Widok

Zona w szpitalu a opieka nad dzieckiem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam zona bedzie niedługo rodzic i wiem ze przysluguje mi opieka nad dzieckiem do 8 roku zycia a co zrobic gdy dzieci maja juz skonczone 8 lat.czy zostaje mi opieka nad chory dzieckiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To napisz konkretnie, w jakim dokumencie to wyczytałaś. Trochę naczytalam się dokumentów zusowskich dotyczących zasiłku opiekuńczego i nigdzie nie było opcji na zasiłek na zdrowe dziecko powyżej 8 roku życia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak jak napisałam wyżej - wieczorem wypełniałam mężowi druk druk Z-15B. Był on w wersji papierowej. Do tego były ze 3 kartki informacji odnośnie tego kiedy, komu i na jakiej podstawie należy się zasiłek opiekuńczy. Nie wymyśliłam sobie tego tylko wyczytałam na tych papierach dołączonych przez ZUS do wniosku.

Jeżeli tam był błąd no to cóż... Nie moja wina tylko kogoś kto się pomylił w ZUSie pisząc takie informacje i rozdając je ludziom. Dziwne? Dziwne, ale urzędnicy często bzdury mówią czy piszą. Ja tylko przekazuję co tam, było w załącznikach napisane.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam właśnie ten druk pod ręką i na ani jednej z 4 stron instrukcji nie ma napisane nic o możliwości wzięcia zwolnienia na zdrowe dziecko powyżej 8 lat, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Napisałam tylko to, co było w egzemplarzu, który maż dostał z zus. jeśli jest tam źle to napisane to nie ja wprowadzam w błąd, tylko sam ZUS skoro wypisuje bzdury i wprowadza ludzi w błąd. Jak pisałam wczesniej - ja tylko przekazuję co było napisane w załączniku z informacjami na temat tego komu, kiedy i na jakiej podstawie należy się zasiłek opiekuńczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Miśka, po wpisaniu w google "zus 15b" wyskakuje oficjalna strona ZUS z dokumentem, o którym piszesz . Jeśli jakiś urzędnik wysłał Ci coś z innymi informacjami, to możesz śmiało składać na niego skargę. Wydaje mi się jednak, że to Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i próbujesz wciskać kit.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Hela proszę cię nie rób ze mnie głupiej. Jeśli czarno na białym mam wypunktowane komu i kiedy się należy to mało inteligentny by zrozumiał o co chodzi. Nie wiem co jest na stronie ZUS, bo nie sprawdzałam. Wiem co miałam przed oczami w wersji papierowej dlatego o tym napisałam myśląc i wierząc (widocznie naiwnie), że skoro to papiery z ZUSu to jest to prawda.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pani mądralo, jak praca jest na zmiany to dziecko ma siedzieć w świetlicy 24h
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

d**il

"Opiekę" bierze się na oświadczenie rodzica, a nie na L4. 16 godzin przysługuje na dziecko do 14 lat (standardowo - na wizyty lekarskie w ciagu dnia, ale nie trzeba podawać powodu).

Przynajmniej u mnie w firmie, i tak od 15 at kiedy tam pracuję.

"Opieka" na oświadczenie rodzica dotyczy dwóch wolnych dni z tytułu art. 188 KP. Natomiast do "zasiłku opiekuńczego" potocznie również nazywanego "opieką" niezbędne jest zwolnienie lekarskie. Skoro już tak mądralujemy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I właśnie dlatego lekarz po porodzie pytał mnie czy dać mężowi zwolnienie.
Dodam, że jak mąż potrzebował opieki na mnie czyli właśnie też tego zasiłku opiekuńczego to poza świstakami z ZUSu musiał mieć zwolnienie lekarskie na ten czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypisze opieka się należy jak psu buda . 14 dni

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry