Widok
jak nie domowego to krówki z biedronki - uwielbiam je :) a domowego to ja lubię babeczki z kruchego ciasta z budyniem albo jakieś ciacho z kremem albo ciasteczka z mrożonego ciasta francuskiego w środku z prażonymi jabłkami
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
mega słodkie i domowe ;) kajmak :] (gotowane 3godz. mleko słodzone w puszce)
można z niego zrobić pralinki :]
***** PRALINKI KOKOSOWO-KAJMAKOWE *****
"Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)
4 łyżki masła
pół torebki wiórków kokosowych
1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej."
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/wielkanoc/213255,Kajmak.html
w sumie szybkie jest też rafaello na krakersach :]
Mayasun kiedyś podawała przepis :) najfajniejsze, że tego ciasta nie trzeba piec ;P
***** RAFAELLO NA KRAKERSACH *****
"Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!"
ja robię bez żółtka :]
można z niego zrobić pralinki :]
***** PRALINKI KOKOSOWO-KAJMAKOWE *****
"Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)
4 łyżki masła
pół torebki wiórków kokosowych
1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej."
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/wielkanoc/213255,Kajmak.html
w sumie szybkie jest też rafaello na krakersach :]
Mayasun kiedyś podawała przepis :) najfajniejsze, że tego ciasta nie trzeba piec ;P
***** RAFAELLO NA KRAKERSACH *****
"Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!"
ja robię bez żółtka :]
jeszcze pyszne jest bounty domowej roboty :))
ostatnio w niedziele zajadaliśmy sie
Składniki
20 dag.wiórków kokosowych
100 ml. śmietany kremówki
7 dag. cukru pudru
7 dag. masła
20 dag. mlecznej czekolady
Etapy przygotowania
Masło rozpuścic ze śmietaną.Do lekko przestudzonego dodać kokos i puder.Dokładnie wymieszać, dodać esencję rumową i całość włożyć do lodówki na godzinę.Następnie z masy formować kuleczki i układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić w lodówce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtaczać w niej bounty.Z powrotem układać na talerz i wstawić do lodówki.
ostatnio w niedziele zajadaliśmy sie
Składniki
20 dag.wiórków kokosowych
100 ml. śmietany kremówki
7 dag. cukru pudru
7 dag. masła
20 dag. mlecznej czekolady
Etapy przygotowania
Masło rozpuścic ze śmietaną.Do lekko przestudzonego dodać kokos i puder.Dokładnie wymieszać, dodać esencję rumową i całość włożyć do lodówki na godzinę.Następnie z masy formować kuleczki i układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić w lodówce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtaczać w niej bounty.Z powrotem układać na talerz i wstawić do lodówki.
czemu te najlepsze słodkości są takie mega kaloryczne? :)
ja dzisiaj zrobiłam ciasto marchewkowe:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Dooobre :)
ja dzisiaj zrobiłam ciasto marchewkowe:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Dooobre :)
Ania mi przypomniała o jeszcze jednym fajnym przepisie :) był czas, że robiłam 2 razy w tygodniu ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe21879.html
Ja zawsze robię kiedy tylko mogę i jest pyyyyszne
Składniki:
litr mleka (najlepiej w butelce)
szklanka cukru
1 margaryna
szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
ewentualnie bakalie (ja daję tylko rodzynki ,które najpierw namaczam)
5 paczek herbatników po 10 dkg
Polewa:
pół margaryny
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszę manną, cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje, dodać kakao. Od razu zmiksować.(ale niekoniecznie)
Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę.
Na górze ułożyć warstwę herbatników (lekko uciskając).
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać.
Gdy polewa zgęstnieje, polać nią ciasto i posypać wiórkami. SMACZNEGO! :grin:
Ma troche kalorii ale nie zwracam na to uwagi jak to jem :)
Składniki:
litr mleka (najlepiej w butelce)
szklanka cukru
1 margaryna
szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
ewentualnie bakalie (ja daję tylko rodzynki ,które najpierw namaczam)
5 paczek herbatników po 10 dkg
Polewa:
pół margaryny
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszę manną, cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje, dodać kakao. Od razu zmiksować.(ale niekoniecznie)
Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę.
Na górze ułożyć warstwę herbatników (lekko uciskając).
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać.
Gdy polewa zgęstnieje, polać nią ciasto i posypać wiórkami. SMACZNEGO! :grin:
Ma troche kalorii ale nie zwracam na to uwagi jak to jem :)
szyszki:
2 łyżki masła rozpuścić, dodać pokrojone 30 dag krówek i łyżkę cukru - rozpuścić wszystko do jednolitej masy ciągle mieszając (uważać by nie przypalić). Na koniec dodać 1,5 łyżki kakao prawdziwego (nie takie rozpuszczalne) -szyko wymieszać i zdjac z ognia.
Dodać zaraz ryz preparowany - dużą paczkę albo 3 małe - wymieszac doladnie z masą. Formować z ciepłej masy coś na wzór szyszek - uwaga na dłonie bo masa musi być ciepła (ściskać masę - jedna sztuka to tyle ile da się zacisnoć w dłoni) - mogą one stać dłuugo ale zazwyczaj znikają w szybkim tempie ;) - nadaje sie to do wspólnej zabawy z dzieckiem - uwaga na ciepła mase i robienia słodkich ozdób na choinke.
2 łyżki masła rozpuścić, dodać pokrojone 30 dag krówek i łyżkę cukru - rozpuścić wszystko do jednolitej masy ciągle mieszając (uważać by nie przypalić). Na koniec dodać 1,5 łyżki kakao prawdziwego (nie takie rozpuszczalne) -szyko wymieszać i zdjac z ognia.
Dodać zaraz ryz preparowany - dużą paczkę albo 3 małe - wymieszac doladnie z masą. Formować z ciepłej masy coś na wzór szyszek - uwaga na dłonie bo masa musi być ciepła (ściskać masę - jedna sztuka to tyle ile da się zacisnoć w dłoni) - mogą one stać dłuugo ale zazwyczaj znikają w szybkim tempie ;) - nadaje sie to do wspólnej zabawy z dzieckiem - uwaga na ciepła mase i robienia słodkich ozdób na choinke.
ja kupuję czarne spodu do tortów (w Tesco jakieś 6 zł 3 krążki)- ale można samemu upiec biszkopt i przeciąć na 2 albo 3 krążki.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
olas
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
AgusiaGda - mam w planie zrobic te pralinki w niedzielę i mam pytanie jakie mleko w proszku należy kupic? Czy oprócz tych wszelkich dziecięcych jest jeszcze jakieś inne mleko w proszku?
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?
Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))
A czy te kuleczki są bardzo słodkie?
A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?
Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))
A czy te kuleczki są bardzo słodkie?
A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)
Ojjka - np. w Realu :) (nawet dzisiaj widziałam)
Asiula - są słodkie ale nie wykręcają ;) należy kupić mleko w proszku(ale nie granulowane)
np.:

tak - kajmak to masa karmelowa/krówkowa :) można zrobić samemu (gotować 2,5 godziny zamkniętą puszkę mleka słodzonego, pilnując żeby cały czas była przykryta wodą) albo kupić gotową :)
fajne jest też ciasto 3bit :) bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
do Rafaello mają być zwykłe, słone krakersy :) w gotowym cieście nie czuć soli :) ale dzięki temu ciasto nie jest za słodkie/mdłe :P
Asiula - są słodkie ale nie wykręcają ;) należy kupić mleko w proszku(ale nie granulowane)
np.:

tak - kajmak to masa karmelowa/krówkowa :) można zrobić samemu (gotować 2,5 godziny zamkniętą puszkę mleka słodzonego, pilnując żeby cały czas była przykryta wodą) albo kupić gotową :)
fajne jest też ciasto 3bit :) bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
do Rafaello mają być zwykłe, słone krakersy :) w gotowym cieście nie czuć soli :) ale dzięki temu ciasto nie jest za słodkie/mdłe :P
Dzięki Agusia:)
Właśnie zrobiłam 3 bit,chłodzi się w lodówce.
Zobaczymy co z tego wyjdzie bo jak to ja przy ciastach zawsze coś musi byc nie tak:)
Krem gotowałam karpatkowy aby było szybciej i mimo iż masło ubiło się na puch a budyń był bez grudek to po połączeniu krem zrobił się grudkowy:(
A masa kajmakowa w puszcze miała takie kryształki chyba cukru.Czy trzeba tą puszkę podgrzac w kąpieli wodnej i ten cukier wtedy się rozpuści?
Ja wrzuciłam tą masę do garnka ale tylko lekko podgrzewałam i niestety te kryształki zostały.
Właśnie zrobiłam 3 bit,chłodzi się w lodówce.
Zobaczymy co z tego wyjdzie bo jak to ja przy ciastach zawsze coś musi byc nie tak:)
Krem gotowałam karpatkowy aby było szybciej i mimo iż masło ubiło się na puch a budyń był bez grudek to po połączeniu krem zrobił się grudkowy:(
A masa kajmakowa w puszcze miała takie kryształki chyba cukru.Czy trzeba tą puszkę podgrzac w kąpieli wodnej i ten cukier wtedy się rozpuści?
Ja wrzuciłam tą masę do garnka ale tylko lekko podgrzewałam i niestety te kryształki zostały.
Sernik to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)
Ja w zasadzie w ogóle nie piekę,na święta kupuję z cukierni,torty na urodziny dziecku zamawiam:) a na co dzień nie piekę bo od kilku miesięcy nie jem w zasadzie słodyczy i ciast a mąż też średnio jest za ciastami.
Dlatego nie mam wprawy:)
A 3 bita zrobiłam sobie na urodzinki:)
Ja w zasadzie w ogóle nie piekę,na święta kupuję z cukierni,torty na urodziny dziecku zamawiam:) a na co dzień nie piekę bo od kilku miesięcy nie jem w zasadzie słodyczy i ciast a mąż też średnio jest za ciastami.
Dlatego nie mam wprawy:)
A 3 bita zrobiłam sobie na urodzinki:)
Ja 2 tygodnie temu upiekłam babkę cytrynową.Co prawda babka to nic nadzwyczajnego ale dobra była:)
Wczoraj musiałam wyrzucic kawałek,także nie piekę bo cała blacha ciasta jakiegokolwiek to jest dla nas za dużo.
A gdybym piekła raz w tygodniu i prawie sama zjadała to bym znów odzyskała z trudem zrzucone 6 kg:)
Wczoraj musiałam wyrzucic kawałek,także nie piekę bo cała blacha ciasta jakiegokolwiek to jest dla nas za dużo.
A gdybym piekła raz w tygodniu i prawie sama zjadała to bym znów odzyskała z trudem zrzucone 6 kg:)
Pyszne, szybkie i mało tuczące :) Ale nie ciasto tylko deser. Bardzo polecam, u mnie wszyscy kochają. Kupujemy mrożone maliny i podgrzewamy w garnku z odrobiną wody. Dosypujemy cukier - dość sporo, bo malinki są kwaśne i dolewamy (lub nie, jak kto woli) odrobinę koniaku. Nalewamy gorące maliny do salaterek i wkładamy po gałce lodów śmietankowych lub waniliowych oraz listek mięty. PYYYCHA
cieszę się, że smakuje :)
gdybyście potrzebowały przepisów na ciasta(i nie tylko) bez pieczenia, to polecam: http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84
i dajcie znać co jeszcze dobrego znajdziecie ;)
gdybyście potrzebowały przepisów na ciasta(i nie tylko) bez pieczenia, to polecam: http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84
i dajcie znać co jeszcze dobrego znajdziecie ;)
właśnie znalazłam i mi się spodobało: http://www.wielkiezarcie.com/recipe42564.html :))) chyba zrobię na weekend :]
też się bałam dziurek ;) ale pięknie się wykrawały kieliszkiem, a później kółeczka z ciasta łatwo wypadały z kieliszka :]
jak wstawisz ciasto do piekarnika - zrób galaretkę ;) ja robiłam tak jak na opakowaniu i galaretka nie chciała się ściąć, a ciasto i krem były gotowe ;) w końcu galaretka wylądowała w zamrażarce ;P
jak wstawisz ciasto do piekarnika - zrób galaretkę ;) ja robiłam tak jak na opakowaniu i galaretka nie chciała się ściąć, a ciasto i krem były gotowe ;) w końcu galaretka wylądowała w zamrażarce ;P
Ja robiłam kopca z truskawkami w sezonie :)
Ale szczerze to dodałam tam jeszcze jagody. Same truskawki to zamało - jak dla mnie ;)
Ale był dobry. Choć bananowy lepszy :)
Ale szczerze to dodałam tam jeszcze jagody. Same truskawki to zamało - jak dla mnie ;)
Ale był dobry. Choć bananowy lepszy :)
''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"
muszę Wam polecić nasze wczorajsze odkrycie - pyyyszne :] http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/platki-kukurydziane,61100
rafaello torcik-robimy dzień wcześniej!!!
krakersy,
750ml mleczka kokosowego
1szk cukru
1cukier waniliowy
3łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
1kostka margaryny (ja robię "na" kasi)
20dag wiór kokosowych
2szklanki mleka zagotować z cukrami, a w 1szk zimnego mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka. Gotować aż zrobi się budyń.
Utrzeć margarynę i dodawać po troszku ostudzony budyń, dodać 15dag wiór.
ułożyć na blaszce krakersy i poprzekładać z masą ze 3razy (ostatnia ma być masa), posypać wiórkami i do lodówy.
PRZEPYSZNE!!!!!
krakersy,
750ml mleczka kokosowego
1szk cukru
1cukier waniliowy
3łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
1kostka margaryny (ja robię "na" kasi)
20dag wiór kokosowych
2szklanki mleka zagotować z cukrami, a w 1szk zimnego mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka. Gotować aż zrobi się budyń.
Utrzeć margarynę i dodawać po troszku ostudzony budyń, dodać 15dag wiór.
ułożyć na blaszce krakersy i poprzekładać z masą ze 3razy (ostatnia ma być masa), posypać wiórkami i do lodówy.
PRZEPYSZNE!!!!!
Asia - ja 3bita robię z wykorzystaniem "gotowej" masy budyniowej np oetkera czy winiary - http://www.ziko.pl/p89169_dr.oetker_krem__budyniowy_idealny_do_karpatek_240g.html
budyń nigdy mi nie wychodził:(
budyń nigdy mi nie wychodził:(

Asia - polecam tego 3bita :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
a w przepisie na rafaello na krakersach omijam żółtko ;) też nie uznaję surowych jajek :]
a w przepisie na rafaello na krakersach omijam żółtko ;) też nie uznaję surowych jajek :]