Widok

Zepsute zęby w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Troche sie martwie ponieważ zaszłam w ciąże(nieplanowana ale oczywiscie chciana) a nie doprowadziłam do porzadku moich zębow. Jestem w 2 miesiacu i za miesiac oczywiscie pojde do dentysty i wylecze zeby ale teraz strasznie sie martwie ze to moze miec zły wpływ na dziecko. Wiem ze to moj bład ze o to nie zadbałam ale naprawde mnie to meczy ze przez to mojemu dziecku moze cos grozic:( ciagle sie nad tym zastanawiam i stresuje... nie daje mi to naprawde spokoju, napiszcie prosze co o tym wiecie czy to jest naprawde takie bardzo niebezpieczne przez pierwsze miesiace dopoki nie wylecze zebow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
alex32, nie masz sie czym martwić-ja tez jestem na końcówce 2miesiąca a w tym czasie byłam u dentysty z 4 razy z czego 3 ze znieczuleniem. Byłam u dwóch różnych dentystów i powiedzieli że znieczulenie jest bezpieczne dla dziecka, niczym nie grozi. To samo powiedział ginekolog. Trzeba wyleczyć zęby bo stan zapalny może być groźniejszy niz leczenie, poniewaz bakterie krążą we krwi. ja w piatek bylam na leczeniu kanalowym i ide znowu w tym tygodniu. Także lepiej idz wylecz zęby i nie czekaj aż zrobi się cos poważnego. pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
boje sie jeszcze teraz isc bo ponoc dopiero w 2 trymestrze mozna...
To nieprawda z tym drugim trymestrem byłam u stomatologa w pierwszymi pytałam właśnie o środki których używają itp czy nie szkodzą dziecku i teraz są nawet specjalne znieczulenia więc idź lepiej wyleczyć zęby i się nei stresuj ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja byłam u stomatologa w 11 tygodniu, wcześniej pytałam się ginekologa czy mogę poddać się znieczuleniu stomatologicznemu i potwierdziła, że tak. Jak już byłam u dentysty powiedziałam, że jestem w ciąży i czy zniewczulenie jest bezpieczne, odpowiedział mi, że nie wie dlaczego ale kobiety w ciąży chcą na siłę cierpieć. Dostałam łagodne znieczulenie bez adrenaliny i ząbek został wyleczony. Chore zęby powoduą schorzenia narządów i na pewno nie jest to dobre dla dziecka, już nie mówiąc o tym, że im bardziej się zwleka tym ząb bardziej się psuje.
image
jak dzwoniłam do stomatologa to powiedział ze jesli nic nie boli, to zebym zadzwoniła sie umowic jak bede w 2 trymestrze
to idz teraz do stomatologa jeszcze wczesnie
mi moja Pani stomatolog powiedziałe, że najbezpieczniejszy miesiąc ciąży do leczenia to 7.
no tak ale chyba az tak długo czekac nie bede, boje sie ze cos sie moze z tego rozwinac:(
A jak jest z rwaniem? Mam 3 ósemki do wyrwania, a jestem w ciąży. Nie wiem co teraz a to 3 miesiac. Martwię się o maluszka :(
ja mialam rwany zab w 6mcy.Zyje i maly tez:)A mialam duza dawke znieczulenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy to prawda że lepiej pójść w drugim trymestrze?
Idź nie czekaj!!! powiedz, że jesteś w ciąży dostaniesz znieczulenie bez adrenaliny. Moja znajoma, przez zęba w 6 m-cu urodziła martwe dziecko.
Mi stomatolog powiedział, że dopiero po 3 miesiącu ciąży mam się pojawić
Nie do końca wiadomo dlaczego, ale stany zapalne dziąseł, spowodowane problemami z zębami, często powodują poronienie lub przedwczesny poród.

Zęby w ciązy można leczyć, ale często, gdy ingeruje się w dziąsło (np. przy wyrywaniu zębów) podaje się osłonowo antybiotyk.

Trzeba iść do dentysty. Niech on zdecyduje, kiedy i co leczyć, czy trzeba podawać leki.

Nie ma co siedzieć w domu i wymóżdżać.
Przypuszczam, że jeżeli jest to coś poważnego- jakaś torbielka etc. to trzeba reagować od razu. Jak się ma małą próchnice to można odczekać do 4 miesiąca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odkąd zaczełam dbać o zdrowe zęby zaczełam korzystać z porad na tej stronie http://shareinfo.pl/9-skutecznych-sposobow-na-olsniewajaco-bialy-usmiech/
Znajomi często pytają mnie jak ja to robie, wysylam i ta strone i mówie żeby trzymać sie reguł , po kilku dniach już są pierwsze efekty, polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A czy leczenie zębów w ciąży jest darmowe? W takiej przychodni nfz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W przychodni która ma umowę z NFZ zawsze jest darmowy dentysta i kobieta w ciąży ma prawo z niego skorzystać. Ja jednak odradzam. Sama leczyłam zęby w ciaży i radzę od razu isć prywatnie. Dentystka na fundusz zrobiła ile mogła (czyli prawie nic) a i tak chwilę poźniej wszystko się posypało i sama kazała mi isć prywatnie bo na nfz są najtańsze plomby, a znieczulenia dostałam tyle że ból czuję do dziś. Prywatnie super, do dziś jest ok.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry