Widok

Żłobek Bursztynek ul. Rogalińska

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś coś wie kiedy planowane otwarcie? Czy już ktoś dostał informacje, że dziecko się dostało? Mamy miejsce w okolicach 60 i sama nie wiem czy mamy szanse czy nie, bo nic nie chcą mówić....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ktoś w innym wątku napisał, że w okolicy lutego
Ponawiam pytanie, czy ktoś już dostał jakieś informacje o dacie otwarcia i przyjęciu dziecka?
Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska działająca w imieniu Gminy Miasta Gdańska, ogłosiła przetarg nieograniczony na budowę nowego modułowego żłobka przy ul. Rogalińskiej w Gdańsku. Przetarg ma formę zaprojektuj i wybuduj, co oznacza, że przedmiotem realizacji jest opracowanie kompleksowej dokumentacji projektowej, uzyskanie pozwolenia na budowę, a następnie wykonanie robót budowlano-montażowych w zakresie budowy modułowego żłobka wraz z uzbrojeniem i zagospodarowaniem terenu. Przeznaczony pod inwestycję teren o pow. 19 720m2 zlokalizowany jest przy ul. Rogalińskiej w dzielnicy Gdańsk Chełm.
Żłobek stanowić będzie 3 oddziałowy budynek przeznaczony dla łącznie 96 maluszków. Do dyspozycji dzieci będzie bawialnia, sypialnia, szatnia oraz przylegający bezpośrednio do sal sanitariat. Oprócz oddziałów dla dzieci w budynku znajdować się będą także pomieszczenia administracyjno-socjalne, technologiczne (węzeł żywienia) i techniczne. Żłobek ma być przystosowany dla dzieci niepełnosprawnych bądź wymagających szczególnej opieki. Realizacja obejmuje także zagospodarowanie terenu w place zabaw, parkingi, zieleń oraz infrastrukturę towarzyszącą. Realizacja inwestycji potrwa do połowy grudnia br.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie chyba im to nie wyszło.
termin otwarcia-kwiecień 2016
Skąd masz takie informacje? Czy to pewne?
Też mam takie informacje od Pani ze żłobków.
Do mnie wczoraj dzwonili ze żłobka i pytali czy jestem zainteresowana otwarcie 1 kwietnia
Rekrutacja czy jak to tam nazwać już ruszyła. Wiem bo sama dziś córcię rejestrowałam. Miejsce 476.
Rekrutacja ruszyła już w listopadzie.
A z którego miejsca dostają się dzieci? My jesteśmy 36 i czekamy już prawie 1,5 roku.
Rekrutacja puki co odbywa sie w urzedzie i tam z listy wybieraja dzieci moj synek sie dostal ale ja zapisalam juz synka w ubieglym roku w listopadzie
O co chodzi z tym urzędem. Rekrutacja jest elektroniczna.
no właśnie o co chodzi jak można wziąć udział w rekrutacji ??
Normalnie rejestracja internetowa i czekamy. My ponad rok czekaliśmy i dostaliśmy miejsce. Są trzy grupy wiekowe i pewnie wybierają po kolei po 20 pierwszych osób z grupy wiekowej które są gotowe od 1 kwietnia.
w każdej grupie ma być po 32 dzieci, łącznie jest 96 miejsc, a rejestracja jest tylko internetowa
Ważne żeby ten żłobek mieć na pierwszej pozycji wśród żłobków zdeklarowanych. Ja rego nie wiedziałam i było zamieszanie ale w końcu dostaliśmy się
Może ktoś jest chętny żeby umówić dzieci do zabawy zanim spotkają się w żłobku? Żeby ułatwić im adaptację? Pozdrawiam
Renkloda@wp.pl
Myśle ze To dobry pomysł zeby spotkac sie z dzieciakami przed otwarciem. Jestem jak najbardziej ZA
w takim razie zapraszam do kontaktu na maila, renkloda@wp.pl
jeli dziecko sie nie dostanie to mozna napisac odwolanie do dyrekcji zlobka a oni to rozpatrza
żłobek otwierają w kwietniu. Dzwoniłam do działu rekrutacji i się okazało, że

1) żłobek musi znajdować się na 1 pozycji na liście preferowanych żłobków

2) dla dzieci poniżej 1 roku (a właśnie moje dziecko ma 10 m-cy) jest tylko 10 miejsc (tylko nie wiem czy w kazdej grupie czy w całym żłobku). Więc czas oczekiwania dla dzieci poniżej 1 roku jest o wiele dłuższy niż starszaków. Do tego wszystkiego w tych 10 miejscach wliczane są dzieci niepełnosprawne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My zapisaliśmy się w maju 2014 na listę
Dostaliśmy się dopiero teraz do Bursztynka
21 marca jest oficjalne otwarcie, ale tylko na zaproszenia
Startują od 1 kwietnia
Mam nadzieje ze będzie ok
Pierwsze wrażenia po zwiedzaniu pozytywne i rozmowa z panią dyrektor też .
witam, Moja córa zapisana w połowie roku 2014, dostała się teraz do Bursztynka.Ciekawe jak będzie z miejscami parkingowymi - bo teraz lipnie to widzę.Mieszkańcy Rogalińskiej się oburzyli i miasto postawiło zakazy parkowania, bo tam jest szkoła, przedszkole i teraz żłobek-rano to będzie oblężenie. Autem można w ogóle wjechać na teren żłobka czy tylko pracownicy mogą -ktoś wie może? Adaptacja będzie 01,04,05,06.04 - tak mi powiedziano, gdzie rodzice muszą być z dziećmi. Jakie godziny adaptacji Wam podali ? mi 9-12 I ile dni Wam wskazali na adaptację? Mi 3-4 dni ale dziecko też samo pokaże na ile się czuje i czy adaptacja powinna potrwać dłużej czy nie.Pracujecie wszystkie? Ja tak, mam wrócić do pracy teraz i tragedia, że dowiedziałam się, że lipiec jest wolnym miesiącem, bo ja nie mam z kim dziecka zostawić a mam wrócić do pracy.... porażka... nie wiem co szef na to... dostać się do żłobka=trzeba czekać prawie 2 lata jak masz zdrowe dziecko !!! ... ja jestem tym wszystkim podłamana ogólnie..czy Pani dyrektor to Pani kierownik MM?
No niestety ten lipiec chyba mamom wracającym do pracy szczególnie nie leży a tym bardziej dziecku które ledwo co się zaaklimatyzuje a tu go przenosić na miesiąc. My się postaramy jakoś ten lipiec zorganizować i dziadków ściągnąć... Ja zrozumiałam że tylko 1.4 z rodzicem a potem następny tydzień samo ale od 9-12....Nie wiem czemu takie godziny ale cóż cieszymy się, że dostaliśmy ten żłobek. Z doświadczenia wiem (3 lata temu oddawałam synka do państwowego żłobka) że jak nie może rodzic cały tydzień zostawiać na 3 godziny to trudno i mi nikt po 3 dniach nie robił problemu. Co do parkingu to nie ma znaku że tylko dla pracowników, więc myślę że tłok będzie tylko w pierwszych dniach a potem się jakoś rozłoży bo ja np. zostawiam dziecko o 7 a inni o 8 itp.
Nam powiedziano ze adaptacja 1 .04 4 04 a potem im krócej z rodzicem tym lepiej i ja też tak myślę.
Wjazd rodzice też mają no ile można dziecko odstawić 5 min i tyle bez zbędny ceregieli bo i lepiej dla dziecka
Dziewczyny tak to już jest. Czy żłobek czy przedszkole Państwowe to na miesiąc latem zawsze jest zamknięte. Serio zamiast się cieszyć że dziecko się dostało to kręcą nosami :P Do wakacji jeszcze trochę ;)
cieszcie sie ze dziecko dostało sie do żłobka, wy sie martwicie ze samochodu nie bedzie gdzie zaparkowac na ta chwile. A ile czasu zostawiasz dziecko, bez przesady, przejdziecie sie kawalek najwyżej. Jaki wielki problem, bo auta nie bedzie gdzie zostawic na moment........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Równocześnie z zapisaniem do żłobków państwowych, zapisaliśmy syna do żłobka prywatnego i tam także jeden z miesięcy (sierpień) byłby wolny i także trzeba by było szukać opieki. Opłaty są kilkaset złotych niższe niż w złobkach prywatnych zatem naprawdę szczęście mamy ogromne, że udało się dostać... Pamiętam, że przy starszym synu w prywatnym przedszkolu także 3 tygodnie były bez opieki i do tego należało uiścić opłatę. Nie ma co narzekać tylko trzeba trzymać kciuki, żeby chorób było jak najmniej :)
Witam. Czy ktos z Panstwa byl na dniu otwartym w zlobku? Niestety nie moglam byc,a chcialabym sie dowiedziec,jakie sa wrazenia osób,ktore byly? Jak kadra? Jak podzielone zostały grupy? Troche przeraza mnie zostawienie maluszka w tak licznej grupie,gdzie 1 opiekunka przypada na 8 dzieci,a jesli jest dziecko niepelnosprawne,na 5 dzieci. Wiadomo,ze takie sa reguly,ale poczatki beda trudne,bo opiekunki nie beda mialy fizycznej możliwości pocieszenia wszystkich dzieci.
Niestety po dzisiejszym dniu nie da się odpowiedzieć na te pytania bo było mnóstwo ludzi i dużo gości. Wszystkie Panie miłe i ogólnie fajna atmosfera, ale fakt strasznie duże grupy no ale to pewnie dlatego że warunki na to pozwalają.
Grupy pewnie będą mieszane skoro na salach są łóżeczka i leżaki.
jak wasze wrażenia po pierwszym dniu?
ja jestem trochę przerażona...
No niestety tyle ludzi w jednej sali to nie wychodzi dobrze. Poniedziałek też nie będzie lepszy pewnie a potem zobaczymy. Duże te grupy niestety ale chyba Panie są do tego przyzwyczajone. Synek chodził do żłobka na Szerokiej i tam na 20 dzieci były 4 Panie. Oczywiście rano i po 15tej po 2, ale w szczycie 4 także trochę lepiej pod tym względem, a na pewno łatwiej.
a wchodzicie z dziećmi do sali ?
Tak w związku z tym, że są to wszystkie nowe dzieci to są dwa dni adaptacyjne.Moim zdaniem super rozwiązane bo przy 32 nowych dzieciach to niezły kocioł by był pierwszego dnia :)
To fakt dużo dzieci ale wiem też ze będą docelowo po 4 panie. Niestety brak pracowników z tego co słyszałam .
Zobaczymy jak jutro moim zdaniem im szybciej dzieci zostaną same tym lepiej dla nich bo narazie jest ogólny chaos
Dziewczyny jak wygladala adaptacja? Na ile godzin przyszlyscie z dziecki i ile godzin z nimi zostawalyscie na sali?
W piątek i dzis rodzice mogli byc z dziecmi w zlobku od 9tej do12stej. Jutro trzeba przyprowadzic dziecko kolo8-9tej i odebrac po obiedzie-kolo11.30. Jutro bedzie mozna jeszcze w razie potrzeby pomoc dziecku przy obiedzie.
Tak 9-12 z dzieckiem
U nas w 3 gr dzieci jutro już 8 -14 a nawet 16 zostają także zapewne zależy od potrzeb
Mam pytanie-co myslicie o tym,ze nasze dzieci nie korzystaja z plastikowych talerzy i miseczek? Przeciez to sekunda nieuwagi i pobite.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dla mnie to żaden problem i ja w tym nic dziwnego nie widzę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jezu to chyba lepiej ze jedzą jak ludzie a nie z plastiku. Niektorym to nie dogodzisz.......
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Spokojnie. Ja myślę, że nie ma zagrożenia. Oby tylko skład Pań był w komplecie to będzie git.
A w jakim wieku są Wasze dzieci?
Moja córka ma 15 miesięcy i Jej grupa to w tej chwili dzieci w okolicach tego wieku i starsze.
Czyli grupa2?
A w grupie 3 w jakim wieku są dzieci?
My jesteśmy 2014 i sumie raczej tylko 2 latki chyba są starsze mi się nie rzuciły w oczy
W sumie to była jakaś rotacja bo my w piątek byliśmy w 2 gr a od pon w 3 i cześć dzieci z 2 właśnie do 3 poprzenosili
Dokładnie my zostaliśmy w 2 i część starszych dzieci przeszła do 3.
Jak wrazenia po 1.dniu bez rodzicow? Wszyscy załamani? Jak Wasze dzieci to zniosly?
My super młody zadowolony wyszedł bez łez :)
A ile ma Synek?
Teraz 2 latka będzie miał
I jak idzie Waszym dzieciaczkom adaptacja? Już dzisiaj cały dzień zostają?

Zastanawiam się czy iść na dzień otwarty do Żagielka, boję się, że będzie zbyt duży zgiełk i mały się zrazi :(
Idzie ku lepszemu, ale moja mała jeszcze płacze i nie chce jeść mimo iż w rodzinie uchodzi za żarłoka:)
Na dzień otwarcia warto iść się oswoić. Dla dziecka to atrakcja i zawsze można wyjść jak będzie marudziło.
U nas super w drzwiach jest PAPA I super
To fakt, że jak oddawałam 2 latka kiedyś to też było supr a małej to jeszcze ciężko cokolwiek wytłumaczyć tak żeby zapamiętała.
Jak Wasze pociechy po pierwszym tygodniu?
Moje dziecko jakoś dało radę,oczywiście nie obyło się bez płaczu.Zobaczymy jak będzie po wolnym.
U nas dobrze w piątek został na spanie i o dziwo zasnął bez smoczka i poduszki jak weszłam na salę to.pani mi pokazała ja się kokosil na leżaczku,bo zawsze spał w lużeczku i miałam obawy czy da rade na leżaczku.
Zobaczymy właśnie jak.po weekendzie bo tak to było super
Ehh u nas będzie znowu ciężko bo w piątek musieliśmy odpuścić bo mała w nocy wymiotowała :(
magda30 - czyli adaptacja wygladala tak, ze 1. i 2. dnia bylas razem z dzieckiem od 8 do 11/12 (obiadku), 3. dnia dziecko zostaje w podobnych godzinach lub dluzej, ale samo?

Moje dziecie idzie do zagielka i zastanawiam sie jak ogarnac temat urlopu :) a czy przez te pierwsze dni jak sie jest z dzieckiem to nie ma tlumu? 30 maluchow i 30 doroslych na jednej sali?
W Żagielku rodzice z dziećmi mają być tylko pierwszego dnia i jeśli będzie wszystko ok, to można będzie salę opuścić (np. iść na korytarz, żeby być blisko jakby dziecko zaczęło płakać). Drugiego dnia rodzice w miarę możliwości mają dzieci zostawić już same.
Usiaa - a skąd masz takie info? Nam na spotkaniu nic pani na ten temat nie mowila.
Pytałam kierowniczki ;)
Myślałam, że jak tylko przenoszę dziecko z Nutki do Żagielka to nie będzie potrzebowało adaptacji, a niestety muszę sobie wolne załatwiać, dlatego dopytałam jak to ma dokładnie wyglądać
ania doklasnie tak to u nas wyglądało ale każdy żłobek ma swoje wewnętrzne przepisy jak Usiaa pisze
Dziś Tak kolorowo nie było ; ) przy wejściu na salę był płacz ale za chwile cisza przeszłam specialnie od strony sali i widziałam jak siedział z panią na dywanie i bawił się piłką także jest nadzieje ze to po weekendzie
Dziś zostaje do 15.30 aż tata po niego przyjdzie
Jak tam mija kolejny dzień w żłobku wszystkie bąble zdrowe?
U nas po 2 dniach małego kryzysu wszystko wróciło do normy Oski wpada na salę z uśmiechem.
U nas tydzień przerwy z powodu wymiotów i biegunki i zobaczymy co w poniedziałek bo mała pójdzie na 8 godzin pierwszy raz.
Oj to miała przeboje
Będzie dobrze teraz już jest jakiś rytm to inaczej
a na dwór już zaczęły dzieci wychodzić?
Przez pierwszy miesiac dzieci mialy nie wychodzić,bo trawa zostala posypana jakims środkiem.
A jak radza sobie Maluchy z 1 grupy?
Jest już trochę lepiej .Ale dzisiaj jakiś chłopczyk mocno płakał. Panie go przytulały i nosiły a on się złościł. Ciekawe jak radzą sobie Panie z karmieniem dzieciaczków?
Witam. Ktos jeszcze tu zaglada? Jak Wasze odczucia po poltora miesiaca funkcjonowania placowki?Kilka osob zrezygnowalo ze zlobka, jest problem z kadra-znowu zrezygnowala pracownica. Panie sie staraja,ale grupy duze i jest ciezko.
U nas spoko mały zadowolony a problemy z kadrą nie tylko u nas na olsztyńskiej 3 grupa nie była utworzona właśnie z braku ludzi do pracy.
Niestety praca z maluchami łatwa nie jest a i wynagrodzenie marne nie ma się co dziwić
Mam nadzieje ze będzie dobrze i ktoś dojdzie
Wlasnie tego nie moge zrozumiec,dlaczego osoby ktore odpowiadaja za bezpieczenstwo maly dzieci,ich rozwoj(spedzaja z nimi tyle godzin)nie moga liczyć na godziwa pensje i jakas motywacje finansowa. Wiadomo,ze to przeklada sie na zaangazowanie w pracy. Male dziecko nie powie,tak jak przedszkolak,jak wygladal dzien i czy wszytsko bylo dobrze.
Dokladnie a same wiemy jak taki bobas potrafi dać w kość a taka 20 z dala od mamy to wogóle
Witam
u nas z powodu przeziębienia i ospy synek sporo nie chodził, jest w 3 grupie, ale ciągle płacze... nie chce jeść ani spać, nic nie chce, choć żadnej traumy nie ma. Panie się starają, ale myślę, ze motywacja mała :-(
motywacja dziecka za mala ;)?
A zgłaszane było ze miał ospę?
Sporo dzieci płacze tak poprostu trzeba czasu mój starszy syn płakał prawie 2 mce a potem jak ręką odjąć a tu jeszcze sporo przerwy Ti nie ma się co dziwić
motywacja Pań :-) od nas z osiedla kilka dzieci tam uczęszcza i różne słuchy chodzą :-) Panie ostatnio mega zmęczone (co absolutnie nie dziwi :-), rodzice narzekają, bo kadra się wykrusza :-(
Tak, oczywiście zgłaszałam ospę i prosiłam o przekazanie info rodzicom dzieci z grupy synka :-)
takiej informacji nikt nie przekazał...
w gr III nikt kadra od początku ta sama, także nawet nie słyszałam o jakiś problemach. Jedyny minus to godziny otwarcia..kto pracujący jest się w stanie wyrobić na 17..:/
Drogie Mamy, jak oceniacie pracę Pań w 3 grupie? tak z ciekawości pytam :-) pozdrawiam
My tak średnio. Mała chodziła wczesniej do innego żłobka (też miejskiego) i było o niebo lepiej. Tu niestety mam wrażenie że paniom się "nie chce", że dzieci to kłopot, rodzice jeszcze większy. Nie wspomnę o zakładaniu pieluch dzieciom już odpieluchowanym, bo to jest coś co totalnie mi się nie mieści w głowie.
A wy jakie macie wrażenia po ostatnim tygodniu i zebraniu?
Jestem bardzo zaskoczona tak złą opinią. Mój synek chodzi do grupy trzeciej i to właśnie Panie zachęcały nas do stopniowej rezygnacji z pampersów, zwróciły uwagę na to, że synek woła, że chcę " siusiu" i kupkę". Przez jakiś czas synek nosił pielucho majtki. Dziś z pieluszek korzystamy tylko do spania.
Pozdrawiam
Zastanawiają mnie takie wypowiedzi typu dziecko chodziło do innego było o niebo lepiej?
To po co zostało przeniesione? Skoro tam było tak dobrze.
Co do odpieluchowania to ja powiem tak już 3 razy mieliśmy spodenki do.prania bo dzieci rzekomo odpieluchowane zasikały dywan i mnie się to.nie podoba by moje dziecko siedziało w cudzych sikach.
Co do pan to dla mnie na plus informują jak coś się złego zaczyna dziać czy jak trzeba coś poćwiczyć np rozbieranie się.
Natomiast zaczyna mnie drażnić przyprowadzanie dzieci z zielonymi gilami do pasa i kaszlem jak u gruzlika tego już rodzice nie widzą.
Ogólnie jestem jak na razie zadowolona zobaczymy jak będzie dalej .
hmmm, ciężko powiedzieć, moje dziecko się już przyzwyczaiło, raczej nie mamy na co narzekać, choć już słuchy chodzą, że rodzice zabierają swoje dzieci bo podobno Panie nie radzą sobie w momentach histerii dziecka. Co do pieluch, to są dzieci które w domu załatwiają się już do nocniczka, ale w żłobku nie chcą wołać i trzeba im zakładać pieluszki. I tu własnie Panie kręca nosem, jeżeli rodzic nie chce zkładać pieluchy dziecku, zeby nauczyło się także w żłobku załatwiać do nocnika. No dzieci sporo, rozumiem, ale jakoś trzeba te dzieciaczki nauczyć załatwiać się też do nocnika w żłobku, a jak będą miały pieluszkę to raczej marne szanse...

Halo mamy :) Czy jest tu jakaś mama której maluch ma problemy z porannymi rozstaniami? Synek godzi do I grupy od września, były momenty lepsze i gorsze ale do tej pory rano jest płacz :( Do momentu w którym Pani otwiera drzwi jest wszystko ok a potem w tył zwrot i ucieka. Rozmawiałam już nawet z Panią psycholog, podobno po chwili jest już okej i normalnie się bawi ale mi przez tą chwilę serce pęka :(

Witam
Cisza tu nastała. Jak tam emocje na zakończeniu już edukcji w żłobku
My już zalujemy że to ostatni miesiąc
Mały zachwycony dużo się nauczył i zwrotów, dziękuję, dzień dobry ,poproszę rewelacja
Zakończenie bardzo nam się podobało wesoło, kolorowo panie uśmiechnięte,oby w przedszkolu tak było jak na 3 grupie tutaj.

Hej!
Czy ktoś z rodziców ma informację i podzieli się opinią na temat funkcjonowania żłobka obecnie? My zaczynamy chodzić od września, już się trochę stresuję..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (53 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry