Widok
Złamany obojczyk przy porodzie czy ktoś się z tym spotkał ?
Nasza kochana lenka urodziła się 21.07.2011r wszystko poszło super , ale martwi mnie to ze na 2dobie zdiagnozowano u niej złamany obojczyk :( nie założyli żadnego usztywnienia tylko kazali uważać przy kąpaniu i przebieraniu niby po 3 tygodniach zrośnie sie samo.
Czy ktoś z was miał taką sytuację? czy obojczyk faktycznie prawidłowo zrósł się sam ?
Czy ktoś z was miał taką sytuację? czy obojczyk faktycznie prawidłowo zrósł się sam ?
Ja miałam złamany przy porodzie. Zrósł się sam, ale kazdy zauważy, że prawy sterczy bardziej. Jako dziecko nosiłam 0,5 cm wkładkę w prawym bucie, bo ta noga była tyle krótsza. Teraz jest ok (tak myślę).
mojej malej tez sie zlamal obojczyk przy porodzie, uwazac na raczke, nie kladz na tym boku sam sie zrosnie, i jak bedziesz u pediatry pytaj o to jak sie zrosl, i u ortopedy jak bedziesz na USG bioderek tez pytaj niech pomaca obejzy.
ja wszedzie o to pytalam, (a chodzilismy jeszcze do chirurga z ziarniakiem w pepuszku to tez ogladala obojczyk - tu sama sie zainteresowala) niby widzialam ze jest wszystko ok, sama macalam czy tam aby nic sie mocno nie przesunelo(bo gorka zrostowa bedzie przez dluzszy czas) i dla wlasnego spokoju pytalam
a czemu peka - no w 90 % to niczyja wina - ulozenie w kanale rodnym,waskie przejscie - moze male rozwarcie ale jak dziecko sie juz pcha tak na swiat to nic sie nie da zrobic, ja mam wrazenie ze czulam kiedy pekl obojczyk bo przy partych poczulam tak jakby cos pyknelo ale tak mocno, a potem ten obojczyk na 2 dobe sie okazal.
ja wszedzie o to pytalam, (a chodzilismy jeszcze do chirurga z ziarniakiem w pepuszku to tez ogladala obojczyk - tu sama sie zainteresowala) niby widzialam ze jest wszystko ok, sama macalam czy tam aby nic sie mocno nie przesunelo(bo gorka zrostowa bedzie przez dluzszy czas) i dla wlasnego spokoju pytalam
a czemu peka - no w 90 % to niczyja wina - ulozenie w kanale rodnym,waskie przejscie - moze male rozwarcie ale jak dziecko sie juz pcha tak na swiat to nic sie nie da zrobic, ja mam wrazenie ze czulam kiedy pekl obojczyk bo przy partych poczulam tak jakby cos pyknelo ale tak mocno, a potem ten obojczyk na 2 dobe sie okazal.
moj synek tez mial pekniety obojczyk o czym rowniez dowiedzialam sie w 2 dobie mowil ze mam pieluszka przewiazywac raczke tak abbyla zgieta i przylegala do ciala no tak jak to w gipsie czlowiek ma tylko ze do cialka ma przylegac, no uwazac przy kapaniu przebieraniu i nie klasc na ten boczek, lekarze mowili ze tak 4 dni i powinno byc dobrze, ja wiazalam przez ponad tydzien i jest ok
hejka moja corka tez miala zlamany obojczyk byka duza i na klinczej rodzilam.u mnie byl tylko ten probkem ze ja sie dopiero w 6 tyg dopiwedzialm na bioderkach a tylke tyg mi ona plakala. lekarz mow i ze bolalo ja zwlaszcze jezeli nie uwazalismy na niego.teraz sie wszystko suoper zroslo zostala tylko kulka na objoczyku
"Złamania obojczyka przy porodzie siłami natury to zjawisko dość częste, przez niektórych badaczy opisywane nawet w 1,5% przypadków u prawidłowo rozwiniętych, donoszonych dzieci. Złamania takie na ogół wykazują bardzo dużą gotowość do gojenia się. W leczeniu takich urazów stosuje się metody zachowawcze. W przypadku noworodków nie stosuje się takich sposobów unieruchomienia, które mogłoby zaburzyć rozwój dziecka lub spowodować istotne utrudnienia w pielęgnacji czy uszkodzenia delikatnej skóry dziecka. Nawet znaczne przemieszczenia odłamów obojczyka u noworodka podlegają samoistnej korekcji w procesie wzrostowym. Najpoważniejszą komplikacją po złamaniu obojczyka jest uszkodzenie splotu ramiennego lub tętnicy podobojczykowej. Deformacja pod postacią zmiany guzowatej może być normalnym zjawiskiem w przebiegu gojenia kości i w większość przypadków stanowi jedynie defekt kosmetyczny."
Dr n. med. Piotr Tederko
ortopeda i traumatolog, specjalista rehabilitacji medycznej
Dr n. med. Piotr Tederko
ortopeda i traumatolog, specjalista rehabilitacji medycznej
Mam 56lat i dopiero niedawno odkryłem że mamniezrosnieta lewa kość obojczykowa,do tej pory miałem ciągle bóle prawego barku wiele badań,które niewykazały żadnych zmian dopiero na zdjęciu angielski TK zauważyłem,że mam podzielona lewa kość obojczykowaradzę lepiej się tym zająć bo samo się nie zgodnie to jest bzdura,powinno się to unieruchomic.