Widok
Zepsute zęby w ciąży
Troche sie martwie ponieważ zaszłam w ciąże(nieplanowana ale oczywiscie chciana) a nie doprowadziłam do porzadku moich zębow. Jestem w 2 miesiacu i za miesiac oczywiscie pojde do dentysty i wylecze zeby ale teraz strasznie sie martwie ze to moze miec zły wpływ na dziecko. Wiem ze to moj bład ze o to nie zadbałam ale naprawde mnie to meczy ze przez to mojemu dziecku moze cos grozic:( ciagle sie nad tym zastanawiam i stresuje... nie daje mi to naprawde spokoju, napiszcie prosze co o tym wiecie czy to jest naprawde takie bardzo niebezpieczne przez pierwsze miesiace dopoki nie wylecze zebow
alex32, nie masz sie czym martwić-ja tez jestem na końcówce 2miesiąca a w tym czasie byłam u dentysty z 4 razy z czego 3 ze znieczuleniem. Byłam u dwóch różnych dentystów i powiedzieli że znieczulenie jest bezpieczne dla dziecka, niczym nie grozi. To samo powiedział ginekolog. Trzeba wyleczyć zęby bo stan zapalny może być groźniejszy niz leczenie, poniewaz bakterie krążą we krwi. ja w piatek bylam na leczeniu kanalowym i ide znowu w tym tygodniu. Także lepiej idz wylecz zęby i nie czekaj aż zrobi się cos poważnego. pozdrawiam
Ja byłam u stomatologa w 11 tygodniu, wcześniej pytałam się ginekologa czy mogę poddać się znieczuleniu stomatologicznemu i potwierdziła, że tak. Jak już byłam u dentysty powiedziałam, że jestem w ciąży i czy zniewczulenie jest bezpieczne, odpowiedział mi, że nie wie dlaczego ale kobiety w ciąży chcą na siłę cierpieć. Dostałam łagodne znieczulenie bez adrenaliny i ząbek został wyleczony. Chore zęby powoduą schorzenia narządów i na pewno nie jest to dobre dla dziecka, już nie mówiąc o tym, że im bardziej się zwleka tym ząb bardziej się psuje.
Nie do końca wiadomo dlaczego, ale stany zapalne dziąseł, spowodowane problemami z zębami, często powodują poronienie lub przedwczesny poród.
Zęby w ciązy można leczyć, ale często, gdy ingeruje się w dziąsło (np. przy wyrywaniu zębów) podaje się osłonowo antybiotyk.
Trzeba iść do dentysty. Niech on zdecyduje, kiedy i co leczyć, czy trzeba podawać leki.
Nie ma co siedzieć w domu i wymóżdżać.
Zęby w ciązy można leczyć, ale często, gdy ingeruje się w dziąsło (np. przy wyrywaniu zębów) podaje się osłonowo antybiotyk.
Trzeba iść do dentysty. Niech on zdecyduje, kiedy i co leczyć, czy trzeba podawać leki.
Nie ma co siedzieć w domu i wymóżdżać.
Odkąd zaczełam dbać o zdrowe zęby zaczełam korzystać z porad na tej stronie http://shareinfo.pl/9-skutecznych-sposobow-na-olsniewajaco-bialy-usmiech/
Znajomi często pytają mnie jak ja to robie, wysylam i ta strone i mówie żeby trzymać sie reguł , po kilku dniach już są pierwsze efekty, polecam
Znajomi często pytają mnie jak ja to robie, wysylam i ta strone i mówie żeby trzymać sie reguł , po kilku dniach już są pierwsze efekty, polecam
W przychodni która ma umowę z NFZ zawsze jest darmowy dentysta i kobieta w ciąży ma prawo z niego skorzystać. Ja jednak odradzam. Sama leczyłam zęby w ciaży i radzę od razu isć prywatnie. Dentystka na fundusz zrobiła ile mogła (czyli prawie nic) a i tak chwilę poźniej wszystko się posypało i sama kazała mi isć prywatnie bo na nfz są najtańsze plomby, a znieczulenia dostałam tyle że ból czuję do dziś. Prywatnie super, do dziś jest ok.