Widok

Życie w Norwegii

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zdecydowałam się na wyjazd za granicę, wybrałam Norwegię. Mam możliwość wyjazdu do Szwecji czy Anglii ale wybrałam Norwegię. Nie wiem czy "na zawsze" czy tylko na kilka lat. Wiem jedno, Ci którzy wyjechali nie żałują choć nie są to na tyle bliskie osoby by pomóc na starcie.

Dlatego jeśli są osoby które mogą coś doradzić będę wdzięczna. Od czego zacząć? czy jednak od agencji? bo bez znajomości norweskiego z tego co widzę nie ma praktycznie szans żeby gdzieś się załapać.

Angielski znam biegle, norweskiego będę chciała się nauczyć, na razie w PL, potem na miejscu. Jestem z wykształcenia pedagogiem. Wiem, że nie będzie łatwo, ciężko jest znaleźć pracę w Norwegii szczególnie kobiecie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
o znalazlam ten watek:)

przede wszystkim, jesli masz prace w Polsce i nie pali sie to ucz sie norweskiego - w Norwegii kursy sa drogie (min. 4500 NOK za jeden poziom, po ktorym umiesz sie przedstawic, czy zapytac o godzine;) a trzeba miec duzo zaparcia zeby uczyc sie samemu (chociaz niektorzy potrafia;)
licencjat z pedagogiki to tutaj maja dziewczyny, ktore sprzataja, tak Ci szczerze napisze. Zeby pracowac w zawodzie MUSISZ znac norweski.

Addeco ma bardzo zle opinie, ale wg. mnie na poczatek to nie jest zle rozwiazanie, znam wiele osob, ktore zaczynaly z addeco a po kilku miesiacach dostaly normalna umowe od pracodawcy. Zeby wynajac tutaj mieszkanie musisz miec umowe o prace, wiec nawet takie addeco bedzie rozwiazaniem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no zgadza się, z wynajmem najgorzej jak się samemu szuka, bo czasami ludzie mieszkający kilka lat mają z tym problem, bo nie każdy chce obcokrajowcowi wynając tym bardziej jak jezyka nie zna a tym bardziej jak pracy nie ma.

Hotele sa bardzo dobrym rozwiazaniem na początek, bo przewaznie kazdy hotel ma pokoje/domy pracownicze, ja tak mieszkalam pierwszy rok, w domu gdzie mieszkali pracownicy i do tego zawdze albo za free albo za drobną oplatą pobieraną z pensji masz obiady - dlatego ja na start musialam miec tylko na bilety dojazd i cos tam dla siebie, bo za pokoj i obiady mi z pierwszej pensji sciagneli - a to i tak pamietam był ogromny wydatek uzbierac, bo z perspektywy nauczycieli ktora ma 800zł na miesiąc, odłozyc kolo 1000zł na wyjazd bylo ciezko :D chociaz praca była pewna to było z czego oddawac (tak, nie mialam szans na uzbieranie 1000zł, musialam pozyczyc)

Nie wyobrazam sobie ile trzebaby miec zeby jechac w ciemno, przy załozeniu ze ktos ci wynajmie mieszkanie przez telefon (chyba niemozliwe...)musisz liczyc w miescie kolo 4000zł za meisiąc, plus przewaznie 3mc kaucji czyli musisz miec 16000zł na start na samo mieszkanie plus na jedzenie dojazdy bilety....mozna próbowac w malej miejscowosci ale to mniejszy rynek pracy ale tanszy wynajem.

Moze ci sie udac znalezc prace z Polski, nie jest to niemozliwe, bo mi sie tak udało, musisz dzownic pisac pytac wysyłąc cv i to w setkach musi byc-ktos sie moze znalezc, nie mowie nie.

jak chcesz myslec o pedagogice pamietaj, nostryfikacja pierwsza bo z jezykiem czy bez, bez dokumntów nikt nie bedzie rozmawial, a jest potrzeba nauczycieli wychowania przedszkolnego, moze ci sie udac z podstawowym norweskim albo z angielskim - znowu, dzownic pytać.

ja z trzema kierunkami dwa lata pracowalam w hotelu, zmywak, pokoje, kuchnia, potem na stacji 3,5 roku tam super opcja nauczenia sie jezyka a teraz w biurze pracuje, chociaz na telefonie tez nie jest łatwo:) trzeba swoje przejsc, jak nie jestes inzynierem to czeka się wspinaczka, niestety - ale koza potwierdzi, ze warto ;) szanują człowieka i jego prace, nawet na zmywaku :)

powodzenia
Madness is the gift, that has been given to me!!
Emenems, czy mogę Twojego maila dostać mam pytanie nie związane z Norwegią a szkoła. Pozdrawiam
e-myk@wp.pl :)
Madness is the gift, that has been given to me!!
Od mojego ostatniego posta ciut się zmieniło :) obecnie robię technika weterynarii, chciałam przerwać ale jednak pociągnę do końca, jeśli zdam egzaminy to wyjadę z dodatkowym papierkiem. Z tym zawodem nie ma problemu z pracą m.in. w Niemczech ale ja i tak wolałabym Norwegię ;) Mam nadzieję, że zdążę zdać prawko bo tak jak piszecie, szukałam na stronach norweskich pracy ale bez prawka ani rusz. Niestety, pewnie na początek zalapię się przez agencję, chyba, że wyjadę do rodziny do Szwecji, odłożę pieniążki i wtedy uderzę do Norwegii :)

Ja powiem szczerze, że mnie życie tutaj w Norwegii bardzo odpowiada. Decydujemy się właśnie na kredyt na mieszkanie, ale pomoc jest tutaj konieczna, bo aż tak dobrze języka norweskiego w formalnościach nie znamy i pomaga nam doradztwo Motty.

Myślę, że warto jest wiedzieć o tym, że będąc za granicą, można wziąć tam kredyt. Może być to utrudnione, ale naprawdę się da. Ja mieszkam w Norwegii i przez stronę Motty chcę złożyć wniosek o kredyt hipoteczny. Myślę, że dzięki pomocy strony mi się uda :)

Jeśli chodzi o zorganizowanie formalności, to polecam ten kierunek - https://solidnyprzewoznik.pl/przeprowadzki-miedzynarodowe/ Wszystko powinni ekspresowo załatwić. Świetni goście, którzy potrafią zrobić dużą różnicę. Wasze obowiązki ograniczają się do minimum, wszystko idzie tak, jak powinno. Tutaj nie są potrzebne żadne cuda, tylko podstawowe działania. Docelowo na pewno wszystko będzie w porządku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry