawiam
mama tegorocznego dziecka pierwszokomunijnego
kobieta się was pyta o przygotowania a wy o wierze?!
dziwni jesteście i po cholerę w ogóle czytacie ten wątek i minusujecie?
jak można pytanie minusować?
Ja Pani powiem, że u mojej siostrzenicy będzie skromnie najbliższa rodzina i będzie to organizowane przez jej rodziców. Ja tez trochę pomogę, chociaz mieszkam w innym mieście.
Cieszę się z jej komunii , bo nawet jak ktoś nie wierzy, to dla dziecka jest to bardzo ważne przeżycie. W czasach kiedy miałam komunię pamiętam że się bardzo na nią cieszyłam i wierzyłam w każde słowo księdza, dziś no cóż...
Ale samą imprezę uważam za ważną, jak rytuał przejścia.
dziwni jesteście i po cholerę w ogóle czytacie ten wątek i minusujecie?
jak można pytanie minusować?
Ja Pani powiem, że u mojej siostrzenicy będzie skromnie najbliższa rodzina i będzie to organizowane przez jej rodziców. Ja tez trochę pomogę, chociaz mieszkam w innym mieście.
Cieszę się z jej komunii , bo nawet jak ktoś nie wierzy, to dla dziecka jest to bardzo ważne przeżycie. W czasach kiedy miałam komunię pamiętam że się bardzo na nią cieszyłam i wierzyłam w każde słowo księdza, dziś no cóż...
Ale samą imprezę uważam za ważną, jak rytuał przejścia.
a samochodem potrafią podjechać pod same drzwi, szkoda że nie da rady pod ołtarz podjechać bo pewnie chętnie by podjechali.
Nawet był taki jeden co na niedzielę wypożyczał samochód z wypożyczalni żeby się pokazać. Stał przy tym samochodzie pół godziny przed mszą żeby aby na pewno wszyscy zdążyli zobaczyć.
Nawet był taki jeden co na niedzielę wypożyczał samochód z wypożyczalni żeby się pokazać. Stał przy tym samochodzie pół godziny przed mszą żeby aby na pewno wszyscy zdążyli zobaczyć.
hehehe, sory, ale byś sie zdziwiła viki. W parafii u mojej teściowej (małe miasteczko) daje się na tacę na pokaz! W miastach może to nie występuje bo sie ludzie ogólnie mało znają, ale na wsiach, w małych miasteczkach to jest normalne! Skoro ksiądz potrafi wyczytywać na mszy kto ile dał do koperty na kolędzie no to wybacz.