Widok
mała czarna na wesele?
Dziewczyny za 2 tygodni idę na wesele do psiapsiółki z pracy, w związku z tym,że z kasą krucho na zakup czegoś nowego chciałabym "wystąpić" w eleganckiej małej czarnej, ale czy to wypada? podobno na wesele nie powinno się ubierać sukien w kolorze czarnym. Co wy o tym myślicie? a gdybym tak dobrała do czarnej sukienki jakie jaskrawsze dodatki?
jak dla mnie czarny to świetny kolor, to tak jakby ktoś na studniówkę nie chciał ubrać czarnego bo to kolor "pogrzebowy" a przecież studniówka to też duża impreza i też jest radosna z tym że na studniówce świętuje się co innego ;)
ja słyszałam, że tylko rodzice, a dokładniej matki nowożeńców nie mogą się na ślub ubierać na czarno, ale jak dla mnie to też jest bzdura, jeśli ktoś lubi czarny to niech się tak ubierze
a jeśli nadal nie wiesz co zrobić to najlepiej zadzwoń do panny młodej i zapytaj, czy miałaby coś przeciwko, gdybyś założyła taką kieckę
ja słyszałam, że tylko rodzice, a dokładniej matki nowożeńców nie mogą się na ślub ubierać na czarno, ale jak dla mnie to też jest bzdura, jeśli ktoś lubi czarny to niech się tak ubierze
a jeśli nadal nie wiesz co zrobić to najlepiej zadzwoń do panny młodej i zapytaj, czy miałaby coś przeciwko, gdybyś założyła taką kieckę
ja na własnych poprawinach byłam w małej czarnej - takiej trochę w stylu kabaretowym. Do tego czarne kabaretki, czarne szpile i włosy zaczesane w kok. Wszyscy goście byli mile zaskoczeni i bardzo im się podobał taki strój.
Tylko mój tata musiał go jakoś przeboleć ;) Reszta była pozytywnie nastawiona :)
Tylko mój tata musiał go jakoś przeboleć ;) Reszta była pozytywnie nastawiona :)
może byli mili, może byli szczerzy...
Poza tym czemu nie czarna na wesele/poprawiny?
z tego samego powodu, że perły to są łzy
a czarny kot to nieszczęście
a kominiarz to szczęście?
Z tego samego powodu miałam kłopot jak chciałam kalie w bukiecie ślubnym. Rodzice od razu mówili, że kalie to dawniej były kwiaty na pogrzeby... Ja tymczasem na pogrzeb szłam raz z różą. czyli róż też nie wolno na wesele? czy połowy innych kwiatów też nie?
Ludzie! To nie średniowiecze!
Chyba chodzi o to, by czuć się dobrze i swobodnie, prawda?
Poza tym czemu nie czarna na wesele/poprawiny?
z tego samego powodu, że perły to są łzy
a czarny kot to nieszczęście
a kominiarz to szczęście?
Z tego samego powodu miałam kłopot jak chciałam kalie w bukiecie ślubnym. Rodzice od razu mówili, że kalie to dawniej były kwiaty na pogrzeby... Ja tymczasem na pogrzeb szłam raz z różą. czyli róż też nie wolno na wesele? czy połowy innych kwiatów też nie?
Ludzie! To nie średniowiecze!
Chyba chodzi o to, by czuć się dobrze i swobodnie, prawda?
no ale kto tu mówi o przesądach ??????????
czarna suknia nie wypada, wygląda źle i nie pasuje na ślub, a już nie daj Boże dla młodej ... choćby na drugi dzień ...
to dlaczego na ślub nie chodzi się w dżinsach ? właśnie z tego samego powodu co w czarnych sukienkach ... bo to nie pasuje ... ale cóż, jak chcesz, tłumacz to czarnym kotem :)))) nie mój cyrk
może a raczej na pewno wyglądałaś ślicznie :) ale nie dziwię się niezadowoleniu taty .. a goście? fakt, może byli szczerzy .. a moze byli mili i taktowni ... to fakt, nigdy nie słyszałam by jakkiś gość powiedział do młodej ... "rany, dziecko, w coś ty się zestroiła, pogięło cię" ?????
czarna suknia nie wypada, wygląda źle i nie pasuje na ślub, a już nie daj Boże dla młodej ... choćby na drugi dzień ...
to dlaczego na ślub nie chodzi się w dżinsach ? właśnie z tego samego powodu co w czarnych sukienkach ... bo to nie pasuje ... ale cóż, jak chcesz, tłumacz to czarnym kotem :)))) nie mój cyrk
może a raczej na pewno wyglądałaś ślicznie :) ale nie dziwię się niezadowoleniu taty .. a goście? fakt, może byli szczerzy .. a moze byli mili i taktowni ... to fakt, nigdy nie słyszałam by jakkiś gość powiedział do młodej ... "rany, dziecko, w coś ty się zestroiła, pogięło cię" ?????
papilio1@op.pl
tokio napisał(a):
> no ale kto tu mówi o przesądach ??????????
>
> czarna suknia nie wypada, wygląda źle i nie pasuje na ślub, a
> już nie daj Boże dla młodej ... choćby na drugi dzień ...
>
> to dlaczego na ślub nie chodzi się w dżinsach ? właśnie z tego
> samego powodu co w czarnych sukienkach ... bo to nie pasuje ...
> ale cóż, jak chcesz, tłumacz to czarnym kotem :)))) nie mój
> cyrk
>
>
przecież jest mnóstwo czarnych sukni eleganckich właśnie! czy to znaczy, że każda babka w czarnej kiecce wygląda źle? no proszę Cię, a porównanie dżinsów do czarnej eleganckiej sukni jest (sorry) głupie
> no ale kto tu mówi o przesądach ??????????
>
> czarna suknia nie wypada, wygląda źle i nie pasuje na ślub, a
> już nie daj Boże dla młodej ... choćby na drugi dzień ...
>
> to dlaczego na ślub nie chodzi się w dżinsach ? właśnie z tego
> samego powodu co w czarnych sukienkach ... bo to nie pasuje ...
> ale cóż, jak chcesz, tłumacz to czarnym kotem :)))) nie mój
> cyrk
>
>
przecież jest mnóstwo czarnych sukni eleganckich właśnie! czy to znaczy, że każda babka w czarnej kiecce wygląda źle? no proszę Cię, a porównanie dżinsów do czarnej eleganckiej sukni jest (sorry) głupie
goblin napisał(a):
> przecież jest mnóstwo czarnych sukni eleganckich właśnie! czy
> to znaczy, że każda babka w czarnej kiecce wygląda źle? no
> proszę Cię, a porównanie dżinsów do czarnej eleganckiej sukni
> jest (sorry) głupie
czytaj ze zrozumieniem !!!
suknie czarne mogą i są piękne, i kobieta w czerni wygląda pięknie i elegancko ... ( na prawde nie wiem w którym zdaniu mojej wypowiedzi doszukałaś się, ze myślę inaczej) ja cały czas mówię o tym, że NIE NA WESELE !!!
> przecież jest mnóstwo czarnych sukni eleganckich właśnie! czy
> to znaczy, że każda babka w czarnej kiecce wygląda źle? no
> proszę Cię, a porównanie dżinsów do czarnej eleganckiej sukni
> jest (sorry) głupie
czytaj ze zrozumieniem !!!
suknie czarne mogą i są piękne, i kobieta w czerni wygląda pięknie i elegancko ... ( na prawde nie wiem w którym zdaniu mojej wypowiedzi doszukałaś się, ze myślę inaczej) ja cały czas mówię o tym, że NIE NA WESELE !!!
papilio1@op.pl
Ania i Tomek napisał(a):
> może byli mili, może byli szczerzy...
>
> Poza tym czemu nie czarna na wesele/poprawiny?
> z tego samego powodu, że perły to są łzy
> a czarny kot to nieszczęście
> a kominiarz to szczęście?
>
> Z tego samego powodu miałam kłopot jak chciałam kalie w
> bukiecie ślubnym. Rodzice od razu mówili, że kalie to dawniej
> były kwiaty na pogrzeby... Ja tymczasem na pogrzeb szłam raz z
> różą. czyli róż też nie wolno na wesele? czy połowy innych
> kwiatów też nie?
>
> Ludzie! To nie średniowiecze!
> Chyba chodzi o to, by czuć się dobrze i swobodnie, prawda?
>
>
no dokładnie nareszcie jakaś mądra odpowiedź ;)
> może byli mili, może byli szczerzy...
>
> Poza tym czemu nie czarna na wesele/poprawiny?
> z tego samego powodu, że perły to są łzy
> a czarny kot to nieszczęście
> a kominiarz to szczęście?
>
> Z tego samego powodu miałam kłopot jak chciałam kalie w
> bukiecie ślubnym. Rodzice od razu mówili, że kalie to dawniej
> były kwiaty na pogrzeby... Ja tymczasem na pogrzeb szłam raz z
> różą. czyli róż też nie wolno na wesele? czy połowy innych
> kwiatów też nie?
>
> Ludzie! To nie średniowiecze!
> Chyba chodzi o to, by czuć się dobrze i swobodnie, prawda?
>
>
no dokładnie nareszcie jakaś mądra odpowiedź ;)
tak, jestem sfrustrowaną stara panną która zaznała tylko nieszczęść i przykrości od ludzi, dlatego mam swoje zdanie na każdy temat i nie daję sobei wciskać tego co uważam za niesłuszne :))))
może byli szczerzy a może byli mili? jak wiadomo, nie da się wszystkim dogodzić ... wiele razy to podkreślacie ... wiec być może ktoś się śmiał za plecami ... ale uśmiech szczery i ochy i achy nad strojem młody wygłaszał :)
może byli szczerzy a może byli mili? jak wiadomo, nie da się wszystkim dogodzić ... wiele razy to podkreślacie ... wiec być może ktoś się śmiał za plecami ... ale uśmiech szczery i ochy i achy nad strojem młody wygłaszał :)
papilio1@op.pl
ja powiem tak: sama bym nie ubrała, ale jeśli masz ochotę to faktycznie dobierz jakieś fajne dodatki i się nie przejmuj niczym :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
A ja się powtórzę: uważam,że bez problemu czarna kiecka na wesele!! moja świadkowa miała mała czarną i wyglądała super, wcale mnie to nie raziło ani nikogo innego. STEREOTYPY i tyle.
A u Ciebie Tokio widzę mały brak konsekwencji w wypowiedziach-z jednej strony jesteś mega tolerancyjna, bronisz czyjegoś inego zdania z drugiej czekasz by tylko wbić szpilę. Ot, tak zauważyłam...
A u Ciebie Tokio widzę mały brak konsekwencji w wypowiedziach-z jednej strony jesteś mega tolerancyjna, bronisz czyjegoś inego zdania z drugiej czekasz by tylko wbić szpilę. Ot, tak zauważyłam...
Ja uwazam, ze w czarnej jak najbardziej mozna isc na wesele/poprawiny.. Wiele moich znajomych ubiera sie zwykle na czarno, oczywiscie dodaje do tego jakis kolorowy dodatek w stylu apaszka, bransoletka etc. ale jak sie komus podoba czemu nie? :)
Mysle, ze gorzej wyglada jak goscie ubieraja sie na bialo. Moja znajoma 2 lata temu poszla na slub kuzynki w dlugiej bialej sukni. Od Panny Mlodej raczej nie roznila sie za bardzo :/
Mysle, ze gorzej wyglada jak goscie ubieraja sie na bialo. Moja znajoma 2 lata temu poszla na slub kuzynki w dlugiej bialej sukni. Od Panny Mlodej raczej nie roznila sie za bardzo :/
Ale wytlumaczcie mi dlaczego nie mozna isc na wesele w czarnej sukience?! Bo nie wypada? Ale dlaczego nie wypada? Kto nosi czarny kolor tylko i wylacznie na pogrzeby? Dla mnie to kolejna jakas bzdura. Sama chyba bylam ze 2x na weselu w czarnej, i z pewnoscia widzialam mnóstwo innych lasek w sukience tego koloru.
lucy80 napisał(a):
> Ale wytlumaczcie mi dlaczego nie mozna isc na wesele w czarnej
> sukience?! Bo nie wypada? Ale dlaczego nie wypada? Kto nosi
> czarny kolor tylko i wylacznie na pogrzeby? Dla mnie to kolejna
> jakas bzdura. Sama chyba bylam ze 2x na weselu w czarnej, i z
> pewnoscia widzialam mnóstwo innych lasek w sukience tego
> koloru.
>
>
no chyba niby właśnie o pogrzeby chodzi, ale dla mnie to też jakaś bzdura bo z tego wynika, że na co dzień też nie powinnyśmy się ubierać na czarno
> Ale wytlumaczcie mi dlaczego nie mozna isc na wesele w czarnej
> sukience?! Bo nie wypada? Ale dlaczego nie wypada? Kto nosi
> czarny kolor tylko i wylacznie na pogrzeby? Dla mnie to kolejna
> jakas bzdura. Sama chyba bylam ze 2x na weselu w czarnej, i z
> pewnoscia widzialam mnóstwo innych lasek w sukience tego
> koloru.
>
>
no chyba niby właśnie o pogrzeby chodzi, ale dla mnie to też jakaś bzdura bo z tego wynika, że na co dzień też nie powinnyśmy się ubierać na czarno
Ewa24
Naprawde bys sie obrazila?!?!?! Wyprosilabys goscia z wesela czy bys sie nie odzywala? :))))
To znaczy sie ze wszystkie ciemne kolory sa zakazane( np granat, ciemny braz)??? Dobra niektorzy moga teraz tlumaczyc, ze lato, lepiej ubrac cos lzejszego(kwiatki itp). Ale wesele to wkoncu bal, a nie popoludniowa herbatka. Wiec czarny elegancki kolor jest jak najbrdziej dla mnie na miejscu:)
Biel rozumiem, tez osobiscie bym sie nie ubrala, bo to koloro powiedzmy ze zarezerwowany dla Panny Mlodej.
Naprawde bys sie obrazila?!?!?! Wyprosilabys goscia z wesela czy bys sie nie odzywala? :))))
To znaczy sie ze wszystkie ciemne kolory sa zakazane( np granat, ciemny braz)??? Dobra niektorzy moga teraz tlumaczyc, ze lato, lepiej ubrac cos lzejszego(kwiatki itp). Ale wesele to wkoncu bal, a nie popoludniowa herbatka. Wiec czarny elegancki kolor jest jak najbrdziej dla mnie na miejscu:)
Biel rozumiem, tez osobiscie bym sie nie ubrala, bo to koloro powiedzmy ze zarezerwowany dla Panny Mlodej.
czarna jak najbardziej. Jeszcze mała czarna z fajnymi żywymi dodatkami to juz w ogóle super. U mnie na weselu było kilka czarnych sukienek i nie przyszło mi do głowy żeby sie obrażać. Wyglądały bardzo elegancko moim zdaniem. A jedna to po prostu mnie aż zachwyciła. To jest artystka więc ma odwage ale miała na czarna sukienkę do kolan (bardzo klasyczną i prostą) naszyte żółte duże trzy guziki pod szyją, zółte rajstopy i buty. Wygladała bardzo "niepogrzebowo". Także można dobrać fajne dodatki (nie koniecznie od razu zółte i jest ok.
Sama byłam na kilku weselach na czarno z dodatkami i było ok :)
Także moim zdaniem śmiało!
Sama byłam na kilku weselach na czarno z dodatkami i było ok :)
Także moim zdaniem śmiało!
Nie zakłada sie na wesela czarnej sukienki, ani sukienki w kolorze sukni panny młodej. Jedyne co znalazłam w necie, na poparcie tej tezy to porady w Claudii i jesli chcesz trzymac fason, to nie zakładaj czarnej sukni na wesele.
http://www.claudia.kobieta.pl/claudia2/index .jsp?place=Lead12&news_cat_id=99&news_id=1359&layout=1&forum _id=786&page=text
Przyjęło się, że żadna z zaproszonych pań nie ubiera się tego dnia na czarno, bo to nieodpowiedni kolor na taką okazję.
http://www.claudia.kobieta.pl/claudia2/index .jsp?place=Lead12&news_cat_id=99&news_id=1359&layout=1&forum _id=786&page=text
Przyjęło się, że żadna z zaproszonych pań nie ubiera się tego dnia na czarno, bo to nieodpowiedni kolor na taką okazję.
Uważam, że mała czarna jak najbardziej na wesele:)
Na swoje poprawiny... hmmm jesli dobrze się w tym czujesz to czemu nie, ale osobiście uważam, że na poprawiny jednak coś jaśniejszego u młodej lepiej wygląda:)
Co do białych sukien na ślub... Byłam nie dawno na weselu gdzie panna młoda miała bardzo skromną, ale śliczną sukienke... Za to jedna kobieta z gości ubrała białą suknie z gorsetem, szeroką a do tego jeszcze biały szal... Dosłownie wyglądała jak ślubna... Na początku nawet zastanawiałam się czy aby to nie jest suknia z jej ślubu... ale okazało się, że ta pani nie była jeszcze mężatką... Wielu osobom się to nie podobało bo po prostu mylili ją z panną młodą... Wg mnie była to przesada, a zarazem było to chamskie;/
Na swoje poprawiny... hmmm jesli dobrze się w tym czujesz to czemu nie, ale osobiście uważam, że na poprawiny jednak coś jaśniejszego u młodej lepiej wygląda:)
Co do białych sukien na ślub... Byłam nie dawno na weselu gdzie panna młoda miała bardzo skromną, ale śliczną sukienke... Za to jedna kobieta z gości ubrała białą suknie z gorsetem, szeroką a do tego jeszcze biały szal... Dosłownie wyglądała jak ślubna... Na początku nawet zastanawiałam się czy aby to nie jest suknia z jej ślubu... ale okazało się, że ta pani nie była jeszcze mężatką... Wielu osobom się to nie podobało bo po prostu mylili ją z panną młodą... Wg mnie była to przesada, a zarazem było to chamskie;/
A ja sie tak jeszcze Was zapytam :)
Skoro uwazacie ze czarna sukienka nie pasuje na wesela (bo czarny to na pogrzeb, nie wypada etc.)
to co mowicie gdy widzicie mezczyzn w czarnych garniturach? A gdy jeszcze ubierze czarny garnitur Pan Mlody? ;>
No chyba, ze u Was wszyscy faceci chodza w bezowych np ;D W co watpie :)
Skoro uwazacie ze czarna sukienka nie pasuje na wesela (bo czarny to na pogrzeb, nie wypada etc.)
to co mowicie gdy widzicie mezczyzn w czarnych garniturach? A gdy jeszcze ubierze czarny garnitur Pan Mlody? ;>
No chyba, ze u Was wszyscy faceci chodza w bezowych np ;D W co watpie :)