Widok
Zegarek na prezent - Oceanic?- znacie tę markę? Jaka jakość?
Witajcie!
Zastanawiam się nad zakupem zegarka marki Oceanic na prezent dla dziewczynki na komunie. W internecie wygladaja bardzo ladnie, ale nie wiem czy to nie zasluga po prostu dobrych zdjec. Nie chcialabym zeby to byla tandeta, chińszczyzna.
Z drugiej strony Timexy i Casio nie podobaja mi sie wizualnie, choc oferuja pewnie lepsza jakosc...
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Czy ma ktos taki zegarek (chodzi o model sportowy, elektronjczny, z podswietleniem).
Czy mozna te marke dostac gdzies w sklepie stacjonarnym w trojmiescie?
Bede wdzieczna za podpowiedzi,
Pozdrawiam
Zastanawiam się nad zakupem zegarka marki Oceanic na prezent dla dziewczynki na komunie. W internecie wygladaja bardzo ladnie, ale nie wiem czy to nie zasluga po prostu dobrych zdjec. Nie chcialabym zeby to byla tandeta, chińszczyzna.
Z drugiej strony Timexy i Casio nie podobaja mi sie wizualnie, choc oferuja pewnie lepsza jakosc...
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Czy ma ktos taki zegarek (chodzi o model sportowy, elektronjczny, z podswietleniem).
Czy mozna te marke dostac gdzies w sklepie stacjonarnym w trojmiescie?
Bede wdzieczna za podpowiedzi,
Pozdrawiam
z całym szacunkiem Kwiatek
casio i timex to złom, g*wniane blaszaki...
@Ala:
po pierwsze: jaką kwotę przeznaczyłaś na ten zegarek? jeśli do 200-500zł to nie czytaj dalej, kup casio z najładniejszego zdjęcia - będzie ok
po drugie: nie kupuj żadnych calvinów clainów czy innych złomów...
po trzecie: seiko to bardziej zabawki niż zegarki ;)
po czwarte, przy tańszych zegarkach zwracaj uwagę na materiał szkiełka:
szafir naturalny, syntetyczny, szkło mineralne - dobrze (od lewej najlepsze)
plastik, szkło, inne cuda - źle
twardość jest wpisana w skali mohsa jeśli się nie mylę - 7+ dobrze, poniżej 7: źle
napis quartz oznacza, ze zegarek jest na baterię - i te są najdokładniejsze
napis 'swiss made' znaczy, że więcej niż 50% elementów jest szwajcarskich - a nie chińskie g*wno jak np. w zegarkach kalvina klaina :D
wodoszczelność: 0-50m znaczy, że jeśli umyjesz w zegarku ręce, to jest duża szansa że szlag go trafi ;)
poniżej dwie najniższe półki
jak chcesz DOBRY zegarek, poszukaj z firm:
Frederique Constant, Longines, Maurice Lacroix, Oris
nieco gorszej klasy ale tańsze firmy:
Atlantic, Bulova, Doxa, Junghans, Rado, Roamer, Seiko
Ja mam i subiektywnie polecam seiko - od 12 lat ten sam, jedyne co wymieniałem, to bateria... wcześniej 4 lata tez miałem seiko automatyczny, ale automatyczne odradzam - inaczej działa w zimie a inaczej w lecie, trzeba często regulować i ustawiać
casio i timex to złom, g*wniane blaszaki...
@Ala:
po pierwsze: jaką kwotę przeznaczyłaś na ten zegarek? jeśli do 200-500zł to nie czytaj dalej, kup casio z najładniejszego zdjęcia - będzie ok
po drugie: nie kupuj żadnych calvinów clainów czy innych złomów...
po trzecie: seiko to bardziej zabawki niż zegarki ;)
po czwarte, przy tańszych zegarkach zwracaj uwagę na materiał szkiełka:
szafir naturalny, syntetyczny, szkło mineralne - dobrze (od lewej najlepsze)
plastik, szkło, inne cuda - źle
twardość jest wpisana w skali mohsa jeśli się nie mylę - 7+ dobrze, poniżej 7: źle
napis quartz oznacza, ze zegarek jest na baterię - i te są najdokładniejsze
napis 'swiss made' znaczy, że więcej niż 50% elementów jest szwajcarskich - a nie chińskie g*wno jak np. w zegarkach kalvina klaina :D
wodoszczelność: 0-50m znaczy, że jeśli umyjesz w zegarku ręce, to jest duża szansa że szlag go trafi ;)
poniżej dwie najniższe półki
jak chcesz DOBRY zegarek, poszukaj z firm:
Frederique Constant, Longines, Maurice Lacroix, Oris
nieco gorszej klasy ale tańsze firmy:
Atlantic, Bulova, Doxa, Junghans, Rado, Roamer, Seiko
Ja mam i subiektywnie polecam seiko - od 12 lat ten sam, jedyne co wymieniałem, to bateria... wcześniej 4 lata tez miałem seiko automatyczny, ale automatyczne odradzam - inaczej działa w zimie a inaczej w lecie, trzeba często regulować i ustawiać
Dobrych zegarków jest mnóstwo ale wybierajmy te firmy, które je robią, a nie firmy ubrań. Casio jest najlepszy z najgorszych. Czyli fajny zegarek za 100-500max(g-shock), podobnie jest z Timexem choć to chyba nieco wyższa pòłka. Ze średniej półki Seiko, Tissot lub Citizen bez wymyślania. Wyższa mnie nie interesuje choć Rolex króluje. Wracając do średniej półki mam Citizena 11-lat i nie chce się zepsuć. W zegarku nigdy nie wymienia się baterii. System eco drive to umożliwia. Raz zapłaciłem za niego 1200zł i przeszło 11 lat spokoju. Ps. Chcę go sorzedać, ponieważ mam ochotę podisić coś innego, a nie,się z nim zestarzeć :) Chętnych zapraszam info: dariuszpaczek@gmail.com cena 450zł
Zgadzam się z powyższym, sam mam Tissota, dokładnie ten model http://zegarki-magar.pl/pl/18/zegarki_tissot/9460/zegarek_meski_tradition_chrono_tissot_t063_617_16_037_00.html świetny, klasyczny model z szafirowym szkiełkiem i skórzanym paskiem (za bransoletami nie przepadam). Ma datownik, chronograf i stoper. Wygląda klasycznie, ale nie jest nudny, ma to coś no i to taka marka, że jest to zegarek na lata.
tak, tez to slyszalam, a zegarem mam stąd https://woodworld.pl/3-drewniane-zegarki
Hehe...zabobony znajdą się chyba na każdą okazję. Wg mnie zegarek można podarować, jeśli to komuś sprawi przyjemność i jak obdarowana osoba faktycznie marzy o takim prezencie. Ja np. absolutnie nie miałbym nic przeciwko, gdyby ktoś sprawił mi taką niespodziankę. np. coś w ten deseń https://wood-shop.pl/pl/menu/drewniane-zegarki/drewniane-zegarki-meskie/meskie-zegarki-na-bransolecie-589.html :))))