Widok

rada rodzicow

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy u was w szkolach tez nagle na hura prosza o wplaty?czy to dalej jest tak ze nie jest to obowiazkowe ake i tak wplacic trzeba?bo cie zabija wzrokiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Tak, i mam to bezczelnie serdecznie w....no tam :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie jest obowiązkowa. Ale nie zbiednieję płacąc 50zł za cały rok :) klasowego też tyle płacimy :)

O ile w przedszkolu wszystko było tajne przez poufne i nie można było się doprosić rozpiski co zostało kupione z RR(a płaciliśmy 30zł miesięcznie), to tutaj(w szkole) przy każdym zebraniu mamy informacje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak proszą i nie widzę w tym nic złego.

Powinni płacić wszyscy, bo wszystkie dzieci z tego korzystają.
Jesli nie płacisz to znaczy, że obcy rodzice płacą na twoje dziecko.

Tak samo składki klasowe.
Z tego są przecież paczki na święta, dofinasowanie do wycieczek itp itd.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5
skladki klasowe obowiazkowo plus wycieczki.prezent dla dzieci na koniec roku.plus teatrzyki i tp .jasne ze tak. a ten haracz na rade ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
Moje dziecko chodzilo do przedszkola,, gdzie polowa rodzicow nie placilia na rade rodzicow. Az do slawnego balu przebierancow, gdzie polowa tylko dzieci dostala paczki z zabawkami.... Poskutkowalo. Trzeba dodac, ze mimo stalej oplaty na komitet mozna placic mniej niz cala stawka.I placa ci, co sa w trudnej sytucaji, mimo ze nie muszai...Nia placa cwanaicy..
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
hmm czy nie lepiej jak na te paczki zlozyliby sie rodzice ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
sprawa powinna trafic do kuratorium.jest do dyskryminacja dziecj.oplata na rade jest datkiem na szkole.placimy charytatywnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10
czesc pieniedzy z rady wraca do klasy .powiedzmy niech to bedzie 250 zl. a gdzie reszta ???placimy na wszystko sami.przynosimy papier toaletowy ktorego i tak brak zawsze .wiec gdzie ta kasa
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Macie pretensje ze nie wiecie na co idzie kasa to zapytajcie swoją rade rodziców!!! Maja obowiązek się z tego rozliczyć.
Moja córcia chodzi do I klasy i za klasowe pieniądze były kupowane upominki na dzień chłopca, na Mikołajki, dzień kobiet, finansowane było wyjście do teatru na dzień dziecka a w czwartek jada na wycieczkę i połowę ceny refundację RR.
Za radę szkolna kupuje się nagrody w konkursach, dopłaca się wyjazd dzieci na konkursy, olimpiady itp,
Z tego też jest sprawozdanie, wystarczy się trochę zainteresować.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Info ze strony szkoly:

Z zebranych funduszy duża kwota przeznaczona jest na nagrody dla uczniów (konkursy, wyniki w nauce, pasowanie na ucznia, koncert dla rodziców, nagrody dla absolwentów). Rada Rodziców udziela także dofinansowań do wycieczek, wyjść do kina czy teatru lub do udziału w zimowisku. Ogromna część wpływów przeznaczona jest na zakup książek i czasopism w bibliotece szkolnej. Finansujemy także zakup pomocy naukowych (sprzęt sportowy, atlasy, tusze, sprzęt RTV, sprzęt nagłaśniający).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wątek wielokrotnie poruszany na forum.Nie wiem jak jest w szkole ale u nas w przedszkolu pieniądze z komitetu idą na wodę do picia w sali,teatrzyki,prezenty dla dzieci na Mikołaja,dzień dziecka,kobiet,chłopaka,zająca,zakończenie przedszkola,dyplomy,rytmika raz w tygodniu,przybory plastyczne,zabawki,gry które się zużywają,tort na dzień babci i dziadka,bal przebierańców i inne .Sprawozdanie do wglądu na Zebraniach Komitetu na kóre i tak nikt nie chodzi oprócz trójek klasowych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie takie jest zainteresowanie, płacić się nie chce bo się nie wie na co ale też nie przyjdę żeby się dowiedzieć.
U nas w przedszkolu na koniec roku tabela z wydatkami była wywieszana na tablicy ogłoszeń.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak z zusem.placisz skladke a do lekarza chodzisz prywatnie. podoba sytuacja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
typowa postawa większości współczesnych rodziców, żądają, ale sami już nic nie chcą dać! Działam w szkolnej RR, nie ma obowiązku płacenia, my nawet wolimy, żeby rodzice po prostu włączyli się w naszą pracę, bo to bardziej potrzebne. A pieniądze idą na dzieci i bez nich w szkole nie byłoby wielu rzeczy. I nie piszcie że to miasto ma finansować, po prostu nie ma pieniędzy na pewne rzeczy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
U moich dzieci w szkole RR jest płacona do "wspolnego worka". O rozdysponowaniu pieniędzy nie decyduje klasa ale dzieje się to na poziomie całej szkoły. Jeśli cała klasa płaci RR to jakiś procent wraca bezpośrednio do klasy. Z wydatków RR (ta z całej szkoły) rozlicza się i każdy może się dowiedzieć, na co pieniądze poszły. W ubiegłym roku np. został zakupiony sprzęt nagłaśniający, który jest wykorzystywany na różnego rodzaju imprezach a wcześniej chyba zostały zakupione jakieś sprzęty na plac zabaw. Nawet jak te pieniądze nie trafią bezpośrednio do dziecka, to i tak z tego wszyscy korzystają. Dzięki tym pieniądzom jest po prostu lepiej, fajniej w szkole.
Zgadzam się z tym, co ktoś wyżej napisał. Biedniejsi płacą, nie płacą cwaniacy, których na pewno na to stać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
podobno jeżeli rodzice nie będą płacili to szkoły mają występować do mopsu z donosem że 500 plus nie jest wydawane na potrzeby dziecka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Relikt PRL który powinien być dawno zlikwidowany.*

Z RR zadowoleni są tylko aktywiści, którzy decydują o wydawaniu cudzych pieniędzy. Widać to po komentarzach.

Ja nie płacę na RR i nie zamierzam. Nie widzę w tym tez cwaniactwa.
Nie odpowiada mi założenie "Płać, a my zdecydujemy za Ciebie"

"Uszczęśliwiliśmy Cię na siłę. Teraz musisz za to zapłacić"
Nie rozumiem również argumentów "inni rodzice płacą za Ciebie" - ja po prostu tego co oferuje RR nie chcę. A Ci, którzy chcą niech sfinansują się sami.

W dzisiejszych czasach nie ma problemu z wysłaniem emaila do wszystkich rodziców z propozycją co trzeba kupić i ile to kosztuje.
Jak zaakceptuję taki wydatek to go sfinansuję.
Pośrednicy są mi do tego niepotrzebni.

Każdy z nas opisuje swoje własne doświadczenia z RR, które w największym stopniu zależą od tego kto i jak to obsługuje. Czy rzetelnie rozlicza się z wydatków i jak wygląda proces podejmowania decyzji.

*nie wykluczam, że zmienię zdanie jeżeli trafię na RR, która będzie prowadzona transparentnie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
Jak zaakceptuję taki wydatek to go sfinansuję.

to właśnie o to chodzi, jak JA zaakceptuję :(
Takie durne czasy. Liczę się JA, proponuję założyć jednoosobową szkołę
A aktywiści w dzisiejszych czasach to frajerzy widać
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
@ kina

A co w tym dziwnego, że o wydawaniu moich pieniędzy chciałbym decydować ja sam ?

Nie ma to nic wspólnego z egoizmem, który mi tu imputujesz.
Moim zdaniem, skoro wszyscy płacą tyle samo to wszyscy powinni mieć równoważny głos.

Wszyscy płacący taki sam 1 głos i decyzja na co wydać pieniądze powinna być podejmowana w głosowaniu bezpośrednim, większością głosów - w erze komunikacji elektronicznej nie trwa to długo i nie jest technicznym problemem.

Jeżeli moja rola ma się sprowadzać do dawcy kapitału bez prawa głosu to ja się z takiego interesu wypisuję.

Z mojego doświadczenia wynika, że aktywiści RR przypisują sobie większe kompetencje, niż mają w rzeczywistości. Wydaje im się, że umieją podejmować lepsze decyzje niż pozostali rodzice.
Oni tez najbardziej zabiegają o wpłaty na RR w przekonaniu o swojej nieomylności i misji.

Osobiście wolałbym podejście:
chcielibyśmy zrobić to-i-to, co kosztuje tyle-i-tyle - czy chcecie się przyłączyć ?

niż jak ma to miejsce teraz w szkole mojego dziecka:
Wydaliśmy Wasze pieniądze na to i na tamto, a kto nie wpłacił ten cwaniak, oszust i dawać mi tu kasę natychmiast bo ja chcę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry