Widok

Życie w 3mieście kilka pytań ?

Witam,

Rok temu mialem okazje pomieszkac kilka miesiecy w Gdansku oraz Gdyni, nastepnie wyruszylem w inny rejon Polski wraz z moja praca. Dzisiaj jak to sie mowi, noga sie podkulila i wszytsko leglo w gruzach :( Jednak w sercu i w pamieci utkwilo mi 3miasto :) Mam pytanie do mieszkancow, jak sie zyje na pomorzu ? Ja nie ukrywam strasznie urzekla mnie Gdynia, taki spokoj te zielone tereny a zaraz za nimi morze :) Wiatr ktory wieje dosc czesto, drogi... Cos pieknego :) Jednak na tym swiat sie nie opiera, chodzi mi glownie o molziwosci pracy, wiem ze to ogolne pytanie zalezy kto w czym siedzi, ale chodzi mi ogolnie jak to jest u Was z praca ? Dla kogos zwyklego, zadnego tam speca... ? Jak jest z rozrywka na codzien ? Nie ukrywam chcialbym gdzies spoczac na dluzej a do tego miec jakas prace. Prosze o jakies odpowiedzi, najmilej bylo by to uslyszec od osob ktore rowniez z innych czesci kraju dotarly do 3miasta i zyja tam do dzisiaj :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko fajnie, tylko dlaczego Gdańsk ma tak beznadziejną reklamówkę na Euro 2012? Nie wiem jak Wam ale mi ręce opadły..

http://trojmiasto.tv/Film-promocyjny-Gdanska-2899.html?no_autoplay=1&expand=2965617&hl=2965617#op2965617
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jasne, a w Gdyni nie ma spalin,ani zadupia pokroju Grabówka, Cisowej, czy Chyloni, ani ohydnego dworca i obskurnej Morskiej. No i ludzi nie ma wcale, ani samochodów (bo spalin nie ma), więc, oczywiste, że nie ma też korków. Raj, że hej (a może haj).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
'Kontrast, nie Constrast' - ale to ta sama knajpa? ;-) :-)
Szacun szacun Ayia10 :)
Jestem ostatni co by chciał kogokolwiek obrażać, przepraszam jeśli uraziłem :)
Starówka została w znacznej części odbudowana. Miałem na myśli raczej kamienice, aniżeli ulice.
Swój klimat ma, to prawda.
Że mnie nie pasuje to mój problem :)
Wszystkiego najlepszego gdańszczanom życzę :)
w Gdyni żyje się najlepiej tu jest najwięcej zadowolonych ludzi woda -zieleń -nowoczesność GDYNIA JEST ZAJEFAJNA
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może i Gdynia nie ma starówki czy rynku, może i nie jest starym miastem bo niby jak? ale ma klimat, swój indywidualny. Gdańsk ma tylko starówkę, poza tym śmierdzi spalinami, wiecznie zakorkowany, ludzi dużo i nic poza tym. Wszędzie daleko a komunikacja beznadziejna. Niestety, nie jeżdżę samochodem więc mam skalę porównawczą. Nikt nie musi lubić Gdyni ale nie porównujcie jej klimatu z klimatem Gdańska bo mija się to z celem biorąc pod uwagę, że jedno miasto ma niecałe 100 lat a drugie 1000 lat.
No taaakkk...wiesz...punkt widzenia zależy zawsze od punktu siedzenia. Dojeżdżałam, to fakt, ale zawsze urywałam się z koleżankami na "zwiedzanie" Gdyni. No, nie lubię tego miasta...jest zbyt "surowe" jak dla mnie. Może ja już jestem "starej daty" i klimat ma dla mnie większe znaczenie, niż nowoczesność? hmmmm....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No kurcze...Manson...nie obrażaj mojego miasta ! Jako dziecko chodziłam tymi starymi uliczkami, gdzie brakowało kamieni w jezdniach, a kamienice wyglądały, jakby akurat bomby je przedziurawiły. A...uprzedzając Twoje domysły, nie jestem dzieckiem "wojny". Była Starówka ZAWSZE...może jesteś za młody, żeby to pamiętać?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ayia dojeżdżałaś więc prosze, nie pisz, że trochę znasz Gdynię ;) co najwyżej trasę do szkoły. Mam tego pecha bywać w Gdańsku i w Gdyni jest zdecydowanie bliżej i nad morze i do lasu niżeli w Gdańsku. Więcej przestrzeni, więcej zieleni - przewaga Gdyni nawet jeśli jest młodym miastem. Gdańsk jest dla mnie ciasny, bardzo zakorkowany, mnóstwo spalin... jestem na nie. A owszem, starówka może i ładna ale tylko starówka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
No niby tak, ale gdańską Starówkę zbudowano w latach 70-tych, niestety :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
No nieee...ja się nie zgodzę z tymi opiniami, dotyczącymi Gdańska. Nigdzie nie ma takiego klimatu...stare kamieniczki, w których są fajne knajpki, zabytkowe Stare Miasto, kamieniste uliczki. Do plaży blisko, do teatru, czy kina...przecudny park ,począwszy od Brzeżna aż po Sopot ścieżka rowerowa. Do Gdyni dojeżdżałam do szkoły przez 5 lat, więc trochę ją znam. I nie zamieniłabym jej na Gdańsk. Jest zbyt młodym miastem, żeby mieć jakiś klimat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze Gdynia ma Skwer Kościuszki - zastępstwo rynku .... po drugie Contrast Cafe... nie Kontrast. Błagam, zapamiętajcie ;)
@ akczoruSz

w jakiej dzielnicy gdańska mieszkales?

...
To, że w Gdyni nie ma starówki, to chyba nie powinno nikogo dziwić;) Wszak to bardzo młode miasto i na próżno tu na siłę szukać zabytków takich jak w gdańsku. Kompletnie nie ma co porównywać tych dwóch miast.

Oczywiście, dla kogoś kto mieszka w Gdyni odnalezienie kultowych miejsc jest proste. Ale dla osoby z Gdańska kościół na oksywiu będzie niczym szczególnym w porównaniu do mariackiego.

Mieszkam w Gdyni. Oprócz tego, że jest świetnie skomunikowana, to wszędzie jest blisko. Rzut beretem mam na plażę i nie mówię o tej w śródmieściu;) Bo tam latem, to mnie nawet siłą nikt nie zaciągnie. Za to w Kontraście na tarasie, przy koncercie szanty jest genialnie.

Lubię klimat gdańska również. I żeby było jasne w gdańsku też nie ma starówki;) Jest stare miasto;) Ale uwielbiam ul Długą wczesną wiosną lub późnym latem. W sezonie nie cierpię tak samo jak i skwerku kościuszki w Gdyni - za dużo turystów;) Latem mam swoje ukochane miejsca w trójmieście, których na mapach próżno szukać, i gdzie nie docierają turyści (jeszcze).
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Może właśnie dlatego nie lubię Gdańska bo brak mu "całości". W sumie, wypowiadać się nie chcę dlaczego nie lubię. Po prostu nie lubię i już. Takie dyskusje na forach przeradzają się później w dziwne dysputy czasem kończące się obrażaniem siebie nawzajem.
Mimo wszystko, jeżeli kolegę kuszą tylko krajobrazy i bliskość ZATOKI, to stanowczo Gdynia, jeżeli natomiast przydałby się klimat wieczornych wojaży od knajpki do knajpki i moc młodych acz, dorosłych w nich ludzi, to zdecydowanie Wrocław.
też z chęcią się dowiem, co Kolege odstaszyło od Gdańska...

ale jako tutejszy moge stwierdzic, ze o Gdyni mozna poniekad mowic jako o calosci, o Gdańsku trzeba wypowiadac sie w kategoriach dzielnic lub rejonów.. gorny/dolny taras, pas nadmorski etc...

bo w zasadzie tylko kilka dzielnic w Gdańsku jest atrakcyjnych
heee specjalnie wpadłem na to forum pisząc o samym trójmieście żeby uniknąć jakiś kłotni czy robienia rankingów miast a tu prosze :))) Doslownie jakbys mnie znala osobiscie, no wiec ok ! Siedze po srodku obecnie i bralem wlasnie te dwa rejony do serca Wroclaw i 3miasto :) Nie ukrywam ze odnosnie Wroclawia zrobilem sobie wywiad gdzie indziej, a tu prosze taka niespodzianka a co za tym idzie mieszanie w glowie ;) Ale juz tak serio mówiąc, bardzo dziekuje za te informacje + info o Wrocku :) Moge tylko sie dowiedziec co takiego zniecheca Cie do Gdanska ? W Gdyni jak bylem zauwazylem wlasnie brak jakiegos rynku czy starówki :) Ale chetnie poznam Twoja opinie odnosnie Gdanska za co go tak nie lubisz ? :)
przepraszam ale w kwestii morza to jest Zatoka Gdańska z resztą się zgodzę
Mieszkałam we Wrocławiu, Gdańsku i Gdyni, a i jeszcze w Opolu, ale skoro o nim zapomniałam, to raczej żadna rewelacja. Spośród trzech pozostałych miast nie znoszę Gdańska ale jako całość 3city, to raczej znośnie wypada. Jeżeli chodzi o pracę i niepowtarzalny klimat rozrywkowy, to zdecydowanie Wrocław. Niestety nie ma tam tyle zieleni i takich krajobrazów jak w Gdyni, są ogromne parki ale to nie to samo. Atutem dla Wrocławia jest jeszcze to, że w każde góry w okolicy jest jakieś 100-120km (Sudety, Karkonosze, Sowie), no i przede wszystkim blisko granica czeska, a tam też jest co pozwiedzać. Odkąd Wrocław ma swoją obwodnicę, to w ogóle jest jakoś przyjaźniej. Co do Gdyni (Sopot i Gdańsk pomijam - pierwsze - drogie do mieszkania, drugie - mało przyjazne), niesamowite położenie, wiecznie się tam coś dzieje w zakresie ulepszania infrastruktury, a załatwienie spraw w urzędzie to dla mnie szok, szybko łatwo i przyjemnie (mówię o prostych codziennych sprawach, które w urzędach innych miejscowości urastają czasem do niesamowitego problemu). Szokiem dla mnie była jedna sprawa (przyjechałam do Gdyni z Wrocławia), tu nie było miejsc, w których można spotkać się ze znajomymi, tzw. knajpek do imprezowania, a jak już była, to takie większe dzieci tam przesiadywały. We Wrocku bez dowodu do knajp nie wpuszczają. Co do Gdyni pewnie się dużo już w tej kwestii zmieniło, ale skoro musiało się coś zmieniać, a w innej części Polski funkcjonowało od lat to znaczy, że to młoda tradycja, a co młode to wiadomo :))). Dla kogoś, kto chce wieczory spędzać chodząc od knajpki do knajpki i nigdzie się nie nudzić i do tego nie wychodzić dalej niż na 100 m od rynku, to zdecydowanie Wrocław. A Gdynia to chyba nawet rynku nie ma :)))). Jeżeli natomiast, rajcuje Cię niesamowite położenie miasta i ta niesamowita zieleń w około, morze, i pofałdowany teren to zdecydowanie Gdynia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
No to fakt, dla mnie życie w mieście jest zbyt monotonne :)
Ale gdybym miał gdzieś w mieście mieszkać, to na pewno mieszkałbym w Gdyni :) Szuroczka też :)

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (228 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

Grajdołki (357 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry