Widok

Zjadłabym coś słodkiego:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny tak za mną chodzi coś słodkiego "domowego", ale nie mam pomysłu co by tu zrobić. Może doradzicie coś pysznego i szybkiego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asia - polecam tego 3bita :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html

a w przepisie na rafaello na krakersach omijam żółtko ;) też nie uznaję surowych jajek :]
Asia - ja 3bita robię z wykorzystaniem "gotowej" masy budyniowej np oetkera czy winiary - http://www.ziko.pl/p89169_dr.oetker_krem__budyniowy_idealny_do_karpatek_240g.html
budyń nigdy mi nie wychodził:(
Chciałam zrobić 3 bit ale niestety nie zaryzykuję, bo w przepisie na masę budyniową są surowe żółtka brrrrr, salmonella !!!!
rafaello torcik-robimy dzień wcześniej!!!

krakersy,
750ml mleczka kokosowego
1szk cukru
1cukier waniliowy
3łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
1kostka margaryny (ja robię "na" kasi)
20dag wiór kokosowych

2szklanki mleka zagotować z cukrami, a w 1szk zimnego mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka. Gotować aż zrobi się budyń.
Utrzeć margarynę i dodawać po troszku ostudzony budyń, dodać 15dag wiór.
ułożyć na blaszce krakersy i poprzekładać z masą ze 3razy (ostatnia ma być masa), posypać wiórkami i do lodówy.

PRZEPYSZNE!!!!!
muszę Wam polecić nasze wczorajsze odkrycie - pyyyszne :] http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/platki-kukurydziane,61100
a ja dziś robiłam milky way'a z wielkiego żarcia ;) Jutro degustacja, zobaczymy, co z tego będzie :>
A kopiec z truskawkami brzmi baaaardzo zachęcająco
Ja robiłam kopca z truskawkami w sezonie :)
Ale szczerze to dodałam tam jeszcze jagody. Same truskawki to zamało - jak dla mnie ;)
Ale był dobry. Choć bananowy lepszy :)

"A gdyby tak świat leżał u Twych stóp...?"

''Nie odkładać marzeń, bo nie zmieszczą się na półce"
a robiła któraś kopiec kreta z truskawkami? tzn wiem, ze to nie sezon truskawkowy, ale tam mozna dac inne owoce - ten z bananami był pyszny.
Dzieki za podpowiedź.
To jutro na deser ciacho z kominem :-)
też się bałam dziurek ;) ale pięknie się wykrawały kieliszkiem, a później kółeczka z ciasta łatwo wypadały z kieliszka :]

jak wstawisz ciasto do piekarnika - zrób galaretkę ;) ja robiłam tak jak na opakowaniu i galaretka nie chciała się ściąć, a ciasto i krem były gotowe ;) w końcu galaretka wylądowała w zamrażarce ;P
Agusia też mam takie opakowanie w domu ale jakoś nie mam natchnienia, żeby go zrobić. Troche przerażają mnie te dziurki, ale może w końcu się za to wezmę.
Tym bardziej jak mówisz, że smaczny :-)
do Rafaello też daje się krakersy ;) więc chyba w 3Bit też będą ok ;)

ja wczoraj dostałam w Leclercu natchnienia, kupiła i zrobiłam "gotowca" :) bardzo smaczny :))

image
jak dobrze ubijesz śmietane - najlepiej 36%, dobrze schłodzoną i ciasto będzie stało w lodówce, to nic się nie dzieje
super, to ja tez tak zrobie i tez bez zelatyny :) rozumiem ze sie nie rozplywa i sie trzyma "kupy"? :)
no dla mnie nie, mi tak bardziej smakuje i wszystkim gościom chyba też :)
a krakersy nie sa za słone do takiego ciasta?
aha i ja robie z krakersami, bo z herbatnikami mi za słodko
ja do 3bita nigdy nie dodaje ani żelatyny, ani śniezki - nawet cukru minimalnie, bo gotowa krówka jest dostatecznie słodka
dziewczyny - a odnosnie 3 bit - czy jak ubije sama smietane z cukrem pudrem to byloby ok? chodzi mi o to zeby nie dodawac Sniezki...
wieczorem zrobiłam ciasto marchewkowe (z bananami, rodzynkami, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i wiórkami kokosowymi) z polewą serkową ;)

pychota :] wszyscy zjedli po 2 kawałki ;P tak na spróbowanie... ;P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry