Widok

alimenty i niepełnosprawne dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Z pierwszego związku mam syna 7 lat na którego mam alimenty 750 zl. Z obecnym mężem mam córkę która ma 1.5 roku. W lipcu corka otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności, gdyż urodziła się chora. Musiałam zrezygnować z pracy.m,gdyż zgodnie z orzeczeniem wymaga całodobowej opieki matki. Mam swiadczenie 1300 zl plus pielęgnacyjne 153 zl. Mąż pracuje.
Czy jest sens złożyć wniosek o podwyżkę alimentów. Były mąż wykazał w dochodach w innej sądowej sprawie ze jego dochód miesięczny netto to 4300. Płaci tylko alimenty. Nie interesuje się synem jeśli ma urodziny Mikołaja wycieczka itp. Ostatnio z grzybica jamy ustnej walczyliśmy miesiąc. Jedno opakowanie leku za 20 zl bylo na 1.5 dnia. Do tego obiady w szkole,wyjscia do kina,wycieczka,skladki,odziez, tak jak to w szkole...Corka tez wymaga lekow. Latwo nie jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Skoro można wnioskowac o obniżenie alimentow http://pamietnikwindykatora.pl/2015/10/14/przeslanki-do-obnizenia-alimentow-utrata-pracy-w-anglii-i-drogie-przedszkole-dla-dziecka-z-nowego-zwiazku/ to o podwyższenie też można
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W 100% zgadzam się z moimi poprzedniczkami - ojciec sumiennie płaci na swoje dziecko i nie powinien ponosić konsekwencji za to, że Twoje życie bez niego ułożyło się tak a nie inaczej. Teraz to obecny mąż ponosi odpowiedzialność za Wasz status materialny i skoro usilnie starasz się o większą kasę to patrzyłabym raczej w tą stronę... przepraszam, ale naprawdę wygląda to tak jakbyś chciała wycisnąć z byłego ile się da a to już nie jest w porządku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzę to tak że chcesz aby ojciec waszego wspólnego syna utrzymywał również twoją córkę ,bo jeżeli dziewczynka była by zdrowa to pewnie byś nie pomyślała o podwyższeniu alimentów .750 zł to nie jest mało nie jest też to zawrotna kwota ale jednak jest ,bo inni nawet 300 zł nie dostają ,może być że złożysz o podwyższenie alimentów a one zostaną zmniejszone ,jeżeli twój były mąż np straci pracę albo będzie miał na utrzymaniu rodzinę inne dzieci .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też tak to widzę. Drugie dziecko nie jest "problemem" byłego męża. To, że córka jest niepełnosprawna nie sprawiło, że syn nagle ma większe potrzeby. Nagle potrzebuje więcej butów, ciuchów, wycieczek, je 2 rqazy więcej itd.? Nie. Ale jak chce to może spróbować. Najwyżej sąd odmówi i kwoty nie podwyższy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mama zrezygnowała z pracy ze względu na drugie dziecko, które już nie jest dzieckiem płatnika alimentów. Równie dobrze mama mogłaby pracować, a drugi tatuś zrezygnować z pracy. Nie widzę uzasadnienia do podwyższenia alimentów na pierwsze dziecko tylko dlatego, że pojawiło się drugie, cudze.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

2017-01-12 19:41:39
Od 4 lat nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem. Tylko placi
no to zawsze można wyliczyć procentowo jego udział w wychowaniu syna, skoro ogranicza się tylko do płacenia to jego wkład można określić jako 20%, bo cała reszta na Twojej głowie, jest o co walczyć ;) powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Od 4 lat nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem. Tylko placi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale z drugiej strony mama musiała zrezygnować z pracy i w skutek tego nie może łożyć takiej części jak ojciec biologiczny na utrzymanie syna (a sąd ustala alimenty po połowie aktualnych potrzeb dziecka), próbowałabym podwyższyć tą kwotę, ważne jest jeszcze ile czasu ojciec ten spędza z dzieckiem, bo prezenty na urodziny i inne okoliczności nie są ważne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Te 750 zł to i tak nie najgorzej. A to, że musiałaś zrezygnować z pracy i że sytuacja w domu się zmieniła to nie wina ani starszego dziecka ani jego biologicznego ojca. I niepełnosprawna córka nie ma związku z alimentami płaconymi przez byłego męża. Co byłego obchodzi, że ty masz nowe dziecko z nowym mężem i że jest ono chore? To nie ma wpływu na waszego syna i uważam, że nie ma to nic wspólnego z tym, że należą ci sie większe alimenty. Jak zamierzasz sądowi udowodnić, że syn potrzebuje miesięcznie więcej niż 750 zł??? Pamiętaj, że utrzymanie syna to nie jest w 100% obowiązek ojca, tylko wasz wspólny.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry