Widok

Zjadłabym coś słodkiego:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny tak za mną chodzi coś słodkiego "domowego", ale nie mam pomysłu co by tu zrobić. Może doradzicie coś pysznego i szybkiego?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak nie domowego to krówki z biedronki - uwielbiam je :) a domowego to ja lubię babeczki z kruchego ciasta z budyniem albo jakieś ciacho z kremem albo ciasteczka z mrożonego ciasta francuskiego w środku z prażonymi jabłkami
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale kusicie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja to zawsze łyżeczke miodu wcinam
albo kisiel z dzemem
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mega słodkie i domowe ;) kajmak :] (gotowane 3godz. mleko słodzone w puszce)


można z niego zrobić pralinki :]




***** PRALINKI KOKOSOWO-KAJMAKOWE *****

"Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)

4 łyżki masła
pół torebki wiórków kokosowych
1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej."
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/wielkanoc/213255,Kajmak.html




w sumie szybkie jest też rafaello na krakersach :]

Mayasun kiedyś podawała przepis :) najfajniejsze, że tego ciasta nie trzeba piec ;P




***** RAFAELLO NA KRAKERSACH *****

"Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram

3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.

Smacznego!!!"

ja robię bez żółtka :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze pyszne jest bounty domowej roboty :))
ostatnio w niedziele zajadaliśmy sie

Składniki
20 dag.wiórków kokosowych
100 ml. śmietany kremówki
7 dag. cukru pudru
7 dag. masła
20 dag. mlecznej czekolady

Etapy przygotowania

Masło rozpuścic ze śmietaną.Do lekko przestudzonego dodać kokos i puder.Dokładnie wymieszać, dodać esencję rumową i całość włożyć do lodówki na godzinę.Następnie z masy formować kuleczki i układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić w lodówce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtaczać w niej bounty.Z powrotem układać na talerz i wstawić do lodówki.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja to jak mam ochotę na coś słodkiego domowego to robię kogel-mogel
Jest pyszny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wcinam nutelle ale wyganiam kogos do sklepu:P
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
troche mleka w proszku, masla, cukru i kakao :) mniamm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Okropne jesteście. Idę po czekoladę!
I jak tu nie tyć!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eh dziewczyny, teraz to juz ie wiem na co sie zdecydowac. tymczasowo zaspokajam sie rarytasami z "biedronki". Ale jutro to cos upichce - smakowicie brzmia te kuleczki:)
a kogel-mogiel to oczywiscie bylby pierwszy, ale niestety jeszcze przez troche nie moge:(((((
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeju ale narobiliście mi ochoty na ten kogel:) iiii mąż mi zrobił:) a nie jadłam go chyba z 10 a może i więcej lat:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czemu te najlepsze słodkości są takie mega kaloryczne? :)
ja dzisiaj zrobiłam ciasto marchewkowe:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

Dooobre :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię trochę inaczej ciasto marchewkowe :) i z polewą czekoladową ;) piiicha :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
achh, same pychotki !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja upiekłam dzisiaj tartę jabłkową- pożarłam ze trzy wielkie kawały!
Slodkiego mam dośc na kolejny miesiąc.

Polecam też domowej roboty czekolade z mleka w proszku!!!!!!!Miód!
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wcinam wlasnie precelki maślane;)Pyszota:)
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
inka.ja jeśli zjadłaś kogel mogel to teraz 3 dni nie karm małej piersią, bo czyste żółtko bardzo mocno szkodzi dla rozwoju mózgu tak małego dziecka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania mi przypomniała o jeszcze jednym fajnym przepisie :) był czas, że robiłam 2 razy w tygodniu ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe21879.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no coś Ty??? a ja jem jajka... jutro mamy szczepienie to się pediatry zapytam:) chyba że to jakieś żarty??
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś też to robiłam, jeszcze za czasów licealnych - faktycznie pychotka:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, jenki, ja też dodaje herbatniki i czasem rodzyny- kocham tą "czekoladę"!!!!!!!!

Z Janem w ciązy potrafiłam co dwa dni robić, teraz - Dzięki BOGU- nie mam parcia;) na słodkie!!!!!!!!!!!!!
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
majls chyba coś ściemniasz, przecież małym dzieciom żółtko dodaje się nawet do mleka
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z rodzynkami nie robiłam :P ale myślałam, żeby dodać orzechów :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia a ten łom z herbatników to dyży wychodzi z tego przepisu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiunia - ja robię go w małej keksówce :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zawsze robię kiedy tylko mogę i jest pyyyyszne
Składniki:

litr mleka (najlepiej w butelce)
szklanka cukru
1 margaryna
szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
ewentualnie bakalie (ja daję tylko rodzynki ,które najpierw namaczam)
5 paczek herbatników po 10 dkg

Polewa:

pół margaryny
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody

Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszę manną, cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje, dodać kakao. Od razu zmiksować.(ale niekoniecznie)
Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę.
Na górze ułożyć warstwę herbatników (lekko uciskając).

Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać.
Gdy polewa zgęstnieje, polać nią ciasto i posypać wiórkami. SMACZNEGO! :grin:
Ma troche kalorii ale nie zwracam na to uwagi jak to jem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapomniałam napisać że po zrobieniu ostudzić i najlepiej na noc do lodówki wstawić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja upiekłam szarlotke Pyyccha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja własnie wcinam (hehe o tej porze:-) ) upieczony własnoręcznie placek drożdżowy - mężowi dodałam jagód na wierzch a sobie mnóstwo kruszonki i lukru - do tego ciepła herbatka i forum :-)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nienawidzę Was!! :P idę po czekoladę.. nie za późno? :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
szyszki:

2 łyżki masła rozpuścić, dodać pokrojone 30 dag krówek i łyżkę cukru - rozpuścić wszystko do jednolitej masy ciągle mieszając (uważać by nie przypalić). Na koniec dodać 1,5 łyżki kakao prawdziwego (nie takie rozpuszczalne) -szyko wymieszać i zdjac z ognia.
Dodać zaraz ryz preparowany - dużą paczkę albo 3 małe - wymieszac doladnie z masą. Formować z ciepłej masy coś na wzór szyszek - uwaga na dłonie bo masa musi być ciepła (ściskać masę - jedna sztuka to tyle ile da się zacisnoć w dłoni) - mogą one stać dłuugo ale zazwyczaj znikają w szybkim tempie ;) - nadaje sie to do wspólnej zabawy z dzieckiem - uwaga na ciepła mase i robienia słodkich ozdób na choinke.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szyszki znam jeszcze z dzieciństwa. Niedawno robiłam. Niestety nie raz dwa "schodzą", bo wszystkim smakują. Są pyszne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie testuję na sobie ;P ciasto, które upiekłam na jutro Mariuszowi do pracy ;)

amerykańskie z jabłkami :))) rodzynkami i orzechami włoskimi :))) pyyycha :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dziś zrobiłam bounty z przepisu "nnacia". Wcześniej już raz zrobiłam i musiałam powtórzyć. Mniam. Nawet mój mąż, który nie przepada za słodyczami stwierdził ostatnio, że pyszne. Musiał iść wcześniej spać, żeby nie zjeść wszystkiego od razu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo sie ciesze, ze smakowało ;)

ja dzisiaj jadlam "zebre" kupna, ale bardzo pyyyszna :)))

a na sb bede robic jakies ciacho z jagodami ;) albo wisniami ;)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja chyba zaraz zrobie gofry, jakos za mna chodza... troche godzina nie bardzo, ale co tam;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się szykuję, żeby zrobić te kulki kajmakowe, ale muszę się zaopatrzyć w produkty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A, właśnie, AgusiaGda pół torebki wiórków, tzn ile? Dziś w biedronie kupiłam pakowane po 200 g, a wcześniej mąż kupił jakieś po 75g.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jutro zrobię bounty mężulkowi z okazji dnia faceta ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gosik - nie pamiętam ale chyba dawałam połowę 200g czyli ok 100g :] "na oko" ;) (raczej nie kupuję opakowań mniejszych jak 200g)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ile to jest 7 dag masła i 7 dag cukru pudru? cała kostka masła ma 200 g, a 7 dag to ile to jest, bo już się pogubiłam a chce szybko mojemu chłopu zrobić bounty :) Poratujcie mnie proszę ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a smietana kremowka to ile procentowa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1/3
7dag to 70g
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
inka.ja dziękuję i pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej dziewczyny jaka smietane dajecie do bounty? zrobie dzis moim chlopakom na deser :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MMM a mi zrobiłyście ochotę na tiramisu.. dostałam przepis od mamy chrzestnej męża i jest PYCHA...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
halo dziewczyny mozecie podpowiedziec jaka smietane uzywacie do bounty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
według mnie śmietana kremówka z założenia ma min. 30%, ale moze się mylę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
heheh wiem ale kiedys kupilam taka i za cholere nie byla dobra dlatego pytam ile procentowa.

dzieki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze kupuję 30-tkę i zawsze mi się ubije... tą z biedronki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hejka, dajcie przepis na tiramisu!!!plisssss...!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupuję czarne spodu do tortów (w Tesco jakieś 6 zł 3 krążki)- ale można samemu upiec biszkopt i przeciąć na 2 albo 3 krążki.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
olas
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto

Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nnacia dziękuję za przepis na bounty ;] Dziś zrobiłam mężulkowi z okazji Dnia Faceta i wyszły piiiicha ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a gdzie można kupić gotowy kajmak???
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ojjka prawie w każdym skelpie spozywczym :) ja najczesciej kupuje w carrefourze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki za przepisy na tiramisu!!:))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda - mam w planie zrobic te pralinki w niedzielę i mam pytanie jakie mleko w proszku należy kupic? Czy oprócz tych wszelkich dziecięcych jest jeszcze jakieś inne mleko w proszku?
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?

Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))

A czy te kuleczki są bardzo słodkie?



A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I jeszcze mam pytanie odnoście RAFAELLO...

To takie zwykłe krakersy mają byc? Jak to smakuje jakby nie było lekko słone ciastka ze słodkim kremem? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ojjka - np. w Realu :) (nawet dzisiaj widziałam)




Asiula - są słodkie ale nie wykręcają ;) należy kupić mleko w proszku(ale nie granulowane)
np.:

image

image


tak - kajmak to masa karmelowa/krówkowa :) można zrobić samemu (gotować 2,5 godziny zamkniętą puszkę mleka słodzonego, pilnując żeby cały czas była przykryta wodą) albo kupić gotową :)



fajne jest też ciasto 3bit :) bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html


do Rafaello mają być zwykłe, słone krakersy :) w gotowym cieście nie czuć soli :) ale dzięki temu ciasto nie jest za słodkie/mdłe :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Agusia:)
Właśnie zrobiłam 3 bit,chłodzi się w lodówce.

Zobaczymy co z tego wyjdzie bo jak to ja przy ciastach zawsze coś musi byc nie tak:)

Krem gotowałam karpatkowy aby było szybciej i mimo iż masło ubiło się na puch a budyń był bez grudek to po połączeniu krem zrobił się grudkowy:(
A masa kajmakowa w puszcze miała takie kryształki chyba cukru.Czy trzeba tą puszkę podgrzac w kąpieli wodnej i ten cukier wtedy się rozpuści?
Ja wrzuciłam tą masę do garnka ale tylko lekko podgrzewałam i niestety te kryształki zostały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja mam w piekarniku sernik jeszcze sie piecze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sernik to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)


Ja w zasadzie w ogóle nie piekę,na święta kupuję z cukierni,torty na urodziny dziecku zamawiam:) a na co dzień nie piekę bo od kilku miesięcy nie jem w zasadzie słodyczy i ciast a mąż też średnio jest za ciastami.
Dlatego nie mam wprawy:)

A 3 bita zrobiłam sobie na urodzinki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mąż to za ciastami szaleje i pieke 1 w tyg.lub co drugi tydz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja 2 tygodnie temu upiekłam babkę cytrynową.Co prawda babka to nic nadzwyczajnego ale dobra była:)
Wczoraj musiałam wyrzucic kawałek,także nie piekę bo cała blacha ciasta jakiegokolwiek to jest dla nas za dużo.

A gdybym piekła raz w tygodniu i prawie sama zjadała to bym znów odzyskała z trudem zrzucone 6 kg:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zrobilam to domowe bounty i jest przepyszne :)))


zreszta juz wszystko zjedzone :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3bit-a tez robilam kilka razy - smaczne jest:)Polecam:)
takie mega szybkie ciasto z tym kajmakiem to - spod biszkoptowy ja kupuje gotowy) na to kajmak, orzeszki ziemne (najlepiej niesolone) i bita smietana. Pycha:)
A ten kajmak to ja gotuje 3-4 puszki zawsze i mam na pozniej:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"ja zrobilam to domowe bounty i jest przepyszne :"

Też spisałam ten przepis i nawet się nad nim zastanawiałam:)


"A ten kajmak to ja gotuje 3-4 puszki zawsze i mam na pozniej:)"

Ja chciałam aby było szybciej ale następnym razem sama ugotuję mleko,przynajmniej zawsze była gładka masa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3 bit pyszny ale... czy te herbatniki do jutra zmiękną?

A można użyc zamiast herbatników biszkopty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zależy jakie herbatniki :P


pierwszy raz robiłam z takich, które nie zmiękły :/


później już z bardziej kruchych ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pyszne, szybkie i mało tuczące :) Ale nie ciasto tylko deser. Bardzo polecam, u mnie wszyscy kochają. Kupujemy mrożone maliny i podgrzewamy w garnku z odrobiną wody. Dosypujemy cukier - dość sporo, bo malinki są kwaśne i dolewamy (lub nie, jak kto woli) odrobinę koniaku. Nalewamy gorące maliny do salaterek i wkładamy po gałce lodów śmietankowych lub waniliowych oraz listek mięty. PYYYCHA
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja dzisiaj zrobilam jablecznik polecam banalnie prosty i szybki a z bita smietana niebo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja rano chyba znowu upiekę ciasto amerykańskie z jabłkami :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A robię dziś rafaello jeszcze na dokładkę:)


Agusia a jakich herbatników używasz? Ja kupiłam Petit Beurre ale tak średnio zmiękły,najbardziej te pod bitą śmietaną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupowalam herbatniki z biedronki i zmiekly:)

moge prosic o przepis na ten szybki jablecznik?:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"ja kupowalam herbatniki z biedronki i zmiekly:)"

to następnym razem kupię biedronkowe :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rafaello się chłodzi... przyznam się ,że jestem ciekawa jak będzie nam smakowało to ryzykowne połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też tak myślałam jak robiłam pierwszy raz ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"też tak myślałam jak robiłam pierwszy raz ;)"

Skoro robiłaś więcej niż raz to znak,że ryzyko się opłaciło:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio robiłam tydzień temu - na chrzciny/roczek Gabrysia ;)


był czas, że robiłam 1-2 razy w tygodniu ;) dopóki się nie przejadło ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rafaello - pyszności!!!

3 bit lepszy 2 dnia gdy ładnie zmiękły herbatniczki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiula76 lub AgusiaGda a do rafaello to ile dać tego masła roślinnego? bo tam jest napisane, że 1,5 kubeczka, ale czyli ile? bo ja mam w kostce i nie wiem ile dać:( Pozdrawiam i dzięki za odp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja daję 1,5 kostki :) miksu albo masła - zależy co mam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję Aguś, jesteś niezastąpiona :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kupiłam masło roślinne w kubeczkach to ze słoneczkiem i dałam jak w przepisie 1,5 kubka:)

A zwykła margaryna np. Kasia też może byc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie ze moze być, ja dawalam wlasnie Kasie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To super,następnym razem nie będę biegała za margaryną w kubeczkach:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zrobiłam 3 bit smaczne szybko znikało z blachy pychotaaaa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cieszę się, że smakowało :))))))


najfajniejsze jest to, że nie trzeba piec ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, czy do ciacha 3bit mogę dać mix 200 g + 50 g masła zwykłego? (W przepisie jest 250 masła roślinnego)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dodam tylko, że mix jest śmietankowy. A i pomyliłam, w przepisie jest masło śmietankowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie używam margaryny :) daję miks i/lub masło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dałam masło. Zrobiłam wczoraj, wstawiłam do lodówy, żeby nabrało mocy urzędowej i dziś już pękam :) Pychotka, naprawdę. Dzięki Agusia za ten przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cieszę się, że smakuje :)


gdybyście potrzebowały przepisów na ciasta(i nie tylko) bez pieczenia, to polecam: http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84


i dajcie znać co jeszcze dobrego znajdziecie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na pewno. Najfajniejsze jest to, że jak sama powiedziałaś, nie trzeba piec :) Mój piekarnik pozostawia wiele do życzenia, więc takie 3bity i różne inne to dla mnie naprawdę świetna i zbawienna sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie znalazłam i mi się spodobało: http://www.wielkiezarcie.com/recipe42564.html :))) chyba zrobię na weekend :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zrobiłam już 3bit. Dałam zwykłe masło. Teraz czeka w lodówce do soboty ;) Szczerze to wątpię czy doczeka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale ten 3 bit właśnie 2-3 dnia najlepszy:)
Ja chyba na weekend zrobię znów rafaello:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zgadza się 2-3dnia najlepszy ;) ale trudno go tak długo utrzymać ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie, właśnie. Tego się obawiam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"ale trudno go tak długo utrzymać ;)"

To nie lada wyczyn:)
3 dnia miałam 2 kawałeczki:)

Ten toffik też super wygląda,jak zrobisz to napisz jak smakował .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gdyby któraś z Was szukała gotowego kajmaku - wczoraj się zdziwiłam jak zobaczyłam 2 rodzaje w Biedronce ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kupiłam Bakalland 2 razy,zwykły kajmak i o smaku orzechowym i obydwa miały pełno twardych kryształków chyba cukru a więc tego nie polecam.
W ogóle uważam,że najlepiej samemu pogotowac skondensowane mleko.

A tak na marginesie 2 dni temu znów robiłam rafaello:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie w Biedronie widziałam kajmak Bakalland - zwykły i kokosowy :P

nigdy nie kupowałam gotowca tej firmy ;) dobrze, że piszesz o tych kryształkach :P



ja na niedzielę będę robiła koleżance na Chrzciny sernik z bitą śmietaną :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tymi kryształkami to chyba wadliwa partia po prostu bo ja przeważnie używam kajmaku z Gostynia i też 2 razy zdażyło mi się że były kryształki.. wydaje mi się że nie ma reguły ..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Robiłam 3 bit z herbatnikami Jutrzenki i były twarde,dopiero za 2-3 dni zmiękły a i tak te pod masą karmelową najmniej.

Odkryłam herbatniczki tez Petit Beurre ale Krakuski i już na wygląd są inne,smaczniejsze i bardziej kruche.Wydaje mi się więc,że dużo lepiej będą się nadawały na to ciasto:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no jutrzenki są najtwardsze. Ja kupilam biedronkowe i były w sam raz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wieczorem zrobiłam ciasto marchewkowe (z bananami, rodzynkami, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi) z polewą serkową ;)


pychota :] wszyscy zjedli po 2 kawałki ;P tak na spróbowanie... ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny - a odnosnie 3 bit - czy jak ubije sama smietane z cukrem pudrem to byloby ok? chodzi mi o to zeby nie dodawac Sniezki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja do 3bita nigdy nie dodaje ani żelatyny, ani śniezki - nawet cukru minimalnie, bo gotowa krówka jest dostatecznie słodka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aha i ja robie z krakersami, bo z herbatnikami mi za słodko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a krakersy nie sa za słone do takiego ciasta?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no dla mnie nie, mi tak bardziej smakuje i wszystkim gościom chyba też :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super, to ja tez tak zrobie i tez bez zelatyny :) rozumiem ze sie nie rozplywa i sie trzyma "kupy"? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak dobrze ubijesz śmietane - najlepiej 36%, dobrze schłodzoną i ciasto będzie stało w lodówce, to nic się nie dzieje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do Rafaello też daje się krakersy ;) więc chyba w 3Bit też będą ok ;)



ja wczoraj dostałam w Leclercu natchnienia, kupiła i zrobiłam "gotowca" :) bardzo smaczny :))

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia też mam takie opakowanie w domu ale jakoś nie mam natchnienia, żeby go zrobić. Troche przerażają mnie te dziurki, ale może w końcu się za to wezmę.
Tym bardziej jak mówisz, że smaczny :-)
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też się bałam dziurek ;) ale pięknie się wykrawały kieliszkiem, a później kółeczka z ciasta łatwo wypadały z kieliszka :]

jak wstawisz ciasto do piekarnika - zrób galaretkę ;) ja robiłam tak jak na opakowaniu i galaretka nie chciała się ściąć, a ciasto i krem były gotowe ;) w końcu galaretka wylądowała w zamrażarce ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki za podpowiedź.
To jutro na deser ciacho z kominem :-)
[url=http://www.maluchy.pl]image[/url


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a robiła któraś kopiec kreta z truskawkami? tzn wiem, ze to nie sezon truskawkowy, ale tam mozna dac inne owoce - ten z bananami był pyszny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robiłam kopca z truskawkami w sezonie :)
Ale szczerze to dodałam tam jeszcze jagody. Same truskawki to zamało - jak dla mnie ;)
Ale był dobry. Choć bananowy lepszy :)
___________________________________________________

"A gdyby tak świat leżał u Twych stóp...?"

''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dziś robiłam milky way'a z wielkiego żarcia ;) Jutro degustacja, zobaczymy, co z tego będzie :>
A kopiec z truskawkami brzmi baaaardzo zachęcająco
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę Wam polecić nasze wczorajsze odkrycie - pyyyszne :] http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/platki-kukurydziane,61100
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
rafaello torcik-robimy dzień wcześniej!!!

krakersy,
750ml mleczka kokosowego
1szk cukru
1cukier waniliowy
3łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
1kostka margaryny (ja robię "na" kasi)
20dag wiór kokosowych

2szklanki mleka zagotować z cukrami, a w 1szk zimnego mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka. Gotować aż zrobi się budyń.
Utrzeć margarynę i dodawać po troszku ostudzony budyń, dodać 15dag wiór.
ułożyć na blaszce krakersy i poprzekładać z masą ze 3razy (ostatnia ma być masa), posypać wiórkami i do lodówy.

PRZEPYSZNE!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałam zrobić 3 bit ale niestety nie zaryzykuję, bo w przepisie na masę budyniową są surowe żółtka brrrrr, salmonella !!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asia - ja 3bita robię z wykorzystaniem "gotowej" masy budyniowej np oetkera czy winiary - http://www.ziko.pl/p89169_dr.oetker_krem__budyniowy_idealny_do_karpatek_240g.html
budyń nigdy mi nie wychodził:(
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asia - polecam tego 3bita :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html

a w przepisie na rafaello na krakersach omijam żółtko ;) też nie uznaję surowych jajek :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry