Widok

mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
znacie może jakieś proste przepisy na wykorzystanie masy takiej w puszce, tak abym zbyt duzo nie musiala dokupić......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1 masa makowa
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania herbatników (w zależności od blaszki)

Żółtka utrzec z cukrem,masłem i śmietaną,dodac po łyżce kaszę i proszek,potem po łyżce masę makową.Na koniec 2 jabłka utarte na grubych oczkach i ubite białko.Wyłożyc na herbatniki i piec ok 50 min w 180 stopniach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy blaszke przed polozeniem herbatnikow trzeba np wysmarowac tłuszcze i wysypac maka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie smarowałam i nie sypałam mąką.

Wybierz mniejszą blaszkę to będzie wyższe bo mi takie niziutkie wyszło ale dobre jest bo takie "mokre":) i nie ma z nim dużo roboty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html

naprawdę prosty przepis, a makowiec przepyszny ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można też zrobić ciasto drożdżowe albo kupić francuskie, pociąć na długie trójkąty i pozwijać w rogaliki - będą rogaliki z makiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I co próbowałaś piec to ciasto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze nie Asiula.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dawno gdzieś kiedyś jadłam tartę z masą makową były jeszcze bakalie dobre było
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja m.makowa wykorzystuje przeroznie
z tego co pamietam to do pieczenia zaleca dodanie 2-3 ubitych bialek
i np jablek startych, (jak wiecej jablek mniej bialka)
to ja troche moczy i uszlachetnia, ja robilam z bakalandu nie wiem jak inne masy, no i mniej bialka jak do zawijanca(2) niz jak pieczesz odsloniety.
ja czasem robie poprostu spod z kruchego masa plus bialka i jablka i troche kruchego startego na wierzch i do pieca na ok 40 min w kwadratowej tortownicy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o i jeszcze jak sernik na spodzie to mozna kleksy masy makowej porobic to taki mako-sernik wychodzi,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możesz też kupić gęstą, słodką śmietanę i przekładać mase makową z nasączonym śmietaną miąższem z bułek maślanych lub chałki. Szczegółów poszukaj w przepisach na kutię.
Wychodzi coś pysznego a robota jest prosta, w tym nie trzeba nic piec.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry