Widok

Zupełny brak pracy.

Od długiego czasu pilnie szukam pracy. Wysyłam dziesiatki aplikacji. Niestety po obejrzeniu mojego CV lub rozmowie o moich kwalifikacjach, zawsze dostaję odpowiedż odmowną. Mam 61 lat, duże doświadczenie zawodowe, wyższe wykształcenie,b.dobra znajomość j.angielskiego, dobra umiejętnosć obsługi programów komputerowych. Nie mam żadnych wymogów co do wysokości wynagrodzenia. Po prostu chciałbym pracować a nie szukać z głodu jedzenia po śmietnikach. Jestem zarejestrowany w PUP w Gdańsku ale oni nie mają żadnej propozycji.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

kocio , a czasami inaczej się nazywa - nigdzie nie pracuje bo jest bezrobocie itd. :))) . Ale ma ktoś musi mieć czas by tu głupoty wypisywać !
Więc będzie zmieniał nazwę a pracą się nie będzie hańbił :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Tob:

Podejrzewam, że nie masz zbyt dobrej opinii o działaniach urzędów pracy, ale może spróbuj umówić się na konsultacje z doradcą zawodowym. Doradca powinien Ci pomóc np. w napisaniu CV, czy przygotowaniu do rozmowy kwalifikacyjnej. Może też wskazać ewentualne błędy, które popełniasz.

A jak masz trochę czasu, to możesz poczytać poradnik:
http://www.wup.gdansk.pl/g2/2016_12/01db756f6fdab7c5e70bd1d5b66046db.pdf

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że znalezienie "jakiejkolwiek pracy" w sytuacji, gdy ma się już jakieś doświadczenie i wykształcenie może być trudne. Sam fakt, że chcesz pracować też nie zachęci potencjalnego pracodawcy (chociaż zdarzyło mi się widzieć ogłoszenie, w których jedynym wymaganiem były chęci do pracy ;) ). Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, co może zyskać pracodawca zatrudniając właśnie Ciebie i odpowiednio to wyeksponować. To od Ciebie zależy, jakiego pracownika zobaczy.

I nie zniechęcaj się porażkami. Jeśli coś poszło nie tak, to następnym razem możesz to poprawić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pracowałem w agencji rekrutacyjnej. Na stanowiska specjalistyczne pozyskiwaliśmy kandydatów przez polecenie i mimo tego rekrutowaliśmy kandydatów z zewnątrz bo klient nam płacił za rekrutacje. Na te proste stanowiska nikt nie polecał znajomych więc braliśmy z ogłoszenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

widocznie stać mnie na wybrzydzanie
gdybyś dobrze śledził to forum to byś wiedział w jakiej branży robię, jaki mam staż a nawet jaką stawkę
I wtedy byś wiedział dlaczego szukam innej roboty

hahaha aż dostałem zajady :))))))))))))

Doradca Zawodowy rzeczywiście może pomóc. Tylko to jest niestety loteria do jakiego się trafi: czy będzie to głownie urzędnik, czy też może coś z doradcy zawodowego jeszcze w nim zostało.
Zanim jednak to nastąpi musi przejść przez urzędnika dla niepoznaki nazwanego Doradcą Klienta, a tam jak nie poprowadzisz odpowiednio rozmowy to będzie wyglądało mniej więcej tak: 1. pytanie: znalazł pan pracę? 2. zobaczmy co mamy dla pana: proszę sobie zapisać na kartce 3. następny termin wizyty ...
Trzeba rozmawiać konkretnie żeby to tak nie wyglądało: poprosić o rozmowę z Doradcą Zawodowym i/lub poprosić o skierowanie do Centrum Rozwoju Talentów w Oliwie (nadal to przedłużenie UP ale oni są bardziej konkretni, mają trochę większe możliwości).

kto by pomyślał że tam można dostać zajazdy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie tak jest w UP Gdańsk. Od b.długiego czasu jestem tam zarejestrowany. Na każdy termin się stawiam i słyszę : proszę zapisać na kartce - tu podają 3-4 oferty. / W rzeczywistości okazują się one zupełnie nieaktualne/ i proszą o zapisanie następnego terminu wizyty. To wszystko. Na nic więcej nie mogę tam liczyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Tob:

Powiedz, że nie masz problemu ze znalezieniem ofert (wszystkie oferty dostępne w PUP i tak znajdziesz w necie), ale chciałbyś, żeby ktoś doradził Ci jak przebrnąć przez rekrutację, czyli napisać dobre CV i odpowiednio zaprezentować się na rozmowie kwalifikacyjnej.
Jeśli nie uda Ci się umówić w tym celu z doradcą w PUP, to spróbuj w WUP:
http://www.wup.gdansk.pl/poradnictwo_zawodowe/artykul/konsultacje-spotkania-indywidualne.html
http://www.wup.gdansk.pl/poradnictwo_zawodowe/artykuly/kontakt-8.html

@Tab:
Poszukuje osoby do pisania artykułów na portal dla rodziców. Aktualny temat: Problem traktowania przedmiotowo rodziców i dzieci w sądach w sprawach rodzinnych.
Proszę o wiadomość prywatną, jeśli byłby Pan zainteresowany.

Oczywiście , jestem zainteresowany. W jaki sposób mam się skontaktować.

Proszę się zalogować na forum i wysłać wiadomość prywatną. Pozdrawiam

@Majsterka, dałem Tobowi namiary na McDonald, nawet nie raczył odpisać (chociazby,ze nie jest zainteresowany).
Zalogować się również nie zalogował. Temat, który zaproponowałaś wymaga szczegółowej wiedzy-więc i zakasać rekawy trzeba.
Mnie się wydaje,że to typowy przykład poszukiwacza pracy na stanowiska prezesa lub dyrektora (cytat z filmu "Poszukiwana,Poszukiwany":Mój mąż jest z zawodu dyrektorem).
Zaczepiłem ja się w Macu-napisałem to chociazby po to aby Tob przeczytał,że pracę można znaleźć (ale niestety robić trzeba).

Nie powinieneś Święty Mikołaju! pisać coś co tylko zaświtało w Twojej główce . Do Majsterki wysłałem prywatną wiadomość i do tej pory nie mam odpowiedzi. Na Twoją sugestię złożyłem już dawno aplikację do Mc Donald poprzez ich stronę i czekam na odpowiedż. Poza tym codziennie przeglądam ogłoszenia, wysyłam CV , chodzę pytać się o pracę, ale zawsze słyszę: proszę przesłać swoje CV na nasz e-mail. I tak się kończy każda rozmowa. Jesli uważasz że powinienem jeszcze coś zrobić, to napisz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam
Mieszkasz w Gdansku zobacz w porcie w Gdńsku w Polcargo albo w innych firmach kontrolnych czasami potrzebują ludzi do liczenia towarów jest to może dodatkowe zajecie ale zawsze lepsze niż żadne
pozdrawiam i życze szczęścia w znalezieniu
życzliwy,,,

tak, szukają dyspozycyjnego studenta ze znajomością j.angielskiego na umowę zlecenie
nie zapewniają ani odzieży roboczej ani ciepłego posiłku - praca na zewnątrz :D
zmiany czasem 10-12 godzinne jak się trafi
stawka - niewiele ponad minimum ustawowe
kolega z roku u nich dorabiał

WIadomo

4 lata przed emeryturą wchodzi się w wiek ochronny i nie chcą przyjmować bo nie mogą wtedy zwolnić pracownika.
Na umowę zlecenie też nie chcą przyjmować jak nie jest się emerytem, rencistą lub uczniem bo jest to wtedy umowa śmieciowa,
która w razie kontroli PIP jest na ogół zamieniana na umowę o pracę. Ludzi z za biurka z dużym doświadczeniem, pracodawcy nie
chcą przyjmować do pracy fizycznej. Koło się zamyka. Też jestem bez pracy, cztery lata przed emeryturą. Życzę powodzenia.

Witamy na "rynku pracownika":D
zawsze mnie zachwycał fakt że w tym wieku w Polsce jest się na pracę za starym a wystarczy pojechać 300kmna wschód
I nagle okazuje się że przyjmują taką osobę do pracy prawie natychmiast ?
Gdzie sens gdzie logika o-O

Niestety, na wysyłane przeze mnie aplikacje nie mam żadnej odpowiedzi. Dalej jestem bez pracy. Na pewno jest tak jak pisze bezrobotna. Dla ludzi z doświadczeniem, wykształceniem, nie ma w Polsce pracy. Chyba że się ma znajomości. Tylko to się liczy. Nic więcej. Cóż kolejne święta będą bardzo skromne i biedne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry