Widok

Zinnat a karmienie piersia

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zachorowalam i lekarz przepisał mi zinnat. Karmię piersią 3miesięczna córkę. Odkąd zaczęłam brać antybiotyk corka się pręży wygina nie chce pić mojego mleka. Czy to od antybiotyku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przy karmieniu przepisuje się tylko amoksycylinę - np. augumentin.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czyli zinnat mógł wpłynąć na corke

A powiedziałaś lekarzowi, że karmisz piersią? Powinien wziąć to pod uwagę, dobierając antybiotyk.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Cefuroksym (czyli zinnat) przenika do mleka matki." To zapis z ulotki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

" Amoksycylinę można stosować w okresie karmienia piersią. Z wyjątkiem przypadków, w których istnieje ryzyko wywołania uczulenia związane z wydzielaniem śladowych ilości z pokarmem kobiecym, nie są znane informacje na temat szkodliwego wpływu amoksycyliny na organizm noworodka."
Ja bym odstawiła zinnat i zmieniła na bezpieczniejszy antybiotyk.

Zinnat jest z grupy - L2 „bezpieczniejsze”

Grupa ta obejmuje leki, które były stosowane u ograniczonej liczby matek, które na wykazały działań niepożądanych u karmionych dzieci. Grupę tą stanowią także leki, dla których istnienie ryzyka po zastosowaniu leku jest mało prawdopodobne.
oraz
B – Badania przeprowadzone na zwierzętach nie wykazały ryzyka dla płodu, jednakże leki w tej grupie nie mają badań przeprowadzonych na kobietach w ciąży. W tej grupie znajdują się także leki, dla których w badaniach na zwierzętach zaobserwowano efekt niepożądany u płodu (inny niż zmniejszenie płodności), którego istnienia nie potwierdziły kontrolowane badania u kobiet ciężarnych w pierwszym trymestrze ciąży oraz nie ma dowodów ryzyka stosowania w późniejszym okresie ciąży.
Zgodnie z leksykonem leków laktacyjnych CNOL

Spróbuj podać probiotyk.

Podaje niemalże od urodzenia i nic nie daje....
Miałam przepisany Zinnat 2 tygodnie temu przy wypisie po porodzie z powodu podwyższonego crp. Karmię piersią. Chyba na Twoim miejscu poszłabym do lekarza prosić o zmianę antybiotyku.

Moja córka dostawała zinnat w wieku 3 miesięcy na zapalenie pęcherza, więc chyba nie powinno zaszkodzić...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (113 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Wakacje z dziećmi (121 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

do góry