Widok
Ja miałam zlamaną i operowanąnogę i dostałam uwaga!!!!!!!-tylko 600zł :).
Za dwa lata rozwaliłam właśńie palec, miałam 5 szwówo i 2 tyg zwolnienia i dostałam 1000zł:)-oto proszę proporcjonalność.
Ostatnio moja mama też miała szwy i zwolnienie- raczej konieczne by coś dostać- i dostała 4 %=jakieś 1200zł.
Dostanie, na 99%.
Za dwa lata rozwaliłam właśńie palec, miałam 5 szwówo i 2 tyg zwolnienia i dostałam 1000zł:)-oto proszę proporcjonalność.
Ostatnio moja mama też miała szwy i zwolnienie- raczej konieczne by coś dostać- i dostała 4 %=jakieś 1200zł.
Dostanie, na 99%.
A może miałaś wczesniejsze kontuzje tegj nogi, zwichniecia , urazowe zwichniecia rzepki, jakies zwyrodnienia, koślawośc itp.
Jeśli "uszkodzenie" było spowodowane nabytyą kontuzją i tym co podałam, ZUS nic nie da, a nawet jesli się odowłasz, może pozwać Cię do sądu o oszustwo i wyłudzanie pienięzy- j tak miałam:)...z biodrem..
Chorowałam wcześniej i przy okazji operacji, chciałam coś uzyskać od ZUS-u niestyety, wnikliwie obejrzeli dokumentację i odmówili mi kasy- podejrzewałam to , ale zaryzykowałam- i grozili sądem:)
Jeśli "uszkodzenie" było spowodowane nabytyą kontuzją i tym co podałam, ZUS nic nie da, a nawet jesli się odowłasz, może pozwać Cię do sądu o oszustwo i wyłudzanie pienięzy- j tak miałam:)...z biodrem..
Chorowałam wcześniej i przy okazji operacji, chciałam coś uzyskać od ZUS-u niestyety, wnikliwie obejrzeli dokumentację i odmówili mi kasy- podejrzewałam to , ale zaryzykowałam- i grozili sądem:)
Dostanie procentowo wyliczony uszczerbek na zdrowiu po wizycie u lekarza orzecznika - i zależnie od tego będzie miał wyliczoną kwotę odszkodowania. Siostra złamała kiedyś palec na uczelni, na WF-ie i dostała około 200zł, ale to było kilka lat temu. Wydaje mi się, że jeśli Twój tata jest ubezpieczony w ZUSie, to musi się przede wszystkim u nich dowiedzieć jak to dalej załatwiać, i to szybko żeby nie przepadły terminy.
Wiecie co...właśnie dzwoniłam do zusu i dowiedziałam się że odszkodowania są wypłacane tylko w przypadku wypadku przy pracy i chorób zawodowych.To jest żenujące,człowiek ubezpieczony,składki odprowadza zus,ma 800 zł zasiłku i nie może się starać o odszkodowanie,a teraz jest jeszcze pozbawiony pracy bo ma rękę w gipsie.Z czego zyć?Paranoja jakaś,pewnie że nie wypłacają bo już całkiem by zbankrutowali,nachapali się,teraz dla ludzi nie mają pieniędzy,szok normalnie przykre.
Zakład Utylizacji Składek :/
Ja bym na Waszym miejscu tak czy inaczej złożyła pismo. Wiem, że ZUS zachowuje się nieelegancko, bo mnie z wypadkiem przy pracy ciągali kilka razy i za pierwszym razem trafiłam na fajną babkę - lekarza orzecznika, która by mi dała choćby 1-2 procent, ale brakowało jakiegoś druczku, który zdobyłam i przedstawiłam komisji, a komisja się na mnie wypięła. Druga sytuacja - wypadki w drodze do pracy nie są już objęte ubezpieczeniem, więc pracodawca nie chciał mi uznać tego, że przewróciłam się na oblodzonym chodniku przed wejściem do budynku - w 5 miesiącu ciąży! Trzecia sytuacja - mój ojciec co dwa lata jeździ na komisję z nieuleczalną chorobą i musi udowadniać że nie jest wielbłądem. No, ale ZUS to temat rzeka, nie będę się rozpisywać...
Ja bym na Waszym miejscu tak czy inaczej złożyła pismo. Wiem, że ZUS zachowuje się nieelegancko, bo mnie z wypadkiem przy pracy ciągali kilka razy i za pierwszym razem trafiłam na fajną babkę - lekarza orzecznika, która by mi dała choćby 1-2 procent, ale brakowało jakiegoś druczku, który zdobyłam i przedstawiłam komisji, a komisja się na mnie wypięła. Druga sytuacja - wypadki w drodze do pracy nie są już objęte ubezpieczeniem, więc pracodawca nie chciał mi uznać tego, że przewróciłam się na oblodzonym chodniku przed wejściem do budynku - w 5 miesiącu ciąży! Trzecia sytuacja - mój ojciec co dwa lata jeździ na komisję z nieuleczalną chorobą i musi udowadniać że nie jest wielbłądem. No, ale ZUS to temat rzeka, nie będę się rozpisywać...
Witam nie pracuje bo mam całkowitą niezdolność do pracy. Pewnego dnia dokladnie 2 mce temu przewrocilem sie w drodze naz rehabilitacje i złamalem palec wskazujacy u reki i bylem w zusie i powiedzieli ze majac rente socjalna nie nalezy mi sie odszkodowanie? Czy tak jjest naprawde proszę o pomoc bo nie wiem czy cos mi sie nalezy zus twierdzi ze nie wiec?
dziewczyny, ile dostanie ktos z ubezpieczenia dobrowolnego (z PZU czy innej firmy zależy od sumy na która jest zawarte ubezpieczenie ) i wybranego sposobu rozliczenia szkody (proporcjonalnie/ tabela) wiec nie ma co porównywac ze ktos za cos dostał tyle to ja dostane tyle..
co do założycieli wątku - na pracy zusu sie nie znam (a ktos się zna :)
ale w takim przypadku wydaje mi sie ze nie wypłacą nic - od takich wypadków jest ubezpieczenie dobrowolne typu NNW. wypaek w pracy to co innego niz w domu.
co do założycieli wątku - na pracy zusu sie nie znam (a ktos się zna :)
ale w takim przypadku wydaje mi sie ze nie wypłacą nic - od takich wypadków jest ubezpieczenie dobrowolne typu NNW. wypaek w pracy to co innego niz w domu.
Jak ktoś nie ma wiedzy to niech się nie wypowiada , ZUS płaci odszkodowania dla pracujących odprowadzających składki, a jeżeli ktoś jest na emeryturze to nie w ZUS ma się starać o odszkodowanie z tytułu wypadku tylko w firmie ubezpieczeniowej ,np. PZU tam gdzie się ubezpieczył od wypadków po przejściu na emeryturę . Nie mylić pojęć - emeryt już nie odprowadza składek - bo przeszedł na emeryturę / płaci tylko zdrowotne do NFZ i podatek do US/. A jeżeli się nie ubezpieczył to przepadło, jest to ubezpieczenie dobrowolne i nie każdy chce płacić , ale dostawać kasę to każdy chciałby. Ja , jako były pracownik ZUS mam po 43 latach pracy 1400 zł emerytury - ale się nachapałam no nie ?
witam mam 25 lat mam rente socjalna przyznana na stale ze wzgledu na wade wrodzona nogi w sobote wchodzac do domu po schodach potknelem sie na klatce schodowej i zlamalem prawy kciuk. i tu moje pytanie skoro zus odprowadza za mnie skladki to czy moge sie ubiegac o odszkodowanie aha i jestem osoba bez robotna
Witam, we wtorek na treningu zlamalem srodkowy palec u prawej reki. Gips mam zalozony na 3 tygodnie, jestem ubezpieczony chyba w warcie.
I jeszcze mam pytanie, starania o odszkodowanie rozpoczac moge dopiero po zakonczenie leczenia, tak? No i ile moglbym dostac za owe zlamanie? czekam na odpowiedz. ;)
I jeszcze mam pytanie, starania o odszkodowanie rozpoczac moge dopiero po zakonczenie leczenia, tak? No i ile moglbym dostac za owe zlamanie? czekam na odpowiedz. ;)
Złamana piąta kość śródręcza
Witajcie, na praktykach szkolnych w maju złamałam sobie piątą kość śródręcza prawej ręki. A tak nawiasem to jestem praworęczna. Miałam założoną szyne gipsową na 7tygodni. Teraz muszę poskładać papiery do ZUS. Czy dostanę w ogóle jakieś odszkodowanie i jak tak to ile? Dziękuję za odpowiedź :)
Kochana za złamany palec i 12 szwów to tata nie będzie musiał pracować przez spory okres, jedynie utrzymywać się z otrzymanego odszkodowania, o ile załatwi to tak jak trzeba. Najlepiej jak zgłosi się do konkretnej firmy, która się zajmuje odszkodowaniami. Mojemu bratu w podobnym przypadku pomogła firma Poena, odwołali się w jego imieniu i odzyskali wszystko co mu się należało z racji ubezpieczenia. Bo brat dostał o wiele zaniżone ubezpieczenie, na szczęście zgłosił się do profesjonalistów i tylko zyskał na tym.
Ja gdy złamałem rękę odezwałem się do firmy zajmująca się odzyskiwaniem danych, bardzo mi pomogli i dzięki nim dostałem odszkodowanie. Link do firmy, z której skorzystałem: https://solve.org.pl/
Najlepiej odezwij się do firma od odszkodowań, która ci pomoże zdobyć większe odszkodowanie.