Widok

Zwrot towaru bez paragonu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, czy możliwy jest zwrot towaru z Leroy Merlin bez paragonu? Płatność była zrobiona kartą kredytową, mam tylko datę i kwotę transakcji, czy a tej podstawie przyjmą towar?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A wydruk z konta, możesz zrobić?
image

W sensie wydruk tylko tej transakcji czy taki ogólny wyciąg miesięczny?

Wystarczy tylko tą jedną transakcję.

Czy sprzedawca może przyjąć zwrot towaru bez paragonu?
Tak, ale tylko, gdy jest w stanie udowodnić, że zwrot ten miał rzeczywiście miejsce. Należy zwrócić uwagę na fakt, że Minister Finansów w wydanym w sprawie kas fiskalnych rozporządzeniu podkreśla konieczność posiadania dokumentu potwierdzającego sprzedaż, ale nie wskazuje wprost, że powinien to być tylko i wyłącznie oryginał paragonu fiskalnego, tak,  jak się przyjęło.
Dokumentem potwierdzającym sprzedaż poza oczywistym paragonem fiskalnym może być również:
faktura;
wyciąg z terminala (przy płatnościach bezgotówkowych);
potwierdzenie transakcji z konta bankowego;
oświadczenie o zagubieniu paragonu fiskalnego wraz z oświadczeniem dokonania zakupu;
zeznania świadków;
dokument gwarancji podbity przez sprzedawcę.

Sprzedawca ma zatem obowiązek przyjąć zwrot towaru od nabywcy, jeżeli udowodni on, że zakupu dokonał w danym sklepie, nawet jeśli nie posiada paragonu.
image

Tak, mam możliwość wydrukowania potwierdzenia transakcji. Zastanawiam się tylko jak to jest w rzeczywistości, czy rzeczywiście nie robią problemów ze zwrotem na podstawie wydruku z karty. Aaaa no i co jeśli zakup był kilku rzeczy a chcę oddać tylko jeden z nich?

> Czy sprzedawca może przyjąć zwrot towaru bez paragonu?
> Sprzedawca ma zatem obowiązek przyjąć zwrot ..

Między "może" a "ma obowiązek" jest subtelna różnica ;)
Generalnie... sklep nie ma obowiązku przyjmować zwrotu pełnowartościowego towaru.
Markety robią to z dobrej woli.
A jeszcze więcej muszą jej wykazać, jeśli kupujący nie ma dowodu sprzedaży.
Jest to technicznie do odtworzenia, bo każda transakcja bezgotówkowa ma własny numer nadany przez terminal, który jest jednoznacznie połączony w systemie z numerem paragonu. Da sie zatem odnaleźć konkretny paragon i zrobić d*plikat.
Musi się tylko komuś w BOK-u chcieć ruszyć cztery, aby to zrobić.

Kwestia zdolności interpersonalnych autorki wątku... ;)

Ok, będę próbować, zobaczymy co z tego wyniknie ;)

Witam, czy udało się Pani zwrócić towar?

Tak, transakcja została wyszukana w systemie Leroy Merlin chyba po numerze karty, którą płaciłam, ale zwrot środków był na bon bezgotówkowy do wykorzystania w sklepie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podoba mi się, jak ten gupi algorytm forum ocenzurował słowo "d*plikat" :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Adwokat- rozwód- podział majatku (61 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry