Widok
1 masa makowa
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania herbatników (w zależności od blaszki)
Żółtka utrzec z cukrem,masłem i śmietaną,dodac po łyżce kaszę i proszek,potem po łyżce masę makową.Na koniec 2 jabłka utarte na grubych oczkach i ubite białko.Wyłożyc na herbatniki i piec ok 50 min w 180 stopniach.
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania herbatników (w zależności od blaszki)
Żółtka utrzec z cukrem,masłem i śmietaną,dodac po łyżce kaszę i proszek,potem po łyżce masę makową.Na koniec 2 jabłka utarte na grubych oczkach i ubite białko.Wyłożyc na herbatniki i piec ok 50 min w 180 stopniach.
http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
naprawdę prosty przepis, a makowiec przepyszny ...
naprawdę prosty przepis, a makowiec przepyszny ...
Można też zrobić ciasto drożdżowe albo kupić francuskie, pociąć na długie trójkąty i pozwijać w rogaliki - będą rogaliki z makiem :)
ja m.makowa wykorzystuje przeroznie
z tego co pamietam to do pieczenia zaleca dodanie 2-3 ubitych bialek
i np jablek startych, (jak wiecej jablek mniej bialka)
to ja troche moczy i uszlachetnia, ja robilam z bakalandu nie wiem jak inne masy, no i mniej bialka jak do zawijanca(2) niz jak pieczesz odsloniety.
ja czasem robie poprostu spod z kruchego masa plus bialka i jablka i troche kruchego startego na wierzch i do pieca na ok 40 min w kwadratowej tortownicy.
z tego co pamietam to do pieczenia zaleca dodanie 2-3 ubitych bialek
i np jablek startych, (jak wiecej jablek mniej bialka)
to ja troche moczy i uszlachetnia, ja robilam z bakalandu nie wiem jak inne masy, no i mniej bialka jak do zawijanca(2) niz jak pieczesz odsloniety.
ja czasem robie poprostu spod z kruchego masa plus bialka i jablka i troche kruchego startego na wierzch i do pieca na ok 40 min w kwadratowej tortownicy.