Widok

rachunki za prąd

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wydaje mi sie,że płacimy bardzo dużo. Możecie napisać mniej więcej? Mieszkam w domu to pewnie też nie pozostaje bez znaczenia. Nie jest to duży dom ale jednak. Prawie 800 zł za dwa miesiące. Pytanie zwłaszcza do tych co mieszkają w domach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety aktualnie rachunki za prąd są bardzo wysokie. Każdy kolejny budzi we mnie lęk, bo boję się jaki będzie jego koszt. Właśnie dlatego zaczęłam zastanawiać się nad zainwestowaniem w fotowoltaikę. Wiem, że całkiem nie zlikwiduje problemu, ale rachunki za prąd będą dużo niższe. Na stronie: https://ototorun.pl/artykul/ulga-na-panele-fotowoltaiczne/1186112 widziałam artykuł, który mówi o ulgach podatkowych na fotowoltaikę - warto go przeczytać przed tą inwestycją.

Sprawdź, ile masz urządzeń w trybie czuwania. Może to wpłynąć na rachunki: https://el12.pl/poradniki/tryb-czuwania-ile-zuzywa-sie-energii-104
Ja dzisiaj dostałam rachunek i znowu mam 400 za 2 mce :/ za mieszkanko :/ przeginka, tez zaczne wszystko sprawdzac :/ i w ogole zmienie dostawce energii
ja mieszkam w mieszkaniu 56 m 2 kuchenka na prąd i dodam że generalnie cały dzień na chodzie bo siedzę w domku więc ciągle coś i w sumie nie ma dnia zeby piekarnik nie chodzil maz fan dań z piekarnika czyli wieczorkiem zawsze odpalam komputer chodzi wieksza polowe dnia a telewizor od 8 do okolo 1 ,00 nawet jak telewizor nie gra to gra radio dosc szybko pakle swiatlo w pokojach a tymbardziej przy takiej pogodzie i rachunek miesieczny(poniewaz tak sobie co miesiac chodze ze stanem licznika faktycznym i place nie przekracza 100 zl ostatnio nawet byl 83 zl co mnie mile zaskoczylo -a naprawde nie oszczedzamy na pradzie zapomnialam doda ze pralka przynajmniej jedna dziennie idzie -dzisiaj poszly 3 bo tak sie zbieglo- ze biale posciel i reczniki i jestem przeszczesliwa z takich rachunkow
ja takze mieszkam w domu - ostatni rachunek za 6 m-cy wyniósł 758 zł. Ogrzewanie na gaz a reszta na prąd tzn- płyta indukcyjna, pralka i zmywarka (chodzi prawie codzinnie), lodówka, bramy, domofon, alarm. Żarówki mamy energooszczędne lub ledy.
my mamy 80 m2 i płacimy 250 za kwartał- mi się to wydaje straaaaaaaasznie dużo:(

image
ja mam mieszkanie i płacę 150 m-nie bojler pralka zmywarka i płyta - nie wiem jak wy schodzicie do 60 m-nie --- może sąsiad się podłączył
ja mieszkam w domu i mam za prąd ok 300 zł za m-ce za to za ogrzewanie 1 000 zimą. teraz zamówiłam sobie żarówki DIODOWE bo mój maż powiedział , że będzie taniej ;)
kurcze ja place 600 zl za pół roku eh ale mam bojler i pralka co drugi dzień chodzi
No nie wiem, może i nie, nie sprawdzałam osobiście, elektryk tak nam powiedział
Alias co? ja tez mam tez bramę na pilota,ciągnie lodówka,laptop no i plazama na pewno dużo,no i co tam jeszcze ??? a piec na komputer na pewno tez swoje robi,swiatła pozapalane,a zimą to tez dlatego że mam cały dom oświetlony i choinki w ogrodzie.
Daria, lodówka nie bierze najwięcej, wręcz przeciwnie....

ja mam wszystko na prąd, kuchenkę, wodę ciepłą, ogrzewanie mieszkania (50 m2) i resztę tradycyjnych sprzętów i nie mam wszystkich żarówek energooszczędnych..... oszczędzam gdzie mogę, ale przy małym dziecku, nie jest to zbyt możliwe...., ostatnio dostałam r-k na 2 miesiące prawie 400 zł...... więc nie wiem co wy musicie robić, żeby tyle płacić :( szok....
nie reklamowalam bo nie mam czasu na uzeranie sie - jedyne wytlumaczenie ze trafilam na jakies ze starej dostawy
ja za dwa miechy płacę ok 250 zł, a mieszkam w domu, brama na pilota, hydrofor itditp. Bardzo dużo płacisz. ;/
No nie załamuj mnie, takie opinie były dawniej o tych żarówkach, teraz miały się poprawić... Próbowałaś reklamować?
Agatha ja 2 mce temu kupiłam egerooszczędne żarówy z IKEI i nigdy więcej niby mają działać dłużej a 2 dni temu już sie jedna nie paliła
Aj te rachunki...

Ostatnio kupiliśmy zarówki energooszczędne (te ładne, w "białych bańkach") w IKEI, niektóre były naprawdę tanie. Podobno kiedyś ikeowe żarówki były kiepskie, teraz podobno się poprawiły. Światło dają ładne...

Załamałam się cenami żarówek, za niektóre chce Philips czy inne o***** po 3-4 dychy... A mój brzdąc lata po całym mieszkaniu i ostatnio od godziny 15 mamy wszystkie światła w domu pozapalane.
ja też oszczędzam światło i wyłączam z prądu jak nie urzywam i co z tego:(
ja płace tylko rzeczywiste rachunki , teraz zmieniam żarówki na energo-oszcędne i wyłaczam wszytko z prądu czego nie uzywam
Bardzo często winien jest sprzęt - tu wypowiadam się już zawodowo :) - często na standby zużywa więcej niż powinien.

Nie ma sensu zgłaszać tego do Energii - najpierw same sprawdźcie co ile prądu pożera.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry